Jak obejrzeć film z iso
- moe
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Jak obejrzeć film z iso
Jak obejrzeć film z iso, który mam zapisany w katalogu wideo.Używam środowisko gnome
- castor_troy
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: Jak obejrzeć film z iso
Zainstaluj sobie Gmount-iso. Za jego pomocą beż problemu zamontujesz sobie .iso w trybie graficznym.
Jeżeli masz Ubuntu 9.04 wystarczy w Smplayerze otworzyć plik i odtwarza się automatycznie.
Otwórz => Plik =>przechodzisz do obrazu płyty i klikasz na ???????.iso
Totem i Mplayer nie pozwalają na to.
W repozytorium jest gmountiso i w tym konkretnym przykładzie jest zbędny, bo możesz zamontować używając "Archive mounter" pod prawym klawiszem, wtedy jednak masz dostęp do wszystkich plików obrazu iso i trochę więcej zabawy aby odtworzyć, czasami jednak postępowanie jest wygodniejsze. Jak w innych dystrybucjach Ubuntu nie wiem.
Pozdrawiam
sj65
//castor_troy: nie wiem, czy zauważyłeś, że moe ma w profilu "inny OS"
Totem i Mplayer nie pozwalają na to.
W repozytorium jest gmountiso i w tym konkretnym przykładzie jest zbędny, bo możesz zamontować używając "Archive mounter" pod prawym klawiszem, wtedy jednak masz dostęp do wszystkich plików obrazu iso i trochę więcej zabawy aby odtworzyć, czasami jednak postępowanie jest wygodniejsze. Jak w innych dystrybucjach Ubuntu nie wiem.
Pozdrawiam
sj65
//castor_troy: nie wiem, czy zauważyłeś, że moe ma w profilu "inny OS"
Może odinstaluj z opcją purge smplayera, zmień nazwy folderu .mplayer na jakąś inną i ponownie zainstaluj smplayer'a
O ile masz pulse audio skorzystaj z poradnika w dziale multimedia:
viewtopic.php?t=91204
castor_troy -zauważyłem. Jeżeli zechcesz zerknąć na początek mojego poprzedniego posta ... .
Ja też mam wpisany inny OS. Próbowałem kiedys innej wersji i odpadła w przebiegach. Jednak testuję polską wersję 9.04 i chwilę tu posiedzę. Moim skromnym zdaniem sugestie rozwiązania problemu bez względu czy ktoś użyje apta czy emerge do przeprowadzenia zmian, o ile pomogą są wskazane. Nie wiem czy Kolega montuje obraz, jak w jego systemie nazywa się program do montowania, czy wykorzystał tylko zdolność Smplayera do odtworzenia filmu z obrazu. Cieszę się że skorzystał z tego co zauważyłem wcześniej, bo akurat sprawdziłem że winiso już działa pod wine i stworzyłem sobie obraz płyty z filmem, którą próbowałem odtworzyć i najłatwiej było i chyba jest za pomocą Smplayer'a.
Pozdrawiam
sj65
O ile masz pulse audio skorzystaj z poradnika w dziale multimedia:
viewtopic.php?t=91204
castor_troy -zauważyłem. Jeżeli zechcesz zerknąć na początek mojego poprzedniego posta ... .
Ja też mam wpisany inny OS. Próbowałem kiedys innej wersji i odpadła w przebiegach. Jednak testuję polską wersję 9.04 i chwilę tu posiedzę. Moim skromnym zdaniem sugestie rozwiązania problemu bez względu czy ktoś użyje apta czy emerge do przeprowadzenia zmian, o ile pomogą są wskazane. Nie wiem czy Kolega montuje obraz, jak w jego systemie nazywa się program do montowania, czy wykorzystał tylko zdolność Smplayera do odtworzenia filmu z obrazu. Cieszę się że skorzystał z tego co zauważyłem wcześniej, bo akurat sprawdziłem że winiso już działa pod wine i stworzyłem sobie obraz płyty z filmem, którą próbowałem odtworzyć i najłatwiej było i chyba jest za pomocą Smplayer'a.
Pozdrawiam
sj65
- spamkiller
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Polecam Xbmc (http://xbmc.org/download/). Taki Media Center dla Linuksa. Odtwarza także obrazy płyt.
