GG na Linuksa?

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

GG na Linuksa?

Post autor: Hwiparam »

http://linuxnews.pl/zapowiedz-klienta-g ... -mac-os-x/
Mamy już tlena, teraz być może będziemy mieć też natywne GG, już jakiś czas temu słyszałem, że ma powstać taka wersja, teraz wszystko chyba na to wskazuje. Jednak nie wydaje mi się, żeby miało to zdetronizować kadu. Osobiście nie tęsknię za reklamami i zwiechami w GG i nie znam chyba nikogo kto by kochał GG właśnie za to:P Co o tym sądzicie? Kto będzie tego używał pod linuksem?
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
pawegio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: GG na Linuksa?

Post autor: pawegio »

żeby chociaż nie muliło tak jak to nowe gg na windowsa...
Awatar użytkownika
any jungling??
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: any jungling?? »

Na pewno bedzie obladowane reklamami tak wiec ja raczej podziekuje, no chyba ze ktos zrobi banner killera na linuksa:)
"if you type google into google, you can break the internet..." ;)
marcin81214
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Kontakt:

Post autor: marcin81214 »

Ja raczej pozostanę przy kadu ,ale nie omieszkam sprawdzić jak to funkcjonuje w ubuntu.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Ja podtrzymuje to, co napisałem w usuniętym temacie o natywnym GG. To będzie szał tylko dla nowych userów Linuksa, którzy przy przesiadce muszą mieć wszystko z Windows. Także szał dla newbie linuksowych - nic więcej. Wpierw musieliby dopracować Qt4 w stosunku do Windows. No i wydajność, bo obecnie Nowe GG ssie RAM. Chłopaki z GG Team spóźnili się o ładnych parę lat, no ale to ich wina, że byli nierozerwalnie powiązani z Internet Explorerem etc. Jeśli liczą na sukces na innych platformach, to się bardzo zdziwią. Jest Pidgin, Kadu, Tlen i pewnie niejeden komunikator, o którym nie wiem. Makowcy mają Adium. Kanon komunikatorów na tzw. "alternatywnych" systemach już się ułożył, i nie wiem, czy GG ma szansę w ogóle, by się do niego dostać. Jak jednak wspomniałem - dla newbie to dobra informacja, bo przechodząc z Windows, będą mieli swoje "kochane" GG także na Pingwinie. Ile to już razy widziałem, jak nowy user usilnie stara się uruchomić GG pod Wine...
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Jusko pisze:Ja podtrzymuje to, co napisałem w usuniętym temacie o natywnym GG. To będzie szał tylko dla nowych userów Linuksa, którzy przy przesiadce muszą mieć wszystko z Windows. Także szał dla newbie linuksowych - nic więcej. Wpierw musieliby dopracować Qt4 w stosunku do Windows. No i wydajność, bo obecnie Nowe GG ssie RAM. Chłopaki z GG Team spóźnili się o ładnych parę lat, no ale to ich wina, że byli nierozerwalnie powiązani z Internet Explorerem etc. Jeśli liczą na sukces na innych platformach, to się bardzo zdziwią. Jest Pidgin, Kadu, Tlen i pewnie niejeden komunikator, o którym nie wiem. Makowcy mają Adium. Kanon komunikatorów na tzw. "alternatywnych" systemach już się ułożył, i nie wiem, czy GG ma szansę w ogóle, by się do niego dostać. Jak jednak wspomniałem - dla newbie to dobra informacja, bo przechodząc z Windows, będą mieli swoje "kochane" GG także na Pingwinie. Ile to już razy widziałem, jak nowy user usilnie stara się uruchomić GG pod Wine...
W zupełności się zgadzam, jeśli to GG będzie tak samo ''odjechane'' jak pod windą to ja podziękuję. Może ściągnę, przetestuje, pooglądam reklamy i na drugi dzień wywalę.Widać GG chce ugryźć kawałek tego linuksowego tortu, ale chyba już za późno na to. Rynek komunikatorów pod linuksem jest już ustabilizowany, nie ma miejsca na rewolucje. Może jest cień szansy, że nowe GG zawojuje coś pod Mac OS, ale tam też jest Kadu i jeszcze jakieś coś, więc nie sądzę
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Witam

Ja myślę - że GG na Linuxa i MacOS - jest nie po to żeby na tych systemach można bylo korzystać z komunikatora - bo już można, ale po to - żeby odciąć od sieci komunikatory - które nie wyświetlają reklam - w ten sposób obniżając zyski z reklam.

