Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
arsim
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: arsim »

Po co w instalatorze ?
Odpal Ubuntu z płytki, uruchom GParted.
Podziel dysk D tak jak pisałeś i sformatuj:
/mojedane na NTFS (będzie widział windows i linuks)
/ oraz /home na ext3 lub ext4 (nie widoczne z windowsa)

Gdybyś poczytał ten wątek (wystarczy dwie ostatnie strony), dowiedziałbyś się wszystkiego, o co pytałeś (jest nawet link do filmiku) :twisted:
bartomiszcz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: bartomiszcz »

arsim pisze:Po co w instalatorze ?
Odpal Ubuntu z płytki, uruchom GParted.
Podziel dysk D tak jak pisałeś i sformatuj:
/mojedane na NTFS (będzie widział windows i linuks)
/ oraz /home na ext3 lub ext4 (nie widoczne z windowsa)

Gdybyś poczytał ten wątek (wystarczy dwie ostatnie strony), dowiedziałbyś się wszystkiego, o co pytałeś (jest nawet link do filmiku) :twisted:
Jeżei mówisz o tym z dobrych programów to oglądałem...:twisted:
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: DadaD »

Witaj!

Jest to na forum opisane i to dobrze, ale masz wskazówki:
Można np tak:
Założenia - instalujemy systemy Windows i Ubuntu od nowa.
1. Uruchamiamy instalator Windows i w trakcie instalacji wybieramy pod instalkę według potrzeb ok 40 GB (sprawdź ile Vista potrzebuje bo jej nie używam) pozostałe miejsce pozostawiamy nie przedzielone.
2. Po zakończeniu instalacji i ponownym uruchomieniu Windows wchodzimy w opcję zarzadzanie dyskami i tworzymy partycjcję rozszerzoną z całego pozostałego
miejsca.
3. Nastepnie na partycji rozszerzonej tworzymy partycję logiczną typ ntfs na dane współdzielone przez Linuksa i Windows można wybrać tak jak chcesz od końca ~ 25GB.
4. Na wszelki wypadek robimy restart komputera, aby dobrze zapisały sie dane o nowym podziale partycji w MBR.
5. Dopiero teraz instalujemy Ubuntu i zgodnie z pojawiającymi się komunikatami podczas partycjonowania wybieram
- ręczny podział dysku
- na wolnym nie przydzielonym miejscu tworzymy partycje:
---/ root wielkość ok. 10 GB system plików ext3 lub ext4 do wyboru.
---/ SWAP zależy od wielkości RAM-u - jeżeli masz laptop i chcesz go hibernować to wielkość tegoż RAM-u, jeżeli nie a masz powyżej 1GB to wystarczy 512 MB
---/ HOME z pozostałego wolnego miejsca, ale chcesz 20 GB, to wystarczy, system plików ext3 lub ext4 do wyboru.

Resztę możesz doczytać.
Podane przeze mnie wielkości są szacunkowe i przybliżone dostosuj je dokładniej.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Krzychu95
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Krzychu95 »

No więc mam małe pytanko. Mam dysk podzielony tak
C-win XP
E-Gry
F-Download i tam różne
/ ubuntu
/home
/swap
Teraz chciałbym sformatować dysk C i E, nie łącząc ich, tylko czyszczenie. Na C zamiast XP dam Vistę (bo ten cały XP już zeszrociały jest), a na E spowrotem gry. I moje pytanie brzmi: czy będę musiał reinstalować gruba po tych operacjach, czy sam wykryje nowy system? A i czy przy tym nic się nie stanie z F?
Gigabyte EP45-DS3L|Intel C2Q Q8200@3GHz|4GB DDR2|Gainward GTX260|Samsung F1 640GB|Tagan 600W
bartomiszcz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: bartomiszcz »

DadaD pisze:Witaj!

