Opinie o mac os x

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
icyhot12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Opinie o mac os x

Post autor: icyhot12 »

Np: za pakiet biurowy iWork,crossover i jeszcze pare innych... Nie pamiętam bo go już nie ma ;)
# Registered Linux user number 490592
# Asus Z53S + Archlinux :)
Awatar użytkownika
bialyikar
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: bialyikar »

Wybacz, ale za programy płatne się płaci i to na każdym systemie. Masz alternatywy darmowe.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Witam.

Noszę się z zakupem jakiegoś Maca. Wybieram go ze względu na wydajność przy grafice komputerowej. Mam jednak pytanie w związku z tym. Kłopot w tym, że aplikacje na ten system są... bardzo drogie :sad: Przykładowo gra ET: Quake Wars kosztuje na system Windows ~25zł. Ściągamy natywny instalator i mamy Quake Wars w wersji natywnej. Natomiast QW pod Mac, kosztuje... ~170 zł :pt36: Takie astronomiczne ceny oprogramowania komercyjnego na Mac spotykam w każdym sklepie internetowym. Czy faktycznie wszystko jest na ten system takie drogie ? :???:
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
janek.sid
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: janek.sid »

Maki mają swoje zalety, ale zapewne nie jest nią wydajność przy grafice komputerowej!
Owszem graficy lubią Maki za ich estetyczny interface czy przyjazną obsługę, jednak na tym zalety się kończą. Żadne testy współczesnych Maków nie potwierdzają przewagi tych komputerów w obróbce grafiki. Nawet na identycznych konfiguracjach Photoshop CS4 i CS3 działają szybciej na Windows niż Mac. Niewspominająca o tym, że na chwilę obecna jest CS4 64 bit pod Windows, a pod Maki nie ma.

Polecam zamiast wierzyć na słowo mitom krążącym po sieci, sięgnąć po źródła i twarde dane i samemu porównać.

Podkreślam, że nie chcę udowodnić, że Mac to gorszy komputer, zwyczajnie twierdzenie, że jest wydajniejszy przy grafice komputerowej nie jest prawdą, za to może mieć inne zalety.

Jeśli ktoś szuka wydajności i zajmuje się grafiką powinien pójść drogą Vista 64bit/Windows 7 64bit, procesor 4 rdzeniowy oraz 6 lub więcej GB ramu. Nie instalować innego badziewia na systemi, zrobić sobie obraz systemu z gotowym środowiskiem do pracy i robić swoje.
Awatar użytkownika
bialyikar
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: bialyikar »

Możesz podać źródło tych testów?
Maci ponoć rzeczywiście są lubiane przez grafików, ale to po części może wynikać z przyzwyczajenia i utartych opinii. Kiedyś z tego co wiem, były bardziej wydajne. Ale to jeszcze w czasach PPC. Procesory G3/G4 były na głowę Pentiumy. Teraz wydajność Maców głównie opiera się na optymalizacji OSX'a która ponoć jest lepsza niż Windowsa. Ale wracając do mojej myśli, kiedyś były szybsze i graficy ich używali. Poza tym kiedyś zdaje się oprogramowanie dla grafików było lepiej rozwinięte na OS8/9/X. I pewnie dlatego taka opinia się utarła i krąży do dziś. A to, że wizualnie przyjemniejsze i się wygodniej i przyjemniej pracuje, to się jak najbardziej zgadzam.
było to już pisane wiele razy. Maca kupuje się dla OSX'a i w nim jest cała siła :) Poza tym nie wiem, czy czasami Snow Leopard nie będzie w całości 64bit. Zresztą Leopard też chyba jest.
Co do cen oprogramowania, to nie podam przykładów, ale nie zgodzę się do końca, że wszystko jest takie drogie. Gry na Maca są raczej niszowe, może dlatego? Przed zakupem maca proponuje przejrzenie wszystkich numerów e-zina "Moje Jabłuszko". A o ceny oprogramowania i promocje na nie (jest ich wiele) odsyłam na forum Macowe (MyApple.pl).
Awatar użytkownika
cyberspace1221
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: cyberspace1221 »

Ja używam starszego Power Maca G4 MDD Dual, którego zakupiłem na aledrogo za grosze,dołożyłem pamięci, wsadziłem większy HDD, zmieniłem grafikę i przyznam że jestem z niego bardzo zadowolony:)
A co do płatnych programów to szukam raczej darmowych odpowiedników.
I tylko spokój nas uratuje :D
janek.sid
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: janek.sid »

