Nowe Ubuntu i Asus EEE 1005ha

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Voodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Nowe Ubuntu i Asus EEE 1005ha

Post autor: Voodek »

ja mam 1005ha i problemow nie mam wcale. Compiz mam włączony tylko po to by powiadomienia byly lekko rozmyte. Wszystko jest ustawione na wyłączone zmiana okien za pomoca alt_tab. Bedę mial troche czasu to posprawdzam to twoje jądro.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Voodek pisze:ja mam 1005ha i problemow nie mam wcale. Compiz mam włączony tylko po to by powiadomienia byly lekko rozmyte. Wszystko jest ustawione na wyłączone zmiana okien za pomoca alt_tab. Bedę mial troche czasu to posprawdzam to twoje jądro.
Cieszy mnie to, ze nie masz problemów. Jednk, czy masz może modem HSDPA ? ;) Poza tym standardowe ustawienia (kernel i ustawienia X`ów dla Intela) skutkują tym, że jeśli będziesz chciał skorzystać z zaawansowanych efektów compiza, nie będzie to wyglądało dobrze. Najlepiej obciąż system maksymalnie np. rozpakowuj duże pliki i spróbuj poruszać oknami z włączonym compizem i woblly windows ...
Awatar użytkownika
Fercik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: Fercik »

e X t 7 3 pisze:Wybór zależy z jednej strony od tego, co przypadnie Ci do gustu (interface), z drugiej natomiast od tego, czy chcesz mieć wersje już sprawdzoną (Ubuntu 9.04), czy też wersje najnowszą (Ubuntu 9.10), ale obarczoną jeszcze szeregiem błędów. Tak, czy owak abu wszystko działało jak należy (w tym właśnie Compiz), zmuszony będziesz do podjęcia pewnych kroków, o których piszę na forum - w tym zainstalowanie nowej wersji jądra, zmiany w, albo wręcz wstawienie brakującego xorg.conf i inne. Zatem, aby wszystko działało wręcz idealnie, będziesz "zmuszony" podjąć działania o jakich piszę. Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam
Jednak wczoraj walczyłem ze standardowym 9.10 i chyba przy nim zostanę (chociaż gdy przy pierwszym starcie zobaczyłem jedynie tapetę z poprzedniej instalacji net.rem. i czyściutki pasek gnomowy na górze, to chwilę się zastanawiałem o co tu qrczę chodzi)... :)
Skoro jeszcze pracuję nad odpowiednimi dla siebie dodatkami (instaluję, sprawdzam oraz pozbywam się masy rzeczy), więc po podjęciu decyzji pewnie zacznę od formatowania.
Miałem nadzieję, że zobaczę niedługo tą sympatyczną kostkę 3D przy zmianie pulpitu, ale wylałeś mi na głowę wiadro zimnej wody... Jeśli nie wiem jeszcze gdzie i jaki chcę mieć zegarek, monitor baterii, czy sieci, pasek nawigacji (nie za dużo tego jest? ^^ ), to wstrzymam się dzień lub dwa z instalowaniem nowego jądra itd...
W chwili obecnej jeszcze przeglądam przedszkolne podwórko, żeby się nie naciąć na jakąś głupotę. Gdy już zacznę, powinienem pewnie wskoczyć do Twojego tematu o konfiguracji netbooków? ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panie Kolego Fercik to wszystko wcale nie jest takie straszne ;). "Czarna robotę" = ustawienia kernela, budowanie paczek i szukanie najbardziej optymalnych ustawień dla X`ów pod Intela biorę na siebie ;). Staram się aby takim "świeżym" userom, jak Ty pozostało tylko to zaaplikować do systemu i zgłosić jak to działa, czy też ewentualne błędy !
Pozdrawiam
Voodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Co do compiza. Zauwazylem juz wcześniej ze niektóre efekty ledwo zipią. Własnie dlatego zamierzam zainstalować to twoje jajko ;) Zobaczymy czy skok wydajności rzeczywiście będzie tak duży jak mówisz ;)

EDIT:
Ok już mówię. Zainstalowałem twoje jąderko i powiem działa troszkę lepiej. Nie próbowałem jeszcze gma-boostera gdyz jednak troszke na bateryjce mi zalezy ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zaplikuj dodatkowo mój xorg.conf, skok wydajności i responsywności będzie znaczacy.
Voodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

xorg muszę wkleić do /etc/X11?

