True Combat: Elite

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

True Combat: Elite

Post autor: joe_simons »

TrueCombat: Elite (TC:E) jest FPS-em rozgrywającym się w czasach współczesnych. Jest to całkowita konwersja darmowego, znanego sieciowego FPS-a Wolfenstein: Enemy Territory. Znaczy to, że TC:E jest grą darmową, tworzoną przez graczy, dla graczy.

W porównaniu do innych modów W:ET, TrueCombat: Elite całkowicie zmienia rozgrywkę, czas i miejsce działań. Do dyspozycji dostajemy współczesny arsenał, walczyć przyjdzie nam na zwartych mapach, głównie w stylu miejskim (choć są też mapy bardziej otwarte). Prędkość rozgrywki została w znacznym stopniu zmniejszona, nie ma tu miejsca na bunny hopy i sprinty przez całą mapę. Co nie znaczy, że całość jest nudna i powolna ? zachowano tu realizm, bez utraty płynności gameplaya.

W TC:E wcielasz się w rolę elitarnego najemnika biorącego udział w konflikcie dwóch międzynarodowych sił zbrojnych. Global Intervention Force (GIF626) jest specjalną jednostką w skład której wchodzą najlepsi komandosi takich jednostek jak Delta force, SAS, KSK i GSG9, nie wspominając o innych. Międzynarodowa organizacja najemników, zwana ?The Unit? jest ich przeciwnikiem. Należy wiedzieć, że część żołnierzy ?The Unit? należała wcześniej do GIF626 ale odeszła od nich dla pieniędzy.

Zapytasz: ?Kolejna strzelanka ze złymi terrorystami i dobrymi anty-terrorystami. Dlaczego mam spróbować?? Dlatego, że nie musisz wydawać na nią ani grosza.

Źródło: http://www.truecombat.pl

KILKA NAJPOPULARNIEJSZYCH SERWERÓW

Polska

Obrazek Obrazek

Świat

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

LINKI

NA KONIEC - CZEMU WARTO ZAINTERESOWAĆ SIĘ TC:E?

Przede wszystkim z kilku, bardzo prostych powodów. Gra jest w pełni darmowa, wystarczy ściągnąć ją z internetu, aby móc w pełni cieszyć się rozgrywką. TC:E jest ponadto grą wieloplatformową (zresztą jak ET), co powinno ucieszyć wszystkich użytkowników systemu spod znaku pingwina. Ważną zaletą gry jest również kładziony w niej duży nacisk na teamplay oraz realizm rozgrywki - to nie jest "arcade" znany z Counter Strike, tutaj można poczuć, jak niewiele potrafi znaczyć samotna jednostka na polu walki...
Awatar użytkownika
eugene_wolfe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: True Combat: Elite

Post autor: eugene_wolfe »

OOOOOO!!!
Tego mi było trzeba! Zawsze uwielbiałem ET, ale ostatnio pogubiłem się w patchach i nie mogłem dostać się na żadne rozsądny serwer.
Notorycznie łupię w Urban Terror, ale powoli zaczyna się już nudzić.
Dzięki za info o tej grze - już zasysam!

EDIT -----------------

No dobra, ET mam zainstalowane z patchem, ale jak zainstalowac to TCE??? nie widzę tam żadnego pliku uruchomieniowego...
Pozdrawiam
--
2+2=4,001 bez 1 tysiecznej
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Instalacja jest bardzo prosta - ściągasz plik tcetest049.zip, rozpakowujesz go do katalogu, w którym uprzednio instalowałeś ET (główny katalog z grą zazwyczaj nosi nazwę enemy-territory). Tym sposobem powinien powstać katalog tcetest.
Następnie ściągasz patch tce049b_all_os_fixed.zip, który należy rozpakować do katalogu tcetest (nadpisując pliki o tej samej nazwie). To koniec instalacji moda.

Jeżeli jest to pierwsza instalacja gry (również ET), należy zaktualizować PunkBuster. W katalogu z grą znajduje się podkatalog pb, zaś w nim plik pbweb.x86. Jego uruchomienie (z konsoli) powoduje aktualizację PunkBuster.

