asus 1101ha + ubuntu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: asus 1101ha + ubuntu
O to wlasnie chodzi, ze mam netbooka 1101 HA, i wgrałem tam ubuntu 9.04 , jednak po wgraniu wykrywa mi sieci bezprzewodowej, jednak do ethernetu nie moge sie podpiąć;/ jak mam 3 kontrolki które się powinny palić przy podłączeniu tj. power,cable, i PC, tak przy podpięciu do netbooka przy ubuntu mam tylko dwie pierwsze;/ ... Co z tym zrobic?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Najlepiej zainstaluj 9.10, bo tam dziala out of the box.
Ale jesli chcesz zostac przy 9.04, to musisz doinstalowac sterowniki do ethernetu.
Ma to opisane w pierwszym poście tutaj: http://forum.ubuntuusers.de/topic/ubunt ... 1101-ha/2/ (po niemiecku, ale nie da się nie zrozumiec
)
Ale jesli chcesz zostac przy 9.04, to musisz doinstalowac sterowniki do ethernetu.
Ma to opisane w pierwszym poście tutaj: http://forum.ubuntuusers.de/topic/ubunt ... 1101-ha/2/ (po niemiecku, ale nie da się nie zrozumiec

-
- Piegowaty Guziec
niestety sterowniki z tamtąd, nie działają... prosze o pomoc. Wgrywałem wersję ubuntu 9.10, i działa dobrze, jednak na 9.04 jest lipa... a nie chcę mieć 9.10ponieważ strasznie zamula na tym laptopie, 9.04 jest jeszcze do przeżycia, choć zastanawiam się nad 8.10, jeśli uda mi się ten ethernet zrobić...
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Muszą działać. Jak się objawia to że nie działają?
Co do szybkości - raczej im nowszy tym szybszy. Instalowałeś stery do grafiki?
Co do szybkości - raczej im nowszy tym szybszy. Instalowałeś stery do grafiki?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Kolego pumex
z tą szybkością na start to raczej raczysz żartować ?
Ubuntu 9.10 pod tym względem (niestety nie tylko pod tym) jest raczej (delikatnie to ujmując) "niedopracowany". Oczywiście da się to zmienić ... o czym zresztą pisze na forum, poprzez budowę odpowiednio skonfigurowanego kernela oraz zaaplikowanie odpowiednich ustawień xorg.conf. Zatem, jeśli chcesz podnieść znacznie responsywność i wydajność maszyny, polecam abyś zainstalował właściwą wersje zbudowanego przeze mnie kernela dla 9.04, bądź też 9.10.
Jeśli masz problem ze sterownikiem dla GMA 500 - Poulsbo, postępuje według następującej procedury.

Jeśli masz problem ze sterownikiem dla GMA 500 - Poulsbo, postępuje według następującej procedury.
-
- Wytworny Kaczor
Czyżbyś miał innego netbooka. a nie chcę mieć 9.10ponieważ strasznie zamula na tym laptopie,

-
- Piegowaty Guziec
Ogólnie mówiąc, przekonałem się do 9.04 , Tylko niewiem jak zrobić sterowniki. a próbowałem metody Poulsbo, to teraz przy uruchamianiu linuxa, wyskakuje mi takie okienko z błędami, a potem pyta czy uruchomić ubuntu w low- ustawieniach na tą jedną sesje... więc raczej to nic nie pomogło...
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Doinstaluj pakiet psb-kernel-source
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Sluchajcie, po zainstalowaniu ubuntu 9.10 mam problem z preinstalowanym win7, otoz jest w grubie pozycja z nim ale po wybraniu, po kilku sekundach ladowania win7 pojawia sie bluescreen.
Teraz chcac skorzystac z recovery (F9) celem reinstalacji win7 grub blokuje mi ta mozliwosc w sposob nastepujacy: wybieram F9, bios pokazuje mi ze rzeczywiscie wybrano opcje recovery i juz ma ja ladowac az tu nagle wpiep... sie grub i blokuje recovery.
Co z tym zrobic? Chce miec 2 systemy sprawne, tym bardziej ze ubuntu@psb na tym netbooku pozostawia wiele do zyczenia.
Teraz chcac skorzystac z recovery (F9) celem reinstalacji win7 grub blokuje mi ta mozliwosc w sposob nastepujacy: wybieram F9, bios pokazuje mi ze rzeczywiscie wybrano opcje recovery i juz ma ja ladowac az tu nagle wpiep... sie grub i blokuje recovery.

Co z tym zrobic? Chce miec 2 systemy sprawne, tym bardziej ze ubuntu@psb na tym netbooku pozostawia wiele do zyczenia.
-
- Wytworny Kaczor
Powinieneś mieć recovery jako opcja w grub. Ale sam mam XP
Na ubuntu wszystko działa dobrze z wyjątkiem braku działania wyjścia na rzutnik (nie używaj nowych kerneli z repozytorium ubuntu)

Na ubuntu wszystko działa dobrze z wyjątkiem braku działania wyjścia na rzutnik (nie używaj nowych kerneli z repozytorium ubuntu)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Niestety nie mam. Czy jest jeszcze jakaś możliwość ratunku fabrycznego win7 z recovery?mikolajs pisze:Powinieneś mieć recovery jako opcja w grub.