Ipla TV już dostępna na Linuksa i Maca
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Ipla TV już dostępna na Linuksa i Maca
Wczoraj dostałem taką odpowiedź od załogi ipla:
"Problem dotyczy środowiska Adobe Air dla systemów Linux w kombinacji z wybranymi modelami procesorów AMD. Uzyskaliśmy informację, że Adobe już pracuje nad stosowną poprawką i można założyć, że zostanie ona wydana niebawem (prawdopodobnie wraz z następną wersją środowiska Adobe Air)."
W takim razie czekamy.
"Problem dotyczy środowiska Adobe Air dla systemów Linux w kombinacji z wybranymi modelami procesorów AMD. Uzyskaliśmy informację, że Adobe już pracuje nad stosowną poprawką i można założyć, że zostanie ona wydana niebawem (prawdopodobnie wraz z następną wersją środowiska Adobe Air)."
W takim razie czekamy.
- pbrw
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A ja mam pytanie czy wam też Ipla obciąża procesor na 50% w trybie okienkowym? Jeśli natomiast przełącze na pełny ekran to strasznie tnie :/ Dodam, że to napewno nie wina internet. Może dodam jeszcze, że mam to na Ubuntu 9.04, C2D 2.1GHz , 4GB ramu, NVIDIA 105M 512ram.
- pendejo
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
pbrw Mi na amd x2 5000+ 2,6 GHz działa płynnie.
Sam mam pytanie trochę z innej beczki, czy programy napisane w air (m.in. ipla) i samo air aktualizuje się samo czy trzeba dbać własnoręcznie by wszystko było aktualne?
Sam mam pytanie trochę z innej beczki, czy programy napisane w air (m.in. ipla) i samo air aktualizuje się samo czy trzeba dbać własnoręcznie by wszystko było aktualne?
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Ubuntu user number 26314
marcinsud
- Marek Ślepy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 20.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
Mój procesor to:problem występuje, również w innych dystrybucjach linuxa i wygląda na to, że dotyczy to procesorów AMD.
Procesor Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz, 2400 MHz, Rdzenie: 4,
To wydaje się nie powinienem mieć kłopotów. A ciągle nie mogę wpisać właściwego hasła.
- Kacper2907
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mnie ipla lite wcale nie pyta się o hasło, z serwerem połączyć się nie chce.
Zapraszam na http://forum.crazy-clan.pl - sieć serwerów counter strike 1.6 dla ciebie!
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Więc tak, wczoraj po reinstalacji systemu, ponownie instalowałem Air i Ipla. Podczas instalacji pojawiły się monity o aktualizacjach obu programów.
Co do pytania o hasło. Pyta tylko podczas instalacji o hasło administracyjne, tak jak przy instalacji jakiegokolwiek innego programu.
Oglądałem wczoraj na Ipli galę boksu. I wszystko było ok, aż do przedostatniej walki. W pewnym momencie zerwalo połączenie i nie dało już się połączyć z serwerem. Dzisiaj łączy się już normalnie więc pewnie było to przeciążenie serwerów.
Nie wiem co te aktualizacje wnoszą, ale osoby które miały problemy z instalacją mogą ponownie spróbować.
Co do pytania o hasło. Pyta tylko podczas instalacji o hasło administracyjne, tak jak przy instalacji jakiegokolwiek innego programu.
Oglądałem wczoraj na Ipli galę boksu. I wszystko było ok, aż do przedostatniej walki. W pewnym momencie zerwalo połączenie i nie dało już się połączyć z serwerem. Dzisiaj łączy się już normalnie więc pewnie było to przeciążenie serwerów.
Nie wiem co te aktualizacje wnoszą, ale osoby które miały problemy z instalacją mogą ponownie spróbować.
- Kacper2907
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Już wszystko działa, jako że posiadam konto vip na ipla przytoczę tutaj treść emaila od nich który najlepiej opisuje zaistniałą sytuację:
Kod: Zaznacz cały
Szanowny użytkowniku VIP,
W dniu wczorajszym odbyło się Wielkie Święto Boksu - Polsat Boxing Night i polska walka stulecia: Tomasz Adamek contra Andrzej Gołota.
Mieliśmy przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu, transmitując przebieg gali użytkownikom platformy ipla.
Zainteresowanie tym wydarzeniem było ogromne. Z dumą możemy przyznać, że realizowaliśmy największą transmisję na żywo w
polskim internecie. Niestety, wielu z naszych użytkowników miało kłopot z dostępem do transmisji. Szczegółowo analizujemy przyczyny,
dzieląc się swoimi doświadczeniami m.in. <tu>.
Jeżeli Ty także należysz do grupy osób, które nie mogły skorzystać z transmisji, lub jej jakość nie odpowiadała Twoim oczekiwaniom,
bardzo przepraszamy. Prosimy uprzejmie o kontakt z naszym biurem obsługi [email]pomoc.vip@ipla.pl[/email], które dołoży wszelkich starań, aby
zaproponować stosowną rekompensatę.
Bardzo zależy nam, aby dostarczać użytkownikom produkt najwyższej jakości i składamy obietnicę, że wnioski płynące z doświadczeń
minionej nocy będą służyły stałemu podnoszeniu jakości podczas realizacji kolejnych wielkich wydarzeń, które będziemy gościli na
platformie.
Do zobaczenia w ipla!
Zapraszam na http://forum.crazy-clan.pl - sieć serwerów counter strike 1.6 dla ciebie!
- Marek Ślepy
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
no mnie po zastosowaniu Twoich porad udało się uruchomić Iplę, którą mialem już zainstalowaną jakiś czas temu. Od razu poinformowała mnie, że musi pobrać aktualizacje co też uczyniła (z małym poczekaniem na zakończenie aktualizacji systemowych).pendejo pisze:pbrw Mi na amd x2 5000+ 2,6 GHz działa płynnie.
Ja mam inne pytanie czy można zmienić obramowanie okna, względnie zmuiśc okno Ipli do zawsze na wierzchu?
- Marek Ślepy
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Jak dołączyć ,
Chciałem do tego,
EDIT:

