Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
etkth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: etkth »

figa pisze:to teraz masz 2 partycje 98 GB Vista i 2,5 GB Ubuntu ? skoro tak to zobacz na mój post w tym wątku nr 524 str 27 - instalowałam kilka razy obok visty ale Ty powinieneś był najlepiej przed instalacja przygotować sobie tą druga partycję 50 GB do zainstalowania na niej Ubuntu - zrobic jako rozszerzoną i stworzyć na niej 3 partycje dla Ubuntu
1. / system 2. home i 3. swap
Teraz Ci się namieszało i musisz zmniejszyć partycje Visty - jak wystartuje vista to dobrze jak nie to wystartować ja z pomocą płyty instalacyjnej jak to napisałam w powyżej podanym poście i po wystartowaniu prawidłowym visty przejść dopiero do instalacji Ubuntu.

Jestem zwolenniczką wcześniejszego przygotowania sobie dysku do instalacji Ubuntu aby uniknąć właśnie takich sytuacji jak ty masz obecnie.
A ja walczyłem dziś z Jarząbkiem i w końcu zainstalowałem oryginalnego Ubuntu 9.04 zamiast spolszczonej wersji z jarząbkiem. Problemy z rozjeżdżaniem się grafiki zniknęły. Ciekawe. Wersja oryginalna ma jakieś 20 - 30 Mb więcej...

EDIT:
redaktorbs pisze:Wczoraj cały dzień walczyłem z instalacją Jarząbka na laptopie mojej lepszej połowy. Chcę żeby siedział obok Visty na początek i teoretycznie mi się udało. Nie zauważyłem jednak w ferworze walki jednej nieprzyjemnej i niezrozumiałej dla mnie rzeczy - otóż o ile fajowo się wszystko instalowało (bo klikałem "dalej" i już), o tyle zrobił sobie jakąś całkiem mikrą partycję (2,5 GB) no i ja niewiele mogę zdziałać.

Instalowałem prostymi opcjami - zainstaluj obok Visty, żeby był wybór systemu. Gdy się zorientowałem, postanowiłem zainstalować jeszcze raz likwidując przedtem jedną z partycji na dysku (były początkowo dwie NTFS, każda po 50 GB) no i w czasie drugiej instalacji ten cholerny jarząbek ZNOWU mi się zainstalował na 2,5 GB, tyle, ze tym razem przyłączył mi pozostałe wolne miejsce do Visty!

No i odnalazłem się z 98 GB na Viście i z zupełnie niewystarczającymi dla mnie 2,5 GB Ubuntu. I co ja mam teraz, biedna myszka zrobić?

Ja się PANICZNIE boję uszkodzić partycję z Vistą, bo to jednak nie mój komputer, tylko kobity, a sprawy mają się tak, że wszyscy wiedzą, kiedy jestem już kompletnie pijany - jak zaczynam opowiadać, że się jej nie boję!!!

Proszę więc o pomoc.
Podczas instalacji polecam "partycjonowanie ręczne" !!!
Naprawdę nie trzeba się obawiać definicji tylko dla zaawansowanych.
Zdecydowanie lepiej samodzielnie podjąć decyzje. Jak dotąd żadna instalacja nie zniszczyła mi partycji windowsowych.
Dziś przeinstalowałem 9.04 na wersję jarząbkową i zwracam honor - jest dobra.
Awatar użytkownika
redaktorbs
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: redaktorbs »

Zrezygnowałem z polskiej wersji i zainstalowałem oryginalną. Wszystko poszło jak burza. Dziekuję wszystkim za informację i pomoc.
Adam Pietrasiewicz
http://www.akceslab.pl
LaZNag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: LaZNag »

Witam wszystkich mam takie małe pytanko:)

Otóż posiadam obecnie 2 dyski:
1. wewnętrzny na którym mam ubu 9.04 plus /home i swap
2. zewnętrzny na którym jest jedna tylko partycja z danymi

otóż chciałem sobie zainstalować na początku winde XP na tym dysku zewnętrznym a w przyszłości także inne systemy i teraz rodzi się pytanie następujące:

Czy aby zainstalować na dysku zewnętrznym nowy system muszę zrobić nowa partycje na początku dysku czy mogę zrobić ją zaraz za obszarem z danymi?

