ext4 czy ext3

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
michal777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: ext4 czy ext3

Post autor: michal777 »

Mi się Ubuntu na ext4 wiesza co jakiś czas w różnych sytuacjach tak że nic się nie da zrobić. Nie wiem czy to wina ext4.
Czy ext4 jest już jakoś poprawiony? Jeśli tak to czy da się jakoś przerobić mój system plików ext4 na jego nowszą wersję?
Grabek77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Grabek77 »

Witam!
zauwazylem jedna przypadlosc systemu plikow na ext4 - po zainstalowaniu systemu na partycji polozonej dalej niz poczatek dysku, system plikow ext4 sie sypie walac dziwnymi komunikatami

ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen
[...]
ata1.00: status: { DRDY }

ktore epowodowaly dluuuugie wczytywanie sie systemu - ai raz sie udalo a raz nie - sysem zwisal w ktoryms momencie, natomiast po zainstalowaniu / na poczatku dysku powyzsze komunikaty i problemy z ext4 zniknely.
Czy ktos jeszcze to zauwazyl?
--
pozdrawiam
Grabek
Awatar użytkownika
Pez
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Pez »

U mnie system z racji tego, że jestem/byłem użytkownikiem Visty zainstalowałem na końcu dysku zaraz za dwiema partycjami NTFS. Całość stoi na rozszerzonej partycji na samym końcu na EXT4 i nic podobnego nie miało u mnie miejsca. Czas wczytywania się do momentu pojawienia się ekranu logowania to ok. 35 sekund.
ASUS G1S: Intel Core2 Duo Mobile T7300 2,0 GHz, nVidia GeForce 8 8600 GT 256MB, WD Scorpio Black WD5000BEKT 500 GB, Intel laptop PM965, DDR-2 667 2 GB
Awatar użytkownika
adam_993
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: adam_993 »

U mnie jest podobnie. Partycja EXT4 jest prawie na końcu dysku i nic się nie dzieje.
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: broken »

Dysk Ci sie sypie a nie system plików ;)
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Awatar użytkownika
jpv2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: jpv2 »

Ja też mam Kubuntu 9.04 na ext4 i przy kasowaniu plików czasami się wiesza. Jakoś przetrzymam do 9.10 (gdzie ten błąd jest już usunięty), ale zastanawia mnie, czy uda się zrobić upgrade systemu, bo przy tej operacji pewnie kasowane jest mnóstwo plików... A instalowanie od zera na nowo jest upierdliwsze.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: pendejo »

jpv2 To nie czekaj do karmica, a zainstaluj sobie po prostu nowsze jądro na 9.04 i juz nie będziesz miał tego błędu.
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v2.6.31/
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

jpv2 pisze:Ja też mam Kubuntu 9.04 na ext4 i przy kasowaniu plików czasami się wiesza. Jakoś przetrzymam do 9.10 (gdzie ten błąd jest już usunięty), ale zastanawia mnie, czy uda się zrobić upgrade systemu, bo przy tej operacji pewnie kasowane jest mnóstwo plików... A instalowanie od zera na nowo jest upierdliwsze.
Dziwne, bajki opowiadasz... robiłem upgrade systemu na systemie plików ext4 i nic się nie "stało":lol:
Awatar użytkownika
jpv2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

luk1don pisze:Dziwne, bajki opowiadasz... robiłem upgrade systemu na systemie plików ext4 i nic się nie "stało":lol:
Nie opowiadam bajek, tylko wyrażam swoje zaniepokojenie. Anyway dobrze wiedzieć że Ci upgradło bez problemu.

@Pendejo - niestety nie wytrzymałem psychicznie i właśnie upgraduję do 9.10 alfa chyba 6. Mam nadzieję że nic się nie zchrzani.

P.S. Te kernele z mainlina mają problemy z proprietary driversami (np. brak modułu jądra dla NVidii), więc nie za bardzo mi się uśmiecha to rozwiązanie.

UPDATE: właśnie jestem po upgradzie, rzeczywiście poszło bez szwanku. Teraz ext4 działa jak należy :-)
Awatar użytkownika
s.maciek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: s.maciek »

jpv2 pisze:Nie opowiadam bajek, tylko wyrażam swoje zaniepokojenie. Anyway dobrze wiedzieć że Ci upgradło bez problemu.

@Pendejo - niestety nie wytrzymałem psychicznie i właśnie upgraduję do 9.10 alfa chyba 6. Mam nadzieję że nic się nie zchrzani.

P.S. Te kernele z mainlina mają problemy z proprietary driversami (np. brak modułu jądra dla NVidii), więc nie za bardzo mi się uśmiecha to rozwiązanie.

UPDATE: właśnie jestem po upgradzie, rzeczywiście poszło bez szwanku. Teraz ext4 działa jak należy :-)
Nie lepiej było poczekać parę dni i zainstalować finalną wersję :) ?

