asus 1101ha + ubuntu

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
iddante
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

asus 1101ha + ubuntu

Post autor: iddante »

Nosiłem się z zamiarem zakupu asusa 1101ha aż do czasu kiedy nie przeczytałem tego:
http://www.frazpc.pl/b/242984

Ok. rozumiem to zaledwie jedna opinia, która stwierdza, że ten netbook ma problemy z odtwarzaniem HD na YT.
Jednak chciałem go kupić właśnie zamiarem przeglądania YT a nie tylko poczty czy dokumentów txt.
Dlatego chciałbym spytać czy Waszym zdaniem Ubuntu dokona cudu i to urządzenie będzie 100% netbookiem. No i może najważniejsze pytanie czy warto tego asusa wogóle kupować.

Proszę o poradę i z góry dziękuję za każdą sugestię i komentarz.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: asus 1101ha + ubuntu

Post autor: e X t 7 3 »

moim zdaniem nie warty zachodu ... absolutnie nieadekwatna moc procesora do matrycy ... przy takiej rozdzielczości (1366 x 768) nawet atom 280 (1.66) podkręcony do 2 GHz, sądzę miałby problemy z filmami HD (720, nie mówiąc o 1080). Na moim Lenovo s10 po moich modyfikacjach kernela (obecnie bardzo szybki 2.6.30.5 - mój config) oraz zmianach w xorg.conf ... o czym pisze w wątku o s10 daje spokojnie rade filmom HD 720 kodowanych matrsoka i vorbisem (*.mvk) i bez problemu filmom Full HD (1080) kodowanym do xvida i mp3 ! ... jak już to Ja bym wybrał tego http://www.elektronicznyswiat.pl/index. ... dukt,58191
asedas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: asedas »

kupiłem tego netbooka. niestety. tutaj nie chodzi o procek tylko o chipset na którym pracuje grafika. w tym modelu [jak i w wielu innych potencjalnie interesujących modelach] grafika pracuje na intel gma 500. niestety nie jest to chipset wymyslony przez intela, ale kupiony od zewnętrznej firmy. sterowniki dopiero się rodzą i to w bólach - nawet na windzie pracuje zadowalająco.

chociaż mam go i można włączyć 3d, compiza - raczej szukałbym następnym razem czegoś innego...a tak musze czekac aż wyprodukują porządne stery...

ogólnie komp przycina dość często. filmy YT się zacinają gdy komp robi coś innego w tle - na windzie nie badałem. gdy się wyłączy 3d to jeszcze da się pracować, ale nie jest to bardzo komfortowa praca - trzeba się przyzwyczaić :/

gdyby zmienili chipset ten komp byłby jednym z lepszych na rynku...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

fakt chipset to niestety porażka ... widziałem dziś tego netbooka ... niestety do Lenovo s10 mu daleko ... szkoda matryca ładna, jak by tam był ION to sam bym takiego kupił !
iddante
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Problem w tym, że na różnych stronach tj, różnych sklepach znajduje sprzeczne info. Otóż niektóre sklepy sprzedają tego netbooka z kartą "Intel 945GSE".
Pytanie czy to tylko pomyłka może chwyt marketingowy, nie mam pojęcia.

W każdym bądź razie potwierdzacie moje wstępne założenia, szkoda kasy i trzeba poczekać jak powiedzmy przez Bożym narodzeniem asus wypuści 1101ha coś tam z lepszymi bebechami.

Z drugiej strony, tak popsuć projekt, który moim zdaniem rozwijał się w bardzo dobrym kierunku.

