Jakiego antywirusa polecacie pod Ubuntu?
- skoruppa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Antywirus
No nie do końca, przynajmniej nie ten. Ten tylko tworzy otwarte furtki na przyszłość. Jednak jak admin się połapie to pewnie od razu zaktualizuje jądro i w tedy już po rootkicie.
Tak czy siak rootkity zawsze będą istnieć, mniej lub bardziej zaawansowane. Jednak pierw trzeba się włamać ^^
Tak czy siak rootkity zawsze będą istnieć, mniej lub bardziej zaawansowane. Jednak pierw trzeba się włamać ^^
- pies_polarny
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
a jak to zrobić na 64 bitwierzacy pisze:Na tej stronie możesz pobrać Avasta dla Ubuntu paczka DEB http://www.avast.com/eng/download-avast ... ition.html ściągasz na pulpit i instalujesz dwuklikiem
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: ARM
Opłaca się posiadać, choćby dlatego, że wielu kopiuje rzeczy z P2P a potem przegląda pod Windowsem.roman pisze:Polecam swoj post o Panda Desktop SecurityJak przez 90 dni testow nie zlapiesz zadnego wirusa to sam uznasz ze sens posiadania takiego programu w linuksie jest sredni
Średnio 1/3 plików jest zarażona jakimś g. , dotyczy to też plików JPEG.
Można wyjść z założenia że plik(mp3,jpg itp) który nie otworzy się pod linuksem jest zarażony i może spowodować zarażenie Windowsa.
Kod: Zaznacz cały
$ ls
kdebase-4.0svn for slackware current.tar.gz
$ clamscan *.tar.gz
kdebase-4.0svn for slackware current.tar.gz: Trojan.VB-4561 FOUND
----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 550179
Engine version: 0.95.1
Scanned directories: 0
Scanned files: 1
Infected files: 1
Data scanned: 0.04 MB
Data read: 0.02 MB (ratio 1.80:1)
Time: 1.156 sec (0 m 1 s)
$ less kdebase*.tar.gz
==> use tar_file:contained_file to view a file in the archive
-rw-rw-r-- 500/500 38400 2009-05-20 08:21 Setup.exe
Weżmie taki jeden z drugim,rozpakuje pod widowsem kliknie w setup i sprawa załatwiona.
Kod: Zaznacz cały
Pod linuksem nic się nie stanie, pod warunkiem że taki Setup.exe nie jest czymś skompilowanym za pomocą generic script compiler
$ sh Setup.exe
Setup.exe: Setup.exe: cannot execute binary file
$ sh Setup1.exe
### kasuje /home/verdorben, rm -rf /home/verdorben :), ale tego echa nie zobaczysz ###
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
Inny OS: PLD Linux
Inny OS: PLD Linux
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Witajcie, udało mi sie przeczytac temat, dodam ze z trudem.
Niewazne czy słusznie czy nie ale potrzebuje antywirusa na mojego ubuntu. Prosze nie dodawac komentarzy w stylu po co Ci antywirus... wyjasnienie dla tych co uparcie twierdza ze go nie potrzeba:
przynosze z pracy pendrive'a na ktorym mam skopiowane jakies roznosci od wspołpracownikow. Srednio raz na miesiac skaner na windzie usuwa niechciany soft czyli wirusa.
Nie majac antywirusa na linuxie, owszem mi "nic" nie grozi ale robiac kopie "pierdoł" na innego pena rozsylam wirusy dalej, a tego nie chce robic. Sprawa zamknieta
Niestety albo stety mam system 64 bitowy, naszego poczciwego 9.04. Avast jest 32bitowy a jak ma sie sprawa z ClamAv?
Czy moze mi ktos polecic antywirusa ktory potrafi pilnowac systemu oraz skanowac dyski?
Z tresci mojego posta łatwo wywnioskowac iz linuxem bawie sie od doslownie paru dni, wiec prosze o wyrozumialosc.
Z gory Wielkie dzieki za podpowiedz, pozdrawiam Mariusz
ps. niemam polskiego jezyka w kompie to i dlatego brak wiekszosci polskich liter.
Niewazne czy słusznie czy nie ale potrzebuje antywirusa na mojego ubuntu. Prosze nie dodawac komentarzy w stylu po co Ci antywirus... wyjasnienie dla tych co uparcie twierdza ze go nie potrzeba:
przynosze z pracy pendrive'a na ktorym mam skopiowane jakies roznosci od wspołpracownikow. Srednio raz na miesiac skaner na windzie usuwa niechciany soft czyli wirusa.
Nie majac antywirusa na linuxie, owszem mi "nic" nie grozi ale robiac kopie "pierdoł" na innego pena rozsylam wirusy dalej, a tego nie chce robic. Sprawa zamknieta

Niestety albo stety mam system 64 bitowy, naszego poczciwego 9.04. Avast jest 32bitowy a jak ma sie sprawa z ClamAv?
Czy moze mi ktos polecic antywirusa ktory potrafi pilnowac systemu oraz skanowac dyski?
Z tresci mojego posta łatwo wywnioskowac iz linuxem bawie sie od doslownie paru dni, wiec prosze o wyrozumialosc.
Z gory Wielkie dzieki za podpowiedz, pozdrawiam Mariusz
ps. niemam polskiego jezyka w kompie to i dlatego brak wiekszosci polskich liter.
- pies_polarny
- Piegowaty Guziec
Mam ClamAv NA 64 i wykrył mi kilkanaście wirów ale przydałby się jakiś skaner rezydentalny, ponoć można jakoś wgrać avasta, tylko nie bardzo wiem jak.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Myślę, że potrzebne są antywiry na linuxa jeśli nie na ten moment kto wie czy nie za chwile.
A mam nietypowe pytanie czy któryś anty proponuje kompatybilność z programem pocztowym na tyle aby dodawać sygnatury z informacją o "czystości" wiadomości?
w Avascie na wina była taka miła opcja doklejania na końcu maila z info o sygnaturze bazy antywirusów i inne takie testowania wiadomości
no i opis Wiadomość czysta.
A mam nietypowe pytanie czy któryś anty proponuje kompatybilność z programem pocztowym na tyle aby dodawać sygnatury z informacją o "czystości" wiadomości?
w Avascie na wina była taka miła opcja doklejania na końcu maila z info o sygnaturze bazy antywirusów i inne takie testowania wiadomości

- icyhot12
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
wykrył mi kilkanaście wirów
wykryć to sobie może...
# Registered Linux user number 490592
# Asus Z53S + Archlinux
# Asus Z53S + Archlinux

- szpon5
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Witam wszystkich, jako że jestem zielony w Linuksie zadaje nie robiące na nikim wrażenia pytanie. Jaki jest najlepszy antywirus na Linuksa Ubuntu 9.04, ale nie taki który jedynie skanuje z pod poziomu linii komend. Mam na myśli takowy co działa przez cały czas w tle, jak np NOD, Norton, Kaspersky na Windows, rozumiecie.
Prześledziłem ten temat, ale dowiedziałem się tylko o dwóch: Avast na Linux i ten ClamAV. ClamAV tylko skanuje jak napisałem przedtem, a Avast na Windows jest cienki, nie porówna się go z profesjonalnymi, jak sprawa ma się na Linuksie. A może znacie jakieś inne i lepsze antywirusy.
Prześledziłem ten temat, ale dowiedziałem się tylko o dwóch: Avast na Linux i ten ClamAV. ClamAV tylko skanuje jak napisałem przedtem, a Avast na Windows jest cienki, nie porówna się go z profesjonalnymi, jak sprawa ma się na Linuksie. A może znacie jakieś inne i lepsze antywirusy.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@ szpon5

Generalnie - większość rozwiązań antywirusowych na platformę GNU/Linux została opisana w tym wątku. Jeżeli te produkty Cię nie satysfakcjonują, będziesz musiał zaczekać, aż któraś z dużych firm uszczęśliwi świat swoim produktem w wersji linuksowej. Kaspersky Labs sieje ostatnio strach swoimi artykułami, więc niewykluczone, iż przymierzają się do wejścia na ten rynek w bliżej nieokreślonej przyszłości
Ten, którego uznasz za najlepszyJaki jest najlepszy antywirus na Linuksa Ubuntu 9.04

...a z ciekawości spytam - po co Ci to?(...) ale nie taki który jedynie skanuje z pod poziomu linii komend. Mam na myśli takowy co działa przez cały czas w tle (...)

