Czyli, jak rozumiem, robiąc ustawienia ręczne będę miał również GRUBa na początku z wyborem systemu?
tak
Czy w związku z tym, stosują GParted mogę BEZPIECZNIE zmniejszyć ntfsową partycję na której mam Vistę? Strasznie się boję to zrobić, gdyż nie chciałbym utracić Visty ...
Przy operacjach na partycjach myślę nigdy nie ma 100 % pewności że nic się nie stanie ale ja już robiłam to kilka razy i nic sie nie stało.
Jedynie tyle że raz po zrobieniu resize partycji z Vistą Vista odpalała bez problemu a drugi raz trzeba było na starcie dać płytę instalacyjną żeby coś tam sobie poustawiał system.
Tak że jakieś newralgiczne dane dobrze jest sobie skopiować na płytkę.
No i zalecane jest przed robieniem resize zrobienie defragmentacji dysku.
I tak jak napisałam po zmianie wielkości partycji najpierw wystartuj Vistę a dopiero jak już jest wszystko OK instaluj Ubuntu - wybierz podczas instalacji podział ręczny dysku i wskaż konkretne partycje do instalowania / systemu plików, home i swap które wcześniej utwórz programem Gparted system/administracja/partition editor znajdującym sie na LiveCD Ubuntu.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.