THX za podpowiedź :clap:
asedas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

asus eee 1101ha jest tylko z chipsetem GMA500 "Poulsbo" [http://en.wikipedia.org/wiki/GMA500#GMA_500] z technologią PowerVR [http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR]. na wielu stronach jest pomyłka [np. amazon.com].
Bdl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Bdl »

czekam na stery do tego cholerstwa (intel gma 500). Pracuję na Ubuntu Karmic netbook remix - wszystkie użądzenia działają, poza tą nieszczęsną kartą graficzną...
Mam pytanie. Czy jak przyjdzie aktualizacja ze sterami do tejże karty, system sam sobie poradzi z instalacją itd, czy sterowniki trzeba będzie ręczne instalować?
mikolajs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: mikolajs »

Też kupiłem to cudo. Próbowałem instalacji pakietu xserver-xorg-video-pbs z ubuntu-mobilie (bo ponoć rozwiązuje problemy z grafiką) i totalna porażka :( , nie ma X-ów.
Faktycznie lepiej było kupić zwykły 10-calowy z grafiką 945, ale mam nadzieję, że jeszcze będzie to kiedyś działać :)
iddante
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Po przeczytaniu wielu postów na różnych forach jednak pożegnałem pomysł zakupu tego netbooka. Może faktycznie oczekiwałem za dużo od urządzenia, które ma być przede wszystkim mobilne a nie hiper wydajne!
Poza tym, gdyby 1101ha było "mocniejsze" to z pewnością zabrałoby część rynku przeznaczoną dla notebooków.

P.S. kupiłem K50IN i głowie się jak odpalić na nim ubuntu ale o tym w innym dziale.
Bdl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

iddante - no to zarzuciłęś offtopa. Jak ktoś ogarnie temat z gma 500 niech da znać.
jurekiteresa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10

Post autor: jurekiteresa »

Witam posiadaczy sprzętu na GMA-500.

Ja akurat mam Aspire One 751 z tym samym chipsetem.

U mnie na Siduxie zadziałało rozwiązanie z Wiki Ubuntu:

https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... rdsPoulsbo

Polecam sprawdzić ale powinno działać bez problemu.

Pozdrawiam

Jurek
Bdl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jurekiteresa pisze: ...U mnie na Siduxie zadziałało rozwiązanie z Wiki Ubuntu:

https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... rdsPoulsbo....
niestety u mnie na xubuntu 9.10 po dodaniu wpisów do source.list, dodaniu kluczy i zapodanu apt-get update zwraca mi:

Kod: Zaznacz cały

W: Nie udało się pobrać http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mobile/ppa/ubuntu/dists/jaunty/Release  Unable to find expected entry  main'/binary-i386/Packages in Meta-index file (malformed Release file?)

W: Nie udało się pobrać http://ppa.launchpad.net/albertomilone/poulsbo-graphics/ubuntu/dists/jaunty/Release  Unable to find expected entry  '/binary-i386/Packages in Meta-index file (malformed Release file?)

E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub została użyta ich starsza wersja.
i nie widzi pakietów ze sterami 2d i 3d.

jakieś pomysły? bo ja główkuję i kiepsko mi idzie jak narazie i tracę wzrok od gapienia się na tą paździerzastą rozdzielczość, ze związanymi rękoma przez intela. :]

update: zpitoliłem sources.list - DZIAŁA :) Pozdrawiam
asedas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

odnośnie 1101ha - cofam co powiedziałem wcześniej :) to bardzo fajny netbook. jedyne czego brakuje to procek 1,6 [no i czekamy na lepsze stery do grafy :)]. mam wszystko czego potrzeba: wszystko działa, jest 3d [z compizem ;)], wifi, bt - słowem wszystko. mam ubu 9.04. polecam.
jozefg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: jozefg »

Przecież w instrukcji masz opisane jak przetaktować procek na 1,6GHz.
Producent to przewidział!

