Java- jak zmienic icone dla wykonywalnego pliku jar

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
nonus25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Java- jak zmienic icone dla wykonywalnego pliku jar

Post autor: nonus25 »

Witam pytanie jak w temacie. Po prostu siedze i mysle juz nad tym jakis czas, jedne zrodla podaja zmiany w manifescie ale zabardzo nie wiem jak bo jakos chaotycznie to robia ze nie wiadomo jak. Inne znowu ze za pomoca getparametrs() ale tez nie wiem jak?
wiec jak ktos wie prosze o jakis prosty przyklad ;)

OKi wiec
jak zmienic icone wykonywalnego pliku jar ?

wielkie dzieki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
f00sek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Odp: Java- jak zmienic icone dla wykonywalnego pliku jar

Post autor: f00sek »

1) Select the shortcut
2) Right click -> Properties
3) In the tab "Shortcut" click the button "Change Icon"
4) Select the icon that you want..
System.out.println ("Java programmer");
adrian5632
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: adrian5632 »

ale zabardzo nie wiem jak bo jakos chaotycznie to robia ze nie wiadomo jak
Zupełnie jak twój post... Ani po polsku, ani nie wiadomo o co chodzi...
[IMG]http://www.ubudsl.com/media/UbuDSL.png[/IMG]
Masz problem z UbuDSL? Nie zapomnij wygenerować i załączyć loga do postu!
nonus25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

f00sek pisze:1) Select the shortcut
2) Right click -> Properties
3) In the tab "Shortcut" click the button "Change Icon"
4) Select the icon that you want..
nio oki sorki za pisownie.

Nio chyba nie jest az tak to proste jak podaje twoje rozwiazanie, chodzi mnie ze jak wysle komus innemu aplikacje a on nie bedzie mial tej ikonki, to dalej bedzie defloutowa ikona javy wiec ten sposob odpada. Nie chodzi mnie tylko o moj system, wiec f00sek jak by bylo to takie banalne to bym nie zamieszcza tego na forum :-)

co do pisowni bardzo przepraszam ze kolega nie mogl wpasc w jakim jezyku to napisane, nie ktorzy tak maja ze nie daja rady z pisaniem w JEZYKU POLSKIM tak jak np ja.
Ale jak nie wiedziales jak mi pomoc to mogles poprostu ominac tego posta, bynajmniej ja bym tak zrobil.
A teraz jeszcze raz ci wytlumacze tym razem mega po polsku.

Na stronach w internecie nie moglem znalesc rozwiazania, do tego problemu gdyz bylo pare niescislosci w ich tlumaczeniach z stad moj post.

Teraz wytlumacze jeszcze raz:
Jak zmienic glowna ikone aplikacji z defloutowej na taka jak ja sobie zycze, tak aby podczas przenoszenia aplikacji aplikacja miala swoja ikonke, nie chodzi mnie o zmiany pod systemem bo to chyba kazdy wie jak zrobic, ani o tworzenie skrotow do tej aplikacji.bo to tez wiem jak zrobic:|. Nie chce zmianiac tej ikonki za pomoca innych programow tworzacych exeki, szukam odp. jak to zrobic za pomoca kodu w aplikacji lub przy pomocy manifestu.

Mam nadzieje ze teraz zrozumiales o co kaman
adrian5632
Przyjaciel
Przyjaciel

Nie da się zrobić czegoś takiego. Menedżery plików wyświetlają albo ikonki dopasowane do typu mime albo (w przypadku plików .desktop) wg odpowiedzniego wpisu - icon=ścieżka_do_ikonki. Poza tym pomyśl - jeśli ktoś nie ma zainstalowanej javy, to tym bardziej, jak mogłaby być wyświetlana ikonka? Takie coś (z tego, co mi wiadomo) działa tylko w przypadku plików .exe na Windowsie, gdzie ikonki są wbudowane w ten plik. Ale są wyświetlane dlatego, że menedżer plików w Windowse (eksplorator windows) ma wbudowaną obsługę tych plików.

