hmm NFS jest włączony (jak się problemy objawiają ?)... dziwne ... zarówno co w/w, jak i podświetlania ... na standardowym krenelu działa ?
Co do podświetlania masz racje ... brakuje sterownika Samsung LTV350QV LCD Panel ...
Kolejna wersja już będzie wspierać w/w LTV

... czekam na info co do NFS
Pozdrawiam
Wydajność Grafiki
Przez ostatnie 2 miesiące testowałem pod Ubuntu 9.10 (od ostatniej bety) updatowane sterowniki X.org, mesę i inne biblioteki wpływające na parce X`ów. Powiem tak, jeśli zależy wam na wydajności warto zaryzykować, do tej pory nie odnotowałem braku stabilności. Natomiast ostatnie updaty skutkują odczuwalnym wzrostem wydajności i responsywności. Oczywiście mowa tu o gałęzi stabilnej, nie jak sama nazwa wskazuje "unstable"

. Najłatwiej dodać repozytorium i updatować pakiety przy udziale Ubuntu-Tweak ... działamy, jak na załączonym obrazku:
Ubuntu Tweak - dodawanie repozytorium X`ów
Kernel 2.6.32-ext73-F1-2.0
Zbudowałem nową wersję Kernela 2.6.32 dla Ubuntu 9.10 - 2.6.32-ext73-F1-2.0 ... dodałem m.in. brakujące sterowniki np. w/w sterowanie podświetleniem LCD w samsungu ... zmodyfikowałem także ustawienia NFS ... oraz dodatkowo znowu o parę procent podbiłem wydajność i responsywność
Kernel
2.6.32-ext73-F1-2.0 dla
Ubuntu 9.10:
linux-headers-2.6.32-ext73-F1-2.0
linux-image-2.6.32-ext73-F1-2.0
broadcom-sta-modules-2.6.32-ext73-F1-2.0_5.10.91.9-3
alsa-modules-2.6.32-ext73-F1-2.0_1.0.21
Pozdrawiam
EDIT:
Aha ważna kwestia ... Panowie moduły alsa instalujecie jedynie wtedy, gdy pojawiają się jakieś problemy, albo brakuje jakiegoś sterownika.
Pozdrawiam