Pzdr.Kamil

PS. gdybym zaisntalował na nim winde to jak wtedy by wyglądał wpis w Grubie?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: figa »

jak się nie mylę winda wymaga partycji na początku dysku a linuksowi to jest obojętne
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
LaZNag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: LaZNag »

Zaisntalowanie windy na dysku zewnętrznym spaliło na panewce niestety :| i zostałem zmuszony do instalacji jej na dysku wewnętrznym :/ dlatego moje pytanie jest następujące:

Obecnie mam dysk podzielony tak (oczywiście na ext4 partycje stoją)
/dev/sda1 / 10gb
/dev/sda5 swap 1gb
/dev/sda6 /home 44gb

i myślałem żeby zrobić coś takiego:
zmniejszyć /home do 30gb i całe ubu 9.04 przesunąć w prawo do oporu a na wolnym miejscu dać które się utworzy w początkowych sektorach dysku zrobić partycje dla windy ntfs.

I teraz rodzi się moje pytanie czy mogę w taki sposób to przenieść gdyż się zastanawiam czy partycje logiczna/rozszerzona mają tu jakieś znaczenie (na rozszerzonej mam swap + /home) a także gdy jak chce formatować jako ntfs jakąś partycje to nie moge tego zrobić (ntfs nie jest podświetlone :|)
akTimi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: akTimi »

witam,
a ja zrobiłem tak najpierw na 1 dysku zainstalowałem winde odłączyłem dysk i na drugim zainstalowełem ubu ale teraz mam probelm bo w grubie nie pokazuje mi windy

co powinienem wpisać w menu.lst ?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

ja mam to
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Other
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1
też mam windowsa na osobnym dysku , nazwałam Other ale ty możesz nazwać title Windows

Czy to zadziała to jeszcze chyba zależy na której partycji zainstalowałeś ten Windows ale pewnie na 1
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
akTimi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: akTimi »

dzięki figa pomogło :clap:
vuryk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: vuryk »

witam wszystkich!

właśnie jestem w trakcie instalacji ubuntu 8.10. i napotkałem pewien problem w zakresie partycjonowania mianowicie w viscie mam podzielony dysk na 2 partycje na jednej (ok 10 GB) zainstalowany jest windows natomiast druga partycja (ok 230 GB) przeznaczona jest na różne pliki (filmy, programy, muza). problem polega na tym, że w momencie, gdy chcę utworzyć nową partycję pod linuxa (poprzez zmniejszenie partycji 230 GB) okazuje się że mam już 4 partycje podstawowe i nie mogę ich już więcej utworzyć

moje pytanie jest takie skoro w viscie widoczne są tylko 2 wspomniane partycje to z jakiej paki mam 4 partycje podstawowe??? dodam że komp jest miarę nowy i ma tak od nowości bo nic nie modyfikowałem :)
a to żeby lepiej zobrazować sytuację:
http://zapodaj.net/5be1d5c36844.jpg.html
Awatar użytkownika
Adam326
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Adam326 »

sda1 2 3 i 4 to partycje podstawowe
Linux is GREAT!
vuryk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: vuryk »

ok to już kumam tylko co w takim razie pownienem zrobić? sda 2, 3 i 4 to partycje których używam w viscie. chciałem pierwotnie zmniejszyć sda 3 ale jak się okazuje mam już 4 partycje podstawowe więc czym może być sda 1 o istnieniu którego przekonałem się dzisiaj i jak tu dalej ruszyć?

czy na partycji sda 1 która jest ukryta może być coś ważnego? jak sprawdzić zawartość takiej partycji? chodzi mi o to czy można ją bez obaw usunąć bez jakichś sensacji ;)
a co do sprzętu to mam lapka od della 4 gb ramu dysk 250 gb z czego 60 gb chcę przeznaczyć na ubuntu czy przy takiej ilości ramu mogę odpuścić sobie swap?
genralnie rzecz biorąc jak narazie udało mi się wygospodarować 1 wolną partcję podstawową i nie wiem co zrobić z sda 1
Awatar użytkownika
Adam326
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Adam326 »

W Miejsca>Nośniki wymienne powinny być wszystkie te partycje. Możesz sobie je przejrzeć ;)

Swapa sobie nie odpuszczaj - jak uważasz, że nie zabraknie Ci RAMu to zrób swapa 200 Mb. Chociażby dlatego żeby działał poprawnie pasek ładowania systemu.
Linux is GREAT!
Awatar użytkownika
Krzychu95
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Krzychu95 »