"Dopóki nie odkryłem internetu, nie wiedziałem, że jest tylu idiotów" - S. Lem
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
A ja uważam, że nie ma lepszego do tego playera niż VLC. potrafi czytać pliki .iso ale nawet zripowaną płytę dvd-film wczytując katalog VIDEO_TS i nie ma problemów z menu.
- urgo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.10
- Kontakt:
smplayer też sobie z tym radzi bez problemówhiroshi007 pisze:A ja uważam, że nie ma lepszego do tego playera niż VLC. potrafi czytać pliki .iso ale nawet zripowaną płytę dvd-film wczytując katalog VIDEO_TS i nie ma problemów z menu.

- moe
- Piegowaty Guziec
Teraz mam taki problem bo film był w 14 częściach, a Smplayer otwarza mi do połowy 10 filmu.Film rozpakowywałem w Xarchive. Może rozpakować to jeszcze raz tylko innym programem, nie pamiętam czy podczas rozpakowywania plików rar. nie wyskoczył komunikat o błedzie.
Ps. sj65 ja tylko chce oglądnąć film.
Ps. sj65 ja tylko chce oglądnąć film.
- ilin
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
[quote=""sj65:"]Otwórz => Plik =>przechodzisz do obrazu płyty i klikasz na ???????.iso
Totem i Mplayer nie pozwalają na to[/quote]
Mój mplayer bez problemu odtwarza *.iso.
Zresztą jak mógłby smplayer odtwarzać gdyby nie czynił tego mplayer.
Smplayer to tylko zwykla nakladka na mplayera.
Totem i Mplayer nie pozwalają na to[/quote]
Mój mplayer bez problemu odtwarza *.iso.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
Acetoneiso2 ma opcję łączenia podzielonego obrazu i możliwość odtwarzania iso, może się nada.
(Nie wszyscytak uważają, ja też i tu pewne byśmy się wdali w dyskusję co to znaczy zwykła:http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=zwyk%B3y)ilin pisze:Mój mplayer bez problemu odtwarza *.iso.
Mój "MP" także odtwarza odtwarza obrazy iso, tylko ładowanie filmu nie jest tak intuicyjne jak w "sm". Wydaje mi się, że inne też. Dla ułatwienia napisałem w jaki sposób odtworzyć film w Smplayerze, czy to grzech? Zresztą staram się zawsze maksymalnie dokładnie i precyzyjnie podać informację czy rozwiązanie, które znam, być może nie najlepsze, lub robię to nieudolnie.
Przepraszam, moja wina.
Zauważyłem na niektórych forach, niektórzy Koledzy przejawiają chęć wykazania innym braku wiedzy lub nieścisłości, bez dokładnego przeczytania i przeanalizowania zawartych informacji. Ja wiem, że Wy Koledzy macie linuksa w małym palcu
i wszystko z konsoli, ale my? -chyba nie wszyscy.
Nadal twierdzę:
Totem i Mplayer nie pozwalają na to:
i o tym pisałem, tak się nie da. Jeżeli z tej informacji wywnioskowałeś, że twierdzę o braku możliwości odtwarzania obrazu iso przez MP , to widoczne mało precyzyjnie się wyraziłem. Przepraszam jeszcze raz.
Ale może znasz jakiś prosty sposób załadowania filmu zawartegow obrazie iso w odtwarzaczu mplayer? Napisz może ktoś skorzysta.
W konsoli to proste, a jeżeli nazwa filmu składa się z kilku wyrazów?, tak wiem że można wpisać, wkleić nazwę, może jeszcze inaczej.
Można nawet obraz wrzucić do mplayera, szkoda, że menu filmu wtedy nie działała. Czy w Totemie można odtworzyć obraz iso? Ja nie potrafię.
Moim zdaniem posługiwanie się Smplayer'em jest najbardziej intuicyjne z tych programów o których wspominałem.
Jeżeli jeszcze raz obiektywnie spojrzysz na treść posta, którego poddałeś krytyce, przekonasz się, że dla kogoś kto chce obejrzeć film i ma obraz iso płyty np. dvd podane przeze mnie informacje są wystarczające i dokładne dla Ubuntu 9.04.
A przecież zaznaczyłem i wersję systemu i program i sposób uruchomienia. Nigdzie nie twierdziłem, że to jest jedyny i ostateczny sposób. Jeżeli działa w Lennym lub gdzie indziej to też fajnie.
Chciałbym na moje pytania otrzymywać takie odpowiedzi i myślę, że większość uczestników forum również. Po to pytamy by nam ktoś odpowiedział.
