Thinkpad r61 - temperatura

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
pantich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Thinkpad r61 - temperatura

Post autor: pantich »

Witam,
mam laptopa thinkpad r61 oraz pytanie do innych jego użytkowników.
Po kilku minutach (albo i szybciej) zwykłego użytkowania (firefox, pidgin, amarok itp) temperatura pokazywana przez sensors-applet na cpu i gpu rośnie powyżej 70 stopni. Jeśli w coś pogram temperatury te przekraczają 90 stopni i obudowa pod nadgarstkami jest za gorąca by normalnie pracować.
Czy też tak macie? Czy to normalne? A może jakaś wada mojego laptopa doprowadza go do przegrzewania?
Pozdro dla przyjaciół mojej zdechłej morskiej pszczoły...
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Thinkpad r61 - temperatura

Post autor: k2cl »

Sam używam r61 (z grafiką nvidii) i nie odnotowuję objawów, o których wspominasz. Temperatury trzymają się w normie - monitor nvidii zgłasza ok 55 stopni, cpu w okolicach 40-43 stopni (luz) / 65 stopni (solidne obciążenie, np. kompilacja kernela).
Pytanie pierwsze - czy wiatrak w Twoim laptopie prawidłowo funkcjonuje? Prędkość obrotową możesz przypuszczalnie sprawdzić przy pomocy

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/acpi/ibm/fan
Jeśli wszystko tutaj działa poprawnie, druga opcja to przykurzony system odprowadzania ciepła (jak długo masz tego laptopa? Jeżeli sporo ponad rok - czy był serwisowany / czyszczony?).
Work less, climb more :D
pantich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Obroty wiatraczka są zwykle na poziomie powyżej 2700 obrotów.
Laptopa mam już trochę ponad rok. Wyraźnego zakurzenia nie widać, a sam laptop nie był w serwisie.
Sugerujesz żeby go rozkręcić i wyczyścić?
Awatar użytkownika
sibul
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: sibul »

pantich pisze:Obroty wiatraczka są zwykle na poziomie powyżej 2700 obrotów.
Laptopa mam już trochę ponad rok. Wyraźnego zakurzenia nie widać, a sam laptop nie był w serwisie.
Sugerujesz żeby go rozkręcić i wyczyścić?
Możesz, ale to zapewne nie to jest przyczyną. Sprawdź czy może jakiś proces nie gotuje laptopa. I ustaw sobie procesor aby sam dobierał częstotliwość taktowania od 800Mhz
OS X 10.8.3
pantich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

sibul pisze:Możesz, ale to zapewne nie to jest przyczyną. Sprawdź czy może jakiś proces nie gotuje laptopa. I ustaw sobie procesor aby sam dobierał częstotliwość taktowania od 800Mhz
Nie ma takie procesu. Raz kiedyś był to temperatura doszła do 99 stopni, ale to był wypadek przy pracy ;)
Zwykle mam ustawiony jeden zegar na "performance", a drugi na "ondemand". Jeśli dwa ustawie na żądanie to filmy na youtube potrafią przyciąć, a to już nie jest oznaką wygodnego użytkowania komputera
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Cóż, prawda jest taka, że z czasem wydajność systemu chłodzenia potrafi dramatycznie zmaleć - zdarza się, iż kurzu w środku jest więcej niż na zewnątrz :D
Nie piszesz, jaki CPU ma Twój Thinkpad - jeśli to któraś z jednostek wydzielających sporo ciepła, może przyda się czyszczenie... Z drugiej strony, prędkość obrotowa wiatraczka na poziomie +- 2750 obrotów/min to wynik, który u mnie pojawia się bez szczególnego obciążenia (praktycznie cały czas). W przypadku podwyższonej temperatury CPU wiatrak przechodzi na wyższe obroty (nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś w okolicach 3500 obrotów/min). Może to tutaj tkwi Twój problem - a więc system z jakichś powodów nie dostosowuje obrotów wentylatora do osiąganych temperatur?
pantich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Mój Thinkpad R61 ma C2D T8300 2,4 GHz. Jeśli temperatura jest większa to wiatraczek przyspiesza do około 2900 obrotów, przynajmniej tak pokazują liczniki, powyżej trzech tysięcy, raczej nie widziałem żeby się kręcił. Czyli to może być to.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Wersja z t7100 potrafi przy obciążeniu wykręcić +- 3150 obrotów - niewykluczone jednak, że w nowszych jest trochę inne chłodzenie... może serwis udzieli odpowiedzi na pytanie, czy wiatraczek kręci się tak, jak powinien :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”