Niewłaściwe wyświetlanie 9menu

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
ist
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Niewłaściwe wyświetlanie 9menu

Post autor: ist »

Witam,

Dzisiejszego poranka uznałem za słuszne sięgnięcie po program 9menu. Jest to niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające tworzyć proste, błyskawicznie wyświetlające się listy zawierające odnośniki do innych programów, poleceń. Takowe listy wywoływane skrótami klawiaturowymi, lub na inne sposoby stanowią doskonały sposób posługiwania się systemem.
9menu w moim systemie (Xubuntu 9.10) nie działa jednak poprawnie. Każdorazowe jego uruchomienie skutkuje wyświetleniem menu bezpośrednio pod programem który jest w danej chwili aktywny. Jeżeli użyje skrótu klawiaturowego pracując w operze, 9menu wyświetli się bezpośrednio pod operą. Jeżeli wpiszę odpowiednią komendę w terminalu 9menu wyświetli się bezpośrednio pod terminalem. W obu przypadkach zastosowanie opcji -popup nie rozwiązuje problemu.

W moim laickim przekonaniu rozwiązaniem mogłobyby być tworzenie dla każdego menu skryptu w bash`u który najpierw uruchamiałby odpowiednie menu, a następnie okno programu o nazwie (CMD) 9menu przesuwałby na samą górę/o jeden poziom do góry lub/i nadawał temu oknu opcję zawsze na wierzchu.
Wiem że takowy skrypt mógłby się rozpoczynać np. wpisem:

#!/bin/bash

9menu -popup Desktop:'thunar /home/ist/Desktop', firefox:firefox
'nie wiem jednak co dalej?'

Jakieś pomysły sugestie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”