Wentylator chodzi non-stop
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Wentylator chodzi non-stop
Mam takie pytanie odnośnie wentylatora w laptopie.
Zainstalowałem nowego Ubunciaka 9.04 na lapku Toshiba Satellite L300
System chodzi super jestem bardzo zadowolony ale jedna rzecz spędza mi sen z powiek.
Chodzi o wentylator który po włączeniu kompa chodzi bardzo cicho i wszystko jest ok
ale po jakimś czasie jak ogladam filmy we flashu lub inne czynności mocno obciążające procka
wentylator zaczyna chodzić na 100% i to jest zrozumiałe , ale po zaprzestaniu tych wszystkich działań i nie robieniu niczego wentylator chyba powinien wrócić do wolniejszych obrotów.
Nawet zostawiłem lapka w spokoju na 45 min i dalej wentylator chodził na 100 % .
Czy ma ktoś jakieś pomysły ???
EDIT:
I znowu zero pomysłów .
Zainstalowałem nowego Ubunciaka 9.04 na lapku Toshiba Satellite L300
System chodzi super jestem bardzo zadowolony ale jedna rzecz spędza mi sen z powiek.
Chodzi o wentylator który po włączeniu kompa chodzi bardzo cicho i wszystko jest ok
ale po jakimś czasie jak ogladam filmy we flashu lub inne czynności mocno obciążające procka
wentylator zaczyna chodzić na 100% i to jest zrozumiałe , ale po zaprzestaniu tych wszystkich działań i nie robieniu niczego wentylator chyba powinien wrócić do wolniejszych obrotów.
Nawet zostawiłem lapka w spokoju na 45 min i dalej wentylator chodził na 100 % .
Czy ma ktoś jakieś pomysły ???
EDIT:
I znowu zero pomysłów .
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Odp: Wentylator chodzi non-stop
Ja przyczyny bym szukał taktowaniu procka. podaj output
$ cpufreq-info
Ja czasami miałem problemy, że system nie odpalał mi taktowania procka.
$ cpufreq-info
Ja czasami miałem problemy, że system nie odpalał mi taktowania procka.
Niewiedza nie usprawiedliwia lenistwa.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Chyba znalazłem winowajce
Zrobiłem upgrade biosu (ufff udało się bo już jedną płytę tak załatwiłem) i na razie chodzi cicho .
Pozdrawiam
Zrobiłem upgrade biosu (ufff udało się bo już jedną płytę tak załatwiłem) i na razie chodzi cicho .
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
mam ten sam klopot jak autor watku. Procek dziala w trybie "ondemand" czestotliwosci procesora skaluja sie jak trzeba ale wentylator nie przestaje sie krecic z maxymalna predkoscia. Zakladam ze to problem w linuxie bo pod windows 7 dziala jak trzeba. Co zrobic ?
system: ubuntu 9.10 x64
laptop toshiba L300d AMDx2
tu wycinek z cpufreq-info
system: ubuntu 9.10 x64
laptop toshiba L300d AMDx2
Kod: Zaznacz cały
root@asia-laptop:/home/asia# sudo powersave -T
Thermal Device no. 0:
Temperature: 42
Critical: 105
Kod: Zaznacz cały
analyzing CPU 0:
driver: powernow-k8
CPUs which need to switch frequency at the same time: 0 1
hardware limits: 800 MHz - 1.90 GHz
available frequency steps: 1.90 GHz, 1.80 GHz, 1.60 GHz, 800 MHz
available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
current policy: frequency should be within 800 MHz and 1.90 GHz.
The governor "ondemand" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 800 MHz (asserted by call to hardware).
cpufreq stats: 1.90 GHz:27.48%, 1.80 GHz:1.04%, 1.60 GHz:7.06%, 800 MHz:64.42% (2182)
analyzing CPU 1:
driver: powernow-k8
CPUs which need to switch frequency at the same time: 0 1
hardware limits: 800 MHz - 1.90 GHz
available frequency steps: 1.90 GHz, 1.80 GHz, 1.60 GHz, 800 MHz
available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
current policy: frequency should be within 800 MHz and 1.90 GHz.
