W skype nie działają dźwięki
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: W skype nie działają dźwięki
może też, jeżeli masz realtek - przejdź do niego klikając na górze konfiguracji urządzeń dźwiękowych (regulacja dźwięku - ikonka "głośności"klik dwa razy), masz tam kilka urządzeń, przechodzisz na górze między nimi, posprawdzaj co masz włączone,między innymi może realtek - włącz - na dole - dźwięki, zamknij to wszystko, wejdź do skypa w opcje - posprawdzaj wszystko jeszcze raz - powinno działać. U mnie zadziałało. wykonaj próby testowe.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
U mnie pomógł sposób następujący:
2 razy klik na głośniczek > preferencje (na dole obok zamknij) > na liście zaznaczyłem przechwytywanie i mikrofon przechwytywanie > zamknij > w regulacji głośności pokazała się nowa zakładka Nagrywanie i w skype hw:viacośtam
2 razy klik na głośniczek > preferencje (na dole obok zamknij) > na liście zaznaczyłem przechwytywanie i mikrofon przechwytywanie > zamknij > w regulacji głośności pokazała się nowa zakładka Nagrywanie i w skype hw:viacośtam

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam
Podzielę się swoimi doświadczeniami ze Skype - m i z dźwiękami:
1. Zacznijmy od ustawień karty dźwiękowej z poziomu Skype:
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... f963fe.png
2. Później przejdźmy do ustawień w Ubuntu ( 2x klik na głośniczek):
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... a65201.png
Jak widać wszystkie opcje są włączone.
3. Na kolejnej fotce widoczny jest (x) przy mikrofonie. Być może trzeba będzie za każdym razem przed rozmową wejść w tą opcję i ją wyłączyć [następny punkt]. Często się tak zdarzało w W$. Być może jeszcze trzeba pokombinować.
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... 3f3c8f.png
4. W nawiązaniu do poprzedniego punktu, opcja mikrofonu została włączona:
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... 23e41b.png
5. Metodą prób i błędów zaznaczenie opcji zawartej w poniższym linku okazało się skuteczne:
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... 6c0106.png
Tyle udało mi się "wywalczyć". Niestety nie umiem wklejać zrzutów, na moją prośbę o pomoc w tej kwestii nie dostałem odpowiedzi od moderatorów, przeświadczonych, że każdy musi mieć "tony" wolnego czasu na szukanie odpowiedzi w sieci.
Pozdrawiam
ArturP
P.s.
Ciekawe jak ta wiadomość będzie wyglądać, czy da się z niej skorzystać, na co liczę ?
Podzielę się swoimi doświadczeniami ze Skype - m i z dźwiękami:
1. Zacznijmy od ustawień karty dźwiękowej z poziomu Skype:
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... f963fe.png
2. Później przejdźmy do ustawień w Ubuntu ( 2x klik na głośniczek):
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... a65201.png
Jak widać wszystkie opcje są włączone.
3. Na kolejnej fotce widoczny jest (x) przy mikrofonie. Być może trzeba będzie za każdym razem przed rozmową wejść w tą opcję i ją wyłączyć [następny punkt]. Często się tak zdarzało w W$. Być może jeszcze trzeba pokombinować.
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... 3f3c8f.png
4. W nawiązaniu do poprzedniego punktu, opcja mikrofonu została włączona:
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... 23e41b.png
5. Metodą prób i błędów zaznaczenie opcji zawartej w poniższym linku okazało się skuteczne:
http://wstaw.org/images/free/2008/12/13 ... 6c0106.png
Tyle udało mi się "wywalczyć". Niestety nie umiem wklejać zrzutów, na moją prośbę o pomoc w tej kwestii nie dostałem odpowiedzi od moderatorów, przeświadczonych, że każdy musi mieć "tony" wolnego czasu na szukanie odpowiedzi w sieci.
Pozdrawiam
ArturP
P.s.
Ciekawe jak ta wiadomość będzie wyglądać, czy da się z niej skorzystać, na co liczę ?
-
- Sędziwy Jeż
U mnie pomogło odinstalowanie pulse i przejście na alse
- alex2
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Openbox
Witam, mam ten sam problem u rodziny. Próbowałem mieszać urządzeniami w konfigu skype'a, ale bez rezultatu.
Lawojku, mógłbyś jakoś jaśniej opisać Twoją metodę, bo 3 razy pisałeś, ale ja nie łapię. O jakich oczkach mówisz? Tam masz takie rzeczy jak: master, line in, cd, mic...
Nie pamiętam żeby było oczko przy całej karcie dźw..
Dodam tylko, że problem pojawił mi się od wersji 8.04, wcześniej wszystko hulało. To chyba wina tego drętwego pulse. Dotyczy na pewno Ubuntu i chyba Kubuntu.
U siebie mam teraz Xubuntu 8.10 i działa bardzo dobrze (no może mic za cichy, bo mic boost w alsamixerze nie działa). A w XFCE chyba nie ma pulse.
Lawojku, mógłbyś jakoś jaśniej opisać Twoją metodę, bo 3 razy pisałeś, ale ja nie łapię. O jakich oczkach mówisz? Tam masz takie rzeczy jak: master, line in, cd, mic...
Nie pamiętam żeby było oczko przy całej karcie dźw..
Dodam tylko, że problem pojawił mi się od wersji 8.04, wcześniej wszystko hulało. To chyba wina tego drętwego pulse. Dotyczy na pewno Ubuntu i chyba Kubuntu.
U siebie mam teraz Xubuntu 8.10 i działa bardzo dobrze (no może mic za cichy, bo mic boost w alsamixerze nie działa). A w XFCE chyba nie ma pulse.
- djdinho
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
witam, u mnie pomogło następująca czynność. W wybirze urzadzeń mam wiele pozycji, ale pozostałem przy pierwszej (HDA Intel coś tam np). Wieć pokoleji:
1.klikamy 2 razy na ikonce glośniczka i otweira nam się okienko z regulacją głośności. Mamy tam podane swoje urządzenie w moim przypadku jest to HDA Intel (Alsa mixer).
2. Klikamy na przycisk Preferencje --> Przewijamy po otwarciu się okienak na sam dół pasek, u mnie są 3 opcje INPUT, zaznaczamy wszystkie i zatwierdzamy zamykając okienko jednocześnie.
3. Powinniśmy powrócić do poprzedniego okienka w którym pokazała się zakładka Opcje, klikamy na nią i teraz wszędzie zmieniamy na MIC (ja miałem ustawione FRONT MIC), i nie miałem dzwięku, wybieramy więc MIC , zatwierdzamy i zamykamy okno, wracamy do Skype (nie musiałem go restartować), wchodzimy w opcje dźwięku w nim, wybieramy urządzenie dżwiękowe WE(JŚCIE) ja mam HDA Intel (hw:Intel;0). Reszte mam na PULSE, testujemy dzwięki i rozmowe, powinno wszystko działać, u mnie działa.
1.klikamy 2 razy na ikonce glośniczka i otweira nam się okienko z regulacją głośności. Mamy tam podane swoje urządzenie w moim przypadku jest to HDA Intel (Alsa mixer).
2. Klikamy na przycisk Preferencje --> Przewijamy po otwarciu się okienak na sam dół pasek, u mnie są 3 opcje INPUT, zaznaczamy wszystkie i zatwierdzamy zamykając okienko jednocześnie.
3. Powinniśmy powrócić do poprzedniego okienka w którym pokazała się zakładka Opcje, klikamy na nią i teraz wszędzie zmieniamy na MIC (ja miałem ustawione FRONT MIC), i nie miałem dzwięku, wybieramy więc MIC , zatwierdzamy i zamykamy okno, wracamy do Skype (nie musiałem go restartować), wchodzimy w opcje dźwięku w nim, wybieramy urządzenie dżwiękowe WE(JŚCIE) ja mam HDA Intel (hw:Intel;0). Reszte mam na PULSE, testujemy dzwięki i rozmowe, powinno wszystko działać, u mnie działa.
- alex2
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Openbox
Witam
Ja to rozwiązałem jednym ruchem. Za czyjąś wyżej poradą.
W ustawieniach skype/ urządzenia dźwiękowe zmieniłem urządzenie wyjściowe z default na pulse.
I wszystko gra. Mikrofon nie trzeba z default na hw.
W mikserze karty (dwa razy głośniczek
) nic nie grzebałem.
Pozdrawiam
Ja to rozwiązałem jednym ruchem. Za czyjąś wyżej poradą.
W ustawieniach skype/ urządzenia dźwiękowe zmieniłem urządzenie wyjściowe z default na pulse.
I wszystko gra. Mikrofon nie trzeba z default na hw.
W mikserze karty (dwa razy głośniczek

