jak zrobić by Linux uruchomił modem Huawei E169 iplus ??
- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: jak zrobić by Linux uruchomił modem Huawei E169 iplus ??
Nie da się z tym nic zrobić. Dopóki Plus nie napisze aplikacji na Linuksa nie będzie można skorzystać z niej.
www.qkiz.pl - 100% geek blog
Podaruj 1% osobie chorej na stwardnienie rozsiane --> www.sm.qkiz.pl
- xxxKamaDevilxxx
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
No nic.. faktycznie pozostaje mi tylko czekac.. dzieki wielkie za odpowiedzi;*
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
że się wetnę w dyskusję.
Global3g jest przereklamowany i to zdecydowanie. Pomijając fakt, ze koleś łamie podstawową zasadę linuxa (wolne oprogramowanie) i utrudnia na wszelkie sposoby korzystanie z programu (opóźnienie połączenia o 6 minut? niezłe niezłe
) to niestety ten program nie robi nic co by ubuntu nie miało wbudowane w siebie. Żałosne.
Jeżeli tylko Twój modem jest rozpoznawany i instalowany przez system nie potrzebujesz nic robić.
Miałem już w łapskach kilka Huawei i wszystkie śmigają aż miło.
Instrukcja:
1. uruchom terminal
2. powiększ sobie jego wielkość przez menu Edycja -> Bieżący profil (2000 linii powinno wystarczyć)
3. wklep
4. Wyniki przenieś do edytora tekstu (na przykład gedit)
5. Przeszukaj pod kątem Huawei (w jednym przypadku mi się nie sprawdziło i była cięzka orka ręczna)
6. Wyszukaj gdzie urządzenie zostało zamontowane - najczęście ttySx (x cyferka) lub ttyUSBx (x cyferka) z USB to Optiony się tak montują
7. Wpisz w terminal sudo pppconfig
8. Zaczyna się najlepsze - konfiguruj wszystko po kolei jak leci. Nazwę połączenia zostaw jak jest. Jak się upierasz to miłej zabawy życżę - nie ma znaczenia. Najlepiej next next - kiedy indziej się pobawisz w opcje jak już ustabilizujesz połączenie. Jeżeli ISP dał Ci użytkownika i hasło to wprowadź je na odpowiednim ekranie.
Dojdziesz do miejsca gdzie musisz wyprać PAP chat i coś tam jeszcze - najczęściej to będzie PAP - dla pewności możesz do ISP zadzwonić i ustalić - to nie jest wymysł Unixowy tylko standard i na takie pytanie musi Ci ISP odpowiedzieć
9. Na końcu masz opcję, że pppconfig sam wyszuka port do którego jest podłączony modem. Fajnie, ale przy dwóch H nie znalazł ich
10. Jak konfiguracja się zakończy zapisz zmiany i wyłaź z pppconfig
znajdz gdzie znajduje sie pon i poff
zapamiętaj sciezke
11. w konsoli wklep
w gedicie wpisz
zapisz wydź z gedita
12. w konsoli wklep
w gedicie wpisz
zapisz wydź z gedita
13. w konsoli wpisz
Na pulpicie masz dwa pliki. polacz i rozlacz.
dbl click na polacz - oczywiscie uruchamiamy.
Po chwili sprawdzamy czy mamy połączenie (doświadczenie pokazuje że ok 10 sekund potrzeba na ustabilizowanie połączenia i pobranie dns'ów) - cieszymy się siecią.
żeby się rozłączyć dbl click na rozlacz
Pozdrawiam wszystkich
Global3g jest przereklamowany i to zdecydowanie. Pomijając fakt, ze koleś łamie podstawową zasadę linuxa (wolne oprogramowanie) i utrudnia na wszelkie sposoby korzystanie z programu (opóźnienie połączenia o 6 minut? niezłe niezłe

Jeżeli tylko Twój modem jest rozpoznawany i instalowany przez system nie potrzebujesz nic robić.
Miałem już w łapskach kilka Huawei i wszystkie śmigają aż miło.
Instrukcja:
1. uruchom terminal
2. powiększ sobie jego wielkość przez menu Edycja -> Bieżący profil (2000 linii powinno wystarczyć)
3. wklep
Kod: Zaznacz cały
sudo dmesg
5. Przeszukaj pod kątem Huawei (w jednym przypadku mi się nie sprawdziło i była cięzka orka ręczna)
6. Wyszukaj gdzie urządzenie zostało zamontowane - najczęście ttySx (x cyferka) lub ttyUSBx (x cyferka) z USB to Optiony się tak montują
7. Wpisz w terminal sudo pppconfig
8. Zaczyna się najlepsze - konfiguruj wszystko po kolei jak leci. Nazwę połączenia zostaw jak jest. Jak się upierasz to miłej zabawy życżę - nie ma znaczenia. Najlepiej next next - kiedy indziej się pobawisz w opcje jak już ustabilizujesz połączenie. Jeżeli ISP dał Ci użytkownika i hasło to wprowadź je na odpowiednim ekranie.
Dojdziesz do miejsca gdzie musisz wyprać PAP chat i coś tam jeszcze - najczęściej to będzie PAP - dla pewności możesz do ISP zadzwonić i ustalić - to nie jest wymysł Unixowy tylko standard i na takie pytanie musi Ci ISP odpowiedzieć
9. Na końcu masz opcję, że pppconfig sam wyszuka port do którego jest podłączony modem. Fajnie, ale przy dwóch H nie znalazł ich

