Tlen oficjalnie na Linuksa!

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Tlen oficjalnie na Linuksa!

Post autor: Shevchenko1987 »

jKaeno - no tak, masz rację ;-) Ale na Windowsie mają stabilną szóstkę Tlena, a my Linuksiarze ile czekamy na prawdziwego Tlena?! ;-) Oto mi chodzi, że mogli wydać nam już kolejną wersję do testów, a Windowsową wersję grzebać sobie dalej. ;-)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
jKaeno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: jKaeno »

Shevchenko1987 pisze:jKaeno - no tak, masz rację ;-) Ale na Windowsie mają stabilną szóstkę Tlena, a my Linuksiarze ile czekamy na prawdziwego Tlena?! ;-) Oto mi chodzi, że mogli wydać nam już kolejną wersję do testów, a Windowsową wersję grzebać sobie dalej. ;-)
Nie porównuj Tlen6 i Tlen7 :) to dwie zupełnie odrębne sprawy. Tlen6 to Tlen6, a Tlen7 to Tlen7. Nic się nie stanie jak poczekasz. Popędzanie może przynieść tylko odwrotny skutek do zamierzonego.
Krzysztof 'jKaeno' Żuk
ekipa.tlen.pl - społeczność komunikatora Tlen.pl
Registered Ubuntu user # 26036
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Ale ja nie chcę porównywać Tlena 6 do Tlena 7, źle zrozumiałeś co napisałem.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Sądzę, iż chodzi o to, że użytkownicy Windows mają fajny i dopracowany Tlen6, kiedy użytkownicy Linuksa nadal męczą się na następujących po sobie betach Tlenu7. Więc można było dać kolejną wersję testową dla GNU/Linux a Windows sobie poczeka, bo ma wspomnianego Tlen6. Przynajmniej ja tak to pojąłem :-) W sumie O2 wykazało się i tak gestem, iż wpierw był Linux... choć z pewnością nic bez powodu:razz: Może chodziło o opanowanie Qt wpierw w natywnym środowisku?:-) Nie wiem, ale dobrze, że wyszedł :-) Choć z drugiej strony - nie ma nacisku na kolejne bety. Program już działa, daje się konfigurować, wtyczki działają, krytyczne błędy stabilności naprawione... Kolejna wersja może przynieść tylko "Kolejne poprawki bezpieczeństwa/stabilności", których pewnie gołym okiem użytkownik nie zobaczy, gdyż aplikacja jest już do normalnego i codziennego użytku:-) Z innowacji można w końcu pomyśleć o motywach i stronie wizualnej. Obecna jest dobra, lecz od zmiany wyglądu są opcje, jednak są one tak naprawdę chyba do ozdoby - przynajmniej na chwilę obecną.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Jusko widzę, że zrozumiałeś mój przekaz :-). Co do tej funkcjonalności obecnej wersji tlena to jeszcze sporo do poprawy. Lubi przymulić przy większej ilości tekstu, powiadomienia o nowych wiadomościach też działają w cały świat..
Awatar użytkownika
Aristofeles
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Aristofeles »

A czy można się spodziewać w najbliższej przyszłości, że wprowadzone zostanie pełna obsługa opisów, dokładnie ich zostawianie po wyłączeniu programu.?
HP Pavilion dv6151ea c2d 1,66, 2 gb ram, gf 7400 Kubuntu KDE 4.3
PC c2d 1,8ghz@2.4 ghz, 2 gb ram, gf8600, XP
PC P3 650mhz, 256 ram, gf 5500, Xubuntu + Fluxbox

jKaeno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: jKaeno »

Shevchenko1987 pisze:Jusko widzę, że zrozumiałeś mój przekaz :-). Co do tej funkcjonalności obecnej wersji tlena to jeszcze sporo do poprawy. Lubi przymulić przy większej ilości tekstu, powiadomienia o nowych wiadomościach też działają w cały świat..
Ja Ciebie bardzo dobrze zrozumiałem i wiem o co Ci chodziło dlatego tak napisałem. Powiem inaczej: Tlen6 na Windows w ogóle nie powinieneś brać pod uwagę, gdyż sprawa tyczy się jedynie Tlen7 i tylko on jest w tej chwili rozwijany. Tlen6 ma się nijak do Tlen7 i planów z nim związanych, więc dlatego napisałem o porównaniu. Teraz Ty mnie rozumiesz? :P Ludzie czekają na zmiany które wejdą w życie z wydaniem Tlen7, więc stwierdzenie, ze można wydać bete na Linuksa, bo na Windows jest Tlen6 jest absolutnie nie na miejscu.