Dziwne, wprowadzać w błąd, licząc, że to nie wyjdzie na jaw w erze Google...
ryycek pisze:Po pierwsze wszystkie aktualne wersje maków są 64 bitowe, system jest 64 bitowy, jego aplikacje również, Adobe też.
Bzdura wyssana z palca:
http://www.macworld.com/article/132810/ ... hop64.html
http://www.dmxzone.com/go?15046
http://www.myapple.pl/news/64269-photos ... apple.html
Adobe announced their plans to ship the next version of Photoshop as 64-bit-native for Windows 64-bit OSes only.
To, że system jest 64 bitowy nie przeszkadza temu, żeby uruchamiać programy 32 bitowe...
ryycek pisze:Po drugie Adobe powstało głownie na maki, a to, że istnieje na windows, to tylko chęć zysku ze strony producenta.
Co to jest za argument i jakie masz źródła na jego poparcie, poza tym, że dajesz świadectwo bycia fanboyem Maków? Może i kiedyś tak było, ale jakie to ma znaczenie wobec faktów i tego co jest dzisiaj?
ryycek pisze:Po trzecie maki aktywnie wykorzystują nie tylko procesor, ale też swoje karty graficzne m.in w Photoshop (w pc karta graficzna służy tylko do wyświetlania obrazu i nie jest jej moc wykorzystywana), co powoduje, że mamy jakby dodatkowy procesor.
Ty chyba nie używasz ani Mac-a ani PC-ta, że wypisujesz takie głupoty. Mnie po instalacji CS4 na PC od razu wyświetla się okno, że moja karta jest wspierana i wykorzystywana w obliczeniach. Taka funkcja jest obsługiwana na XP, Vista, Win 7 i Mac, na wszystkich platformach. Na potwierdzenie samo Adobe:
http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404898.html

oraz

http://www.tgdaily.com/content/view/39433/140/
ryycek pisze:To tylko jedna z cech maka i trudno tu opisać wszystkie inne, których nie znajdziesz w pc.
Jeśli rzeczywiście z innymi cechami jest tak jak z tymi które opisałeś, to strach się bać tych Mac-ów...
ryycek pisze:Pojawiłem się w tym wątku przez przypadek i chciałem tylko zareagować na jeden post, tak więc nie będę się tu więcej pojawiał.
Chyba ze wstydu...
ryycek pisze:Dla tych którzy potrzebowaliby stabilnego i wydajnego komputera, to zapraszam do bliższego zapoznania się z Apple, a najlepiej poszukać kogoś, kto już tego używa, ewentualnie wstąpić do jakiegoś reeselera, albo do mnie :)
Sprzedajesz, a bladego pojęcia nie masz o tym co sprzedajesz, nie świadczy to o Tobie, zwłaszcza jako sprzedawcy, czy choćby osoby polecającej najlepiej.

Nieelegancki nawyk, wciskać ludziom kitu i mieć nadzieję, że są na tyle naiwni, że się nabiorą.

Zwykle nie odpisuje na posty tego typu, ale uważam, że osoby wprowadzające dezinformację powinni być tępione. Albo robisz to świadomi i to już wystarcza, albo nieświadomie, ale piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia, jakby to był pewnik ponad wszelką wątpliwość, nie masz pokory wobec swojej niewiedzy i omylności. Tak i tak niedobrze.
Awatar użytkownika
enneoda
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: enneoda »

Oto konkret jesi chodzi o prace na PC : http://www.youtube.com/watch?v=SImhbq0EYdw
Na życzenie moderatora.

Tu akurat ładny pokaz Pracy Maka na laptopie HP.
kwanty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: kwanty »

Dlaczego Mac są tak mało popularne w Europie ?
Awatar użytkownika
TearsHunter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: TearsHunter »

Bo ludzie się boją ich używać i zostają na przereklamowanym Windowsie, którego sam widok wzbudza we mnie konwulsje ;)
Oczywiście Ubuntu jest ponad wszystko i nic nie zrzuci go z podium, ale macintoshe również sobie cenie podobnie jak najnowszy MAC OS X zwany również Leopardem. System fantastyczny do multimediów i do internetu, Safari i iTunes są jak zwykle niezawodne. Po za tym podoba mi się ogólnie rozkład systemowy z fantastycznym dockiem u dołu teraz jeszcze bardziej przejrzystym. Co do samych maców powiem tak - kupujemy za 10 tysięcy macbooka i mamy sprzęt nie do zajechania wyposażony w Leosia i wszystkie potrzebne nam programy, a wtedy żyć nie umierać :)

Ps. Co nie zmienia faktu, że Ubuntu nic nie jest w stanie zastąpić :D ^^
Awatar użytkownika
Hauleth
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Hauleth »

Ja tam nie lubię Jabłka ( które jest z resztą najprawdopodobniej robaczywe, bo ktoś nadgryzł i zostawił ). W MacOS nie podoba mi się np to, że nie można mocno personalizować swojego środowiska pracy, a że jestem strasznym indywidualistą to to jest dość duży problem. Teraz weźmy się za Docka, który jest ładny, ale mimo paru prób zrozumienia jego działania nie udało mi się to, a w dodatku moja matka, która ma chorobę lokomocyjną, rzekła iż ona w życiu by z tego nie korzystała bo by się porzygała.
Ogólnie Apple jest u mnie na 2. miejscu Wielkich i Złych Korporacji, zaraz po M$
Jeśli problem rozwiązany dodaj na początku tematu [SOLVED].

Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

kwanty pisze:Dlaczego Mac są tak mało popularne w Europie ?
Śmieszne pytanie.:lol: Popatrz ile "zwykłych" komputerów możesz kupić za jednego maca i będziesz miał odpowiedź.;-)

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
wasylu1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: wasylu1 »

...w dodatku jest pełno otwartego i darmowego oprogramowania

Na jednym kompie używam ubuntu, na drugim Tigera (dość stary sprzęt) i jestem baaaardzo zadowolony. W przeciwieństwie do ubuntu, wszystko działa odrazu po instalacji. Nie zajmuje sobie czasu konfiguracjami dźwięku, czy grafiki... Wszystko działa cacy. Mac jest bardzo wydajny. Bardziej niż pecet o tych samych parametrach... a system banalnie prosty...

Jedyny minus, to małe dyski (w porównaniu do pc) montowane w tańszych wersjach komputerów Appla... no i cena kompa. System później możesz aktualizować za darmo. Licencja jest ważna.

Kolega nagrywał na Macu na żywo 16 śladów (nasz koncert) i wystarczył procek 500 MHz i 512 RAMU

Mój jest trochę mocniejszy (DUAL 1GHz i 512RAM) kosztował 700zł (z LCD, klawiaturą, combo DVD i myszą) na allegro...
Na pececie w tej cenie (z w pełni skonfigurowanym systemem (obojętnie jakim)) mógłbym co najwyżej oglądać filmiki...
STOP NWO!
Let's bar the way our freedom!
macer
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: macer »

Ja używam maca, i na nim mam ubuntu(bez żadnych takich virtualboxów itp), ogólnie OS nie przypadł mi do gustu, ale sam sprzęt - super :)
Awatar użytkownika
MaciejNowak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: MaciejNowak »

Na jednym kompie używam ubuntu, na drugim Tigera (dość stary sprzęt) i jestem baaaardzo zadowolony.
- i ja także. Miałem tez kilka MB i nie mogę narzekać. Miły sprzęcik i..... działa! :)
Z zawodu jestem...człowiekiem...
Linux user number: 503443
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: tydell »

Ja z kolei dla testów aby zobaczyć co to za cudo zainstalowałem sobie Mac OS leopard 10.5.1 na swoim lapku.
Ogólnie system nie porwał mnie jakoś tak nadzwyczajnie. Owszem, wszystko działa na lapku jednak musiałbym się do nie go jeszcze trochę przekonywać.
Ale design muszę przyznać jest pierwsza klasa. Aplikacje też sa świetne, np. brakuje mi takiego Coda na linuksie oraz paru innych.
No i dock w osx to inna bajka niz docki w linuksie.
Fajny system, używa się lekko i wygodnie, graficznie dopieszczony.
Aczkolwiek i tak pozostaję przy swoim skonfigurowanym linuksie.
Virtoooz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Virtoooz »

Wiadomo że wszystko rozgrywa się o kwestie gustu...jesli chcesz kupic laptopa ktory bedzie chodzil przez caly czas, nie bedzie sie zawieszal i nigdy Cie nie zawiedzie, to kupujesz MB Pro i masz wszystko z glowy...co prawda są pewne emulatory M$ ale to jest zbyteczne...no i oczywiście do czego ma się nam laptop przydać, jeśli ktoś jest fanem gier to MB odpada, ale do zastosowan muzycznych, nawet najbardziej profesjonalnych, MB nie ma sobie równych...
Awatar użytkownika
apatryda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: Inna

Post autor: apatryda »

No i dock w osx to inna bajka niz docki w linuksie.
A jaka jest różnica między nimi?
Awatar użytkownika
any jungling??
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: any jungling?? »

Z własnego doświadczenia napisze:

1. pierwszy system w którym wszystko po prostu działa, robiony (kompilowany?) pod konkretne podzespoły
2. kupiłem maca mini (używanego na allegro) 3 miesiące temu, zero zawieszeń czy jakiś innych problemów
3. intuicyjna obsługa, świetnie rozwiązane preferencje systemowe bardzo przejrzyste
4. pierwszy system w którym pracuję na standardowych ustawieniach wyglądu, zmieniam tylko tapety:)
5. większość programów z których korzystałem na windows lub ubuntu ma swoje wersje na osx (utorrent, tlen, nawet MS Office)
6. iTunes (jedni kochają inni nienawidzą)
7. design sprzętu i systemu

Wady:

1. cena cena cena!
Sprzęt jest fajny ale np. klawiatura bluetooth bez żadnych dodatkowych funkcji kosztuje 300zł - lekkie przegięcie...

Ogólnie co kto lubi, jak dla mnie:
1. Mac OSX
2. Ubuntu
3. Windows
"if you type google into google, you can break the internet..." ;)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

No i pakiety dmg...bez zależności, wszystko w jednej paczce. Idealne na maszynę off-line...
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”