Pidgin - pytania o kombatybilność z gg, wygląd i wspólne dane
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Pidgin - pytania o kombatybilność z gg, wygląd i wspólne dane
Powoli idę w kierunku przesiadki na Ubuntu ale cały czas coś mnie zatrzymuje, tym razem komunikator. Mam wiec parę pytanek.
- Czy pidgin jest w pełni kompatybilny z gg? Chodzi mi o wysyłanie zdjęć, plików, długie opisy, statusy i awatary.
- Czy da się jakoś zmienić wygląd okna rozmowy pidgina? Strasznie mnie irytuje jego wygląd, szczególnie rozmieszczenie zakładek
- Czy pidgin na linuksie i na windowsie może korzystać z tych samych plików? zalezy mi żebym mógł pracowac komfortowo na dwóch systemach nie martwiąc się o historię rozmów, czy listę kontaktów.
- Czy pidgin jest w pełni kompatybilny z gg? Chodzi mi o wysyłanie zdjęć, plików, długie opisy, statusy i awatary.
- Czy da się jakoś zmienić wygląd okna rozmowy pidgina? Strasznie mnie irytuje jego wygląd, szczególnie rozmieszczenie zakładek
- Czy pidgin na linuksie i na windowsie może korzystać z tych samych plików? zalezy mi żebym mógł pracowac komfortowo na dwóch systemach nie martwiąc się o historię rozmów, czy listę kontaktów.
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Pidgin - pytania o kombatybilność z gg, wygląd i wspólne dane
Zapomnij...- Czy pidgin jest w pełni kompatybilny z gg? Chodzi mi o wysyłanie zdjęć, plików, długie opisy, statusy i awatary.
Jakieś opcje konfigurowalności są, ale chyba niezbyt rozbudowane. Ewentualnie niektóre wtyczki też coś tam pozwalają zmodyfikować w oknie - ale dalej to mało.- Czy da się jakoś zmienić wygląd okna rozmowy pidgina? Strasznie mnie irytuje jego wygląd, szczególnie rozmieszczenie zakładek
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
inny OS=debian lenny
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Jeśli Pidgin Ci nie pasuje zainstaluj sobie Kadu (jest w repozytoriach - wystarczy w konsoli:
sudo apt-get install kadu). Mi osobiście Pidgin przypadł do gustu, ale boli mnie to, że nie działa transfer plików.
sudo apt-get install kadu). Mi osobiście Pidgin przypadł do gustu, ale boli mnie to, że nie działa transfer plików.
- karmelek
- Przyjaciel
- Kontakt:
Aczkolwiek też trzeba wspomnieć że do funkcjonalności Gadu mu jeszcze baaarrdzo dużo brakuje - przemilczając już wygląd :/Jeśli Pidgin Ci nie pasuje zainstaluj sobie Kadu
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
inny OS=debian lenny
inny OS=debian lenny
-
- Piegowaty Guziec
no mi właśnei większość pasuje, szczególnie ilość obsługiwanych sieci, ale drażni słaba współpraca z gg i wygląd [chociaż to jakoś dałoby się przeboleć]wojtos93 pisze:Jeśli Pidgin Ci nie pasuje zainstaluj sobie Kadu (jest w repozytoriach - wystarczy w konsoli:
- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Z Gadu-gadu będzie dobrze współpracował tylko inny komunikator Gadu-Gadu taka jest polityka tej firmy.
-
- Piegowaty Guziec
No niekoniecznie, polskie komunikatory jakoś dają radę, szkoda że ludzie od pidgina nie przejmują się zbytnio polską i siecią gg, ale w sumie mozna to zrozumieć.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
A powiedzcie czemu przez tyle lat i ciaglego udoskonalania gg nikt nie pomyslal zeby stworzyc ten komunikator na dystrybucje linuksa???
- Qujav
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
no własnie coraz wiecej ludzi uzywa linuksa a kilku programów np. GG własnie brakuje dziwna polityka tych firm co programuja tylko na okienka
- Otik
- Piegowaty Guziec
Nie taka dziwna. Linux ciągle posiada zaledwie maleńki ułamek rynku, a do tego istnieje masa różnych dystrybucji, co dodatkowo rozdrabnia i rozprasza grupę docelową. Lepiej już chyba liczyć na projekty takie jak Wine, niż na drastyczne zmiany na rynku.
- Qujav
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
hmm, moze Ci od linuksa powinni pomyslec i ujednolicic system tak aby aplikacje działały w kazdym systemie (linuks) i w kazdej jego wersji tak jak to robi M$ a co do GG to mnie zadawala Kadu jest bardzo podobny
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: Brak
a ja gg już dawno nie używam, korzystałem z komunikatora tlen. A obecnie pidgin i nie narzekam 

- hiroshi007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Żaden problem wydać paczkę ze źródłem którą można przerobić do każdej dystrybucji. Tylko przecież developerzy GG nie pokażą swojego źródła więc to jednak nie wina Linuksa ani żadnej jego dystrybucji. Pokazanie źródeł udostępniłoby zaimplementowanie tej sieci w innych multikomunikatorach a na tym chyba też nie zależy autorom tego komunikatora.Qujav pisze:hmm, moze Ci od linuksa powinni pomyslec i ujednolicic system tak aby aplikacje działały w kazdym systemie (linuks) i w kazdej jego wersji tak jak to robi M$ a co do GG to mnie zadawala Kadu jest bardzo podobny