[SOLVED] Atheros ar5001x - słaby sygnał

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
spthcl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] Atheros ar5001x - słaby sygnał

Post autor: spthcl »

Witam,

Ostatnio zaobserwowałem dziwne zachowanie swojej karty wifi. Mianowicie wykrywa ona o wiele mniej sieci w pobliżu niż moja wbudowana karta (Broadcom).

Próbowałem z ath5k / ath9k / ndiswrapper (z tym ostatnim nie działa monitor mode - aircrack).

Przykładowo, jeśli Broadcom widział z 8 sieci, to Atheros zaledwie 3.

Bardzo proszę o pomoc!

Kod: Zaznacz cały

root@DiamonD:[~]# lspci | grep Wireless
00:09.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. Atheros AR5001X+ Wireless Network Adapter (rev 01)
spthcl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Atheros ar5001x - słaby sygnał

Już poprawiłem, czy mogę teraz prosić o jakąś pomoc...?
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: JerryG »

spthcl pisze:Już poprawiłem, czy mogę teraz prosić o jakąś pomoc...?
Masz dwie karty, czy to jest laptop??
Jak uzywasz druga tego Atherosa, gdzie jest wlozona??
spthcl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

JerryG pisze:Masz dwie karty, czy to jest laptop??
Jak uzywasz druga tego Atherosa, gdzie jest wlozona??

Tak to jest laptop. Druga karta jest w slocie PCMCIA.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

spthcl pisze:Tak to jest laptop. Druga karta jest w slocie PCMCIA.
Karta wbudowana ma kabel anteny poprowadzony do okola wyswietlacza, podejrzewam ze Atheros na PCMCIA nie posiada dodatkowej anteny.

I tu masz przyczyne roznicy odbioru sygnalu od innych sieci.
spthcl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jakiś czas temu kupiłem podobną antenę do tej: http://allegro.pl/item736894136_bardzo_ ... _4ghz.html

Jeszcze nie doszła, tylko nie wiem czy to się opłaciło wogoóle. W atherosie jest wejscie na antenę zew, jednak pamiętam, że jest dość nie wygodne, ponieważ kabel zawsze w nim latał (miałem kiedyś antenkę, więc wiem).

Czy to normalne z tym wejsciem , ze tak lata?
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Podlaczenie zewnetrznej anteny poprawi zasieg.

A co do gniazda tu Ci nie pomoge, nie mialem takiego Atherosa w rekach, musi wypowiedziec sie ktos kto posiada taka karte.

Moja jest ar5001x miniPCI wewnetrzna.
spthcl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za wytłumaczenie, jednak jeśli ktoś mógłby dodać coś o antenie będę wdzięczny!

Pozdr

//Złączę wchodzące do karty wygląda tak: Obrazek

Tak jak mówiłem często wypadało, było bardzo nieporęczne
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: broken »

Wstydź się że kupujesz od ściemniaczy Yagi.pl - te anteny nie są warte nawet 5zł.

Atherosa uzywaj poki co ze sterownikami Madwifi - ath5k nie dzialaja tak jak powinny i sprawiaja troche problemow. Antenka w kartach PCMCIA jest niewielka - w matrycy masz wbudowanego tzw. "patyka" wiec zasieg zawsze bedzie lepszy. Pamietaj ze to ze karta znajduje siec nie oznacza ze sie z nia polaczy.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
spthcl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

broken pisze:Wstydź się że kupujesz od ściemniaczy Yagi.pl - te anteny nie są warte nawet 5zł.

Atherosa uzywaj poki co ze sterownikami Madwifi - ath5k nie dzialaja tak jak powinny i sprawiaja troche problemow. Antenka w kartach PCMCIA jest niewielka - w matrycy masz wbudowanego tzw. "patyka" wiec zasieg zawsze bedzie lepszy. Pamietaj ze to ze karta znajduje siec nie oznacza ze sie z nia polaczy.
Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że kupiłem od yagi.pl? To był przykład, jeśli chodzi o zdjęcie.