The governor "ondemand" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 800 MHz (asserted by call to hardware).
cpufreq stats: 1.90 GHz:27.48%, 1.80 GHz:1.04%, 1.60 GHz:7.06%, 800 MHz:64.42% (2182)
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
Dodanie do panelu dwóch monitorów częstotliwości (dla każdego CPU) i ręczne ustawienie na tryb Powersave satysfakcjonuje Ciebie?
Pamiętaj, że turbina chłodzi nie tylko procesory, ale również mostek północny i grafikę. Sprawdź w ustawieniach sterowników czy nie możesz ręcznie wybrać trybu energooszczędnego. A przede wszystkim - bios najnowszy?
Pamiętaj, że turbina chłodzi nie tylko procesory, ale również mostek północny i grafikę. Sprawdź w ustawieniach sterowników czy nie możesz ręcznie wybrać trybu energooszczędnego. A przede wszystkim - bios najnowszy?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
To nie dziala http://swinky-linuxblog.blogspot.com/20 ... -l305.html
Tu podaja kilka rozwiazan ktore tez nie dzialaja http://ohioloco.ubuntuforums.org/showth ... ?t=1277571
Sensory mam poinstalowane, powersave tez, cpufreq, acpi. Bios najnowszy z oficjalnie publikowanych przez Toshibe. W chwili osiagniecia temperatury okolo 55 C
Wentylator sie wlacza na max obrotach i juz sie nie wylacza nawet jesli temperatura systemu spada do 34C.
Jedyne co udalo mi sie zrobic to przestawic cos w "power management" zapamietac zmiany i zrobic reset. Po uruchomieniu wentylatorek chodzi na wolnych obrotach. Rozwiazanie dalekie od idealnego ale na szczescie Ubuntu to nie Windows i nie trzeba resetowac co chwil kilka
EDIT:
sztuczka z powersave przestala dzialac. Laptop wyje, ja trace nerwy. Wie ktos moze czy w Fedorze wystapuja takie same problemy?? Szperajac po necie znalazlem tekst ze taki problem wystapuje tylko na Debianach.
EDIT2:
Po zmianach w ukladzie partycji na wyjacym laptopie postanowilem przeinstalowac system tu pojawila sie niezpodzianka. Wentylator dziala ok do momentu zainstalowania update'ow. Wyrzucilem system, zainstalowalem na nowo. Poinformowalem zone zeby nie instalowala uaktualnien i jest OK.
Tu podaja kilka rozwiazan ktore tez nie dzialaja http://ohioloco.ubuntuforums.org/showth ... ?t=1277571
Sensory mam poinstalowane, powersave tez, cpufreq, acpi. Bios najnowszy z oficjalnie publikowanych przez Toshibe. W chwili osiagniecia temperatury okolo 55 C
Wentylator sie wlacza na max obrotach i juz sie nie wylacza nawet jesli temperatura systemu spada do 34C.
Jedyne co udalo mi sie zrobic to przestawic cos w "power management" zapamietac zmiany i zrobic reset. Po uruchomieniu wentylatorek chodzi na wolnych obrotach. Rozwiazanie dalekie od idealnego ale na szczescie Ubuntu to nie Windows i nie trzeba resetowac co chwil kilka

EDIT:
sztuczka z powersave przestala dzialac. Laptop wyje, ja trace nerwy. Wie ktos moze czy w Fedorze wystapuja takie same problemy?? Szperajac po necie znalazlem tekst ze taki problem wystapuje tylko na Debianach.
EDIT2:
Po zmianach w ukladzie partycji na wyjacym laptopie postanowilem przeinstalowac system tu pojawila sie niezpodzianka. Wentylator dziala ok do momentu zainstalowania update'ow. Wyrzucilem system, zainstalowalem na nowo. Poinformowalem zone zeby nie instalowala uaktualnien i jest OK.