Motorola v8 - Linux nie widzi

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
michalmw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Motorola v8 - Linux nie widzi

Post autor: michalmw »

Witam
Mam motorole v8.. problem w tym że po instalacji sterowników przez wine i po ponownympołączeniu telefonu do kompa nic sie nie dzieje.. Linux nie widzi wogóle nowego połączenia z komputerem.. Komórka zaczyna sie ładować więc napewno dobrze są połączone..
1. Przy próbie włączenia sterowników Kreatora Konfiguracji Urządzeń przy wybieraniu portów COM zawiesza sie bo nie widzi nic..
2. Przy włączeniu przez wine bezpośredni narzędzi do obsługi telefonu w konsoli mam nas?ępujący błąd i nic sie nie dzieje:

Kod: Zaznacz cały

mw@domek:/media/disk/motorola$ wine mPhonetools.exe                                                    
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PBKENGINE.dll") not found                                                                                            
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\VObject.dll") not found                                                                                              
err:module:import_dll Library VObject.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PBKENGINE.dll") not found                                                                                          
err:module:import_dll Library PBKENGINE.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkUser.dll") not found                                                                                          
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkRes.dll") not found                                                                                               
err:module:import_dll Library PbkRes.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkUser.dll") not found                                                                                             
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkUser.dll") not found                                                                                              
err:module:import_dll Library PbkUser.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\mPhonetools.exe") not found                                                                                        
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PBKENGINE.dll") not found                                                                                            
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\VObject.dll") not found                                                                                              
err:module:import_dll Library VObject.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PBKENGINE.dll") not found
err:module:import_dll Library PBKENGINE.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\SyncEngine.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\VObject.dll")not found
err:module:import_dll Library PBKENGINE.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkUser.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkRes.dll") not found
err:module:import_dll Library PbkRes.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkUser.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\PbkUser.dll")not found
err:module:import_dll Library PbkUser.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\SyncEngine.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\VObject.dll")not found
err:module:import_dll Library VObject.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\SyncEngine.dll") not found
err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\SyncEngine.dll") not found
err:module:import_dll Library SyncEngine.dll (which is needed by L"Z:\\media\\disk\\motorola\\mPhonetools.exe") not found
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"Z:\\media\\disk\\motorola\\mPhonetools.exe" failed, status c0000135
mw@domek:/media/disk/motorola$
Prosze o pomoc.
Dziękuje

EDIT:
Prosze o jakąś pomoc lub sterowniki do tego telefoun..
Awatar użytkownika
tazdzioch
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: Motorola v8 - Linux nie widzi

Post autor: tazdzioch »

hmm, nie lepiej uzyć programu moto4lin?
sudo apt-get install moto4lin
potem, żeby musisz odpalić program znowu pod sudo żeby połączyć się z telefonem
sudo moto4lin
michalmw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

dziękuje za pomoc.. Program wygląda naprawde Ciekawie.. Jednak jest problem.. Daje Connect na górze i wychodzi mi takie coś:

Try to connect
[info] AT phone found
[info] Switching device /dev/ttyACM0 to P2K mode...
[error] Unable to open device
[error] Please check preferences
[error] Unable to connect
Jakieś propozycję bo nie mam pojęcia jak to skonfigurować ;)
tomi22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: tomi22 »

michalmw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No i jest mini problem ale chyba z linuxem
Ustawiam tak jak tam pokazuje.. daje connect i mi sie wświetla:

Try to connect
[info] AT phone found
[info] Switching device /dev/ttyACM0 to P2K mode...
[info] AT E0 answer: A
[info] Phone answer: T E0 
I nagle resetuje mi sie <znika na chwile panel <interfejs> i pojawia sie po chwili> tak jak nie raz windows restartuje explodera.. I potem wyskakuje takie coś:
|

[error] Unable to connect
[info] Phone is unpluged
Prosze o jakieś propozycje ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: hsurim »

Prześledź raz jeszcze wszystkie ustawienia z tego linka, co podał tomi22
Kiedyś również korzystałem z tego poradnika i wszystko powinno działać.
michalmw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Prosze poniżej daje zdjęcie ustawień:
Obrazek
Może mógłby ktoś na gg pomóc?
Awatar użytkownika
tazdzioch
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: tazdzioch »

ja tez kiedys mialem motorole v3, musisz przepisac takie ustawienia jak sa u przemka kalickiego żeby sie polaczyc

teraz mam motorolę silver L6 i sie laczy na standartowych ustawieniach ;-)
michalmw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

mam skonfugurowane tak jak jest na obrazku i nie idzie.. A jak dam losowe<domyślne ustawienia> ten sam błąd.. Inne propozycje ;)?
tomi22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: tomi22 »

mam nadzieje,że widziałeś to:
viewtopic.php?t=102716
i może zainteresuję cię jeszcze to:
http://matrax.net/forum/showthread.php?t=95718

kiedyś walczyłem z v3 trochę się opierała ale się udało
v8 niestety nie posiadam także nie mam jak osobiście się pobawić :(
michalmw
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

W 1 linku który podał tomi wychodzi na to że mam kupić cześć do kompa ;PP.. w 2 że mam ściągać oprogramowanie które ma 512 mb. xD.. <aby połączyć sie z telefonem>.. Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś inna możliwość.. Przeciesz napewno ktoś posiada taki telefon oraz linuxa i jakoś sie udaje mu łączyć z kompem... Wiem że tylko taki błąd wychodzi na linuxe bo na 2 kompie<laptop> działa spoko na winku..
Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
duchu_
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: duchu_ »

No wiec zostawiam to dla wszystkich ktorzy beda mieli lub maja problem z polaczeniem V8 poprzez FTP.

Najpierw wpisuje w konsoli takie oto polecenie

ifconfig usb0 192.168.16.1
Nastepnie wchodzimy do jakies klienta FTP i wpisujemy
ftp server: 192.168.16.2
port: 21
username: root
password: root

i problem z glowy :) powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”