Kod: Zaznacz cały

cd /sciezka/do/enemy-territory/pb
chmod +x pbweb.x86 
./pbweb.x86 (i czekamy aż się skończy aktualizacja)
Aby uruchomić grę, wpisujemy w konsoli:

cd /sciezka/do/enemy-territory
./et.x86 +set fs_game tcetest
Przy pierwszym uruchomieniu zostaniemy poproszeni o stworzenie profilu - wszystko odbywa się tak samo jak w przypadku ET. Po stworzeniu profilu możemy przejść do "Deployment menu" i z listy serwerów wybrać nas interesujący lub skorzystać z konsoli (wywołujemy ją przyciskiem ~), gdzie wpisujemy:

/connect adres_serwera:port_serwera
np.

/connect ak-47.pl:27960
I możemy cieszyć się grą :)

Opis instalacji można znaleźć tutaj.

W razie pytań/problemów - piszcie. Będę starać się odpowiedzieć na każde pytanie.
lukaszforum

Post autor: lukaszforum »

TC:E znowu jest rozwijana? Pamiętam jak kilka miesięcy temu było ogłoszenie oficjalne o zaprzestaniu prac nad "poprawkami" i całym projektem.
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Główny zespół developerski zamroził prace nad TC:E, jednak scena 3rd party development nadal wykazuje dużą aktywność - powstają nowe mapy, nowe modele broni, zewnętrzne rozszerzenia (w oparciu o QMM) itd. Zaś dla naszych rodaków dobrą wiadomością może być fakt, iż mamy polski publiczny serwer - trybu bodycount (jeden z najpopularniejszych na scenie) oraz trybu objective (niedawno uruchomiony, dopiero zdobywa sobie stałych graczy).

Sama scena również ostatnio przeżywa renesans - kilka tygodni temu zakończył się WL 2009 Summercup, obecnie natomiast trwają rozgrywki Nations Cup 2009, w których do drugiej rundy awansowała już polska reprezentacja.
Awatar użytkownika
fatino
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: fatino »

Nie ma mowy o uwolnieniu kodu? Tak by ktoś inny mógł zająć się projektem? Gram mi się bardzo podoba znam ją już od dawna. Teraz grywam właśnie na tym serverze głównie ^^. nick: fatino@archlinux. Ty to nie czasem ak47_simons?? Czy jakoś tak?
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Już od początku wydania True Combat: Elite pojawiały się dyskusje na temat ewentualnego uwolnienia kodu, jednak decyzja w tej sprawie nigdy nie została podjęta i raczej ciężko spodziewać się, aby coś takiego miało z czasem nastąpić.

Fatino, kojarzę doskonale Cie z serwera, ja gram właśnie pod nickiem ak47|simons.
Awatar użytkownika
salemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: salemus »

Jeśli tylko instalacja i odpalenie gry przebiegną bezproblemowo to spodziewajcie się mnie na serwie ;)
GNU/Linux is like a Wigwam – no Windows, no Gates, Apache inside.
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dla osób chcących zobaczyć grę przed jej pobraniem, polecam obejrzeć to video - http://www.youtube.com/watch?v=llSxTYCOs9M
lukaszforum

Jakby ktoś miał problem z odpaleniem odnośnie libstdc, to trzeba doinstalować tą bibliotekę w wersji 5 (jest w repo)

Po zmianie mapy jestem wywalany z serwera "unknow reason" , to zniechęca do grania w tą produkcje.
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

lukaszforum pisze:Po zmianie mapy jestem wywalany z serwera "unknow reason" , to zniechęca do grania w tą produkcje.
Problem ten spotykany jest nie tylko w TC:E, ale również w samym ET. Na wielu forach można znaleźć przeróżne gorące dyskusje na ten temat, jednak ciężko jest znaleźć właściwą odpowiedź.