Adresy do stron.
http://notatnik.mekk.waw.pl/archives/17 ... luczy.html
viewtopic.php?t=37481
viewtopic.php?p=539120#p539120
Aby zrozumieć o co chodzi , musiałem wywalić otwarte drzwi.
Nie udało się odnaleźć pakietu lib32asound2
sudo apt-get install lib32asound2 lib32gcc1 lib32ncurses5 lib32stdc++6 lib32z1 libc6 libc6-i386 lib32nss-mdns
EDIT:

Adresy do stron.
http://notatnik.mekk.waw.pl/archives/17 ... luczy.html
viewtopic.php?t=37481
viewtopic.php?p=539120#p539120
Aby zrozumieć o co chodzi , musiałem wywalić otwarte drzwi.
- mactweety
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Instalacja IPLA w systemie 64 bitowym.
Instalacja dla UBUNTU 64 bitowego.
1) instalacja adobe air (ściągnięte z Ubu Centrum)
W terminalu po kolei wpisujemy:
2) adobe air po chwili zaktualizuje się samoczynnie do najnowszej wersji jeśli jest jakaś nowsza:tes:
3) wchodzimy na stronę IPLA i klikamy w baner, nastąpi instalacja
4)
bezpośredni link do pobrania http://ftp.de.debian.org/debian/pool/ma ... 2_i386.deb
kopiujemy do /lib32/ (trzeba mieć podwyższone uprawnienia)
następnie zmieniamy nazwę na libgnome-keyring.so.0 (trzeba mieć podwyższone uprawnienia, lub przelogować się do roota i wkleić tam ten plik i ponownie wrócić do swojego użytkownika, robimy to w celu wklejenia i zmiany nazwy).
5) Ipla łączy się z serwerem
UWAGA:
Zdarzyć się może, że ktoś zainstalował od nowa system, ale pozostawił partycję home, wtedy musi usunąć ręcznie (bez odinstalowania), w home foldery z adobe air i folder ipla, znajduje się o w : .appdata
Po tym zabiegu klikamy w ikonkę ipla i już możemy się nią cieszyć ponieważ znów będzie przebiegała instalacja. Chodzi by adobe air dodał właściwy klucz.
1) instalacja adobe air (ściągnięte z Ubu Centrum)
W terminalu po kolei wpisujemy:
wget http://airdownload.adobe.com/air/lin/download/1.5.2/AdobeAIRInstaller.bin
chmod +x AdobeAIRInstaller.bin
sudo ./AdobeAIRInstaller.bin
3) wchodzimy na stronę IPLA i klikamy w baner, nastąpi instalacja
4)
bezpośredni link do pobrania http://ftp.de.debian.org/debian/pool/ma ... 2_i386.deb
kopiujemy do /lib32/ (trzeba mieć podwyższone uprawnienia)
następnie zmieniamy nazwę na libgnome-keyring.so.0 (trzeba mieć podwyższone uprawnienia, lub przelogować się do roota i wkleić tam ten plik i ponownie wrócić do swojego użytkownika, robimy to w celu wklejenia i zmiany nazwy).
5) Ipla łączy się z serwerem
UWAGA:
Zdarzyć się może, że ktoś zainstalował od nowa system, ale pozostawił partycję home, wtedy musi usunąć ręcznie (bez odinstalowania), w home foldery z adobe air i folder ipla, znajduje się o w : .appdata
Po tym zabiegu klikamy w ikonkę ipla i już możemy się nią cieszyć ponieważ znów będzie przebiegała instalacja.
Nam jedna szarża- do nieba wzwyż,
I jeden order- nad grobem krzyż.
I jeden order- nad grobem krzyż.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
pod xfce działa ten sposob http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=110555
IplaLite działa na XFCE4 jest jeden problem trzeba to rodzic każdorazowo przed ponownym uruchomieniem.
Najpierw: Kod:
export GNOME_DESKTOP_SESSION_ID=1
Potem: Kod:
/opt/iplalite/bin/iplalite
Źródło:
http://kb2.adobe.com/cps/492/cpsid_49267.html
IplaLite działa na XFCE4 jest jeden problem trzeba to rodzic każdorazowo przed ponownym uruchomieniem.
Najpierw: Kod:
export GNOME_DESKTOP_SESSION_ID=1
Potem: Kod:
/opt/iplalite/bin/iplalite
Źródło:
http://kb2.adobe.com/cps/492/cpsid_49267.html
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
mactweety - super opis, ale u siebie nie mogę nawet zaimstalować AdobeAIR. W konsoli wyskakuje mi:
Nie wiem jak to ugryźć.
tom@tom-desktop:~/Pulpit$ sudo chmod +x ./AdobeAIRInstaller.bin
tom@tom-desktop:~/Pulpit$ sudo ./AdobeAIRInstaller.bin
Error loading the runtime (libgtk-x11-2.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory)
-
- Piegowaty Guziec
Dostałem dzisiaj odpowiedź od zespołu ipla:
"Otrzymaliśmy informację, że pojawiła się nowa wersja (na razie jeszcze Beta) środowiska Adobe AIR, w której poprawiony został m.in ten błąd (Adobe AIR 2 Beta). Można ją pobrać ze strony Adobe Labs
http://labs.adobe.com/downloads/".
Faktycznie, po zainstalowaniu AIR 2 Beta ipla pracuje na platformach sprzętowych AMD.
Ze względu na marne wsparcie sprzętowe (tak podejrzewam) sterowników do grafy pod linuksa (catalyst 9.11) nie poraża to wszystko wydajnością, no ale jakoś tam działa.
Zastanawiam się kiedy (albo czy) producenci wezmą się na porządnie za pisanie sterów pod linuksa?
Pozdrawiam
"Otrzymaliśmy informację, że pojawiła się nowa wersja (na razie jeszcze Beta) środowiska Adobe AIR, w której poprawiony został m.in ten błąd (Adobe AIR 2 Beta). Można ją pobrać ze strony Adobe Labs
http://labs.adobe.com/downloads/".
Faktycznie, po zainstalowaniu AIR 2 Beta ipla pracuje na platformach sprzętowych AMD.
Ze względu na marne wsparcie sprzętowe (tak podejrzewam) sterowników do grafy pod linuksa (catalyst 9.11) nie poraża to wszystko wydajnością, no ale jakoś tam działa.
Zastanawiam się kiedy (albo czy) producenci wezmą się na porządnie za pisanie sterów pod linuksa?
Pozdrawiam
- ignacy
- Serdeczny Borsuk
U mnie IPLA ruszyła dopiero z beta 2 AIR, ale działa. Szkoda, że TVP nie pokusiło się o taką platformę, skoro komercyjnej telewizji się opłaca. Wprawdzie oferta programowa polsatu niezbyt mnie interesuje, ale ważne, że jest. Mimo wszystko TVP ma np. TTV i kilka innych rzeczy, które z chęcią bym oglądał, ale nie pokusili się o to, aby udostępnić to dla wszystkich.
Wydaje mi się, że VOD to jednak przyszłość telewizji. Zarówno stacjonarnej jak i internetowej. Niestety, na rozsądne rozwiązanie tej kwestii przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.
@tomalusp - dla beta 2 jest już paczka deb
Wydaje mi się, że VOD to jednak przyszłość telewizji. Zarówno stacjonarnej jak i internetowej. Niestety, na rozsądne rozwiązanie tej kwestii przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.
@tomalusp - dla beta 2 jest już paczka deb
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
- Tycior
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Witam,mam problem otóż pobrałem AdobeAIR ,poprawnie zainstalowało i już pobieram iplę jak na screenie