Jusko, ja już mówiłem, że nie chodziło o testy czy opanowanie w "natywnym środowisku".

Aristofeles, to jest beta, jak wiesz. Można się spodziewać wielu rzeczy.
Krzysztof 'jKaeno' Żuk
ekipa.tlen.pl - społeczność komunikatora Tlen.pl
Registered Ubuntu user # 26036
Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: uncleho »

Jestem bardzo zadowolony z rozwoju 7 na linux. Automatyczne pobieranie nowszych wersji dziala bez zarzutu wiec nawet nie zwracam uwagi na to ile juz wersji beta przeszlo. Nie widze zbyt wielu bledow a tak naprawde szkodzi mi jedynie koniecznosc opuszczania czatow tlena poniewaz program po chwili klikania na ruchliwym pokoju glupieje i trzeba zamknac okienko. Uzywam tlenu z wieloma kontami tlen, gg i jabber rownoczesnie i wszystko dziala bez zarzutu. Brak mi tylko do pelni szczescia starego protokolu AQQ ale to juz nawet w wersji 6 tlena mozna bylo rozwiazac jedynie za pomoca pluginu. Ogolnie wielkie brawa dla firmy o2 za wersje linux niezaleznie od powodow dla jakich powstala. Jesli juz jest wersja linux to moze ciut ciut wiecej i wersja mobilna na platforme android? :P Pobozne zyczenie ale chyba wykonalne.
P.s. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisalem ten tekst z komorki a polskie ogonki znacznie utrudniaja.

EDIT:
Mam dziwne pytanie. Czy ktoś z użytkowników potrafi stworzyć dystrybucję linuxa jedynie z tlenem czy innym multikomunikatorem ? Chodzi mi o wykorzystanie starego laptopa (p166) jedynie jako komunikatora. Tlen czy Pidgin całkowicie by wystarczył choć najlepiej tlen z uwagi na to że obsługuje najlepiej polskie protokoły.
Lamer prosi o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Raczej nie jest to dobre miejsce na takie pytania. Raz, że w off-topicu było sporo tematów o dystrybucjach na starsze maszynki. Dwa - zainstaluj sobie jakąś lekką dystrybucję typu DSL lub Puppy i doinstaluj tam Tlen.

Awatar użytkownika
mst
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: mst »

uncleho pisze:Jestem bardzo zadowolony z rozwoju 7 na linux. Automatyczne pobieranie nowszych wersji dziala bez zarzutu wiec nawet nie zwracam uwagi na to ile juz wersji beta przeszlo. Nie widze zbyt wielu bledow a tak naprawde szkodzi mi jedynie koniecznosc opuszczania czatow tlena poniewaz program po chwili klikania na ruchliwym pokoju glupieje i trzeba zamknac okienko. Uzywam tlenu z wieloma kontami tlen, gg i jabber rownoczesnie i wszystko dziala bez zarzutu. Brak mi tylko do pelni szczescia starego protokolu AQQ ale to juz nawet w wersji 6 tlena mozna bylo rozwiazac jedynie za pomoca pluginu. Ogolnie wielkie brawa dla firmy o2 za wersje linux niezaleznie od powodow dla jakich powstala. Jesli juz jest wersja linux to moze ciut ciut wiecej i wersja mobilna na platforme android? :P Pobozne zyczenie ale chyba wykonalne.
P.s. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisalem ten tekst z komorki a polskie ogonki znacznie utrudniaja.

