Siedze na fujitsu siemend amilo pi1505 z kartą dzwiękową Realtek ALC883
Jakiś czas temu zrobiłem update do 9.10 i początkowo miałem kompletny brak dzwięku.
Na forum znalazłem rozwiązanie tego problemu (niestety nie podam komendy bo zapomniałem a teraz nie mogę znależ ;() i teraz dzwięk jest lecz nie ma opcji ustawić głośności itp. Gdy wchodze w system - preferencje dzwiek pojawia sie komunikat oczekiwanie na odp systemu dzwieku i to wszystko. W administracja sterowniki po wejciu wywala że "ten system nie kożysta z zadnych sterowników własnościowych" i "
Kod: Zaznacz cały
The SmartLink modem daemon is the application part of thedriver for recent modems produced by Smart Link Ltd.
This package replaces (along with hardware access drivers) the olddriver generation (2.7.x) which consisted of kernel modules only.
It needs a kernel driver to access the hardware. This can be eitherrecent ALSA (shipped with a newer kernel (>=2.6.4) with Alsa supportand intel8x0m module) which is sufficient for basic operation anddata/Internet connection, or the SmartLink kernel driver which isprovided by separate packages which you can build using the source fromthe sl-modem-source package.
Ten sterownik umożliwia działanie wielu modemów programowych, często spotykanych w laptopach.
Bez tego sterownika modem może nie działać.
Po wpisaniu alsamixter pojawia się że rzeczywiście jest
Bardzo proszę o pomoc gdyż jest to bardzo uciążliwe.
Pozdrawiam