2 hasła na jednym użytkowniku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
2 hasła na jednym użytkowniku
no więc jak w temacie chciałbym mieć 2 hasła na jednym użytkowniku, tzn loguje się wpisując użytkownika xyz i hasło np.12345, które znane by było kilku użytkownikom, natomiast hasło administracyjne żeby cokolwiek ważnego zrobić na tym użytkowniku byłoby inne i byłbym jedynym użytkownikiem które je zna. Czy można ewentualnie tak ustawić ubuntu? Prosiłbym ewentualnie o dokładne instrukcje, gdzie to ustawić.
- galvay
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: 2 hasła na jednym użytkowniku
No to wystarczy utworzyć użytkownika, który nie ma uprawnień administracyjnych (nie mam tu pewności, ale wystarczy chyba nie dodawać go do grupy admin, czy coś takiego) i ustawić plik sudoers tak, by nie miał możliwości używania sudo.
A jak będziesz na tym użytkowniku potrzebował zrobić coś "ważnego", to po prostu w konsoli zalogujesz się na roota. Tylko najpierw musisz "odblokować" konto roota (jest o tym na forum, w dziale instalacja i konfiguracja ubu).
Wybacz, że tak mało szczegółowo, ale nigdy tego nie robiłem, jedynie mam jakiś zarys jak (moim zdaniem) powinno to wyglądać.
A jak będziesz na tym użytkowniku potrzebował zrobić coś "ważnego", to po prostu w konsoli zalogujesz się na roota. Tylko najpierw musisz "odblokować" konto roota (jest o tym na forum, w dziale instalacja i konfiguracja ubu).
Wybacz, że tak mało szczegółowo, ale nigdy tego nie robiłem, jedynie mam jakiś zarys jak (moim zdaniem) powinno to wyglądać.
Jak liczbę liter w moim nicku pomnożysz przez 111, to wyjdzie złowroga liczba 666. To nie może być przypadek 

- icyhot12
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
Witam!
Galvay czy mógłbyś mi dokładnie wyjaśnić co mam zrobić aby mieć 2 hasła na 1 użytkowniku??
np:
uzytkownik XYZ
a)hasło-12345-daje możliwości gościa
b)hasło-54321-daje możliwości admina
Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo potrzebuje tego na jutro !
Pozdrawiam Rafał
Galvay czy mógłbyś mi dokładnie wyjaśnić co mam zrobić aby mieć 2 hasła na 1 użytkowniku??
np:
uzytkownik XYZ
a)hasło-12345-daje możliwości gościa
b)hasło-54321-daje możliwości admina
Proszę o jak najszybszą odpowiedź bo potrzebuje tego na jutro !
Pozdrawiam Rafał
# Registered Linux user number 490592
# Asus Z53S + Archlinux
# Asus Z53S + Archlinux

- ja8
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
To może ja;). Tworzysz użytkownika bez praw administratora potem viewtopic.php?t=47979 i to chyba o to chodziło galvay