asus WL-500gP V2 + dysk sieciowy - brak uprawnien.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
invader666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

asus WL-500gP V2 + dysk sieciowy - brak uprawnien.

Post autor: invader666 »

Witam,
Posiadam router asus WL-500gP V2 z podpiętym dyskiem USB (ext3). Zafascynowany m.in przyjaznością Ubuntu 9.10 postanowiłem zainstalować je sobie na laptopie. Następnie podpiąłem bezpośrednio do niego wspomniany dysk i (w szale świątecznych porządków :wall:) poukładałem sobie pliki i foldery. Po ponownym podłączeniu dysku do routera - dysk wraz z zawartością jest widoczny co prawda w otoczeniu sieciowym natomiast podczas próby jakiejkolwiek edycji (kopiowanie, zmiana nazwy, tworzenie folderów itp.) dostaje komunikat (sprawdzałem XP i Ubuntu) że albo nie mam uprawnień, albo jest zabezpieczony albo w użyciu itp. Sprawa jest pewnie banalna ale wolałem zapytać zanim coś totalnie rozwalę i stracę dane.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc!
marzepam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: asus WL-500gP V2 + dysk sieciowy - brak uprawnien.

Post autor: marzepam »

Ja mam Asusa WL-700gE, podobna zasada dzialania. Sprawdzilem manuala od 500. W ustawieniach routera w opcjach USB Applications ftp powinno byc odznaczony jako enabeled a workgroup jak w systemie w ktorym robiles porzadek. W zakladce user rights list; guest i userow ustawic na read/write (....modify jakby co).
Przy laczeniu z Ubuntu:
1. Z menu "miejsca" i "Polacz z serverem"
2. Windows Share (sorry mam wszystko po angielsku) ... udzialy windows czy podobnie (po smb)
3. Wpisac tylko ip dysku/routera jako server, folder glowny (sama nazwa bez slashy) i usera ... kliknac connect (user z pelnymi prawami)
4. W Domain wpisac nazwe Workgroup i haslo usera z pelnymi prawami. Workgroup powinna byc zawsze taka sama w obrebie sieci routera. Wtedy zadziala.

U mnie na Win Vista brak pelnych praw i tylko z ubuntu moge robic co chce.
W extremelnym przypadku trzeba dodac nastepnego usera do listy na routerze
Mozna tez zalogowac sie na router przez ftp do zasobow dysku (ftp://ip routera) i sprawdzic czy prawa userow dzialaja. Jesli tak to dostep smb jest zle ustawiony na ubuntu.
Mozna jeszcze sprawdzic mozliwosc w ubuntu smb loginu ktory jest podany jako administrator routera (polacz z serverem ...)
Pytanie dodatkowe: Czy po odpaleniu LiveCD z ubuntu i podpieciu dysku mozna na nim cos mieszac?
invader666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: invader666 »

Cześć,
Dzięki bardzo za pomoc ale problem - jak moglem sie spodziewac - był bardziej prosty :) W przeciwienstwie do XP czy OSX w Ubuntu trzeba jeszcze oprócz opcji "odmontuj" kliknać "odłącz bezpiecznie urządzenie" (czy jakoś tak) aby mieć potem dostęp z innych systemów. Tak czy inaczej wszystko działa ok i Tobie na Viscie tez powinna edycja dysku poprzez otoczenie sieciowe działać bez ograniczeń - chyba że to wina innego modelu routera lub tego ze masz wlaczone konta userow na nim.
pozdr
ps. W ubuntu wystarcza mi klikniecie miejsca>siec>grupa robocza>router albo wpisac smb://ip routera w przegladarce plikow
marzepam
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: marzepam »

Witam
OK.... bezpiecznie usuniecie dysku;-)
Moj router to tak naprawde server plikow z dyskiem, serverem uPNP, serverem www, downloaderem itp itd.
Dostep mam przez http, ftp i smb do tych samych zasobow dyskowych. Zmapowanie dysku nie jest u mnie mozliwe w latwy sposob przez otoczenie sieciowe. Tylko ze dysk mam RAW :craz:
Pozdrawiam
M
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”