Podsumowując, pozostaje ci rozprowadzanie aplikacji bez ikonki, albo z odpowiednim aktywatorem (skrótem).
nonus25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

adrian5632 pisze:Nie da się zrobić czegoś takiego. Menedżery plików wyświetlają albo ikonki dopasowane do typu mime albo (w przypadku plików .desktop) wg odpowiedzniego wpisu - icon=ścieżka_do_ikonki. Poza tym pomyśl - jeśli ktoś nie ma zainstalowanej javy, to tym bardziej, jak mogłaby być wyświetlana ikonka? Takie coś (z tego, co mi wiadomo) działa tylko w przypadku plików .exe na Windowsie, gdzie ikonki są wbudowane w ten plik. Ale są wyświetlane dlatego, że menedżer plików w Windowse (eksplorator windows) ma wbudowaną obsługę tych plików.

Podsumowując, pozostaje ci rozprowadzanie aplikacji bez ikonki, albo z odpowiednim aktywatorem (skrótem).
Oki teraz rozumiem wiec pozostaje zrobic installator dla aplikacji ktory bedzie dodawal ikonke do systemu. A program bedzie z niej korzystal dobrze rozumiem?

Wiec sprawa wyglada tak musze zaciagnac jakis programek do robienia installatorow tak?
A jaki proces odpowiada za takie cos pod linuxem?

W sumie pytam z ciekawosci bo programki ktore tworza instalki maja wbudowana mozliwosc wyboru platformy, jesli znacie jakis fajny installator ktory obsluguje kilka platform to z checaia bym go wyprobowal

W sumie to podwaza troszki uniwersalnosc javy pisz raz uruchom gdzie chcesz

Podsumowujac: program installacyjny powinien mi utworzyc osobny plik uruchomiajacy i ten plik bedzie zalezny od platformy.

Dzieki wielkie adrian5632 i pozdrawiam serdecznie
adrian5632
Przyjaciel
Przyjaciel

Np IzPack - http://izpack.org/
A tu masz więcej opisanych: http://javabyexample.wisdomplug.com/jav ... tions.html

PS
Trochę jestem już zmieszany, bo nie wiem na 100%, czy chodzi ci o ikonkę pliku wykonywalnego, czy ikonkę wbudowaną w program w tym sensie, że możesz jej używać jako ikonki np. paska tytułowego okna? Bo jeśli to drugie, to na pewno się da jakoś wbudować, lecz ja już w tym nie pomogę, bo w javie "nie siedzę". Jeśli jednak o to pierwsze, to tak jak napisałem.
nonus25
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

adrian5632 pisze:Np IzPack - http://izpack.org/
A tu masz więcej opisanych: http://javabyexample.wisdomplug.com/jav ... tions.html

PS
Trochę jestem już zmieszany, bo nie wiem na 100%, czy chodzi ci o ikonkę pliku wykonywalnego, czy ikonkę wbudowaną w program w tym sensie, że możesz jej używać jako ikonki np. paska tytułowego okna? Bo jeśli to drugie, to na pewno się da jakoś wbudować, lecz ja już w tym nie pomogę, bo w javie "nie siedzę". Jeśli jednak o to pierwsze, to tak jak napisałem.
Nio spoko chodzilo mnie o plik. Ikonke okna wiem jak zmienic i zmienilem. Tyle ze w javie mozesz zrobic uruchamialna aplikacje poprzez plik jar. Dzila on wtedy tak samo jak exe pod windowsem. Tyle ze jest nie zalezny od platformy. I chodzilo mi o zmiane ikonki dla wlasnie tylko mojego jara a nie dla wszystkich jarow w systemie. Sam tez czytalem na ten temat ciut wiecej i mowa byla ze zadanie nie jest wykonalne. Zreszta patzralem an takie aplikacjie jak azerus,eclipse lub netbeans i tam oni tez robili osobne wersje instalacyjne dal swoich aplikacji.

Dzieki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”