EDIT:
Mam dziwne pytanie. Czy ktoś z użytkowników potrafi stworzyć dystrybucję linuxa jedynie z tlenem czy innym multikomunikatorem ? Chodzi mi o wykorzystanie starego laptopa (p166) jedynie jako komunikatora. Tlen czy Pidgin całkowicie by wystarczył choć najlepiej tlen z uwagi na to że obsługuje najlepiej polskie protokoły.

Zainteresuje cię pewnie Ubuntu minimal cd.
Awatar użytkownika
SDD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: SDD »

Krzysztof Sierota: Tlen7 rozmowy z innymi sieciami
Za 2-3 tygodnie ukaże się publiczna beta komunikatora Tlen 7.0

Najważniejsze zmiany:
- rozmowa z użytkownikami gTalk i innych sieci XMPP bez potrzeby zakładania konta XMPP
- wsparcie gg8
- całkowicie nowy silnik komunikatora, wsparcie dla platform MS Windows, MacOS, Linux
- poprawione działanie na Viscie
- ...

Okrojone wersje Tlenu 7 dostępne są już na platformy Linux i MacOS
Może być ciekawie ;)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Ale tu chodzi o zmiany raczej na platformie Microsoft Windows.

- mamy możliwość rozmowy na sieciach XMPP.
- możliwość rozmowy przez protokół Gadu-Gadu.
- komunikator jest na swoim silniku.
- mamy wsparcie ze strony twórców.

Co do działania na Viście - to nas nie dotyczy. Jak więc widzisz - w tabelce tej nie ma nic, czym można się zachwycać :-)

Awatar użytkownika
SDD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie przyglądałem się jeszcze dokładnie tlenowi, pod ubuntu pracuję dopiero od kilku dni ;)
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Ciekawe kiedy ta oficjalna beta w końcu wyjdzie, bo już znudziło mi się trochę to czekanie ;-) Na forum Tlena widziałem, że ludzie coś mówią o 5 października, na blogu K. Sieroty nie jest to do końca określone, ale wpis z 4 września wskazuje na okolice 25 września, więc kogo tu słuchać? :-) Mogliby się wypowiedzieć z ekipy tlenu i oficjalnie podać konkretną datę.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

SDD pisze:Nie przyglądałem się jeszcze dokładnie tlenowi, pod ubuntu pracuję dopiero od kilku dni ;)
Więc dla informacji - Tlen7 dla GNU/Linux jest już od dawna :-) Dopiero szykują się z Tlenem7, ale dla systemu Windows. To co wkleiłeś, właśnie jego się tyczyło (tj. Tlenu dla Win). Tlen dla Linuksa możesz sobie pobrać tutaj już od dłuuuugiego czasu: http://tlen.pl/linux/ :-) Tym razem Windows jest daleko w tyle :-)

EDIT:
Shevchenko1987 - spokojnie, kiedyś na pewno wyjdzie kolejna wersja :-) Mnie aż tak się nie śpieszy, ponieważ Tlen działa stabilnie (choć mało rozmawiam przez komunikator).

Awatar użytkownika
SDD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No dość fajnie wygląda choć nie ma jeszcze do niego zbyt wiele dodatków, ale i tak nie ma co narzekać :)
Cyr4x
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Cyr4x »

Podoba mi się ten nowy Tlen. Nawet i może wreszcie poprawnie przesyła pliki do gg, z czym zawsze w Kadu były problemy. Zastanawiam się nad przesiadką, aczkolwiek Kadu zawsze mi odpowiadało.
Awatar użytkownika
matth
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: matth »

A mi tam nowy tlen sie podoba, na windowsie ciagle uzywam 6 i jestem zadowolony, bo przedewszystkim program jest stabilny i nie obciąża kompa.
Pozdrawiam!
IRC: Serdel
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Jeszcze 6 dni i publiczna beta. Zobaczymy co tam dla nas przygotowali. ;-)
Oby tylko nie było to coś vel GG 8, gdzie bez Core2Duo nie podchodź.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

