Wydajność ATI Radeon 9250 AGP

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
wujek_bogdan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Wydajność ATI Radeon 9250 AGP

Post autor: wujek_bogdan »

Zainstalowałem ArchLinux na komputerze z grafiką ATI Radeon 9250 AGP. Komputer ma kilka lat, ale powinien działać w miarę wydajnie (Athlon XP 2400+. 1GB DDR1)
Używam sterownika opensource xf86-video-ati, bo z tego co widzę na wiki fglrx nie będzie działał na tej karcie. Niby direct rendering jest (compiz nawet działa - oczywiście go nie używam; ), ale karta działa dużo gorzej niż pod winxp.
Przy niektórych operacjach widać drastyczny spadek wydajności, np. filmy na youtube, czy inne animacje flash, animacje interfejsu aplikacji na QT4, animacja javascriptowe na stronach, itd. Co ciekawe gry chodzą całkiem dobrze.

Czy jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć działanie tej karty pow Linuksem, czy po prostu stery opensource dla tej kary takie są i nic na to nie poradzę? Wiem, że od biedy mogę kompilować starszy xorg, na którym będzie działać fglrx. Szukam jednak innego rozwiązania.

ps. do moderatorów:
nie jestem już użytkownikiem Ubuntu, ale zakładam tutaj temat, ponieważ na forum Ubuntu jest dużo większy ruch niż na forum Archa i być może tutaj znajdzie się jakiś użytkownik tej karty.
Awatar użytkownika
adam_993
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wydajność ATI Radeon 9250 AGP

Post autor: adam_993 »

Używałem tej karty dość długo oczywiście sterownik radeon. Nie przypominam sobie bym miał jakieś problemy z flashem. Jeśli włączyłem Compiza, owszem brzydko ciął się przy przewijaniu ale ogólnie działał nieźle.
Ale to były wersjie Ubuntu 8.04, 8.10 i chyba 9.04.
wujek_bogdan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem nie jest tylko z wydajnością flasha, ale z wydajnością w ogóle np. tak jak pisałem wcześniej w animacjach interfejsu aplikacji na QT4. Tak samo na Archlinux jak na Mandrivie.

Masz może gdzieś zachowany swój stary xorg?
//edit:
hmm, to raczej nie jest wina xorg.conf, właśnie wystartowałem bez xorg.conf polegając na HALu i nadal to samo.
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: valdi74 »

Na nowym jądrze (od 2.6.31) spadła drastycznie wydajność tej karty. Polecam lekturę poniższego błędu:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/444139
W komentarzu 37 jest rozwiązanie, które na Ubuntu u mnie działa.

Alternatywnie możesz spróbować z xorg.conf:
http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... ost8263824
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
wujek_bogdan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety ani zmiany w xorg.conf, ani porada z lounchpada nie pomaga. tam sugerują, żeby zinstalować mesa w wersji 7.5, a ja mam już nowszą wersję 7.6, która teoretycznie powinna rozwiązywać ten problem
arch wiki:
Most problems and major drawbacks are supposed to be solved if the installed Mesa's version is at least 7.6.x. That's a warning for those that haven't upgraded to Mesa 7.6
Spróbuję kompilować starsze jądro, może akurat pomoże.
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: valdi74 »

Mnie się wydaje, że wersja 7.6 tworzy ten problem a nie rozwiązuje go. Jeśli nie testowałeś tej wersji 7.5, to spróbuj.
U mnie oba sposoby (niezależnie) rozwiązują problem (Radeon 9200 SE).
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
wujek_bogdan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

właśnie w repo testing archlinuksa pojawiła się nowa wersja xf86-video-ati 6.12.4-3
jest dużo lepiej. w glxgears nie ma już przekłamań w kolorach, interfejsy QT4 działają dużo płynniej, youtube na pełnym ekranie też da się oglądać.
Idealnie nie jest, ale widać poprawę. Nie zmienia to faktu, że na WinXP i tak ta karta działa dużo lepiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”