Ja mam Asusa WL-700gE, podobna zasada dzialania. Sprawdzilem manuala od 500. W ustawieniach routera w opcjach USB Applications ftp powinno byc odznaczony jako enabeled a workgroup jak w systemie w ktorym robiles porzadek. W zakladce user rights list; guest i userow ustawic na read/write (....modify jakby co).
Przy laczeniu z Ubuntu:
1. Z menu "miejsca" i "Polacz z serverem"
2. Windows Share (sorry mam wszystko po angielsku) ... udzialy windows czy podobnie (po smb)
3. Wpisac tylko ip dysku/routera jako server, folder glowny (sama nazwa bez slashy) i usera ... kliknac connect (user z pelnymi prawami)
4. W Domain wpisac nazwe Workgroup i haslo usera z pelnymi prawami. Workgroup powinna byc zawsze taka sama w obrebie sieci routera. Wtedy zadziala.
U mnie na Win Vista brak pelnych praw i tylko z ubuntu moge robic co chce.
W extremelnym przypadku trzeba dodac nastepnego usera do listy na routerze
Mozna tez zalogowac sie na router przez ftp do zasobow dysku (
ftp://ip routera) i sprawdzic czy prawa userow dzialaja. Jesli tak to dostep smb jest zle ustawiony na ubuntu.
Mozna jeszcze sprawdzic mozliwosc w ubuntu smb loginu ktory jest podany jako administrator routera (polacz z serverem ...)
Pytanie dodatkowe: Czy po odpaleniu LiveCD z ubuntu i podpieciu dysku mozna na nim cos mieszac?