program mi sie nie otwiera
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
program mi sie nie otwiera
witam
na wstepie chcialem powiedziec, ze zupelna ze mnie lama i w programowaniu i linuksie jestem praktycznie zielony. no ale napisałem sobie jakistam banalny program (właściwie to przepisałem z neta), skompilowałem, wszystko pięknie, ładnie no i mi powstał a.out. no i próbuje go uruchomić, wpisując jego nazwę w terminalu. no i mi wyskakuje "bash: a.out: polecenie nieodnalezione". Ja rozumiem, że pewnie moje pytanie jest debilne i pewnie właśnie teraz uśmiech pełen politowania pojawił się na waszych twarzach, no ale kurde, nie wiem jak go otworzyć. będę wdzięczny, jak mi ktoś powie, jak to się robi.
na wstepie chcialem powiedziec, ze zupelna ze mnie lama i w programowaniu i linuksie jestem praktycznie zielony. no ale napisałem sobie jakistam banalny program (właściwie to przepisałem z neta), skompilowałem, wszystko pięknie, ładnie no i mi powstał a.out. no i próbuje go uruchomić, wpisując jego nazwę w terminalu. no i mi wyskakuje "bash: a.out: polecenie nieodnalezione". Ja rozumiem, że pewnie moje pytanie jest debilne i pewnie właśnie teraz uśmiech pełen politowania pojawił się na waszych twarzach, no ale kurde, nie wiem jak go otworzyć. będę wdzięczny, jak mi ktoś powie, jak to się robi.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: program mi sie nie otwiera
Może wystarczy nadać prawo do uruchomienia? Klikasz prawym->Właściwości->Uprawnienia zaznaczasz "Zezwolenie na wykonanie pliku jako program"
-
- Piegowaty Guziec
mam to zaznaczone, ale i tak nie działa 

-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Uruchamiasz go z katalogu w którym znajduej się plik(program)?
- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
W terminalu musisz podać dokładną ścieżkę do pliku, np:
Lub gdy jesteś w katalogu z programem:
"./" po prostu mówi, że plik jest w "." czyli katalogu bieżącym. Bez tego powłoka szuka "a.out" w katalogach podanych w $PATH.
Kod: Zaznacz cały
/home/asdf/a.out
./a.out
-
- Piegowaty Guziec
dzięki! pomogło!
edit: aha jeszcze jedno, wybaczcie, że robie tu taki bałagan, ale chyba nie warto zakładać nowego wątku. otóż bawiąc się trochę emacsem potworzyłem niechcący jakieś pliki typu #abc#. chciałbym je usunąć, ale nie bardzo wiem jak.
edit: aha jeszcze jedno, wybaczcie, że robie tu taki bałagan, ale chyba nie warto zakładać nowego wątku. otóż bawiąc się trochę emacsem potworzyłem niechcący jakieś pliki typu #abc#. chciałbym je usunąć, ale nie bardzo wiem jak.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
Wpisz w konsoli
i tam masz wszystko napisane jak usuwa się pliki, a tak poza tym o używaj czasem google.
man rm
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.