Jest jakis program pod linuxem, ktory umozliwialby testowanie lacza? Jesli wysylam pinga z takimi parametrami: ping -i 0.1 XX.XXX.XXX.XXX czyli co 0.1 na sekunde raczej nie wylapie mi on naprawde trudnych uszkodzen na przewodzie. Podobno niektore karty maja dodatkowo taka opcje wyszukiwania bledow z lokalizacja uszkodzenia (w metrach).
W jaki sposob szukac usterki z normalna karta? Mam problem, ze raz na jakis czas program wykrzystujacy siec zawiesza sie i obwiniam o to uszkodzenia na kablach, ale ping mi tego nie wykazuje.
Z gory dziekuje za pomoc
program testowania lacza
- marconi
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
program testowania lacza
bedzie co ma byc...
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: program testowania lacza
Bierzesz tester do kabla, podpinasz z dwóch stron i on sam Ci testuje połączenie...bo w sumie to nie wiem jak chcesz to ładnie programowo uzyskać...
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Odp: program testowania lacza
Niekoniecznie na kablach - switche i routery tez czasem dziwnie się zachowują - zwlaszcza po burzy - tyczy się to równiez sieciowek.
Natomiast w programach i sterownikach też zdarzają się błędy, czasami zachowują się niestabilnie.
radziłbym sprawdzić z LiveCD - czy są te same objawy.
To pomoże wyeliminować - lub ewentualnie wyjaśnić udział softu w tych symtomach.
Nawiasem mówiąc - u mnie w 9.10 też czasami muszę zresetować sieć - z tym - że z 3 systemów jakie mam - ten objaw jest tylko w Ubuntu 9.10. - więc w sprzęcie nie szukam.
Pozdrawiam

Natomiast w programach i sterownikach też zdarzają się błędy, czasami zachowują się niestabilnie.
radziłbym sprawdzić z LiveCD - czy są te same objawy.
To pomoże wyeliminować - lub ewentualnie wyjaśnić udział softu w tych symtomach.
Nawiasem mówiąc - u mnie w 9.10 też czasami muszę zresetować sieć - z tym - że z 3 systemów jakie mam - ten objaw jest tylko w Ubuntu 9.10. - więc w sprzęcie nie szukam.
Pozdrawiam