Nie jestem żadnym specem, ale używałem/używam ath5k i 'jest ok'. Zmieniałem na ath_pci, kompilowalem madwifi itd i włąśnie działało mi o wiele gorzej. Zaś stery przez ndiswrappera odpadają (-monitor mode).

Zastanawiałem się ostatnio nad zakupem anteny dookólnej (12dB ?), tutaj też bym prosił o jakąś radę żeby nie kupić szmelcu.

Mógłbyś mi zapodać jakiś przykładowy link dobrej anteny broken?

Oczywiście dookólnej, ze względu na mobilność.
Poohaty1982
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: Poohaty1982 »

Jeśli chodzi o antenę to zrób sobie Biquad'a. Osobiście robiłem 3 i jednego koledze. Cały czas korzystam ze swojego i jest na prawdę dobry. Zapakowany w pudełko do pakowania żywności wisi koło anteny szerokopasmowej. Jest to antena kierunkowa, więc możesz zrobić dwie i połączyć je pod jeden kabel H155.
Oto link do samodzielnej budowy:
http://sieciowisko.net/node/2
Budowa nie powinna Cię kosztować więcej niż 2h. W tym czasie zrobisz ją na pewno dobrze.
Stosuj się jedynie do wytycznych.
Jeśli chodzi o koszta:
- kabel: h155 ok. 2,5PLN/metr
- laminat: ok. 10PLN za wymagany wymiar
- cyna: pożycz od sąsiada
- drut miedziany: poszukaj w piwnicy
Zamiast laminatu możesz zastosować każdy inny metal, jednak ciężko będzie Ci to polutować.
Koszt całej anteny (ewentualnie dwóch odwróconych do siebie plecami, połączonych jednym kablem) nie powinien zbytnio przekroczyć 50PLN. No chyba, że kupisz nie wiadomo ile kabla.
Efekt zadowalający, bez czekania na kuriera lub pocztę. Gwarantuję, że będziesz zadowolony.
Osobiście również kombinowałem z anteną do TP-Linka na Atherosie pod PCMCIA, ale odłączyłem antenę od wbudowanego Broadcoma i podpiąłem do niego Pigtail, który nie był tani, bo ok, 30PLN, ale efekt powalający.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. Chętnie pomogę.
P.S. Co do aircracka to mój Broadcom:

06:05.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
działa doskonale w trybie monitor i w pełni współpracuje z aircrackiem. TP-Linka już nie podpinam pod PCMCIA.
Pozdro
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

broken pisze: Atherosa uzywaj poki co ze sterownikami Madwifi - ath5k nie dzialaja tak jak powinny i sprawiaja troche problemow. Antenka w kartach PCMCIA jest niewielka - w matrycy masz wbudowanego tzw. "patyka" wiec zasieg zawsze bedzie lepszy. Pamietaj ze to ze karta znajduje siec nie oznacza ze sie z nia polaczy.
Tu kolego sie mylisz, nie z kazdym Atherosem.
Przetestowalem Madwifi z tym konkretnym as5001x i wlasnie nie dziala
jak powinna.

Karty ar5007eg tu zgodze sie, ze lepiej uzyc Madwifi.
spthcl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję wam bardzo za zainteresowanie się sprawą i znaczącę odpowiedzi :).

Poohaty1982, dzięki za info w sprawie antenki, a no i widzę, że mamy tego samego Broadcoma.

Pozdrawiam.

