drukowanie w VirtualBoksie
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
drukowanie w VirtualBoksie
Witam!
Używam VirtualBoksa ze względu na program, którego nie mogę odpalić pod Wine.
System gospodarza, to Ubuntu 9.04 (64 bit) a system gościa, to win XP.
Do komputera mam podłączoną drukarkę USB i chciałbym z niej również korzystać bezpośrednio w VirtualBoksie. Obecnie robię to trochę na około: Wydruk do pliku PDF we współdzielonym katalogu, a następnie wydruk pliku PDF w systemie gospodarza.
Skoro jednak katalog współdzielony działa w Virtualboksie na zasadzie dysku sieciowego, to czy na podobnej zasadzie można skonfigurować drukarkę, żeby byłą widoczna jako drukarka sieciowa? Czy wie ktoś , jak to zrobić?
Pozdrawiam
Przemek
Używam VirtualBoksa ze względu na program, którego nie mogę odpalić pod Wine.
System gospodarza, to Ubuntu 9.04 (64 bit) a system gościa, to win XP.
Do komputera mam podłączoną drukarkę USB i chciałbym z niej również korzystać bezpośrednio w VirtualBoksie. Obecnie robię to trochę na około: Wydruk do pliku PDF we współdzielonym katalogu, a następnie wydruk pliku PDF w systemie gospodarza.
Skoro jednak katalog współdzielony działa w Virtualboksie na zasadzie dysku sieciowego, to czy na podobnej zasadzie można skonfigurować drukarkę, żeby byłą widoczna jako drukarka sieciowa? Czy wie ktoś , jak to zrobić?
Pozdrawiam
Przemek
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: drukowanie w VirtualBoksie
Ja u siebie zainstalowałem na systemie gościa (też xp) sterowniki do drukarki,
podpinałem ją normalnie pod usb - trzeba zaznaczyc w oknie virtualboksa ktore urzadzenia maja byc podlaczone i gotowe - program normalnie ją widział.
podpinałem ją normalnie pod usb - trzeba zaznaczyc w oknie virtualboksa ktore urzadzenia maja byc podlaczone i gotowe - program normalnie ją widział.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Środowisko graficzne: MATE
Próbowałem, ale nic mi z tego nie wychodzi.
W ustawieniach włączyłem obsługę USB. dodałem filtr. dane w poszczególnych polach były już wpisane (zostawiłem tylko puste pole "port").
Po odpaleniu gościa i najechaniu myszką na symbol USB pokazuje się informacja, że żadne urządzenia USB nie są podłączone, a po prawokliknięciu pokazują się wprawdzie poszczególne urządzenia, ale "odptaszone" i w kolorze szarym. Nie wiem, czy trzeba jeszcze zainstalować jakieś dodatkowe sterowniki w systemie gościa(Guest additions mam zainstalowane). Dla sprawdzenia podłączyłem jeszcze pendrive'a. Włączyłem odpowiedni filtr w ustawieniach VirtualBox i... to samo co z drukarką. nie widzi urzadzenia.
Pozdrawiam
Przemek
W ustawieniach włączyłem obsługę USB. dodałem filtr. dane w poszczególnych polach były już wpisane (zostawiłem tylko puste pole "port").
Po odpaleniu gościa i najechaniu myszką na symbol USB pokazuje się informacja, że żadne urządzenia USB nie są podłączone, a po prawokliknięciu pokazują się wprawdzie poszczególne urządzenia, ale "odptaszone" i w kolorze szarym. Nie wiem, czy trzeba jeszcze zainstalować jakieś dodatkowe sterowniki w systemie gościa(Guest additions mam zainstalowane). Dla sprawdzenia podłączyłem jeszcze pendrive'a. Włączyłem odpowiedni filtr w ustawieniach VirtualBox i... to samo co z drukarką. nie widzi urzadzenia.
Pozdrawiam
Przemek
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Może i ja się tutaj dopiszę bo w tym samym temacie mam HP Laserjet 4 Plus.
Zainstalowałam ta drukarkę w Virtualbox XP i widzi mi tą drukarkę , posyła na nią do druku ale nie drukuje. Po chwili wyskakuje komunikat że brak w niej papieru co nie jest prawdą i nie drukuje.
Co zrobić żeby zmusić ją do drukowania ?
Drukarka jest na LPT.