A na stery to ja też czekam... :)
mikolajs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

asedas pisze:odnośnie 1101ha - cofam co powiedziałem wcześniej :) to bardzo fajny netbook. jedyne czego brakuje to procek 1,6 [no i czekamy na lepsze stery do grafy :)]. mam wszystko czego potrzeba: wszystko działa, jest 3d [z compizem ;)], wifi, bt - słowem wszystko. mam ubu 9.04. polecam.
A jak uruchomiłeś ubuntu na netbooku? U mnie w jaunty nie działają karty sieciowe (ani eth , ani wlan).
Na karmic po update'cie pojawiły się jakieś błędy w sytemie plików i w X więc sytem nie chce ruszyć.
Riven213
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: Riven213 »

asedas pisze:odnośnie 1101ha - cofam co powiedziałem wcześniej :) to bardzo fajny netbook. jedyne czego brakuje to procek 1,6 [no i czekamy na lepsze stery do grafy :)]. mam wszystko czego potrzeba: wszystko działa, jest 3d [z compizem ;)], wifi, bt - słowem wszystko. mam ubu 9.04. polecam.
A powiedz mi, czy dziala hibernacja? Bo z tego co slyszalem, to na linuksie sa z tym problemy. A to jednak dosc fajna rzecz. Poza tym - co z zarzadzaniem energia, trybami pracy, klawiszami funkcyjnymi?

No i w sumie najciekawsza rzecz jesli chodzi o tego laptopa - Multitouch. pierwotnie jedyna opcja jaka to oferuje jest zwiekszanie/zmniejszanie obrazkow. Ale po zainstalowaniu nowszych sterownikow moge wykonywac bardzo fajne i przydatne gesty , np. do nawigacji w przegladarce. Czy na ubuntu jest jakis soft do obslugi tego?

pozdrawiam
asedas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jozefg pisze:Przecież w instrukcji masz opisane jak przetaktować procek na 1,6GHz.
Producent to przewidział!
tak, ale SHE nie dziala pod linuxem :/
mikolajs pisze:A jak uruchomiłeś ubuntu na netbooku? U mnie w jaunty nie działają karty sieciowe (ani eth , ani wlan).
Na karmic po update'cie pojawiły się jakieś błędy w sytemie plików i w X więc sytem nie chce ruszyć.
poszukaj na forach informacji jest masa. do karty potrzebujesz stery ze strony atherosa skompilować.

@Riven213:
hibernacja, suspended, etc działa, ale tylko jeśli nie masz zaszyfrowanej partycji [w sumie nie dziwne ]. multitouch nie działa bo to jest symulacja softowa a nie prawdziwy multitouch [jak np. w laptopach IBM]. można próbować odpalić - u jednych działa, u innych nie [info na ten temat jest na forum.eeeuser.com

Ogólnie polecam forum http://www.asuseeepc.pl/forum gdzie jest dzial w ktorym jest masa info do 1101ha i linuxa ;)
jozefg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: jozefg »

asedas pisze:tak, ale SHE nie dziala pod linuxem :/

;)
Na pewno?
Przecież to się robi w Bios a nie w systemie... :-?

Zresztą przy najbliższej okazji sprawdzę.
asedas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Opcje SHE odpalasz w biosie. Nie jest to bezpośrednie ustawienie podkręcenia, ale samo przyzwolenie dla systemu, że sam może traktować procek jako ustawiony wyżej [zresztą można to sprawdzić, że bios dalej przy starcie widzi proca jako 1,33 niezależnie od systemu i ustawienia OC].

dodatkowo samo ustawienie w biosie SHE nie wystarczy. musisz mieć programik od asusa, który będzie Ci ustawiał odpowiednio częstotliwość [pod windą].

Dla modelu 1101ha nie ma jeszcze programu/ustawieć do OC na 1101ha [gwoli ścisłości: SHE pod linuxem działa, ale dla innych modeli, np. 901].
mikolajs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Cytat:
Napisał mikolajs
A jak uruchomiłeś ubuntu na netbooku? U mnie w jaunty nie działają karty sieciowe (ani eth , ani wlan).
poszukaj na forach informacji jest masa. do karty potrzebujesz stery ze strony atherosa skompilować.
Problem rozwiązał się sam w nowym Ubuntu. Trzeba oczywiście wykonać instrukcje z linku podanego przez jurekiteresa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”