Acer extensa 5220 nie działa "uruchom ponownie"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Acer extensa 5220 nie działa "uruchom ponownie"
Witam. Problem występuje, gdy chcę zrestartować komputer. System zamyka się poprawnie, ale sam laptop nie chce potem wystartować. Wszystko zatrzymuje się na ekranie z logo acer i opcją wyboru wejścia do biosu(do którego wówczas nie mogę wejść), laptop nie reaguje na nic.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Acer extensa 5220 nie działa "uruchom ponownie"
- Odłącz od sieci i wyjmij na chwilę baterię.
- Sprawdź czy dysk się nie wysunął.
- Sprawdź czy dysk się nie wysunął.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dziwna sprawa, przypuszczałem, że to może być wina sprzętu, ale: na tym samym dysku jest zainstalowany również SUSE i z jego poziomu restart komputera za każdym razem wychodzi bezproblemowo.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Ja mam trochę inny problem. Jak wyłączam Ubuntu to laptop czasem nie startuje, nie odpala nawet ekran z biosu. Pomaga jedynie wyjęcie baterii i włożenie jej ponownie. Jak wyłączę laptop po używaniu Windows nie mam takich problemów. Ma ktoś jakiś pomysł bo problem trochę dokuczliwy. Wersja 8.04 na 7.10 też miałem ten problem
- apito
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ja na moim acerze nie mogę wejść do biosu po hibernacji. Po prostu nie ma tej opcji i już ale przynajmniej komp się uruchamia. Może to nie wina sprzętu ale skryptów do hibernacji.
Czy system może sam zmieniać jakieś ustawienia w BIOSie?
amstrong jeden temat jeden problem (tylko nie używaj tego słowa w tytule) ale:
Mi takie czasem nie startowanie występowało jak odpinałem zasilanie sieciowe zanim komp całkowicie się wyłączył.
Czy system może sam zmieniać jakieś ustawienia w BIOSie?
amstrong jeden temat jeden problem (tylko nie używaj tego słowa w tytule) ale:
Mi takie czasem nie startowanie występowało jak odpinałem zasilanie sieciowe zanim komp całkowicie się wyłączył.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Najgorsze jest to że nie wiem jak nazwać temat, jak to napisać, żeby było jasne dla wszystkich o co chodzi. Niestety mi nie startuje komp nawet jak ciągle jest zasilany z sieci. Jakaś lipa. 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Znalazłem, że w systemach od wujka Billa za taki stan rzeczy (nie działające "uruchom ponownie") może być odpowiedzialny klucz: "PowerdownAfterShutdown", ale nie wiem czy jest jakiś odpowiednik czegoś takiego w Ubuntu. Wie ktokolwiek jak ten problem ugryżć?
- V-S
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Mam teraz identyczny problem co ma (lub miał) mk852.
Może ktoś pomóc? To naprawdę upierdliwy kłopot.
Może ktoś pomóc? To naprawdę upierdliwy kłopot.
Linux. The power of OSOS (Open Source Operating System).
-
- Piegowaty Guziec
pozwolę sobie odświeżyć ten wątek, bo niby mam inny model Acera (5730z), ale jednak problem taki sam:
tylko wyjęcie baterii powoduje, że lapek ię odpala - dodam, że problem zaczął się po upgradzie do 10.04, oraz że występuje wyłącznie po wyłączeniu komputera zasilanego z baterii...
Poproszę, lepiej zorientowanych, o wskazówki gdzie powinienem upatrywać przyczyn tej dziwnej przypadłości?
tylko wyjęcie baterii powoduje, że lapek ię odpala - dodam, że problem zaczął się po upgradzie do 10.04, oraz że występuje wyłącznie po wyłączeniu komputera zasilanego z baterii...
Poproszę, lepiej zorientowanych, o wskazówki gdzie powinienem upatrywać przyczyn tej dziwnej przypadłości?
Acer Aspire 5730Z | Pentium T3400 - 2.16 GHz | Intel GMA 4500M | WiFi Atheros AR928X
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Ale zatrzymuje ci się na napisie Acer? Czy też masz czarny ekran i działają same światełka? Bo jak ta 2 wersja, to skończyła się u mnie wymianą płyty głównej (na szczęście miałem jeszcze laptopa na gwarancji).
-
- Piegowaty Guziec
uuu, niestety działają same światełka, czarny ekran i ponowne uruchomienie bez baterii odpala system...
gwarancja mi się właśnie skończyła;( buu
gwarancja mi się właśnie skończyła;( buu
Acer Aspire 5730Z | Pentium T3400 - 2.16 GHz | Intel GMA 4500M | WiFi Atheros AR928X
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
Witam. Ja mam acera aspire 7110. Po up do 10.4 mam problem z restartem(nie restuaruje sie tylko wylacza), wylacza sie w 2 s nie zamykajac zadnych procesow(wczesniej zamowalo mu to z 10 s).... aczkolwiek pamieta co mial wczesniej uruchomione. Dodatkowo jest problem z grubem. Jak uruchamiam lapka z dotkowym monitorem jak dochodzi do gruba wszystko gasnie i nie widac co z niego wybrac ( bez tego monitora mozna wybrac pozycje g.). Moze jest jakis modol odpowiedzialny za to ? Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
Mam dokładnie ten sam problem. Też mam lapka ACER ale inny model. A co najciekawsze w drugim systemie czyli Windows 7 nie ma tego problemu. Nie mam pojęcia z czego to wynika ale przez to na razie nie używam wcale Ubuntu.marubozu pisze:pozwolę sobie odświeżyć ten wątek, bo niby mam inny model Acera (5730z), ale jednak problem taki sam:
EDIT:
Dokładnie ten sam problem. Pomaga dopiero killall -u nazwa usera.gomes pisze:Witam. Ja mam acera aspire 7110. Po up do 10.4 mam problem z restartem(nie restuaruje sie tylko wylacza), wylacza sie w 2 s nie zamykajac zadnych procesow(wczesniej zamowalo mu to z 10 s).... aczkolwiek pamieta co mial wczesniej uruchomione. Dodatkowo jest problem z grubem. Jak uruchamiam lapka z dotkowym monitorem jak dochodzi do gruba wszystko gasnie i nie widac co z niego wybrac ( bez tego monitora mozna wybrac pozycje g.). Moze jest jakis modol odpowiedzialny za to ? Pozdrawiam