No i mamy kolejną betę - 7.0.1.43. Przyznam, że lista zmian jest nawet spora:
* Dodana obsługa profili
* Wyświetlanie pokoi czatów oraz numerów telefonów na liście kontaktów
* Wyciszanie programu skrótem klawiszowym ctrl+m
* Logowanie zmian prezencji i opisów w archiwum
* Możliwość wyświetlania oddzielnej ikonki prezencji dla każdego konta
* GG - dodana opcja umożliwiająca wyłaczenie filtrowania wiadomości z linkami od nieznajomych osób
* Poprawki sortowania na liście kontaktów
* Ustawianie kolejności filtrów oraz grup w liście kontaktów
* Obsługa nowej bramki Plusa
* Powiadomienia o nowych wiadomościach konferencyjnych
* Importowanie ustawień, kontaktów, nr telefonów ze starej wersji Tlenu
* Przebudowane okno archiwum, dodane opcje usuwania wiadomości
* Archiwum dla konferencji i czatów
* Dodawanie tylko nowych wiadomości podczas ponownego importu archiwum
* Ustawianie oddzielnych awatarów dla różnych kont
* Możliwość konfiguracji dymków pojawiających się nad kontaktami
* Definiowanie czy klawisz ESC chowa okno z zakładkami rozmów czy je zamyka
* Dzielenie bardzo długich wiadomości konferencyjnych na mniejsze
* Obsługa kontaktów XMPP z innych sieci przez konto Tlenowe
* Przełaczanie aktywnego filtra skrótem Ctr + nr
* Możliwość włączania/wyłączania opisów na liście kontaktów skrótem klawiszowym Ctrl + o
* Możliwość zmiany domyślnej czcionki w programie
* Możliwość wyłączenia powiadamiania rozmówcy o tym, że piszemy
* Definiowanie ile wiadomości z ostatniej rozmowy ma być wyświetlane po pierwszym uruchomieniu okna rozmowy z daną osobą oraz z jakiego okresu czasu
* Definiowanie czy smsy mają być dodawane do archiwum
* Ustawianie w opisie czasu kiedy konto zmieniło stan na zaraz wracam
* Wyświetlanie awatara w dymku w oryginalnym rozmiarze
* Automatyczne eksportowanie listy kontaktów na serwer gg po dodaniu/usunięciu kontaktu
* Możliwość ustalenia czasu jaki musi upłynąć między kolejnymi wiadomościami by traktować je jako nową rozmowę
* Definiowanie portu, na którym Tlen ma nasłuchwiać na połączenia p2p
* Wyświetlanie informacji kiedy dany kontakt był ostatnio online
* Obsługa awatarów lokalnych
* Opcja przywracania ostatnio użytego opisu po zalogowaniu konta
* Przesyłanie plików i obrazków poprzez drag and drop
* Dodana wtyczka automatycznie blokująca wiadomości od osób z poza listy kontaktów jeśli nie zostanie udzielona odpowiedź na zdefiniowane pytanie
* Poprawki stabilności
Przyznam, że długo czekałem na zarządzanie profilami. Potrzebne, jeśli z jednego konta systemowego korzysta parę osób. Jest tylko jeden "bug" w managerze kont - pisze "Automatyczne logowa", a reszta ucięta :-) Trzeba to zgłosić na bug-listę :-) Co do reszty...zmiany widać już na liście kontaktów - wszystko mniejsze i bardziej upakowane. Nie wygląda to źle. Co mnie jednak irytuje - manager zawsze pojawia się w lewym górnym rogu ekranu. Nie można go "nauczyć", aby defaultowo pojawiał się na środku. Pamiętam jednak, że ten sam problem napotkali twórcy Kadu i sami nie mogli dojść, w czym jest problem. Może w samym Qt4 pod środowiskiem GNOME - nie wiem, spekuluję.

Moja mała refleksja - kurczę, Qt4 w przypadku Tlenu bardziej naturalnie wygląda...w wersji na Windows :razz: Przynajmniej sugerując się screenami. Można dodać ikonom (Dodaj, Szukaj etc.) malutką wypukłość. Dlaczego? Ponieważ Tlen wygląda trochę...płasko, że się tak wyrażę :-) Acz to luźna sugestia, bo i tak dobrze jest tak, jak jest teraz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”