a potem to

Dodam,że instalowałem inną aplikacje z air i poszło a Ipla nie.. AdobeAIR mam z oficjalnej strony,

a potem to

Dodam,że instalowałem inną aplikacje z air i poszło a Ipla nie.. AdobeAIR mam z oficjalnej strony,
Intel Pentium Dual Core E5200+2,5GHz@3,4Ghz|Gigabyte P31-ES3G|GoodRam 4GB(2x2GB)|Gainward GeForce GTS 250 512mb DDR3|Samsung 320GB|Fortron 400W 80+|
- pendejo
- Wytworny Kaczor
Zainstaluj nowszą wersje adobe AIR http://labs.adobe.com/technologies/air2/
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Ubuntu user number 26314
marcinsud
- Tycior
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Dzieki pomogło:craz:pendejo pisze:Zainstaluj nowszą wersje adobe AIR http://labs.adobe.com/technologies/air2/
Intel Pentium Dual Core E5200+2,5GHz@3,4Ghz|Gigabyte P31-ES3G|GoodRam 4GB(2x2GB)|Gainward GeForce GTS 250 512mb DDR3|Samsung 320GB|Fortron 400W 80+|
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ipla na Ubuntu 9.10 64
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1298378
oczywiscie instrukcja dotyczy BBC Iplayera ale z Ipla sprawdza sie swietnie.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1298378
oczywiscie instrukcja dotyczy BBC Iplayera ale z Ipla sprawdza sie swietnie.
- ignacy
- Serdeczny Borsuk
Podobnoż VOD nie działa na ipla lite, będzie trzeba trochę poczekać, bo wprowadzili taką usługę... A szkoda.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350