nvidia - po uruchumieniu ubuntu przywraca domyślne ustawienia
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
nvidia - po uruchumieniu ubuntu przywraca domyślne ustawienia
Zainstalowałem sterowniki nvidia, potem -> system-> administracja-> nvidia x server settings. Tam zrobiłem ustawienia z obrazem, zapisałem. Po uruchomieniu grafika jest ustawiona domyślnie. Muszę uruchomić system-> administracja-> nvidia x server settings, żeby był obraz, która ustawiałem wcześniej. Jak ustawić, żeby to było ustawione bez klikania na system-> administracja-> nvidia x server settings przy uruchomieniu laptopa
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: nvidia - po uruchumieniu ubuntu przywraca domyślne ustawienia
Ustawienia wykonaj w terminalu jako "sudo".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Witam, może spróbuj wydaj komendę w terminalu :
sudo chmod 777 /etc/X11/
a następnie wejdź w konfigurację, ustaw rozdzielczość i zapisz. Napisz czy pomogło
Pozdrawiam
sudo chmod 777 /etc/X11/
a następnie wejdź w konfigurację, ustaw rozdzielczość i zapisz. Napisz czy pomogło

Pozdrawiam

- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Zabawa chmod'em w folderach systemowych to zawsze ryzykowny sport. Póki można to zrobić inaczej, gorąco odradzałbym takie rozwiązanie. Lepszym wyjściem jest według mnie ...wtedy ewentualne zmiany w ustawieniach powinny zostać trwale zapisane w stosownych plikach.
Kod: Zaznacz cały
sudo nvidia-settings
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Witam wszystkich,
Ubuntu używam od wczoraj. Pojawił się u mnie problem z zapamiętywaniem rozdzielczości. Moja karta graficzna to GeForce Go 7300 na laptopie Asus A6KM.
Wersja sterownika to: 185.18.36-0ubuntu9.
Po każdym wylogowaniu lub resecie muszę na nowo ustawiać rozdzielczość, wyświetlenie okna konfiguracyjnego sterownika zajmuje dość długo. Zapisuje plik xorg.conf i tam są poprawnie wpisane dane dotyczące konfiguracji obrazu. Oba powyższe sposoby też nie pomogły. Co można jeszcze zrobić?
Pozdrawiam
Ubuntu używam od wczoraj. Pojawił się u mnie problem z zapamiętywaniem rozdzielczości. Moja karta graficzna to GeForce Go 7300 na laptopie Asus A6KM.
Wersja sterownika to: 185.18.36-0ubuntu9.
Po każdym wylogowaniu lub resecie muszę na nowo ustawiać rozdzielczość, wyświetlenie okna konfiguracyjnego sterownika zajmuje dość długo. Zapisuje plik xorg.conf i tam są poprawnie wpisane dane dotyczące konfiguracji obrazu. Oba powyższe sposoby też nie pomogły. Co można jeszcze zrobić?
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Też mam ten sam problem co UBMichał
EDIT:
EDIT:
Niestety nic nie pomogło:( Dalej muszę na nowo ustawiać rozdzielczość po wylogowaniuControles pisze:Witam, może spróbuj wydaj komendę w terminalu :
sudo chmod 777 /etc/X11/
a następnie wejdź w konfigurację, ustaw rozdzielczość i zapisz. Napisz czy pomogło![]()
Pozdrawiam
- swarogu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
w nvidia-settings masz" seve to x configuration file " zapisujesz swoje ustawienia i już,chyba że się nie da to edytujesz xorg.conf i w sekcij zmieniasz
Option "metamodes" na swoje wartości defaultowe np.dla laptopa "1024x768_60 +0+0"
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "metamodes" "1280x1024_85 +0+0"
Option "metamodes" na swoje wartości defaultowe np.dla laptopa "1024x768_60 +0+0"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
U mnie pomogło po ustawieniu w nvidia-settings, wybiernie ustawień Ekranu i kiedy zapytał czy chce skorzystać ze sterownika dałem "nie" i tam ustawiłem, od tamtego czasu, nie ma problemów.