Większość naszych rodaków jest zbyt "mądra" na Jabbera, ICQ, czy Skype - potrafi używać wyłącznie Jedynie Słusznego Komunikatora - pomimo ciągłego psioczenia na wkurzające reklamy i spam.

Ja osobiście o mało ze śmiechu nie umarłem - kiedy zobaczyłem Wspaniałą Ofertę - szyfrowanie ssl + jabber za 99 zł netto (Gadu Pro).

To by było na tyle.
;)
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

jacekalex pisze:Witam

Ja myślę - że GG na Linuxa i MacOS - jest nie po to żeby na tych systemach można bylo korzystać z komunikatora - bo już można, ale po to - żeby odciąć od sieci komunikatory - które nie wyświetlają reklam - w ten sposób obniżając zyski z reklam.

Większość naszych rodaków jest zbyt "mądra" na Jabbera, ICQ, czy Skype - potrafi używać wyłącznie Jedynie Słusznego Komunikatora - pomimo ciągłego psioczenia na wkurzające reklamy i spam.

Ja osobiście o mało ze śmiechu nie umarłem - kiedy zobaczyłem Wspaniałą Ofertę - szyfrowanie ssl + jabber za 99 zł netto (Gadu Pro).

To by było na tyle.
;)
Jak widać w Wolsce są ludzie gotowi zapłacić grube pieniądze za coś, co inni mają za darmo:grin: ''Bo jak coś jest drogie to musi być dobre'' :D A co do tego odcinania alternatywnych klientów, to już kiedyś GG takie praktyki prowadziło...
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
any jungling??
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

W poniedzialek zaczynaja sie beta testy gadu gadu 10 (gdzies tam na stronce mozna sie na nie zapisac). Ta wersja ma byc wlasnie takze na linuksa wiec bedzie wiadomo czego mniej wiecej sie mozna spodziewac.
Awatar użytkownika
JarekJ83
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: JarekJ83 »

e tam:)
ja sie nigdy nie przesiade z Kadu
Awatar użytkownika
zadarmo3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: zadarmo3 »

Ja tam nawet tego nie przetestuję, to jest szajs i w ogóle komercyjny kit same reklamy, w dodatku takie, które nie dają się wyłączyć zbyt szybko, graficzne opisy i inne rzeczy. Ja zostaję przy Pidginie i koniec kropka.
Lubię placki.
Awatar użytkownika
any jungling??
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

zadarmo3 pisze:Ja tam nawet tego nie przetestuję, to jest szajs i w ogóle komercyjny kit same reklamy, w dodatku takie, które nie dają się wyłączyć zbyt szybko, graficzne opisy i inne rzeczy. Ja zostaję przy Pidginie i koniec kropka.
A ja sie na testy zapisalem, trzeba poznac swego wroga...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

W ramach nadrobienia wiedzy z dziedziny systemów operacyjnych (bo co począłbym, gdyby zadzwonił klient z Windows 7?), postawiłem sobie na maszynie wirtualnej Windows 7 Enterprise, na 90 dniowej licencji. Skoro już mam tego Windows, no to ściągnąłem już to Nowe GG. Co mogę powiedzieć? Niech twórcy nauczą się obsługi Qt4. Niech popracują nad wyglądem i stabilnością, prędkością wysyłania wiadomości, a sama aplikacja niech nie będzie chaotyczna. Po prostu bardzo mało responsywna aplikacja, napakowana od góry do dołu reklamami. Jeśli w stanie identycznym ma być to przeportowane, to sorry GG Team, ale po prostu się ośmieszają. Całe Nowe GG, to po prostu klapa na całej linii. Nie wiem, czy winę za obecny stan ponosi ich kiepska znajomość Qt4 i jego obsługi, czy programiści dali ciała. Nie wiem, ale w skali od 1 do 10, daję Nowemu GG ocenę...1. Tego nie da się po prostu używać.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
yendrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: yendrek »

GG na Ubuntu (czy innego linuksa) ? Nigdy w życiu. Przede wszystkim mrygające, rzygające i bulgoczące banery, wyskakujące okno z reklamami - to są rzeczy od których uciekam jak najdalej.

