"Manager urządzeń" i wyłączanie poszczególnych bebeszków

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
wit3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

"Manager urządzeń" i wyłączanie poszczególnych bebeszków

Post autor: wit3k »

Mam takie problem: zepsuła mi się klawiatura w laptopie i muszę teraz męczyć się z taką dodatkową podpiętą przez USB. Problem w tym że ta standardowa klawiatura w laptopie szaleje dosyć mocno i nie dość że nie mogę na niej pisać to ona "pisze" sobie sama z siebie.
Jest to dość wnerwiające, a odłączenie jej fizycznie jak na razie nie wchodzi w grę.
Jest jakiś sposób żeby wyłączyć tą wnerwiającą klawiaturę (lub inne urządzenie np. bluetooth i kartę wifi - gdy go po prostu nie chcę, bo tak... bo powiedzmy niech mniej prądu żre).

Acha. W zasadzie pytanie brzmi. Czy jest jakiś sposób by zrobić to tylko i wyłącznie z użyciem GUI czy mam się przesiąść na windowsa gdzie robi się to na kilka kliknięć?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: "Manager urządzeń" i wyłączanie poszczególnych bebeszków

Post autor: k2cl »

Po pierwsze - jeżeli faktycznie używasz 7.10, możesz zapomnieć o komfortowej pracy - nie zainstalujesz niczego z repozytoriów, nie doczekasz się również żadnych poprawek. Ta wersja nie ma już wsparcia technicznego, a serwery z repozytoriami zostały wyłączone.

Po drugie - jeśli chcesz wyłączyć część sprzętu, w praktyce sprowadza się to do usunięcia stosownych modułów. Polecam lekturę

Kod: Zaznacz cały

man rmmod
Czy da się to zrobić z poziomu GUI - nie wiem. Do zabawy przy modułach zawsze wystarczał mi terminal :P
Work less, climb more :D
wit3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: wit3k »

Zmieniłem info na aktualne - jak już pisałem - było by fajnie zrobić to z GUI.
No ale dobra. Powiedzmy że mamy właśnie pomysł na przydatny prog do napisania, ale... wyłączanie modułów to jest totalnie chybiony pomysł. Wyłączę moduł do obsługi klawiatury i co? Nie będę miał klawiatury ;p
Mam podłączone DWIE - chce wyłączyć tylko jedną wybraną na wskazanym przeze mnie porcie - albo najlepiej - po nazwie wybrać z listy.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

A kto powiedział Ci, że za obsługę dwóch klawiatur odpowiada jeden moduł? :D Na pewno przy pomocy rmmod da się wyłaczyć bluetooth, kartę dźwiękową, niepotrzebne interfejsy (eth, firewire), więc przypuszczalnie uda się też z "selektywnym" odłączeniem klawiatury... Z tego co pamiętam opcje konfiguracji kernela, urządzenia wejściowe na USB (przynajmniej niektóre) były oddzielone od "zwykłych" klawiatur i myszy, więc niewykluczone, że Twoje klawiatury korzystają z różnych modułów...
Work less, climb more :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”