Co się stanie jak podłącze drugi dysk? Jeden mam podłączony do tego małego kabla(SATA?), a chce przegrać trochę danych na drugi który podłącze do tego złącza od DVD, no i nie wiem co się stanie? Będę musiał reinstalować GRUBA? Czy po prostu odpalę LiveCD, a po odłączeniu dysku wszystko będzie działać normalnie?
Gigabyte EP45-DS3L|Intel C2Q Q8200@3GHz|4GB DDR2|Gainward GTX260|Samsung F1 640GB|Tagan 600W
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Jak masz system zainstalowany i podłączysz drugi dysk to nic się nie stanie . Po prostu ten dysk powinien być przez system zobaczony i tyle.
Jedyne to tyle że w bios musisz sprawdzić z którego dysku się botujesz - /uruchamiasz / i po podpięciu tego dysku musisz sprawdzić czy ten sam dysk co był w bios jest jako 1 do botowania .
Najlepiej podłącz dysk i spróbuj wystartować system jak normalnie wystartuje to OK a jak nie to wejdź do bios i zobacz czy masz odpowiedni dysk wybrany jako 1 do botowania.
Awatar użytkownika
Krzychu95
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Krzychu95 »

Dzięki wszystko jest ok, sformatowałem dwie stare 40, bo koledze filmy chciałem dać, a na płytę by nie weszły, więc przyniósł pendraka WD :D Ja odzyskałem kilka plików ze starego koma i dysk też sformatowany Seagate Barracuda, a żyje już od 8 lat.
Gigabyte EP45-DS3L|Intel C2Q Q8200@3GHz|4GB DDR2|Gainward GTX260|Samsung F1 640GB|Tagan 600W
czakol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: czakol »

Witam,
mam zainstalowany windows 7 rc, ściągnąłem właśnie najnowszą wersje ubuntu 9.04 i mam pytanie czy po instalacji ubuntu w MBR - grub doda pozycje - wykryje windows 7?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

powinno wykrywa vistę i XP to i pewnie wind7 wykryje
Awatar użytkownika
Blonka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Blonka »

Ubuntu 9.04 - wszystko co będzie NT6.X zostanie nazwane przez GRUBa "Windows Vista (loader)".
Fragment menu.lst:

Kod: Zaznacz cały

# on /dev/sda3
title        Windows Vista (loader)          // dopisane - Windows 7 RC
rootnoverify    (hd0,2)
savedefault
makeactive
chainloader    +1

# on /dev/sdb1
title        Windows Vista (loader)           // dopisane - Windows PE (USB)
rootnoverify    (hd1,0)
savedefault
makeactive
# map        (hd0) (hd1)
# map        (hd1) (hd0)
chainloader    +1
Ubuntu 9.10 Alpha 3 - dopiero po uaktualnieniu, nazwie tak samo plus numer partycji.
Fragment grub.cfg:

Kod: Zaznacz cały

menuentry "Windows Vista (loader) (on /dev/sda3)" {
    set root=(hd0,3)
    search --no-floppy --fs-uuid --set 2f8fa5a52352887a
    drivemap -s (hd0) ${root}
    chainloader +1
}
menuentry "Windows Vista (loader) (on /dev/sdb1)" {
    set root=(hd1,1)
    search --no-floppy --fs-uuid --set 01c9dd72f3db1000
    drivemap -s (hd0) ${root}
    chainloader +1
}
Nie wiem czy Windows PE z USB się uruchomi po tym automatycznym wykryciu przez GRUB2 bez modyfikacji "map", tak jak to miało miejsce w poprzedniej wersji GRUBa (gdy sprawdzę, ewentualnie poprawię).
neonadis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: neonadis »

Witam,
Chcę sobie zainstalować Kubuntu 9.04, który mam już na płytce. Na dysku mam już Windowsa XP i nie chcę go stracić. Mój problem polega na tym, że podczas instalacji gdy wybieram opcję ręcznego ustawienia i przygotowania partycji, instalator jakby nie widział tych partycji już zrobionych (windowsowych). Widnieje to jako całość i mogę sobie stworzyć partycje od nowa co oczywiście nie wchodzi w grę bo nie chce utracić tych windowsowych partycji. Wcześniej instalowałem już Ubuntu i tam było wszystko w porządku podczas instalacji...
Wytłumaczy mi ktoś o co tu chodzi?
Ps. Dlaczego w Kubuntu Live CD nie ma żadnego menedżera partycji?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Jest manager partycji .
Mnie się tak działo jak na dysku było więcej niż 4 partycje podstawowe. Wtedy gparted / program partycjonujący/ widział dysk jako całość bez podziału .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”