Do tego fatalna implementacja programowa - to jest po prostu kuriozalne, że na pececie z Core2Duo ~1.8 GHz i 1 GB RAMu (komp w pracy z jakiejś dolnej półki biznesowych pecetów Fujitsu-Siemens) komunikator miał kilku-kilkunastosekundowe zwiechy przy otwieraniu okna nowej rozmowy.

Popieram ocenę Jusko - 1 punkt dla nowego GG. Za wygląd z jakąś bajerancką skórką... kiedy stoi i nic nie robi hehe.

Inna sprawa to to, jak GG podejdzie do korzystania z ich serwerów przez obce aplikacje, takie jak Kadu. Z Tlenem pewnie się jakoś dogadali, ale co do innych - moim zdaniem prędzej czy później pokuszą się o jakąś autoryzację oprogramowania, żeby odciąć się od klienckich programów z zewnątrz, w końcu jednak jakby na to nie patrzeć, z reklam wyświetlanych w komunikatorze mają zyski. Jednak jeśli zrobili by na linuksa wersję działającą sprawnie, bez zwiech, padów itp ORAZ bez reklam, w zamian żądając np co miesiąc wysłania sms'a za 2 czy 5 złotych - dla mnie nie ma sprawy. Wolny system (tu - Ubuntu) to jedna rzecz, a czyjaś praca i koszty w postawienie i utrzymanie serwerów, tworzenie oprogramowania - to inna. Tylko to musi być dopracowany soft, a nie [ciach: powiedzmy "dziadostwo"] owinięte w sreberko tak jak nowe GG.

//k2cl: na przyszłość pomimo emocji proponuję rozważniej dobierać słownictwo :P

To nie emocje tylko subiektywna ocena ;P. A w temacie cenzury - przyjmuję klapsa z godnością i obiecuję poprawę hehe.
Awatar użytkownika
jerry_6
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: jerry_6 »

Postanowiłem osobiście przetestować najnowszą betę. Chociaż obecnie używam Pidgina i jestem z niego bardzo zadowolony, to z ciekawości chcę zobaczyć jak na linuksie będzie działać najnowsze gg10.
Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego.
Awatar użytkownika
any jungling??
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Reklamy GG8 w wersji win mozna bez wiekszego problemu wylaczyc banner killerem http://bk2.prv.pl/ (to do wszytskich ktorym one przeszkadzaja) monza liczyc tylko na to ze dla wersji linuksowej rowniez powstanie taki sprytny programik:)
Awatar użytkownika
RA1D3N
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: RA1D3N »

Po co męczyć się z banner killerem jak można zainstalować Tlena który już teraz dobrze obsługuje protokół gg8 a do czasu wyścia gg na Linuxa zostanie jeszcze pewnie bardziej dopracowany.
Linux user number #496097
lesniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: lesniak »

A mi brakuje tylko nowego statusu nie przeszkadzać. Tak to wszystko dużo lepsze w Kadu. Po 2 to GG 10 będzie naszpikowane zbędnymi bajerami typu wbudowana przeglądarka. A na windowsie denerwuje mnie to co większość czyli zżeranie zasobów komputera. Reklamy mi nie przeszkadzają :P
Awatar użytkownika
any jungling??
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odpalilem na chwile bete na windzie i na dzien dobry 80 mb ramu, dla porownania pidgin na moim ubuntu zajmuje 8 mb. Okno rozmowy zajmuje 3/4 ekranu i nie da sie go zmniejszyc bo ogranicza je wielkosc reklamy. Wyglada jak GG8 tylko z boku ma dodatkowe zakladki rozych serwisow spolecznosciowych itp. Nic ciekawego jak to samo bedzie na linuksa to nie wroze im sukcesu a raczej fale krytyki ze strony uzytkownikow.
Awatar użytkownika
piotre94
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: piotre94 »

GG na Linuxa i maki będzie tylko po to aby GG Network zarobiło więcej na reklamach.

EDIT:
Ciekawe czy razem z GG na Linuksa pojawi się też linuksowa wersja OpenFM?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”