10. Jak konfiguracja się zakończy zapisz zmiany i wyłaź z pppconfig
znajdz gdzie znajduje sie pon i poff
whereis pon
whereis poff
11. w konsoli wklep
sudo gedit /home/Twoja_nazwa/Desktop/polacz #Desktop może się nazywac pulpit ;)
/sciezka/do/pon nazwa_polaczenia #jezeli polaczenie mialo zmieniana nazwe
/sciezka/do/pon #jezeli nazwa pozostala provider
12. w konsoli wklep
sudo gedit /home/Twoja_nazwa/Desktop/rozlacz #Desktop może się nazywac pulpit ;)
/sciezka/do/poff nazwa_polaczenia #jezeli polaczenie mialo zmieniana nazwe
/sciezka/do/poff #jezeli nazwa pozostala provider
13. w konsoli wpisz
sudo chmod +x /home/Twoja_nazwa/Desktop/polacz #Desktop może się nazywac pulpit ;)
sudo chmod +x /home/Twoja_nazwa/Desktop/rozlacz #Desktop może się nazywac pulpit ;)
dbl click na polacz - oczywiscie uruchamiamy.
Po chwili sprawdzamy czy mamy połączenie (doświadczenie pokazuje że ok 10 sekund potrzeba na ustabilizowanie połączenia i pobranie dns'ów) - cieszymy się siecią.
żeby się rozłączyć dbl click na rozlacz
Pozdrawiam wszystkich

- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Za czasów 8.04 kiedy network manager nie działał z Play'em, kupiłem nawet Global3g. Mam pełną wersję ale korzystam z NM. Jak ten się kiedyś wywali to będę używał global3g. A tak po za tym, co w tym złego aby zarabiać na pisaniu programów??
-
- Piegowaty Guziec
nic nie jest złe w zarabianiu. Tylko autor mógłby o tym informację na stronie umieścić a nie zaskakiwać użytkownika po rozpakowaniu i uruchomieniu. No i sama idea wolnego oprogramowania....
- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
idea ideą, ale nie każdy musi być jej niewolnikiem. info o tym, że to shareware mógł dać na stronie.
-
- Piegowaty Guziec
tak jak napisałem - nie mówię, ze ma być niewolnikiem idei. Ale własnie tylko to jedno zaznaczenie, że aplikacja nie jest w pełni darmowa ^^
Sam jestem koderem i nie wszystko daję Open Source
Sam jestem koderem i nie wszystko daję Open Source

- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Ostatnio mam dziwny problem. Podczas działania tego modemu rozłącza się, w różnych momentach (trudno mi powiedzieć przy jakim działaniu się to dzieje) i nie chcę się już później połączyć. Wybieram z menu NM Playa i nawet nie próbuje się połączyć tylko od razu wyrzuca komunikat rozłączony. Zacząłem grzebać dzienniku systemowym i znalazłem info, że nie może znaleźć plików /dev/ttyUSB0. Chociaż te pliki są tam rzeczywiście. Jeszcze kiedy indziej znalazłem info, że khubd się zawiesił. To chyba sterownik od USB, ale dlaczego mi mysz działała (na USB). Muszę zrestartować kompa, aby wszystko wróciło do normy. Do następnego razu kiedy znów się zawiesi. Nie mogę do końca zlokalizować problemu. Restart HALa nie pomoga.
-
- Piegowaty Guziec
Ja miałem podobne objawy jak konfigurowałem inaczej niż w sposobie podanym wcześniej. Teraz mam skonfigurowane przez pppconfig i nie ma problemu :F a wcześniej było, że przy starcie połączenia wywalało sterowniki - tak jak u Ciebie. Spróbuj może zrobić taką konfigurację jak ja zrobiłem i sprawdź.
- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
No sprawdzę i zrobię sobie na wszelki wypadek taką zapasową konfigurację. Zastanawiam się, czy to czasem nie jest błąd w moim profilu. Moja dziewczyna też pracuje na moim laptopie, na swoim profilu i nie zgłaszała mi również tego problemu. U mnie wywala się w różnych momentach, dlatego ciężko mi stwierdzić od czego to zależy.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
może nie do końca w temacie ale może się komuś przyda taka informacja, ale jako modem polecam HTC Hero, wystarczy go podłączyć do komputera i w ustawieniach telefonu udostępnić połączenie. I już wszystko śmiga 

- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
To samo LG Cookie. Jeśli w telefonie wybierzemy pcsuite to Network Manager go wykrywa i chce się łączyć z netem.
-
- Piegowaty Guziec
a ja dzisiaj zainstalowałem Mandrive :F wszystko się samo wykryło i skonfigurowało. Normalnie przez chwilę czułem się jak w Windowsie 