~Solved
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Odp: [SOLVED] Atheros ar5001x - słaby sygnał

Nie wiem jakie macie chipsety Atherosa, ale madwifi-ng ma parę ficzerów które ogolnie u mnie sprawdzają sie znakomicie i nie mam problemów w tej chwili żadnych - karta Sparklan WMIA-123AG na miniPCI - świetna alternatywa. Ogołnie mam też CM-9 w wersji PCMCIA i działa elegancko podobnie jak wszystkie R52, UB5 -> działaja rewelacyjnie z MADWIFI a z Ath5k raczej ciężko. as5001x - z tego co się orientuję to karta nie ma supportu z MADWIFI więc dlaczego miałaby działać? Ath5K to młody sterownik - poza tym używam zmodyfikowanego madwifi (http://www.ubnt.com :) dla kart UB5.

Co do antenki - proponuje kupić firmową antenę np. Interline'a http://www.interline.pl albo Tetry http://www.elboxrf.com. Jakość po prostu bez porównania do alegrowych wyrobów - naprawdę różnica jest znacząca - zajmuje się tym zagadnieniem od naprawdę wielu lat.

Broadcom może i ma tryb promisc, ale nie ma Packet Injection ;) więc powodzenia w łamaniu kluczy.
Nie pomagam poza forum!
Poohaty1982
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Póki co trafiałem na sieci o dużym ruchu, więc do złamania klucza WEP nie potrzebowałem wstrzykiwać pakietów. A podejrzewam, że jest już to możliwe z nowym aircrackiem. Nie próbowałem, bo nie było takiej potrzeby. A z drugiej strony póki co wolę podsłuchać sieć i poczekać 1h na IVS'y. Bynajmniej admin, który nie daj Boże siedzi własnie i czyta logi nie zauważy, że ktoś mu się wciska w sieć :-) Czyż nie mam racji?? No mam przecież ?:-)

Co do anteny, to zrobiłem sobie biquada dla UMTS (BlueConnect) i działa wyśmienicie. Wystarczą chęci. Widziałem jednego biquada firmowego, którego rozebrał kolega. No pożal się Boże nad taką robotą i kosztami. Wolę swoje anteny amatorskie.

Pozdrawiam.
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Pasywne nasłuchiwanie IVSów to nie to samo co "aktywne generowanie krótkich paczek". Bo trzeba umiejętnie odnaleźć tzw. "weak IVS" wygenerowane przez niewielkie pakiety np. ARP-Lookup ;D Co z tego, że podsłuchasz 1.000.000 IVSów skoro ilość słabych IVSów będzie nie nadawała się do łamania statystycznego?
Nie pomagam poza forum!
Poohaty1982
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Póki co, samo nasłuchiwanie IVSów i gromadzenie około 60000 wystarczyło mi do złamania 6 sieci. Ale powtówrzę jeszcze raz, że ruch jest dość dobry więc i IVSy idą szybko. Nie mówi mi, że się nie da, bo zanim zacząłem zabawę z aircrackiem to czytałem internet chyba z 2 tygodnie :-).

airodump-ng wlan0 -w xxx --ivs --bssid xx:xx:xx:xx:xx:xx
na początek w zupełności wystarcza, żeby się połapać w sytuacji. Potem aircrack-ng, a jeśli nie daje rady to dopiero aireplay-ng. Zresztą wszystko jest w manualach i internecie. Najważniejsze aby karta działała. Reszta przyjdzie z czasem.
Oczywiście masz rację, że generowanie ruchu tu pomaga, bo i o to najbardziej chodzi. Ale ja nie jeżdżę z lapkiem po mieście i nie łamię sieci. Wystawiłem antenę przez okno w kilku kierunkach i sieci mam co niemiara:-) Pobawiłem się, potestowałem, zebrałem WEPy i jestem zadowolony na przyszłość
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

60.000 IVSów to zdecydowanie za mało, żeby cokolwiek łamać chyba że miałeś szczeście jak w totku. Albo ktoś walną klucz WEP w postaci 26xF ;)
Nie pomagam poza forum!
Poohaty1982
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Chodzi mi o 60000 niepowtarzalnych IVSów. A tyle w zupełności starczyło na złamanie klucza np: ubuntuLinux01, tylko inne wyrazy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”