Do głowy przychodzą mi dwie rzeczy. Pierwsza - aktualizacja PB. Jeżeli nie aktualizowałeś PunkBustera, zacznij od tego (kilka postów wyżej opisałem jak to dokładnie zrobić). Druga rzecz - ustawienia dotyczące połączenia internetowego. Domyślna konfiguracja strasznie kuleje pod tym względem i często jest przyczyną wielu problemów. Zmienić te parametry można na dwa sposoby - poprzez edycję pliku autoexec.cfg (znajduje się on w głównym katalogu tcetest) lub poprzez wpisanie odpowiednich wartości w konsoli gry. Najprościej jest skorzystać z pierwszej metody, wówczas do pliku autoexec.cfg wystarczy dopisać następujące linijki:

seta rate "25000"
seta snaps "40"
seta cl_maxpackets  "70"
seta cl_packetdup  "1"
seta cl_timenudge  "0"
seta com_maxfps "85" // opcjonalnie, ale jest to maksymalna wartość na wielu serwerach
Aby sprawdzić, czy poprawnie zmieniliśmy ustawienia, wystarczy uruchomić grę, otworzyć konsolę (klawisz ~) i następnie wpisać np. /cl_maxpackets. Po zatwierdzeniu ENTERem, wyświetli nam się bieżąca wartość oraz wartość domyślna.
lukaszforum

Akurat w Et nie mam tych problemów, zupełnie jakby serwer nie trzymał "sesji". ale znalazłem rozwiązanie, pod odpaleniu tce trzeba utworzyć nowy profil, o jak najmniejszej rozdzielczości ekranu. Dlaczego? Przy słabszych maszynach silnik gry przy ładowaniu map nie nadąża z kompresją plików, dlatego u Nas mapa się ładuje, ale na serwerze już jesteśmy, PB po prostu bierze to jako bezczynność i Nas wywala. Utworzenie nowego profilu jest konieczne z innego powodu, przypisany zostaje etkey, tzn. jak jakby, bo nadal mamy ten główny z ET, ale coś po stronie PB jest sprawdzane inaczej.
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Co do osobnego profilu dla TC:E - jest w tym dużo racji. Sam swego czasu miałem pewne problemy z grą (strasznie niestabilny ping, średnio co minutę lub dwie łapałem dużego laga, co na lagometrze odwzorowane było wszystkimi kolorami tęczy). Jak się później okazało, problem spowodowany był configiem, którego przez bardzo długi czas używałem w ET, a tam nie sprawiał on żadnych problemów.
Awatar użytkownika
orsonik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: orsonik »

Gra bardzo fajna niezły gameplay, sorry ale trochę już leciwa ta gierka i przeglądarkowy Battlefield Heroes wygląda lepiej... mimo wszystko z braku laku przyłączam się i polecam....
ati81

Post autor: ati81 »

nie moge wklejic folderu z gra do et jak to mam zrobic??
lukaszforum

ati81 - Tak, musisz mieć ET, TCE to tylko mod
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ati81 pisze:chwilka to musze posiadac et zeby zainstalowac tc ??
Tak. TC:E jest tylko modem do ET, mimo iż zmienia kompletnie rozgrywkę, realia etc.

Szybki poradnik instalacji TC:E

1. Ściągamy instalator ET w wersji 2.60 - et-linux-2.60.x86.run (258.4 MB)
2. Uruchamiamy konsolę i przechodzimy do katalogu, w którym znajduje się wcześniej pobrany plik.
3. Ustawiamy prawa wykonywania dla instalatora:

chmod +x et-linux-2.60.x86.run
4. Uruchamiamy instalator:

./et-linux-2.60.x86.run
Instalacja jest bardzo intuicyjna, można śmiało zostawić wszystkie ustawienia domyślnie lub zmienić lokalizację instalacji gry, jeżeli np. mamy w swoim home katalog z grami i tam byśmy chcieli zainstalować ET + TC:E.

Mamy już zainstalowane ET, teraz czas na drugi etap - instalację TC:E.

Uwaga: z pewnością niektórzy zauważą, że w opisie zabrakło instalacji patcha 2.60b - w przypadku TC:E jego instalacja nie jest konieczna, może natomiast być przyczyną crashowania gry podczas zmian mapy (sam miałem z tym problem, dopiero po downgradzie do 2.60 mogę cieszyć się bezproblemową grą). Zatem można instalować patch, lecz warto mieć gdzieś pod ręką kopię starszych plików, aby w razie czego móc szybko przeprowadzić downgrade ET.