Generalnie - większość rozwiązań antywirusowych na platformę GNU/Linux została opisana w tym wątku. Jeżeli te produkty Cię nie satysfakcjonują, będziesz musiał zaczekać, aż któraś z dużych firm uszczęśliwi świat swoim produktem w wersji linuksowej. Kaspersky Labs sieje ostatnio strach swoimi artykułami, więc niewykluczone, iż przymierzają się do wejścia na ten rynek w bliżej nieokreślonej przyszłości

Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Ja wgrałem sobie avasta
Nigdy mnie nie zawiódł

- kabanek
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Lokers jeśli się nie mylę, to nawet wersja avasta pod linuxem potrafi znaleźć tylko windowsowe wirusy
przynajmniej tak mi się wydaje

- szpon5
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Czy to prawda ?kabanek pisze:to nawet wersja avasta pod linuxem potrafi znaleźć tylko windowsowe wirusyprzynajmniej tak mi się wydaje
Chyba zainstaluję sobie Avasta na Linuksa, wiem że na Windows on się tak dobrze nie nadaje. Jednak Linux jest o wiele bezpieczniejszy od Windowsa, więc pewnie taki antywirus jak najbardziej wystarczy.
Tylko zastanawia mnie to pytanie które zadał kabanek

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
witam!
a jak jest z firewallem?
czy jest coś takiego pod Ubuntu?
a jak jest z firewallem?
czy jest coś takiego pod Ubuntu?
- enneoda
- Wygnańcy
Znalazłem taki artykół na temat wirusów na Linuksie : http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=547
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
ja proponuję Avasta pod windą używam go od 5 lat i nie miałem większych problemów
od niedawna również użytkownicy Linuksa mogą z niego korzystać
a oto link:
http://www.avast.com/pol/avast-for-linu ... ation.html
od niedawna również użytkownicy Linuksa mogą z niego korzystać
a oto link:
http://www.avast.com/pol/avast-for-linu ... ation.html
- kabanek
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Kontakt:
żródło: http://www.avast.com/pol/download-avast ... ition.htmlavast pisze:Aby chronić swój komputer domowy z systemem operacyjnym Linux, pobierz avast! Linux Home Edition z naszej strony.
więc chyba jednak jest na linoxowe szkodniki xD
- pies_polarny
- Piegowaty Guziec
Jest ale nie na 64 bit a takiego się tu szuka. Ale to daramna sprawa zaś będzie pełno postów typu "Poco wam antyvir na linuksa" stara śpiewka bez konkretów. Pozdrokabanek pisze:żródło: http://www.avast.com/pol/download-avast ... ition.html
więc chyba jednak jest na linoxowe szkodniki xD
- Murtag
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
Ja chyba odnowie trochę temat. Macie do zaproponowania jakiegoś 64 bitowego antywirusa.
Ubuntu User #28752
Pamiętaj najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Pamiętaj najprostsze rozwiązania są najlepsze.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
Murtag daj sobie siana z antywirusem. Na Linuksa szkodniki są tak rzadkie, że pewnie nie znajdziesz nikogo na tym forum, kto kiedykolwiek miał wirusa w systemie.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- pies_polarny
- Piegowaty Guziec
MURTAG zostaje mi tylko napisać A nie mówiłem. Ludzie darujcie sobie te posty w stylu "...poco Ci to..." Nie macie pojęcia to nie zaśmiecajcie tematu. Konkrety jaki na 64bit i gdzie go szukać