Brother DCP-375CW
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Brother DCP-375CW
Mam problem z rozpoznaniem skanera z urzadzenia wielofunkcyjnego Brother DCP-375CW. O ile z rozpoznaniem drukarki nie ma problemu, o tyle po zainstalowaniu sterownika skanera do tego typu urzadzenia, system nie widzi skanera.Zaznaczam ze drukarka polaczona jest (bezprzewodowo- WiFi) . Pozdrawiam
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Odp: Brother DCP-375CW
co zrobiłeś żeby ci to wifi działało ? bo mi nie działa, na usb jest OK
U mnie normalnie też skanera nie widzi dopiero z sudo z konsoli
Mam widoczne połączenie z drukarką w wicd ale nie wiem jak się z nią połączyć, co powpisywać jako IP i bramę bo maska chyba ma być 255.255.255.0 a klucza chyba nie trzeba bo sieć ta jest jako niezabezpieczona i co w drukarkę wpisać.
Czytam instrukcję ale dla mnie jest nie jasna.
U mnie normalnie też skanera nie widzi dopiero z sudo
Kod: Zaznacz cały
sudo xsane
Mam widoczne połączenie z drukarką w wicd ale nie wiem jak się z nią połączyć, co powpisywać jako IP i bramę bo maska chyba ma być 255.255.255.0 a klucza chyba nie trzeba bo sieć ta jest jako niezabezpieczona i co w drukarkę wpisać.
Czytam instrukcję ale dla mnie jest nie jasna.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
Witam.
Mi udało się odpalić na WiFi inny model drukarki i skanera Brother'ka (MFC-490CW) wyłącznie na podstawie opisu na stronie:
http://welcome.solutions.brother.com/bs ... scn1b.htmll
Poza kilkoma zmianami w komendach postępowałem wg instrukcji zawartych na tej stronie, a jako iż nasze drukarki należą do tej samej grupy (czyli korzystają z tego samego sterownika brscan3), to z wyjątkiem zmian w przykładowych poleceniach, które na stronie zapisane są następująco:
brsaneconfig2 -a name=(name your device) model=(model name) ip=xx.xx.xx.xx
należy je zmienić na coś w stylu:
brsaneconfig3 -a name=Brother model=MFC-490CW ip=192.168.178.29
No i dobrze by drukareczka/skaner posiadało stały adres IP
A wówczas w linii poleceń wygląda to tak:
chris@chris-laptop:~$ brsaneconfig3 -q | grep Brother
0 Brother "MFC-490CW" I:192.168.178.29
chris@chris-laptop:~$
I programy w Ubuntu widzą już skaner po WiFi bez problemów.
Mi udało się odpalić na WiFi inny model drukarki i skanera Brother'ka (MFC-490CW) wyłącznie na podstawie opisu na stronie:
http://welcome.solutions.brother.com/bs ... scn1b.htmll
Poza kilkoma zmianami w komendach postępowałem wg instrukcji zawartych na tej stronie, a jako iż nasze drukarki należą do tej samej grupy (czyli korzystają z tego samego sterownika brscan3), to z wyjątkiem zmian w przykładowych poleceniach, które na stronie zapisane są następująco:
brsaneconfig2 -a name=(name your device) model=(model name) ip=xx.xx.xx.xx
należy je zmienić na coś w stylu:
brsaneconfig3 -a name=Brother model=MFC-490CW ip=192.168.178.29
No i dobrze by drukareczka/skaner posiadało stały adres IP
A wówczas w linii poleceń wygląda to tak:
chris@chris-laptop:~$ brsaneconfig3 -q | grep Brother
