Otoczenie sieciowe
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Otoczenie sieciowe
Mam dwa komputery, które sa podłączone do routera. Na jednym jest Ubuntu 9.04 a na drugim XP. W jaki sposób moge przeglądać udostępnione na komputerze XP zasoby z komputera Ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
Odp: Otoczenie sieciowe
zainstaluj smb4k
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install smb4k
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Miejsca -> Połącz z serwerem...
Typ usługi: Udział Windows.
Serwer: adres ip komputera z Win XP.
Reszta optymalnie.

Typ usługi: Udział Windows.
Serwer: adres ip komputera z Win XP.
Reszta optymalnie.
Ja zrozumiałem normalnieW jaki sposób moge przeglądać udostępnione na komputerze XP zasoby z komputera Ubuntu?

Więcej o mnie znajdziesz na: http://ospulse.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Postaram się dokonać wykładni skonstruowanego przeze mnie zdania. Wydaje mi się, że istnieje tylko jedna możliwa interpretacja fragmentu: "przeglądać udostępnione na komputerze XP zasoby z komputera Ubuntu". "Przeglądać udostępnione na komputerze XP" - z tej części wynika jednoznacznie, że problem stanowi dostęp do danych znajdujących się na komputerze z Windowsem. "Z komputera Ubuntu" - dostęp, czyli możliwość przeglądania danych, ma być możliwy z (w domyśle: poziomu) komputera Ubuntu. Być może zaimek "na" komputerze Ubuntu byłby bardziej odpowiedni. Mimo to, zdanie wydaje się być klarowne. Dokonałem więc prawidłowej i jedynej możliwej wykładni i nie rozumiem, jak można zrozumieć to zdanie w jakikolwiek inny sposób?
Jeśli chodzi o problem z udostępnianiem plików, to jest on - z racji daty napisania postu - bardzo nieaktualny. W tej chwili korzystam z Windowsa, bo Ubuntu, pomimo wielu zalet, ma jednak też wady, które są rozstrzygające, jeśli chodzi o dylemat w kwestii wyboru sytemu. Chodzi głównie o brak dobrego oprogramowania. Emulacja jest często nieskuteczna.
Jeśli chodzi o problem z udostępnianiem plików, to jest on - z racji daty napisania postu - bardzo nieaktualny. W tej chwili korzystam z Windowsa, bo Ubuntu, pomimo wielu zalet, ma jednak też wady, które są rozstrzygające, jeśli chodzi o dylemat w kwestii wyboru sytemu. Chodzi głównie o brak dobrego oprogramowania. Emulacja jest często nieskuteczna.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
wszystko zależy, jakie oprogramowanie potrzebujesz:)gdapol pisze: Chodzi głównie o brak dobrego oprogramowania. Emulacja jest często nieskuteczna.
Wiele programów ma swoje zamienniki pod linuxem, które sa o takiej samej funkcjonalności,a czasem nawet lepszej niż dla windows:)
-
- Gibki Gibbon
Nie zapomnij też nadać praw /r/w/x do katalogów użytkownikom z poziomu systemu, który "hostuje" pliki.