Zainstalowałam ta drukarkę w Virtualbox XP i widzi mi tą drukarkę , posyła na nią do druku ale nie drukuje. Po chwili wyskakuje komunikat że brak w niej papieru co nie jest prawdą i nie drukuje.
Co zrobić żeby zmusić ją do drukowania ?
Drukarka jest na LPT.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
1)
sudo adduser $USER vboxusers
2)
grep vbox /etc/group
3)
sudo gedit /etc/fstab
dodaj ponizsze linie i zapisz
## usbfs is the USB group in fstab file:
none /proc/bus/usb usbfs devgid=124,devmode=664 0 0
*nie zapomnij zmienic devgid jeslijest inny niz ten ktory podalem
sudo adduser $USER vboxusers
2)
grep vbox /etc/group
3)
sudo gedit /etc/fstab
none /proc/bus/usb usbfs devgid=124,devmode=664 0 0
*nie zapomnij zmienic devgid jeslijest inny niz ten ktory podalem
- figa
- Zakręcona Traszka
utykam w tym miejscu bo nie wiem co mam wpisać i czy te 116 w moim przypadku to jest ten devgid który mam podać w dopisanej linijcekiki@kiki:~/Pulpit$ sudo adduser $kiki vboxusers
adduser: Grupa `vboxusers' już istnieje.
kiki@kiki:~/Pulpit$ grep vbox /etc/group
vboxusers116:
kiki@kiki:~/Pulpit$ vboxusers:126:kiki
bash: vboxusers:126:kiki: polecenie nieodnalezione
kiki@kiki:~/Pulpit$ vboxusers:116:kiki
bash: vboxusers:116:kiki: polecenie nieodnalezione
kiki@kiki:~/Pulpit$
do fstabnone /proc/bus/usb usbfs devgid=124,devmode=664 0 0
czyli miałaby wyglądać tak
a jak nie to jak znaleźć ten devgid mój który mam wpisać ?none /proc/bus/usb usbfs devgid=116,devmode=664 0 0
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
twoje id to 116
teraz w terminalu
sudo gedit /etc/fstab
none /proc/bus/usb usbfs devgid=116,devmode=664 0 0
restart i powinno dzialac
teraz w terminalu
sudo gedit /etc/fstab
none /proc/bus/usb usbfs devgid=116,devmode=664 0 0
restart i powinno dzialac
- figa
- Zakręcona Traszka
no niestety ale dalej mi nie drukuje 
EDIT:
na razie uruchomiłam drukowanie wg sposobu z tej strony http://metodykomputerowe.wordpress.com/ czyli wydruk do pdf, zapis do współdzielonego folderu i potem drukowanie spod Ubuntu

EDIT:
na razie uruchomiłam drukowanie wg sposobu z tej strony http://metodykomputerowe.wordpress.com/ czyli wydruk do pdf, zapis do współdzielonego folderu i potem drukowanie spod Ubuntu
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
jesli to nie pomoglo to wina powinna byc po stronie sterownikow
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Problem niedostępnej drukarki na porcie USB / niby widoczne ale "odptaszonej " i na szarym tle / został poruszony tu : http://www.virtualbox.org/ticket/5345 i jest tam podane rozwiązanie /przynajmniej pomogło u mnie /. Otóż to nie wina (wada ) Virtualbox'a a brak ustawień w Ubuntu (host) : System>Administracja>Użytkownicy i grupy - w grupie lp "zaptaszyć" odpowiednich użytkowników "AKTUALNY_UŻYTKOWNIK" + np. root i co tam jeszcze . Następnie zamknąć okienko i przeładować Ubu . Sprawdzić w konsoli czy mamy to co chcieliśmy dostępne poleceniem : lsusb # to listing dostępnych obiektów na usb
i nastepne : VBoxManage list usbhost # to sprawdza co mamy dostępne na Virtual box'ie
to tyle z grubsza - zycze powodzenia
pozdrawiam
Ubuntu 9.10
VirtualBox 3.1.4 (sun)+ Win XP
i nastepne : VBoxManage list usbhost # to sprawdza co mamy dostępne na Virtual box'ie
to tyle z grubsza - zycze powodzenia
pozdrawiam
Ubuntu 9.10
VirtualBox 3.1.4 (sun)+ Win XP
- figa
- Zakręcona Traszka
nic nie robiłam poza aktualizacjami virtualboxa i drukarka zaczęła normalnie drukować
no i virtualboxa już mogę uruchamiać normalnie nie w trybie root-a