0 Brother "MFC-490CW" I:192.168.178.29
chris@chris-laptop:~$
I programy w Ubuntu widzą już skaner po WiFi bez problemów.
Tu masz : http://www.ubucentrum.net/2009/12/insta ... +Ubuntu%29bollard pisze:Mam problem z rozpoznaniem skanera z urzadzenia wielofunkcyjnego Brother DCP-375CW. O ile z rozpoznaniem drukarki nie ma problemu, o tyle po zainstalowaniu sterownika skanera do tego typu urzadzenia, system nie widzi skanera.Zaznaczam ze drukarka polaczona jest (bezprzewodowo- WiFi) . Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
Zeby WiFi dzialalo, nalezy ustawic w samej drukarce w ustawieniach WiFi, i oczywiscie tak jak w ruterze podac haslo zeby sie "sasiad" nie podlaczyl:) Pozdrawiam
EDIT:
chris, przy SUSE automatycznie wykrywal mi wlasnie skaner 357CW sterownik od skanera 490, jak rowniez pod tym sterownikiem z 490 na windowsie 375 dziala bezproblemowo
EDIT:
Udalo sie zainstalowac skaner i wszystkim za pomoc serdecznie dziekuje.Pozdrawiam
EDIT:
chris, przy SUSE automatycznie wykrywal mi wlasnie skaner 357CW sterownik od skanera 490, jak rowniez pod tym sterownikiem z 490 na windowsie 375 dziala bezproblemowo
EDIT:
Udalo sie zainstalowac skaner i wszystkim za pomoc serdecznie dziekuje.Pozdrawiam
- kreator
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
A to należy zrobić, żeby skaner działał "z palca", bez komendy sudo: viewtopic.php?p=645246
PC_Brain - "sztuczna inteligencja" dla Ubuntu - www.pcbrain.dbv.pl
- figa
- Zakręcona Traszka
no troszkę mam do przodu bo
polecenie xsane - wybieram Brother i nie startuje program
no i jeszcze to ważne - nie mam połączenia z drukarką chyba
czego mi brak ? jeszcze 
a z tym połączeniem co mam w wicd , tam nie da się coś skonfigurować ? wpisałam tam IP, maskę i bramę które wydrukowałam z drukarki ale zmusza do wpisania DNS a ja mam DNS na wydruku opcji drukarki 0.0.0.0 , jak takie wpisze to krzyczy że nieprawidłowe
i koniec
I jeszcze jedno ja próbuje ustawić drukarkę bez pośrednictwa punktu dostępowego ad-hoc - nie ważne jak byle działało
Może ktoś napisze krok po kroku bo coś mi nie idzie i nie znam angielskiego
marian@marian:~/Pulpit$ brsaneconfig3 -q | grep Brother
0 Brother "DCP-375CW" I:169.254.239.93
marian@marian:~/Pulpit$ scanimage -L
WARNING: Unhandled message: interface=org.freedesktop.DBus.Introspectable, path=/, member=Introspect
device `brother3:net1;dev0' is a Brother DCP-375CW Brother
device `v4l:/dev/video0' is a Noname Laptop_Integrated_Webcam_2M virtual device
marian@marian:~/Pulpit$ dpkg -l | grep Brother
ii brscan-skey 0.2.1-3 Brother Linux scanner S-KEY tool
ii brscan3 0.2.7-1 Brother Scanner Driver
ii dcp375cwcupswrapper 1.1.2-2 Brother CUPS Inkjet Printer Definitions
ii dcp375cwlpr 1.1.2-1 Brother lpr Inkjet Printer Definitions
marian@marian:~/Pulpit$ xsane
WARNING: Unhandled message: interface=org.freedesktop.DBus.Introspectable, path=/, member=Introspect
marian@marian:~/Pulpit$ brscan-skey -l
Brother : brother3:net1;dev0 : 169.254.239.93 Not responded

