[solved] Brother DCP-135c drukowanie

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
mroovka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: mroovka »

Na wstępie witam serdecznie wszystkich użytkowników forum!
Mam taki problem z drukowaniem :cry: Posiadam urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-135c, jego zainstalowanie i uruchomienie nie było jakimś dużym problemem nawet dla takiego laika jak ja. Niestety czego nie próbuję wydrukować, to mi obcina wydruk. Kombinowałem na wiele sposobów (ustawienia drukarki za pomocą http://localhost:631/printers/ próbowałem System>Administracja>Drukowanie-marginesy wszystkie na "0" robiłem, papier A4 jak i A4 borderless, ręcznie marginesy w OO zmieniałem) i NIC :wall:
Jedynie w wydrukach z PDF udało mi się dojść, że muszę zaznaczyć "Fit to printable area" ewentualnie "ignoruj skalowanie - dopasuj do ustawień drukarki".
Szlag człowieka trafia :evil:
Przeszukałem:goog: i nasze forum w tym temacie i nie ma żadnej odpowiedzi na moje pytanie: Jak to zrobić:confused: Jak w Windows nie sprawdzałem z tej prostej przyczyny, że uparłem się i nie mam już nawet płyty z tym produktem zza Oceanu.
W załączniku mała próbka jak to wypluwa drukarka, niby nie dużo obcięło, ale zawsze...
Z góry dzięki za pomoc no i Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku Wszystkim użytkownikom Linuksa:-)
EDIT: No udało się! Po zastosowaniu się do informacji zawartych w wątku postanowiłem jeszcze zainstalować konfigurację drukarek z aplikacji,:ligt: usunąć drukarkę z systemu i po ponownym jej podłączeniu śmiga teraz jak złoto. Drukuje jak trzeba i skanuje tak jak trzeba. Pozdrawiam!
Załączniki
out.jpg
Co się pali i tak się spali. Brońcie tego, co się jeszcze nie pali.
jawojx

Odp: Brother DCP-135c drukowanie

Post autor: jawojx »

Zdjęcie jest za małe nic tam nie widzę , ale jak drukarka drukuje do połowy strony lub przerywa drukowanie po paru stronach to może być za długi kabel USB ( nie powinien być dłuższy niż 1.5 metra , oczywiście czasami działa na dłuższym ja tak mam , ale to nie zmienia faktu ) .A jak jest podłączona bezpośrednio do USB czy przez jakiś Hab USB , no i jak masz dużo urządzeń podłączonych do USB to odłącz wszystko z wyjątkiem tej drukarki , może płyta nie radzi sobie i nie daje odpowiedniego napięcia na USB .Jak płyta ma USB 1.1 tylko , to można kupić kontroler USB 2.0 na PCI ( 30 zł za 4-portowy ) .
Awatar użytkownika
mroovka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Szczegóły nie są konieczne na wydruku ale widać jaki jest margines z lewej, a jaki z prawej. Przez to z prawej mam z 0,5 cm obcięte. Kabelek ma tylko 1,5 metra-podłączony bezpośrednio do płyty głównej, oprócz drukarki pod USB mam tylko mysz, no i kontroler USB 2.0 jest.
jawojx

Post autor: jawojx »

Tak wygląda na to że to jednak błąd sterownika ,nie wiele mogą więcej pomóc nie mam takiej drukarki , ale znalazłem takie informacje może się przydadzą ;
Brother driver
openprinting
Awatar użytkownika
mroovka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

OKI! Dzięki za pomoc. Jak sprawdzę dam znać - ale to później. O 6 trzeba wstać he he he. Dobrej nocy.

EDIT: Postępowałem zgodnie z instrukcjami na stronie ale niestety nic się nie zmieniło:?
dowoszek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: [solved] Brother DCP-135c drukowanie

Post autor: dowoszek »

Również miałem długą przeprawę z tą drukarką. Po zainstalowaniu sterowników ze strony Brother'a drukarka obcinała kilka centymetrów wydruku od góry, drukowała w odcieniach szarości i w kiepskiej jakości... prawdopodobnie w ogóle nie korzystała z tych sterowników. Okazało się, że NIEZBĘDNE jest wydrukowanie strony testowej (ta opcja jest dostępna przez http://localhost:631/). Trochę to śmieszne, ale prawdziwe :P
marek23
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.06
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: marek23 »

witam mam problem z drukarka brotcher 135c jak drukuje zdjecia to wychodza zelakawe co zrobic
Awatar użytkownika
lodovee
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: lodovee »

Miałem taki sam problem - sterowniki dane w repozytoriach nie działały mi poprawnie.
Dopiero zainstalowanie nowych ze strony brothera rozwiązało ten kłopot.

Ale mam jeszcze jeden (kłopot:] ) - mianowicie problem z drukowaniem w odcieniach szarości... Gdy ustawiam w opcjach grayscale, drukarka nadal drukuje na kolorowo - dopiero przestawienie opcji, by nie korzystała ze sterownika (jest takie coś w openoffice) daje rezultat. No i tu zasadza się sens problemu ; ) Bo np w przeglądarkach pdf NIE ma takiej opcji (o tym, by nie korzystać ze sterownika) - można tylko ustawić 'zwykłe' color - grayscale co nic nie daje... Co zrobić ?? ?? ?? ??
Czy inni użytkownicy Brother 135c też tak mają ?
" Bo wypadek to dziwna rzecz.. nigdy go nie ma dopóki się nie zjawi.. "

!! Jeśli problem jest rozwiązany, to do tematu dodaj [SOLVED]" !!
dany
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: dany »

Dołączam się do prośby, bo k2cl usunął moją wiadomość. Może ktoś wreszcie rozwiąże ten problem. Kolego k2cl, nie masz czasem za dużo uprawnień na forum?
Awatar użytkownika
kreator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: kreator »

U mnie też drukarka Brother ucinała 2cm.

Na anglojęzycznych forach znajdziesz także rozwiązanie w postaci poniższej, magicznej komendy:
sudo brprintconf_mfc885cw -pt A4
Zamiast "mfc885cw" wpisz nazwę swojej drukarki.

U mnie i u wielu innych działa.
PC_Brain - "sztuczna inteligencja" dla Ubuntu - www.pcbrain.dbv.pl
adam320
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: adam320 »

Mam to samo urządzenie. Sterowniki zainstalowane.
Gdy wysyłam komendę drukowania na wyświetlaczu urządzenia mam informację: ,,receiving data". Niestety jednak nic nie drukuje.

Co może być przyczyną?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”