Mam takie problem: zepsuła mi się klawiatura w laptopie i muszę teraz męczyć się z taką dodatkową podpiętą przez USB. Problem w tym że ta standardowa klawiatura w laptopie szaleje dosyć mocno i nie dość że nie mogę na niej pisać to ona "pisze" sobie sama z siebie.
Jest to dość wnerwiające, a odłączenie jej fizycznie jak na razie nie wchodzi w grę.
Jest jakiś sposób żeby wyłączyć tą wnerwiającą klawiaturę (lub inne urządzenie np. bluetooth i kartę wifi - gdy go po prostu nie chcę, bo tak... bo powiedzmy niech mniej prądu żre).
Acha. W zasadzie pytanie brzmi. Czy jest jakiś sposób by zrobić to tylko i wyłącznie z użyciem GUI czy mam się przesiąść na windowsa gdzie robi się to na kilka kliknięć?
"Manager urządzeń" i wyłączanie poszczególnych bebeszków
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: "Manager urządzeń" i wyłączanie poszczególnych bebeszków
Po pierwsze - jeżeli faktycznie używasz 7.10, możesz zapomnieć o komfortowej pracy - nie zainstalujesz niczego z repozytoriów, nie doczekasz się również żadnych poprawek. Ta wersja nie ma już wsparcia technicznego, a serwery z repozytoriami zostały wyłączone.
Po drugie - jeśli chcesz wyłączyć część sprzętu, w praktyce sprowadza się to do usunięcia stosownych modułów. Polecam lekturęCzy da się to zrobić z poziomu GUI - nie wiem. Do zabawy przy modułach zawsze wystarczał mi terminal 
Po drugie - jeśli chcesz wyłączyć część sprzętu, w praktyce sprowadza się to do usunięcia stosownych modułów. Polecam lekturę
Kod: Zaznacz cały
man rmmod

Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zmieniłem info na aktualne - jak już pisałem - było by fajnie zrobić to z GUI.
No ale dobra. Powiedzmy że mamy właśnie pomysł na przydatny prog do napisania, ale... wyłączanie modułów to jest totalnie chybiony pomysł. Wyłączę moduł do obsługi klawiatury i co? Nie będę miał klawiatury ;p
Mam podłączone DWIE - chce wyłączyć tylko jedną wybraną na wskazanym przeze mnie porcie - albo najlepiej - po nazwie wybrać z listy.
No ale dobra. Powiedzmy że mamy właśnie pomysł na przydatny prog do napisania, ale... wyłączanie modułów to jest totalnie chybiony pomysł. Wyłączę moduł do obsługi klawiatury i co? Nie będę miał klawiatury ;p
Mam podłączone DWIE - chce wyłączyć tylko jedną wybraną na wskazanym przeze mnie porcie - albo najlepiej - po nazwie wybrać z listy.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
A kto powiedział Ci, że za obsługę dwóch klawiatur odpowiada jeden moduł?
Na pewno przy pomocy rmmod da się wyłaczyć bluetooth, kartę dźwiękową, niepotrzebne interfejsy (eth, firewire), więc przypuszczalnie uda się też z "selektywnym" odłączeniem klawiatury... Z tego co pamiętam opcje konfiguracji kernela, urządzenia wejściowe na USB (przynajmniej niektóre) były oddzielone od "zwykłych" klawiatur i myszy, więc niewykluczone, że Twoje klawiatury korzystają z różnych modułów...

Work less, climb more