A to dziwne bo mi wykrywa E169 iplus i włącza się ubuntowy kreator połączenia i później wszystko działa.
- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Ja miałem problemy z tym modemem na 9.10.
@mgrQkiZ: No to kiepsko się zapowiada bo zamierzam updatować system do 9.10.
@jmail: Wiesz co jmail ja na swoim ubuntu to się czuję nawet lepiej niż na windowsie bo na ubuntu łączy mi się w 5 sekund, a na windowsie 5 minut
@jmail: Wiesz co jmail ja na swoim ubuntu to się czuję nawet lepiej niż na windowsie bo na ubuntu łączy mi się w 5 sekund, a na windowsie 5 minut

- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Udało mi się je rozwiązać instalując kernela z patchem i modem switch.
To jest ten kernel:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... v2.6.31.5/
http://www.greenhughes.com/files/e169g- ... .3_all.deb
EDIT:
a tu jeszcze lepszy pomysł:
http://www.qkiz.pl/ubuntu/27-gotowe-roz ... u-910.html
To jest ten kernel:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... v2.6.31.5/
http://www.greenhughes.com/files/e169g- ... .3_all.deb
EDIT:
a tu jeszcze lepszy pomysł:
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
KMobileTools - konfiguracja okrutna, ale da się z niego smsy odbierać i wysyłać.xxxKamaDevilxxx pisze:Hej. Mam takie pytanko. Mam iPlusa
Wczesniej jak mialam Xp to mialam takie okienko iPlusa gdzie moglam np. Wysylac sms, zwiekszyc swoj transfer (mam ograniczony do 1GB i moglam go dokupowac) itp.
Od wczoraj mam Ubuntu i jak narazie jeszcze z nim sie oswajam i zapoznaje, podlaczylam modem wszystko pieknie ladnie net mi smiga. Ale chcialam sie zapytac czy mozna jakos ustawic bym mogla znowu otwierac okno iPlusa by np. dokupic transfer.
Z gory dzieki za odpowiedz
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
z tego skorzystałem i działa bez problemu (mint 8=ubuntu9.10). Chciałem odinstalować zatem jądro o numerze 2.6.31-14 (chyba nic nie pomyliłem) to mi się zainstalował 2.6.31-15 i na nim też mi się nie chce łączyć. Wcześniej jak się połączyłem to ściągnąłem aktualizacje, e169-switch mam i dalej kupa..Mam tak probować jak wychodzą nowe jądra może zadziała czy co? W ogole od jakiegoś czasu zauważyłem, że moj e169 jest widziany przez linuksa jako e620mgrQkiZ pisze: a tu jeszcze lepszy pomysł:

aha - po przejściu na starsze jądro musialem wpisać dnsy do
/etc/resolv.conf
pozdrawiam i dziękuję
- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Nie za bardzo rozumiem co napisałeś, troche chaotycznie. E169 jest i był wykrywany jako E620, ale jak napisałeś i ja to potwierdzam z tym nie ma problemów. Błąd występował w kernelu 2.6.31-14. Po zainstalowaniu 2.6.31-15 powinien minąć. Nie rozumiem, jak po odinstalowaniu jądra mógł Ci komputer zainstalować nowe. Dopóki sam nie wybierzesz to nie zainstaluje się samo.
Po za tym link który podałeś jest już nie przydatny, zostawiłem go tylko dla orientacji w temacie. Tu masz rozwiązanie problemu z modemem: http://www.qkiz.pl/ubuntu/27-gotowe-roz ... uawei.html
NM sam dopisze Ci numery DNSów jeśli je podasz w NM. Jeśli nie to rzeczywiście je usunie i będzie próbował uzyskać je przez DHCP od provider'a inetu. Ale nie wiedzieć czemu w Ubuntu ich nie uzyskuje (pewnie po drugiej stronie łącza jest jakiś Windows z kolejnym niekompatybilnym rozwiązaniem), a Windows dostaje je bez problemu. Trzeba je wpisać w NM, ustawienia IPv4, Automatyczne DHCP (tylko adresy). Wtedy będziesz miał aktywne pole DNSów i wpisujesz je.
Po za tym link który podałeś jest już nie przydatny, zostawiłem go tylko dla orientacji w temacie. Tu masz rozwiązanie problemu z modemem: http://www.qkiz.pl/ubuntu/27-gotowe-roz ... uawei.html
NM sam dopisze Ci numery DNSów jeśli je podasz w NM. Jeśli nie to rzeczywiście je usunie i będzie próbował uzyskać je przez DHCP od provider'a inetu. Ale nie wiedzieć czemu w Ubuntu ich nie uzyskuje (pewnie po drugiej stronie łącza jest jakiś Windows z kolejnym niekompatybilnym rozwiązaniem), a Windows dostaje je bez problemu. Trzeba je wpisać w NM, ustawienia IPv4, Automatyczne DHCP (tylko adresy). Wtedy będziesz miał aktywne pole DNSów i wpisujesz je.