Pozdrawiam
sj65
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
sj65 pisze:
Nadal twierdzę:
i o tym pisałem, tak się nie da. Jeżeli z tej informacji wywnioskowałeś, że twierdzę o braku możliwości odtwarzania obrazu iso przez MP , to widoczne mało precyzyjnie się wyraziłem. Przepraszam jeszcze raz.
Ale może znasz jakiś prosty sposób załadowania filmu zawartegow obrazie iso w odtwarzaczu mplayer? Napisz może ktoś skorzysta.
W konsoli to proste, a jeżeli nazwa filmu składa się z kilku wyrazów?, tak wiem że można wpisać, wkleić nazwę, może jeszcze inaczej.
Można nawet obraz wrzucić do mplayera, szkoda, że menu filmu wtedy nie działała. Czy w Totemie można odtworzyć obraz iso? Ja nie potrafię.
Moim zdaniem posługiwanie się Smplayer'em jest najbardziej intuicyjne z tych programów o których wspominałem.
sj65
A ja nadal uważam , że VLC pod tym względem jest bardziej intuicyjny. Wystarczy przecież prawoklik na .iso/katalog VIDEO_TS i otwórz za pomocą...

Jak widać mplayer też to potrafi tylko, że VLC w obu przypadkach odtwarza menu.
- moe
- Piegowaty Guziec
Bardzo wam wszystkim dziękuję.Już mogę sobie oglądać wideo tutorial, ale tylko dlatego, że plik spakowany jako rar. rozpakowałem za pomocą PeaZip. Wcześniej prubowałem rozpakować za pomocą unrara i Xarchves, ale wypluwały jakiś błąd.
Co do odtwarzaczy to Vlc ładnie odtwarza cały 3h,20min film.iso w całości tylko niestety bez dżwięku. Natomiast Smplayer odtwarza w 12 częściach tzn. najpierw leci np 30 min filmu potem jest przerwa i ładuje następny kawałek.Dzwięk jest, ale niestety jest z opuznieniem.Jak pierwszy raz uruchomiłem
Smplayera to dzwięk był zgrany z obrazem, tylko pojawiało się okienko- z zapytaniem jakiej wersji Mplayera używam -które przysłaniało mi cały obraz. Ja zaznaczyłem opcje domyślną nie sprawdzając jaką tak naprawdę wersję Mplayera używam i może dlatego teraz dżwięk jest zkaszaniony.
EDIT:
Sorki, że pod postem dżwięk w Vlc już mam po wybraniu ścieżki dzwiękowej z 1 na 2.
Co do odtwarzaczy to Vlc ładnie odtwarza cały 3h,20min film.iso w całości tylko niestety bez dżwięku. Natomiast Smplayer odtwarza w 12 częściach tzn. najpierw leci np 30 min filmu potem jest przerwa i ładuje następny kawałek.Dzwięk jest, ale niestety jest z opuznieniem.Jak pierwszy raz uruchomiłem
Smplayera to dzwięk był zgrany z obrazem, tylko pojawiało się okienko- z zapytaniem jakiej wersji Mplayera używam -które przysłaniało mi cały obraz. Ja zaznaczyłem opcje domyślną nie sprawdzając jaką tak naprawdę wersję Mplayera używam i może dlatego teraz dżwięk jest zkaszaniony.
EDIT:
Sorki, że pod postem dżwięk w Vlc już mam po wybraniu ścieżki dzwiękowej z 1 na 2.
- ilin
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
Ja nadal twierdzę ze tak." pisze:Nadal twierdzę:
Nie mam zamiaru podwazać ani twojej wiedzy ani niczego innego.
W tym stwierdzeniu(chodzi o mplayera) jesteś nieprecyzyjny i dlatego prostuję.
Każdy może się mylić lub czegos nie wiedzieć.
To nic złego.
Jeszcze raz powtarzam Smplayer jest tylko nakladką na mplayera.
Bez mplayera do niczego nie sluży.
Gdyby mplayer nie obsługiwal odtwarzania filmow Na obrazach iso to nie potrafił by również tego smplayer.
To że smplayer oferuje klikalność a mplayera "stroi się" w plikach konfiguracyjnych bądź z wiersza poleceń to inna sprawa.