a z tym połączeniem co mam w wicd , tam nie da się coś skonfigurować ? wpisałam tam IP, maskę i bramę które wydrukowałam z drukarki ale zmusza do wpisania DNS a ja mam DNS na wydruku opcji drukarki 0.0.0.0 , jak takie wpisze to krzyczy że nieprawidłowe

I jeszcze jedno ja próbuje ustawić drukarkę bez pośrednictwa punktu dostępowego ad-hoc - nie ważne jak byle działało

Może ktoś napisze krok po kroku bo coś mi nie idzie i nie znam angielskiego

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
figusia -( nie powiem glosno co po wlosku znaczy-figa) , drukarke DCP 375CW, musisz skonfigurowac pod Windowsem, czyli wejsc w opcje drularki i ustawienia, dokadnie masz wszystko w instrukcji obslugi, "Uruchomienie" takze nie rob to pod Linuxem, wszelkie ustwaienia sa windowsowe. Nastepny krok, to drukarka przypisuje domyslnie IP 192.168.1.200
DNS 255.255.255.0 , nastepnie koneicznie musisz wgrac sterownik pod windowsem i ustawienie przy wgrywaniu na bezprzewodowe, i wydruk strony testowej, Jesli spelsnzi te wszystkie punkty to jzu w linuxie w opisach kolegow nie bedzie problemu z dzialaniem drukarki i skanera
DNS 255.255.255.0 , nastepnie koneicznie musisz wgrac sterownik pod windowsem i ustawienie przy wgrywaniu na bezprzewodowe, i wydruk strony testowej, Jesli spelsnzi te wszystkie punkty to jzu w linuxie w opisach kolegow nie bedzie problemu z dzialaniem drukarki i skanera
- figa
- Zakręcona Traszka

chyba jakaś nie kumata jestem

Laptop z którym ta drukarka ma działać ma zainstalowaną Vistę i Ubuntu.
Mam tak w Viście że w połączeniach sieciowych jest utworzone połączenie z drukarką po dwukliku łączę się z drukarką / analogicznie jak z internetem / i drukarka mi działa bezprzewodowo, mogę drukować.
Natomiast w Ubuntu póki co mam tak teraz że mogę drukować i skanować ale tylko po podpięciu jej kablem usb.
Mam też w Ubuntu w połączeniach sieciowych widoczne połączenie bezprzewodowe z tą drukarką ale ono nie działa - nie łączy z nią ani bez wpisywania IP i innych danych w opcjach ani po wpisaniu danych IP 169.254.239.93, bramy 255.255.0.0 i IP geteway /jakieś dziwne / i DNS też chyba jakieś nie takie 0.0.0.0 które to dane wydrukowałam z ustawień drukarki - network configuration.
Jak próbuję wybrać to połączenie które mi się pojawiło w network managerze to efekt jest taki , że i tak mnie z drukarką nie łączy i jeszcze na dokładkę aby po tej próbie uruchomić połączenie internetowe to muszę restartować komputer.
No i dlatego nie wiem co dalej .
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Podejście drugie:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
figa- z tego co piszesz, to wydaje mi sie ze jest zle skonfigurowana drukarka pod Vista, napisalas ze uruchamiasz drukarke dwuklikiem-stad moj wniosek o zlej konfiguracji drukarki.Drukarka powinna byc widoczna z chwila kiedy laptop jest z zasiegu sygnalu i wyswietla sie na pasku ikona drukarki podswietlona na zielono.Drukarka jest wtedy gotowa do dzialania bez uzywania klikniecia na ikone poalczenia z drukarka.Jesli chodzi o instalacje samej drukarki w linuxie, to ze strony Brohera instalujesz bezposrednio sterowniki do drukarki, sa dwa. Mozesz obydwa zainstalowac, jeden sluzy do podlaczenia przez WiFi, drugi pod USB.Nastepnie wchodzisz w System>Drukowanie i po wyswietleniu sie okna klilasz w przycisk Nowy a nastepnie a nastepnie wybierasz Drukarke sieciowa poakze Ci dwa sterowniki Brother, wybierasz ten sterownik < Brother DCP-375CW>. Dalsze postepownie jzu nie powinno Ci sparwic problemu, jesli bedziesz dokladniejszych informacji , to podaje kontakt na GG 3138052.Pozdrawiam
- figa
- Zakręcona Traszka
bollard zmień tytuł wątku bo nas wyrzucą do kosza