da się. ja schrzaniłem. przy następnej wersji ubuntu będę musiał od nowa cały swój profil postawić.Da się coś schrzanić w konfiguracji wine że takie mogą być objawy?
Co do WindowsaXP to bez propagandy jednak proszę... ja miałem pierwszą instalkę na laptopie (wgraną jeszcze w sklepie) przez okres 37 miesiąc, w dodatku powiem ze nie korzystałem z komercyjnego AV (nie wliczając to nie aktualizowanej przez ostatni rok czy 2 "pandy" i sporadycznego skanowania przez jedynego chyba GNU AV jakim był ClaimAV).endr1u pisze:Zastanawia mnie czy czesto reinstalujecie systemy? Z doswiadczenia wiem, ze windows xp, vista itd.. nie pochodzi dluzej niz pol roku chodzi coraz gorzej. Jak jest z linuxem podobnie? Co jaki czas musicie go reinstalowac?
Ale zdajesz sobie sprawe, ze system mozna rowniez zaktualizowac do nowej wersji bez reinstalacji? Owszem wymaga to odrobiny wiedzy i przede wszystkim umiejetnosci czytania co system do nas pisze, ale jest spokojnie do zrobienia. Moje Xubuntu zyje od ponad poltora roku (od wersji 7.10, teraz 9.04) na laptopie, zas XP na desktopie juz jakies 5 lat (choc ten przez ostatni rok sluzy tylko do grania w jedna gre i przegladania sieci).Rgl pisze:Bez propagandy to windows Xp pochodzi bez reinstalki ładnych kilka lat - linux teoretycznie też ale... po pół roku jest już przestarzały - stare wersje oprogramowania nowe wersje sš ale dla nowej dystrybucji - wymagajš nowych bibliotek itp.. Linuksa na domowym desktopie trzeba przeinstalowywać znacznie częciej niż windows.
Zdaję sobie sprawę.Carnophage pisze:Ale zdajesz sobie sprawe, ze system mozna rowniez zaktualizowac do nowej wersji bez reinstalacji?
Mój debian żył trochę dłużej od Potato do Sarge znosząc spokojnie zmiany kilku płyt głównych kart graficznych i przenosiny na inne dyski. Ubuntu mam od 5.04 i naprawdę używałem też opcji dist-upgrade.Moje Xubuntu zyje od ponad poltora roku (od wersji 7.10, teraz 9.04)
Właśnie tych problemów jest trochę za dużo dla początkujących użytkowników i naprawdę o wiele lepszym sposobem na desktopie jest instalacja nowej wersji z zachowaniem starego home (choć nie zawsze - aktualizacja ubuntu - nie pamiętam której wersji i związana z tym zmiana wersji GNOME spowodowała że aby zalogować się na konto użytkownika należało usunąć ustawienia gnome z katalogu usera.)Owszem wymaga to odrobiny wiedzy i przede wszystkim umiejetnosci czytania co system do nas pisze, ale jest spokojnie do zrobienia.
(..)
Wszystko jest kwestia checi, bo ze reinstalacja to dla niektorych jedyny sluszny sposob radzenia sobie z problemami, wiadomo od dawna i nie ma na to wplywu system operacyjny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości