Compiz nic nie wyświetla

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
V-S
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Compiz nic nie wyświetla

Post autor: V-S »

Tak jak w tytule. Mam dziwny problem z compizem.
Ostatnio zaktualizowałem Ubuntu 8.10 do 9.04. Nie miałem większych kłopotów z działaniem - wszystko chodziło szybko, ładnie, trzeba było tylko doinstalować parę programików.
Musiałem też zainstalować narzędzia do konfiguracji compiza.
Wszystko było niby ok, compiz działał, trochę powoli ale ten problemik też rozwiązałem.
Kiedyś w 8.10 zainstalowałem grę Freedoom - z sympatii do Dooma. Gdy włączałem tryb openGL tekstury migały dziwnymi kolorowymi paskami, śnieżyły i takie tam. Niedawno stwierdziłem, że naprawię ten kłopot instalując dodatkowe biblioteki openGL, glut itp. związane z grafiką.
No i zainstalowałem. Gra chodziła normalnie, tekstury się ładowały. Ale gdy włączyłem compiza...
Zamiast cieni przy panelach zrobiły się grube czarne paski. Wokół okien pojawiły się grube czarne obwódki i wszystko tak ścinało, że nie dało się pracować. Przełączałem na 'metacity', grzebałem w ustawieniach, potem coś w emeraldzie, w compizie itd.
W końcu doszło do tego, że gdy włączam compiza nie pokazuje się nic, nie działa żadna funkcja
(np. kostka), emerald nie działa, Freedoom nie włącza się wogóle (przez co go wywaliłem) i na dodatek na żadnym oknie u góry nie mam tego śmiesznego paska z nazwą i pierdołami typu minimalizuj, maksymalizuj i zamknij.
Jeśli macie jakiś pomysł - pomóżcie. Bo ja już nie mam sił.:sad:
Linux. The power of OSOS (Open Source Operating System).
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Compiz nic nie wyświetla

Post autor: EF »

A jakbyś odpalił compiza z konsoli to co wypluwa ?
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
V-S
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Compiz nic nie wyświetla

Post autor: V-S »

Kod: Zaznacz cały

Checking for Xgl: not present. 
xset q doesn't reveal the location of the log file. Using fallback /var/log/Xorg.0.log 
Blacklisted PCIID '8086:2a02' found 
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity 

EDIT:
Problemu nie ma. Jakimś cudem udało mi się przez przypadek coś naprawić... :) Nie ma jak Linux :)
Linux. The power of OSOS (Open Source Operating System).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”