5. Ściągamy archiwum z modem w wersji 0.49 - tcetest049.zip (450.8 MB).
6. Rozpakowujemy archiwum do katalogu, w którym uprzednio instalowaliśmy ET - pojawi się tam wówczas katalog tcetest.
7. Ściągamy patch 0.49b - tce049b_all_os_fixed.zip (6.5 MB).
8. Pliku rozpakowujemy bezpośrednio do katalogu tcetest, nadpisując pliki o tych samych nazwach.

Uwaga: jeżeli w naszym systemie nie mamy zainstalowane libstdc++, wykonujemy poniższe polecenie (jako użytkownik root):

apt-get install libstdc++5
9. Przechodzimy teraz do pierwszego uruchomienia gry:

cd /sciezka/do/zainstalowanego/enemy-territory
Jeżeli wszystko wcześniej wykonaliśmy poprawnie, naszym oczom powinno ukazać się intro gry oraz okno tworzenia nowego profilu - wpisujemy tam swój nick, wybieramy odpowiednie połączenie sieciowe, rozdzielczość ekranu oraz aktywujemy PunkBuster (przycisk Enable PunkBuster).
To stworzeniu profilu wyłączamy grę, czas na aktualizację PunkBustera.

10. W naszej konsoli ciągle znajdujemy się w głównym katalogu enemy-territory, przechodzimy teraz do katalogu pb, w którym uruchomimy aktualizację PunkBuster:

cd pb/
chmod +x pbweb.x86
./pbweb.x86
Aktualizacja może zabrać kilka chwil, w tym czasie możemy zająć się kolejnym punktem, aby nie tracić czasu.

11. Zajmiemy się teraz wprowadzaniem zmian do naszego configu, aby zapobiec kilku ewentualnym problemom związanym z grą. W naszym ulubionym edytorze uruchamiamy plik autoexec.cfg, który znajduje się w katalogu tcetest. Domyślnie jego zawartość wygląda tak:

// required for TCE

seta com_soundMegs "64"
seta com_hunkMegs "192"
seta com_zoneMegs "64"
seta s_khz "44"
seta r_maxpolyverts "16384"
Na końcu pliku dopiszemy kilka ustawień, które powinny ułatwić nam start w grze (chodzi głównie o ustawienia dotyczące sieci, których domyślne wartości często są niezgodne z restrykcjami PunkBuster, co powoduje usuwanie graczy z serwerów):

seta snaps "40"
seta rate "25000"
seta cl_maxpackets "70"
seta com_maxfps "85"

seta cl_packetdump "1"
seta cl_timenudge "0"
seta cl_allowdownload "1"
seta cg_predictitems "0"
seta cg_smoothclients "1"
12. Po zakończeniu aktualizacji PunkBuster możemy w końcu rozpocząć prawdziwą zabawę z TC:E

Po uruchomieniu gry możemy pogrzebać w ustawieniach (zakładka Options), aby sprawdzić ustawienia klawiszy, zmienić swój nick, zmienić ustawienia graficzne etc. Jeżeli zaś chcemy najpierw zobaczyć grę w akcji, wybieramy zakładkę Deployment i tam z listy wszystkich serwerów wybieramy sobie nas interesujący.

Uwaga: przy pierwszym wejściu na 95% serwerów, będziemy musieli pobrać pewną liczbę paczek - mapy, bronie, dodatki etc. W przypadku serwerów, na których jest sporo customowego stuffu, może nam przyjść nawet pobrać około 80 - 100 MB danych przed rozpoczęciem zabawy.

Wybór serwera

Jeżeli nie wiemy, który z serwerów wybrać, możemy spróbować stawić pierwsze kroki na jedynym polskim serwerze - AK-47.PL TC:E BC. Oto krótki opis, prezentujący jak szybko i bezproblemowo wejść do gry:
1. Przed uruchomieniem zainstalowanej wcześniej gry, ściągamy wszystkie paczki (mapy, modele broni etc.) wykorzystywane na serwerze - ich spis wraz z linkami do downloadu znajdziemy tutaj.
2. Pobrane pliki przenosimy do katalogu ~/.etwolf/tcetest
3. Uruchamiamy grę:

4. Wciskamy ~, aby uruchomić konsolę gry i wpisujemy w niej:

\connect ak-47.pl:27960
zatwierdzając ENTERem.