Pozdrawiam
- ementos
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Heh, a ja dziś zorientowałem się, że to była wina mikrofonu: tzn. głównie.
Ale wielkie dzięki za Wasze porady
Pozdrawiam
Ale wielkie dzięki za Wasze porady

Pozdrawiam

- milodoe
- Piegowaty Guziec
serwus,
Postanowiłem trochę odświeżyć ten temat
Poczytałem sobie wasze rady dotyczące ustawień dźwięku ale żadną z niech nie udało mi się wykorzystać do rozwiania mojego problemu. Mianowicie chodzi mi o dźwięk mono w słuchawkach. Sprawdziłem wszelkie możliwe mi ustawienia Skype, mikrofonu a nawet preferencje dźwiękowe w systemie i ciągle mam wdzięk tylko w jednej ze słuchawek.
Z góry dzięki za rady.
pozdro, miL0
Postanowiłem trochę odświeżyć ten temat

Z góry dzięki za rady.
pozdro, miL0
- opekone
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
Zacznijmy od podstaw jeśli masz możliwość sprawdź czy wina nie leży po stronie sprzętu, słuchawki inne gniazdo inne słuchawki. Podaj także kartę dźwiękową.
- milodoe
- Piegowaty Guziec
wszystko z powyższych tez przetestowałem, muzykę czy film odtwarza mi poprawnie tylko dzwięk przy rozmowie testowej czy tez normalnej odtwarza systemie mono.
Kartę dźwiękową mam zintegrowana z płytą główną wiec żaden wyczyn. nIe wiem czy to w czymś pomoże ale wczesnej miałem Kubuntu 8.10 i akurat pod Kubuntu ze Skype nie miałem tego typu problemów wiec się trochę zdziwiłem jak pojawiły się pod Ubuntu 8.10 a potem tez 9.04.
Kartę dźwiękową mam zintegrowana z płytą główną wiec żaden wyczyn. nIe wiem czy to w czymś pomoże ale wczesnej miałem Kubuntu 8.10 i akurat pod Kubuntu ze Skype nie miałem tego typu problemów wiec się trochę zdziwiłem jak pojawiły się pod Ubuntu 8.10 a potem tez 9.04.
pozdro, miL0
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Mam ten sam problem, że słychać rozmowę przez skypa i inne dźwięki skypowe tylko w jednym głośniku/słuchawce. Kiedyś rozwiązałem sam ten problem całkiem niechcący (coś przestawiłem) ale teraz robiłem reinstalke i znowu to samo. Już drugi dzień grzebię i nic. To coś z pulseaudio bo jak ustawię w skypie :
1) HDA NVidia (hw:NVidia,0)
2)pulse
3)pulse
to dźwięk jest w obu głośnikach ale taki, że można jedynie usłyszeć jeden urywany wyraz, testowałem na rozmowie testowej.
1) HDA NVidia (hw:NVidia,0)
2)pulse
3)pulse
to dźwięk jest w obu głośnikach ale taki, że można jedynie usłyszeć jeden urywany wyraz, testowałem na rozmowie testowej.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
mozesz sprobowac tez odebrac skype mozliwosc przestawiania glosnosci mikrofonu.
tj. wejdz w opcje, potem dzwieki, i odznaczyc mozliwosc przestawiania glosnosci mikrofonu.
tj. pokaze na wrazie czego screen.
z Visty, bo nie mam jeszcze ubuntu.

dodam, ze u mnie ten sposob dziala. (oczywiscie w Windowsie lepiej miec te opcje wlaczona, bo ona zeczywiscie dziala,i dobrze sie spisuje.)
tj. wejdz w opcje, potem dzwieki, i odznaczyc mozliwosc przestawiania glosnosci mikrofonu.
tj. pokaze na wrazie czego screen.
z Visty, bo nie mam jeszcze ubuntu.

