Zainstalowałem całkiem niedawno Jaunty Jackalope i bardzo mile się zaskoczyłem, jednakże...
Niespodziankę zrobił touchpad, mianowicie nie działa przewijanie w pionie. O ile w Hadry'm nie było w ogóle problemów (zresztą na nim odkryłem taką opcję mojego touchpada, gdyż był to pierwszy system na nowym laptopie

Szukałem już rozwiązań min.: System->Preferencje->Mysz->panel dotykowy -> zaznaczenie odpowiednich checkbox'ów. (zaczęło co prawda działać przewijanie w poziomie, ale mizernie, tzn raz działa, raz nie...)
Zaglądałem też do pliku xorg.conf, bo gdzieś wyczytałem że tam można coś wygrzebać, lecz nie ma tam nie ma żadnej sekcji dotyczącej touchpada czy myszy (jedyne wpisy dotyczą monitora, screena, module (glx) i device (configured video device).
Macie może jakieś sugestie?
Najbardziej mnie frapuje fakt, że coś działało bezbłędnie w systemie z zeszłego roku i nagle przestało działać....
Mój sprzęt to COMPAL JFL92
Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc
EDIT
OK, rozwiązanie problemu jest banalnie proste (jak zwykle w takich przypadkach), siła przyzwyczajenia zrobiła swoje.
Scrolling w touchpadzie działa, tylko trzeba używać dwóch palców zamiast jednego. podobno jest tak od jądra 2.6.28
dużo informacji o COMPALU i linuksie na http://eko.one.pl/index.php?page=compalfl90
Pozdrawiam