CrossOver + Płatnik + Fakt(księgowość)

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

CrossOver + Płatnik + Fakt(księgowość)

Post autor: pancernik »

Witam chciałbym na komputerze firmy mojej mamy
zainstalować debiana lub ubuntu.
Niestety moja mama jest tak przyzwyczajona do swoich programów
do zarządzania firmą, że nie da rady zainstalować nic innego niż XP
jeśli te programy na tym nie chodzą.

Stąd moje pytanie czy jeśli zainstaluję linuksa i darmowego CrossOver (kiedyś tam był do pobrania za darmo to pobrałem) to czy będzie sprawnie współpracować program Fakt z Płatnikiem (Nie orientuje się dokładnie ale, program fakt przesyła jakieś dane do Płatnika)?

Czy ktoś tak już próbował, czy to działa?
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Odp: CrossOver + Płatnik + Fakt(księgowość)

Post autor: Jusko »

Cóż - CrossOver jest za darmo tylko wersją testową, która działa 30dni. Rok temu była akcja, w której rozdawali go za darmo, oferując roczne wsparcie i uaktualnienia (miałem akurat fart). Prawdę mówiąc - ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie. Musiałbyś sprawdzić to sam, ponieważ wątpię, by ktoś testował na CrossOver akurat tę kombinację. Pobieram jednak ich testowe wersje by sprawdzić, jednak ftp Faktu jest fatalny i pobiera prędkościami modemowymi.

EDIT:
Testowane na CrossOver 8.0.0 i Wine 1.0.1 - wolę stabilne wersje, a na najnowszych wersjach mi nie zależy, bo i tak nie uruchamiam nic z Windows.

Fakt - instalator nie odpala. Pod Wine to samo.
Płatnik - pod Crossover instalator się zawiesza w momencie ustalania danych administratora. Pod Wine instalacja przebiega świetnie, jednak program przy uruchamianiu generuje błędy związane z Microsoft Data Access Componets i jego braku, prosząc o zainstalowanie.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
pancernik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: pancernik »

To niedobrze. Myślałem, że ruszy sam sprawdziłem fakta na swoim Debianie i tak nie rusza. Chyba pozostaje tylko opcja z wirtualną maszyna.
Chyba, że istnieją inne programy typu wine, które dały by radę emulować współpracę tych 2 programów?
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Jakieś forki Wine jeszcze tam istnieją (chyba, że przestały nagle), ale i tak wszystko na Wine sie opiera. Dodatkowo są płatne. Wirtualna maszyna jest rozwiązaniem - owszem. Istnieją jednak jakieś zamienniki na GNU/Linux, jednak jeśli nie wchodzą w grę, to chyba tylko Vbox.

p.s : Debian, Ubuntu czy Gentoo - system bez znaczenia, na którym odpalasz - liczy się tylko wersja Wine, ponieważ jest tylko jedno Wine, a wiele distr, a każde z nich i tak z tego samego Wine korzysta.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: figa »

Kiedyś próbowałam Płatnika z CrossOver ale nic mi z tego nie wyszło, natomiast w Virtualbox na zainstalowanym XP działa wszystko łącznie z podpisem elektronicznym tak że to jest jakieś wyjście.
Chce jeszcze dodać że dobrze jest albo kopiować tworzoną pod Płatnikiem bazę na jakąś inną partycję / kopia bezpieczeństwa / albo wręcz umieścić bazę na podmapowanym dysku i na niej pracować / oczywiście i tak kopia jest wskazana / ponieważ Virtualbox umieszcza wszystko w 1 pliku / wirtualnym dysku / który gdyby się coś z nim stało to byłaby wielka bieda. :)
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
marzepam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: marzepam »

Płatnik raczej nie zadziała ... :-(

Swojego czasu Sergiusz i kilku innych Linuxiarzy z Pwr Wroc polazło do sądu ze sprawą Płatnika jako jedynego słusznego programu na jedynym słusznym systemie. Głośna sprawa pod koniec lat 90 tych. Tak powstał Janosik. Robi to samo ale pod Linuxem.

Spróbuj tego:
http://www.janosik.net/pliki.html

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”