Witam wszystkich, jeśli to zły dział to z góry przepraszam
Mam pewien problem, na dole monitora miałem 2 paski zadań, jeden gdzie odpalało się System, programy itp oraz do otwierających się okienek, drugi trochę wyżej gdzie trzymałem ikonki uruchamiające dany program.
Chciałem przetestować grę FreeCiv, ale okno gry było za długie i chowało się pod paskami zadań, wiec na górnym pasku chciałem włączyć "auto ukrywanie" żebym mógł chwycić za pasek gry i go zmniejszyć. Ale od momentu gdy włączyłem auto ukrywanie to górny pasek schował się za dolny, a dolny całkowicie zniknął. Teraz przy włączaniu systemu na dole monitora mam szary pasek, zero ikonek i system się zwiesza.
Czy ktoś wie jak to naprawić ? czy jest jakaś opcja np przywracania ustawień domyślnych ? Czy muszę po prostu zainstalować Ubuntu jeszcze raz?
Z góry dziękuje za pomoc, tydzień temu przesiadłem się na Ubuntu a z Linuksami nigdy nie miałem do czynienia.
Zwieszający się Ubuntu
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: Zwieszający się Ubuntu
Cześć,
zrób tak; otwórz gconf-editor za pomocą konsoli (masz opcję "terminal" domyślnie pod prawo klikiem na choćby pulpit). Wyszukaj w menu pozycję "apps" rozwiń a w niej wyszukaj pozycję "panel", to też rozwiń. Następnie rozwiń top levels
Tam masz swoje panele, możesz dzięki temu zmienić ich orientacje z top na bottom i vice versa. Zwyczajnie rozdziel swoje panele i problem powinien być rozwiązany.
zrób tak; otwórz gconf-editor za pomocą konsoli (masz opcję "terminal" domyślnie pod prawo klikiem na choćby pulpit). Wyszukaj w menu pozycję "apps" rozwiń a w niej wyszukaj pozycję "panel", to też rozwiń. Następnie rozwiń top levels

Tam masz swoje panele, możesz dzięki temu zmienić ich orientacje z top na bottom i vice versa. Zwyczajnie rozdziel swoje panele i problem powinien być rozwiązany.