Wczoraj zainstalowałem sobie ubuntu 9.04, był tam skrypt instalujący mplayera, więc go też zainstalowałem, następnie nakładkę smlayera przez repozytoria. Następnie smplayer wyrzucał mi, że chce zaktualizowanego mplayera, więc pogooglałem i znalazłem to:
viewtopic.php?t=43972
podążałem według instrukcji no i niedobrze smplayer wyrzuca mi komunikat: "Mplayer nieoczekiwanie zakończył pracę. Kod wyjścia: 127". Dodatkowo Mplayer nie chce się uruchomić. Nie wiem co robić, szukam w google ale nic nie znalazłem konkretnego, co by mi pomogło a od wczoraj mam linuxa, więc moja zbyt zaawansowany w jego obsłudze nie jestem. Jeśli log by coś pomógł:
"/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo xv -ao alsa -zoom -nokeepaspect -framedrop -nodr -double -input conf=/usr/share/smplayer/input.conf -stop-xscreensaver -wid 56623119 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/lukasz/.config/smplayer/styles.ass -fontconfig -font Arial -subcp ISO-8859-1 -sub /media/cdrom0/Za szybcy za wsciekli.txt -subpos 100 -cache 2000 -osdlevel 0 -no-correct-pts -vf-add screenshot -slices -channels 2 -af equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 /media/cdrom0/za szybcy za wściekli.avi
/usr/bin/mplayer: error while loading shared libraries: libXvMC.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
"
Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
EDIT:
Tytuł został zmieniony, mam nadzieję, że niedługo pojawi się jakaś odpowiedź