Jest to na forum opisane i to dobrze, ale masz wskazówki:
Można np tak:
Założenia - instalujemy systemy Windows i Ubuntu od nowa.
1. Uruchamiamy instalator Windows i w trakcie instalacji wybieramy pod instalkę według potrzeb ok 40 GB (sprawdź ile Vista potrzebuje bo jej nie używam) pozostałe miejsce pozostawiamy nie przedzielone.
2. Po zakończeniu instalacji i ponownym uruchomieniu Windows wchodzimy w opcję zarzadzanie dyskami i tworzymy partycjcję rozszerzoną z całego pozostałego
miejsca.
3. Nastepnie na partycji rozszerzonej tworzymy partycję logiczną typ ntfs na dane współdzielone przez Linuksa i Windows można wybrać tak jak chcesz od końca ~ 25GB.
4. Na wszelki wypadek robimy restart komputera, aby dobrze zapisały sie dane o nowym podziale partycji w MBR.
5. Dopiero teraz instalujemy Ubuntu i zgodnie z pojawiającymi się komunikatami podczas partycjonowania wybieram
- ręczny podział dysku
- na wolnym nie przydzielonym miejscu tworzymy partycje:
---/ root wielkość ok. 10 GB system plików ext3 lub ext4 do wyboru.
---/ SWAP zależy od wielkości RAM-u - jeżeli masz laptop i chcesz go hibernować to wielkość tegoż RAM-u, jeżeli nie a masz powyżej 1GB to wystarczy 512 MB
---/ HOME z pozostałego wolnego miejsca, ale chcesz 20 GB, to wystarczy, system plików ext3 lub ext4 do wyboru.

Resztę możesz doczytać.
Podane przeze mnie wielkości są szacunkowe i przybliżone dostosuj je dokładniej.

Pozdrowienia
Wszystko ekstra- znam to, tylko że mam 5 partycji według GParted i nic już ztego nie czaje.... To jak- pomoże ktos przez gadu??
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

bartomiszcz pisze:Wszystko ekstra- znam to, tylko że mam 5 partycji według GParted i nic już ztego nie czaje.... To jak- pomoże ktos przez gadu??
To podaj układ.

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l

EDIT:
Krzychu95 pisze:No więc mam małe pytanko. Mam dysk podzielony tak
C-win XP
E-Gry
F-Download i tam różne
/ ubuntu
/home
/swap
Teraz chciałbym sformatować dysk C i E, nie łącząc ich, tylko czyszczenie. Na C zamiast XP dam Vistę (bo ten cały XP już zeszrociały jest), a na E spowrotem gry. I moje pytanie brzmi: czy będę musiał reinstalować gruba po tych operacjach, czy sam wykryje nowy system? A i czy przy tym nic się nie stanie z F?

A ile miejsca masz na C ? Vista wymaga o wiele więcej niż Windows XP.
Najczęściej można bez problemu dokonać nowej instalacji i w trakcie instalacji wybrać formatowanie partycji, ale można zrobić to także wcześniej np GParted.
GRUB trzeba ponownie instalować - zainstalowany nowy system, nadpisuje MBR. Robimy to poprzez zastosowanie płyty live cd, opcję rescue płyty z instalacją Ubuntu lub programem Supergrub http://supergrub.forjamari.linex.org/
Ryzyko zawsze istnieje (awaria prądu, zawieszenie itp) dlatego istotne dane powinno się archiwizować.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Krzychu95
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Dzięki wielkie :D Na C dałem od dużo za dużo na XP, ale na Vistę będzie w sam raz - 50Gb. Z reinstalacją gruba mam pewne doświadczenie, więc myślę, że sobie poradzę :D O to będzie tak viewtopic.php?t=45073&highlight=grub
Gigabyte EP45-DS3L|Intel C2Q Q8200@3GHz|4GB DDR2|Gainward GTX260|Samsung F1 640GB|Tagan 600W
apach 20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10

Post autor: apach 20 »

Witam mam taki problem jestem nowym użytkownikiem ubuntu(do tej pory korzystałem z xp) lecz stwierdziłem że przyszedł czas na zmiany .Zainstalowałem linuxa na wolnej partycji ( mam teraz dwa systemy) i zaczęły się problemy linux nie może otworzyć partycji z windowsa wyskakuje jakiś błąd czy mógłby mi ktoś pomóc jak zrobić żeby linuks obsługiwał partycję na których mam zdjęcia,filmy,itp.Za odpowiedź z góry dzięki.
pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Szmitas
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Szmitas »

Jeśli nie będziesz używał google lub wyszukiwarki na forum to szybko przepadniesz.

http://www.ubuntu-pomoc.org/automatyczn ... ycji-ntfs/
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.

Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Awatar użytkownika
arsim
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: arsim »

Poszukaj o montowaniu partycji :-)
Chyba o to chodzi :pt36: skoro:
wyskakuje jakiś błąd
Możesz zainstalować program NTFS-config. Powinien być w Dodaj/Usuń programy
EDIT:
Szmitas ma lepszy refleks ;-)
majty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: majty »

Ja podziliłem tak:
winda: 10 GB
"/": 10 GB
"/home": 113 GB
swap: 1000 MB
razem tylko 139 GB a dysk mam 160 GB niewiem dlaczego tak jest. Niewiem dysk dobrze podzielony?
Awatar użytkownika
Krzychu95
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Tak jest bo według producenta 1Kb to 1000b, a to przecież 1024b, no więc jak sobie policzysz dokładnie to kilka Gb zniknie :P
majty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: majty »

Krzychu95 pisze:Tak jest bo według producenta 1Kb to 1000b, a to przecież 1024b, no więc jak sobie policzysz dokładnie to kilka Gb zniknie :P
Tylko że ma windowsie jak miałem to mi czytało 149 gb
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

majty pisze:Tylko że ma windowsie jak miałem to mi czytało 149 gb
uruchom GParted
i sprawdź czy całe miejsce na dysku jest przydzielone.
Zobaczysz dokładnie jak jest dysk podzielony.

Pozdrowienia
kacpero1094
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: kacpero1094 »

1. Zainstaluj sobie coś nowszego np. 8.04 (korzystam i jestem zadowolony)
2. WinXp: 10gb + 20gb
Ubuntu 8gb Swap 2gb
Tak bym to rozplanował. 40gb to mało (win xp bardzo się "rozpycha" sterownikami i innymi bzdurami). Dyski nie są teraz drogie. Za około 160zł masz dysk 160gb. Polecam takie rozwiązanie, ponieważ sam je zastosowałem ;)
3.Ubuntu nie ma (raczej) problemów z partycjami NTFS. Tu masz art o auto-montowaniu NTFS'ów:
http://mojpecet.com/article.php/automat ... ie-ubuntu/
a tu:
http://mojpecet.com/article.php/najczes ... -w-ubuntu/
o problemach z partycjami NTFS i FAT pod Ubuntu.
4. Enemy Territory jest wydajniejsze na tym systemie, na który zostało napisane (w tym przypadku chyba Win-nie wiem bo nie gram w gierki ;))
Awatar użytkownika
redaktorbs
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: redaktorbs »

Wczoraj cały dzień walczyłem z instalacją Jarząbka na laptopie mojej lepszej połowy. Chcę żeby siedział obok Visty na początek i teoretycznie mi się udało. Nie zauważyłem jednak w ferworze walki jednej nieprzyjemnej i niezrozumiałej dla mnie rzeczy - otóż o ile fajowo się wszystko instalowało (bo klikałem "dalej" i już), o tyle zrobił sobie jakąś całkiem mikrą partycję (2,5 GB) no i ja niewiele mogę zdziałać.

Instalowałem prostymi opcjami - zainstaluj obok Visty, żeby był wybór systemu. Gdy się zorientowałem, postanowiłem zainstalować jeszcze raz likwidując przedtem jedną z partycji na dysku (były początkowo dwie NTFS, każda po 50 GB) no i w czasie drugiej instalacji ten cholerny jarząbek ZNOWU mi się zainstalował na 2,5 GB, tyle, ze tym razem przyłączył mi pozostałe wolne miejsce do Visty!

No i odnalazłem się z 98 GB na Viście i z zupełnie niewystarczającymi dla mnie 2,5 GB Ubuntu. I co ja mam teraz, biedna myszka zrobić?