dodam, ze u mnie ten sposob dziala. (oczywiscie w Windowsie lepiej miec te opcje wlaczona, bo ona zeczywiscie dziala,i dobrze sie spisuje.)
- opekone
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
Klik na głośnik - regulacja głośności - Preferencje i tam zaznaczasz Główny w Odtwarzanie jeśli nie było to pokaże się podwójny suwak. Ogólnie w tych ustawieniach trzeba pokombinować oraz w Skype - opcje - urządzenia dźwiękowe. Innej możliwości raczej niema.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Problem z dźwiękiem mono leży po stronie Skype. Bug ogólnie znany. Najczęściej dotyczy przejścia z pulse audio na esound. Przed wykonaniem jakiejkolwiek rozmowy należy kliknąć "testuj dźwięk" w opcjach audio Skype wtedy odpali się dźwięk stereo i będzie działał w stereo do zamknięcia programu.
Echo, brak dźwięku, zawieszanie, przeskoki itp często są winą pulse. Nawet najnowsza wersja jest niedopracowana. Ból tym większy iż niestety pulse powoli staje się domyślnym systemem dla Ubuntu.
Można spróbować zainstalować nowsze pulse:
http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup#Skype
Albo (mój przypadek) wywalić pulse:
killall pulseaudio
sudo aptitude remove pulseaudio
sudo aptitude install esound
sudo aptitude remove /etc/X11/Xsession.d/70pulseaudio
Po restarcie wszystkie wejścia i wyjścia ustawić na default poza przechwytywaniem
ten ma być "elsa"
Po tej akcji dźwięk zadziała ale trik z "testem dźwięku" na starcie skype żeby było stereo niestety obowiązkowy. U mnie po tym przestały się również zdarzać mikroprzeskoki w odtwarzanej muzyce w Banshee czy Rythmboxie.
Na koniec polecam nie zaznaczać Skype, żeby samo dostarjało sobie głośność mikrofonu. Często zupełnie wygłusza.
PZDR
M
Echo, brak dźwięku, zawieszanie, przeskoki itp często są winą pulse. Nawet najnowsza wersja jest niedopracowana. Ból tym większy iż niestety pulse powoli staje się domyślnym systemem dla Ubuntu.
Można spróbować zainstalować nowsze pulse:
http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup#Skype
Albo (mój przypadek) wywalić pulse:
killall pulseaudio
sudo aptitude remove pulseaudio
sudo aptitude install esound
sudo aptitude remove /etc/X11/Xsession.d/70pulseaudio
Po restarcie wszystkie wejścia i wyjścia ustawić na default poza przechwytywaniem
ten ma być "elsa"
Po tej akcji dźwięk zadziała ale trik z "testem dźwięku" na starcie skype żeby było stereo niestety obowiązkowy. U mnie po tym przestały się również zdarzać mikroprzeskoki w odtwarzanej muzyce w Banshee czy Rythmboxie.
Na koniec polecam nie zaznaczać Skype, żeby samo dostarjało sobie głośność mikrofonu. Często zupełnie wygłusza.
PZDR
M
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
podepnę się bo mi skype nie działa. Dźwięk jest ale nie ma sygnału na wejściu.
Odpaliłem preferencje --> dźwięk
W zakładce sprzęt mam- analog stereo duplex.
na innych nie działa dźwięk wyjścia.
nie jest wyciszony ani nic w tym stylu.
Nie mam do wyboru żadnej opcji hw, hdm czy innych dziwnych.
co jest nie tak?
z góry dzięki za wsparcie
dodam, że nic nie pomogło. W ustawieniach skype mam PulseAudio server (local) na mikrofonie, głośnikach. Jest dźwięk ale mikrofon nie reaguje.
Odpaliłem preferencje --> dźwięk
W zakładce sprzęt mam- analog stereo duplex.
na innych nie działa dźwięk wyjścia.
nie jest wyciszony ani nic w tym stylu.
Nie mam do wyboru żadnej opcji hw, hdm czy innych dziwnych.
co jest nie tak?
z góry dzięki za wsparcie
dodam, że nic nie pomogło. W ustawieniach skype mam PulseAudio server (local) na mikrofonie, głośnikach. Jest dźwięk ale mikrofon nie reaguje.