A właśnie co do jądra. Jednak muszę je zdyskwalifikować dla netbooka 1005ha. Czemu? Nie dodałeś backportów od dźwięku bez których nie działa mikrofon. Przy jądrze od canonical wystarczy doinstalować linux-backports-alsa (chyba tak to sie nazywało) Jak dodasz to do jądra to na pewno będę z tego jądra korzystał ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

co d xorg.conf - tak
hmm znajdę chwile spróbuje zbudować kernel, wspierający te rozwiązania ... ale Ty Kolego Voodek, będziesz musiał być alpha i beta testerem. Nie mam gdzie tego sprawdzić ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fercik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Fercik »

Może jeszcze się nie zadomowiłem na ubuntu, ale poproszę o takie jądro do testów... :)
In google non est, ergo non est.
Voodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Sory ze dopiero teraz odpisuje, ale wogóle zapomnialem o was xD problem w tym ze mm uszkadzona klawature w netboku i musze go oddac na serwis. Jak tylko dostane go z powrotem to najprawdopodobniej zostanę tym, twoim testerem ;) Ale tot ak za okolo 2 tygodnie.
Suchy_szper
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Kontakt:

Post autor: Suchy_szper »

Witam.

Zainstalowałem 3 raz Ubuntu 9.10 32 bit na Asus EEE 1005ha, 2 pierwsze podejscia i nie udało mi sie skonfigurować sieci wifi, sieć widzi, ale nie mam internetu. Na stacjonarnym pomyka mi Ubuntu 9.04 z małymi problemami ale zrobiłem, tego maleństwa nie mogę rozgryść. Proszę o pomoc i co mam robić krok po kroku - może wkońcu się uda. Na winxp wszystko pomyka.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dawwin
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: dawwin »

@suchy_szper
Ja od niedawna mam 1005HA i powiem ci, że dobrze działa na nim Linux Mint 8 (oparty na ubuntu)
Suchy_szper
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Kontakt:

Post autor: Suchy_szper »

dawwin pisze:@suchy_szper
Ja od niedawna mam 1005HA i powiem ci, że dobrze działa na nim Linux Mint 8 (oparty na ubuntu)
Próbowałem Minta i jakoś mi nie podszedł, wolę jednak Ubuntu.

Udało mi się zainstalować kartę wifi, połączyłem sie z moją siecią bezprzewodową, ale nie mam internetu ani sieci. Zaczyna mnie to powoli wkurzać. Zrobiłem aktualizację i nadal nic.... Zapodałem nowe jajko @e X t 7 3 i nadal nic... jakieś pomysły?
walak89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: walak89 »

Witam!

Posiadam EEE 1005HA i po zainstalowaniu Twojego jądra rzeczywiście nieco przyśpieszył, ale pojawiły się dwa problemy. Spadek sygnału wifi i ogólnie jakości połączenia.
Drugi problem jest dla mnie conajmniej dziwny - przy kopiowaniu dużych plików przez sieć dostaję komunikat "Cannot allocate memory" i kopiowanie zostaje przerwane. Póki co sprawdziłem tylko na wifi, bo z kabla właściwie nie korzystam.
walak.wordpress.com
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Proszę podaj pod którą wersja jadra taki efekt występował ?
walak89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

To była wersja 2.6.31.5-ext73-gtr.

Dodam że na normalnym jądrze 2.6.31.16 wszystko jest ok.
walak.wordpress.com
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ooo ... to już obecnie "prehistoria" ;). Zobacz do wątku o optymalizacji i konfiguracji. Polecam ostatni build 2.6.32.1-ext73-F1-2.3. Najbardziej wydajna spośród wersji jakie zbudowałem, a dodatkowo zawiera bardzo dużo nowych sterowników, wifi, kamery, bluetooth, nowe moduły alsa (z 16.12.2009), etc.
walak89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Teraz mam inny problem - w losowych momentach ekran robi się czarny i już nic dalej nie da się zrobić. Napewno nie jest to hibernacja ani wstrzymanie, bo tylko wyłączenie i ponowne włączenie pomaga...
walak.wordpress.com
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Proszę podaj wersję kernela i okoliczności w jakich to się zdarza.

Pozdrawiam
walak89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wersja 2.6.32.1-ext73-F1-2.3, czyli ta którą mi polecałeś.

Co do okoliczności... trudno mi powiedzieć, bo to sie dzieje bardzo losowo. Ale chyba robi się tak po kliknięciu myszką.

edit:
Nie szukaj już rozwiązania, bo to samo zrobiło mi się na oryginalnym jądrze przy włączonym compizie. Wybacz to zamieszanie.
walak.wordpress.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”