Osobiście używam ext4 na 9.04 64 bit i chodzi bardzo ładnie. Nigdy nie miałem żadnego problemu z gubieniem plików. Przesiadłem się z reiserfs, więc różnica w prędkościach nie jest jakaś straszliwa. Ale działa przyjemnie :-).
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pendejo »

jpv2 Z tego co pamiętam to zainstalowałem stery nvidii na tych kernelkach, ale nie pamiętam już czy z repo czy ze strony, z reszta żadna różnica, bo już siedzisz na karmiku.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
jpv2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

s.maciek pisze:Nie lepiej było poczekać parę dni i zainstalować finalną wersję :) ?
Oj, lepiej było :sad: Teraz nie działa mi dźwięk w połowie programów i myszka wariuje w full screenie. Takie są skutki instalowania Alf :bag:
Awatar użytkownika
s.maciek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Stery do Nvidii polecam tylko i wyłączine kompilowac, sam jestem użytkownikiem Ge-Forca i jest OGROMNA różnica pomiędzy sterami proponowanymi przez Ubuntu, niż tymi ściąganymi ze stronki Nvidii. Pod GNOME, a szczególnie pod KDE.
Ale to już taki mały offtop ;-).

Pozdrawiam, M.
Awatar użytkownika
Cooler1989
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Cooler1989 »

Co do wyboru ext3 lub ext4 - czy jest jakiś sposób, aby z systemu Windows XP/Vista/7 mozna odczytać dane zapisane na partycji ext4? Wiecie moze w jaki sposób - jeżeli jest to możliwe?
sylkis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: sylkis »

tak. sterownik od ext2/ext3 dziala rowniez z ext4, ale wykrywa go jako ext3. nie wiem czy wtedy zapis sie odbywa prawidlowo, bo nie probowalem, ale odczytywalem pliki na XP z ext4 bez problemu, natywnie, w explorerze.
tylko nie uzywalem tego sterownika IFS (czy jakos tak), ale tego drugiego - ten IFS ponoc dziala tylko wtedy, gdy extendy sa wylaczone, albo cos w tym stylu...czyli chyba wtedy, gdy to jest ext3 konwertowany na ext4. a ja mam pelne ext4 od samego poczatku, wiec u mnie ten sterownik nie wykrywal partycji - za to ten drugi owszem, tylko wlasnie jako ext3, wiec balem sie cokolwiek grzebac w plikach poza odczytywaniem ich, nie wiedzac, czy oby na pewno zapis bedzie prawidlowy.
nie pamietam nazwy dokladnej, jak wejde na winde to spojrze i napisze tutaj. tak czy siak chodzi o jeden z tych dwoch najpopularniejszych...
no i niech ktos sprostuje, jesli cos powiedzialem zle, bo jeszcze nie do konca ogarniam temat ;)
Awatar użytkownika
s.maciek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Jest to możliwe i jest to naprawdę proste. Wystarczy zainstalować plugin do Totalcommandera i działa jak należy. Skoro chcesz mieć dostęp do plików pod Ubuntu z poziomu Windowsa nie lepiej będzie wszystkie partycje zrobić w ntfs na gry, muzykę i filmy, "mniejszą" partycję na Ubuntu gdzie leżeć będzie sam system praktycznie. Ja tak mam. Z Ubuntu ( na ext4 ) nie masz żadnego problemu z dostępem na ntfs'y, a z ntfs'ów nie masz potrzeby patrzeć na ext4 :).
Łuk@$z
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: Łuk@$z »

Grabek77 pisze:Witam!
zauwazylem jedna przypadlosc systemu plikow na ext4 - po zainstalowaniu systemu na partycji polozonej dalej niz poczatek dysku, system plikow ext4 sie sypie walac dziwnymi komunikatami

[...]
ata1.00: status: { DRDY }

ktore epowodowaly dluuuugie wczytywanie sie systemu - ai raz sie udalo a raz nie - sysem zwisal w ktoryms momencie, natomiast po zainstalowaniu / na poczatku dysku powyzsze komunikaty i problemy z ext4 zniknely.
Czy ktos jeszcze to zauwazyl?
U mnie to jest gdy podłączona jest nagrywarka DVD. Jak odłącze napęd to problem znika.
A ogólnie uzywam ext4 od 9.04 i nigdy nie miałem żadnych problemów, wszystko ladnie i pieknie śmiga.
"Z Beznadziejną Ciszą Wielu Chce Walczyć, Lecz Większość Partaczy Wraca Bez Tarczy"
Artur79
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Artur79 »

mialem bledy takie jak powyzszy na ext3, zarówno na 9.04 jak i 9.10
olry
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: olry »

Można dyskutować ATI czy NV
ale np. _32 czy _64 to zawsze 64 bity, więc pytanie ext3 czy ext4 odpowiedź jest jedna- Reiser4, no dobra żartowałem - wybieramy ext4.
Mam 9.10 a i na 9.04 nie było błędów na Athlon x2_64
Linux Registered User # 400555
Linux Ubuntu User # 7913
Awatar użytkownika
LunarBird
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: LunarBird »

Ja miałem 9.04 zainstalowany na czysto z ext4 tylko parę dni. Jeden zwis systemu zniszczył mi dokumentnie główny system plików - nawet z płyty nie dało rady go uratować. Teraz używam ext3 i nieprędko przejdę na nowszy.

Ale fakt, mam komp specyficzny. Laptop Medion MIM8020, procesor Via/S3 Esther 1500, grafika Via S3G UniChrome PRO, RAM 1100MB, dysk 320GB, napęd DVD zewnętrzny (USB) LiteOn.
BOW TO NO MAN, TRUST NO ONE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”