Jeśli chodzi o antenę to zrób sobie Biquad'a. Osobiście robiłem 3 i jednego koledze. Cały czas korzystam ze swojego i jest na prawdę dobry. Zapakowany w pudełko do pakowania żywności wisi koło anteny szerokopasmowej. Jest to antena kierunkowa, więc możesz zrobić dwie i połączyć je pod jeden kabel H155.
Oto link do samodzielnej budowy:
http://sieciowisko.net/node/2
Budowa nie powinna Cię kosztować więcej niż 2h. W tym czasie zrobisz ją na pewno dobrze.
Stosuj się jedynie do wytycznych.
Jeśli chodzi o koszta:
- kabel: h155 ok. 2,5PLN/metr
- laminat: ok. 10PLN za wymagany wymiar
- cyna: pożycz od sąsiada
- drut miedziany: poszukaj w piwnicy
Zamiast laminatu możesz zastosować każdy inny metal, jednak ciężko będzie Ci to polutować.
Koszt całej anteny (ewentualnie dwóch odwróconych do siebie plecami, połączonych jednym kablem) nie powinien zbytnio przekroczyć 50PLN. No chyba, że kupisz nie wiadomo ile kabla.
Efekt zadowalający, bez czekania na kuriera lub pocztę. Gwarantuję, że będziesz zadowolony.
Osobiście również kombinowałem z anteną do TP-Linka na Atherosie pod PCMCIA, ale odłączyłem antenę od wbudowanego Broadcoma i podpiąłem do niego Pigtail, który nie był tani, bo ok, 30PLN, ale efekt powalający.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. Chętnie pomogę.
P.S. Co do aircracka to mój Broadcom:
Kod: Zaznacz cały
06:05.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
działa doskonale w trybie monitor i w pełni współpracuje z aircrackiem. TP-Linka już nie podpinam pod PCMCIA.
Pozdro