5. Po kilku chwilach możemy cieszyć się grą na serwerze.

Pierwsze kroki w grze

Aby łatwo stawić pierwsze kroki w grze, warto zapoznać się z artykułem Hud i interfejs gry.
ati81 pisze:nie moge wklejic folderu z gra do et jak to mam zrobic??
Sprawdź prawa dostępu do katalogu. Zapewne instalowałeś ET w domyślnej lokalizacji /usr/local/games, do której jako zwykły użytkownik nie masz prawa zapisu.
ati81

no tak :oops: to jest fak.to teraz co mam odnowa zainstalowac na innym polozeniu??

sorki ale cos tu nie lapie co do samej zasady uprawnien zainstalowalem na pulpice i tez dostep mam tylko z rota wiec jak mam to wklepac ?? tylko spokojnie chlopaki byle przez pare lat chory na wstydliwa chorobe jaka jest windows a tu jeszcze wszystkiego nie opanowalem
Awatar użytkownika
joe_simons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ati81 pisze:no tak :oops: to jest fak.to teraz co mam odnowa zainstalowac na innym polozeniu??
Niekoniecznie - wystarczy, że ustawisz odpowiednie prawa do katalogów.

Są na to dwa sposoby - szybki i mało elegancki, oraz wymagający troszkę więcej pisania, ale za to bardziej elegancki.

Pierwszy sposób - możesz ustawić pełne prawa odczytu, zapisu i wykonywania dla wszystkich podkatalogów /usr/local/games (oczywiście jako root):

chmod -R 777 /usr/local/games
Po tym zabiegu każdy użytkownik Twojego systemu będzie mógł odczytywać, zapisywać i wykonywać pliki znajdujące się w tej lokalizacji.

Drugi sposób - sprawdź najpierw, do jakiego użytkownika i grupy należy /usr/local/games (w Gentoo właścicielem i grupą jest root):

nightmare ~ # ls -la /usr/local/games/
razem 8
drwxr-xr-x 2 root root 4096 06-23 03:30 .
drwxr-xr-x 9 root root 4096 07-15 23:03 ..
Sprawdzamy następnie, czy istnieje w systemie grupa games:

grep games /etc/group
Jeżeli grupa istnieje, sprawdzamy czy nasz użytkownik w niej się znajduje:

id -a [nasza_nazwa_użytkownika]
Jeżeli nie ma nas w grupie games, dodajemy naszego użytkownika (w przeciwnym wypadku ignorujemy ten krok):

gpasswd -a [nasza_nazwa_użytkownika] games
Teraz przechodzimy do ustawiania uprawnień. Najpierw zmieniamy grupę dla lokalizacji:

chown -R root:games /usr/local/games
Następnie ustawiamy pełne prawa dla grupy games oraz użytkownika root:

chmod -R 774 /usr/local/games
I to wszystko. :)
ati81 pisze:sorki ale cos tu nie lapie co do samej zasady uprawnien zainstalowalem na pulpice i tez dostep mam tylko z rota wiec jak mam to wklepac ?? tylko spokojnie chlopaki byle przez pare lat chory na wstydliwa chorobe jaka jest windows a tu jeszcze wszystkiego nie opanowalem
ati81, daj znać czy udało Ci zainstalować moda, w razie czego będziemy dalej kombinować :)
ati81

Witam wiec tak nie udalo sie nie moge nadac prawa dostepu napewno wina jest po mojej stronie tylko niewiem co robie nie tak. w kosoli wbijam jako rot wpisuje pierwszy sposób i nic sie nie zmienia ale nadal kombinuje , kurde bo chce pograc w cos innego nic cs dam znac jak mi poszlo po kolejnych podejsciach.

oki udalo sie mam prawa dostepu ;]

teraz jednak walcze z wlaczeniem gry ;] jak co i tak dam znac.

pytanko tak ma wygladac scieszka do odpalenia gry ?? cd /usr/local/games/enemy-territory./et.x86 +set fs_game tcetest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”