Ja się PANICZNIE boję uszkodzić partycję z Vistą, bo to jednak nie mój komputer, tylko kobity, a sprawy mają się tak, że wszyscy wiedzą, kiedy jestem już kompletnie pijany - jak zaczynam opowiadać, że się jej nie boję!!!

Proszę więc o pomoc.
Adam Pietrasiewicz
http://www.akceslab.pl
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: figa »

to teraz masz 2 partycje 98 GB Vista i 2,5 GB Ubuntu ? skoro tak to zobacz na mój post w tym wątku nr 524 str 27 - instalowałam kilka razy obok visty ale Ty powinieneś był najlepiej przed instalacja przygotować sobie tą druga partycję 50 GB do zainstalowania na niej Ubuntu - zrobic jako rozszerzoną i stworzyć na niej 3 partycje dla Ubuntu
1. / system 2. home i 3. swap
Teraz Ci się namieszało i musisz zmniejszyć partycje Visty - jak wystartuje vista to dobrze jak nie to wystartować ja z pomocą płyty instalacyjnej jak to napisałam w powyżej podanym poście i po wystartowaniu prawidłowym visty przejść dopiero do instalacji Ubuntu.

Jestem zwolenniczką wcześniejszego przygotowania sobie dysku do instalacji Ubuntu aby uniknąć właśnie takich sytuacji jak ty masz obecnie.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
Awatar użytkownika
redaktorbs
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: redaktorbs »

Przeczytałem i faktycznie, jak drugi raz robilem instalację, to myślałem o opcji ręcznego ustawienia partycjie, ale się bałem, czy w takim przypadku będę miał na początku wybór systemu. A to dlatego, że przy instalacji, w momencie wskazywania partycji do instalacji JEST już opcja - zainstaluj obok windowsa.

Czyli, jak rozumiem, robiąc ustawienia ręczne będę miał również GRUBa na początku z wyborem systemu?

Drugą moją wątpliwością jest teraz zmniejszenie partycji Visty. Mam obecnie 98 GB a wystarczy spokojnie 50 - resztę chciałbym oddać Ubuntu. Czy w związku z tym, stosują GParted mogę BEZPIECZNIE zmniejszyć ntfsową partycję na której mam Vistę? Strasznie się boję to zrobić, gdyż nie chciałbym utracić Visty ...
Adam Pietrasiewicz
http://www.akceslab.pl
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: figa »

Czyli, jak rozumiem, robiąc ustawienia ręczne będę miał również GRUBa na początku z wyborem systemu?
tak
Czy w związku z tym, stosują GParted mogę BEZPIECZNIE zmniejszyć ntfsową partycję na której mam Vistę? Strasznie się boję to zrobić, gdyż nie chciałbym utracić Visty ...
Przy operacjach na partycjach myślę nigdy nie ma 100 % pewności że nic się nie stanie ale ja już robiłam to kilka razy i nic sie nie stało.

Jedynie tyle że raz po zrobieniu resize partycji z Vistą Vista odpalała bez problemu a drugi raz trzeba było na starcie dać płytę instalacyjną żeby coś tam sobie poustawiał system.
Tak że jakieś newralgiczne dane dobrze jest sobie skopiować na płytkę.

No i zalecane jest przed robieniem resize zrobienie defragmentacji dysku.

I tak jak napisałam po zmianie wielkości partycji najpierw wystartuj Vistę a dopiero jak już jest wszystko OK instaluj Ubuntu - wybierz podczas instalacji podział ręczny dysku i wskaż konkretne partycje do instalowania / systemu plików, home i swap które wcześniej utwórz programem Gparted system/administracja/partition editor znajdującym sie na LiveCD Ubuntu.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
ks67
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: ks67 »

Witam.
na początku miałem win vista.
potem na innej partycji zainstalowałem ubuntu i nie mogłem odpalić visty.
ponieważ vista i tak szła pod format po ok 3 miesiącach bo to windows to się tym nie przejąłem.
teraz mam sprawne ubuntu i jeszcze sprawną vistę ale nie mogę odpalić ubuntu.
trochę o tym czytałem ale coś nie za wiele z tego zrozumiałem......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”