Wg. mnie łatwiej wklepać
Kod: Zaznacz cały
mplayer /scieźka/.film.iso
- moe
- Piegowaty Guziec
A jak film ma format isz. to jak się do tego zabrać, aby coś oglądnąć? Format isz. ma chyba coś wspólnego z iso.
EDIT:
W google wyczytałem,że isz to spakowane iso.Jest też masa programów które go otwiera, ale niestety dla windowsa.Proszę o nazwę programów dla linuxa.
EDIT:
W google wyczytałem,że isz to spakowane iso.Jest też masa programów które go otwiera, ale niestety dla windowsa.Proszę o nazwę programów dla linuxa.
-
- Piegowaty Guziec
Ja niestety po przeczytaniu kilkunastu wątków na różnych forach i googlowaniu przez 2 godziny nadal mam problemy.
Mam 4 iso: 2 filmy i 2 kolekcje teledysków. Iso z teledyskami nie działają poprawnie tzn. po wskazaniu iso do odtwarzania wszystko leci jakby to był jeden avi. Menu nie działa w ogóle. To samo mam z jednym filmem (Uciekająca panna młoda) - skopiowałem folder video_ts z płyty z gazety, a później pod windowsem programem "ultra iso" zrobiłem obraz.
Tylko jeden iso z filmem zadziałał tak jak tego chciałem.
Czy jest możliwość zrobienia tego tak jak na windowsie?
Na windowsie to robiłem tak:
1. Instalacja daemon tools
2. Montowanie iso do napędu wirtualnego
3. Dowolnym odtwarzaczem wideo wskazywałem wirtualny napęd z podmontowanym iso
każdy z w/w obrazów działał bez problemu czy to pod kmplayer czy wmp.
Jeśli macie jakieś cenne rady bardzo proszę o pomoc.
Mam 4 iso: 2 filmy i 2 kolekcje teledysków. Iso z teledyskami nie działają poprawnie tzn. po wskazaniu iso do odtwarzania wszystko leci jakby to był jeden avi. Menu nie działa w ogóle. To samo mam z jednym filmem (Uciekająca panna młoda) - skopiowałem folder video_ts z płyty z gazety, a później pod windowsem programem "ultra iso" zrobiłem obraz.
Tylko jeden iso z filmem zadziałał tak jak tego chciałem.
Czy jest możliwość zrobienia tego tak jak na windowsie?
Na windowsie to robiłem tak:
1. Instalacja daemon tools
2. Montowanie iso do napędu wirtualnego
3. Dowolnym odtwarzaczem wideo wskazywałem wirtualny napęd z podmontowanym iso
każdy z w/w obrazów działał bez problemu czy to pod kmplayer czy wmp.
Jeśli macie jakieś cenne rady bardzo proszę o pomoc.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
problem nie jest w ISO tylko w tym, że MPlayer standardowy nie obsługuje DVD MENU a ten skompilowany z obsługą robi to fatalnie.
VLC ma lepszą obsługę DVD MENU.
XBMC Media Center również lepiej DVD odtwarza.
PS: nie wiem jak z VLC ale pod XBMC wskazujesz plik ISO bez potrzeby montowania i działa z menu..
VLC ma lepszą obsługę DVD MENU.
XBMC Media Center również lepiej DVD odtwarza.
PS: nie wiem jak z VLC ale pod XBMC wskazujesz plik ISO bez potrzeby montowania i działa z menu..
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
-
- Piegowaty Guziec
Pod VLC działa lepiej niż pod Mplayer. Zapomniałem napisać, że sytuacja dotyczy VLC.
Wypróbuję jeszcze XBMC - jeśli to nie pomoże to wygląda na to, że DVD trzeba będzie oglądać na windowsie.
EDIT:
Bardzo fajny kombajn ten XBMC, ale niestety nie rozwiązał on moich problemów. Nadal tylko jeden iso działa poprawnie. Pozostałe w ogóle się nie otwierają.
Wypróbuję jeszcze XBMC - jeśli to nie pomoże to wygląda na to, że DVD trzeba będzie oglądać na windowsie.
EDIT:
Bardzo fajny kombajn ten XBMC, ale niestety nie rozwiązał on moich problemów. Nadal tylko jeden iso działa poprawnie. Pozostałe w ogóle się nie otwierają.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Ja również POLECAM VLC! To najlepszy odtwarzacz jaki miałem do tej pory! Obrazy płyt (.iso) dvd śmiga be problemu!