Odzyskanie danych po niechcącym formacie.

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Odp: Odzyskanie danych po niechcącym formacie.

Post autor: czaroli »

Dzieki DadaD - pojechalem wedlug opisu tego opisu KROK PO KROKU aczkolwiek musialm troszke poeksperymentowac - w sumie po 15 minutach pykania w kalwisze program nie jest taki straszny.
Odzyskalem zamazana partcje FAT32 :)
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step

Jestem z siebie dumny i wdzieczny za pomoc :)
ale jak bym mial drugi raz to powtorzyc znou bym musial poklawiszowac zeby obczaic to :)

Takze dzieki i rowniez pozdrawiam.
kazik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: kazik »

A ja trochę z innej beczki...

Musiałem wysłać swojego lapka do serwisu HP gdyż moja kochana Córeczka wyrwała i ukryła w sobie tylko znanym miejscu 2 klawisze :) Generalnie klawiatura do wymiany. Wczoraj dzwonie do HP i pytam co z moim kompem? A Pani na infolinii, że wszystko gra. Klawiatura wymieniona w ramach gwarancji, SUPER!!!.... i postawiona od nowa partycji Recovery Visty czy jakieś inne gów...o :shock:... i zaczyna się młyn... na moje pytanie a po co? Pani nie jest wstanie odpowiedzieć. Bez wcześniejszego powiadomienia, w trakcie naprawy, z komputera
usunięte zostały kluczowe dla mnie dane, w szczególności system operacyjny oraz dane
księgowe, magazyny poczty, umowy z klientami. Mówię jej, że chyba są niepoważni, że do wymiany klawiatury stawiają system i bez pytania kasują moje dane... (3 najważniejsze katalogi zarchiwizowałem przed wysyłką na płytach dvd ale pozostaje masa prywatnych rzeczy...)

Pytanie jest następujące do znawców, czy da radę odzyskać te dane?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Być może - zainteresuj się wspomnianymi Testdisk i PhotoRec. Chociaż z tym różnie bywa - przykładowo kompletnie wyleciało mi z głowy, iż mam na partycji ważne pliki z pracami graficznymi. Zrobiłem format, a po nim uświadomiłem sobie, że o nich zapomniałem. I pomimo zaznaczenia, że właśnie takich i takich plików ma szukać - nic nie znajduje. Ale za to odzyskiwanie pdf, doc, zip czy innych jest bezproblemowe. Musisz przygotować się jednak na to, że raczej wiele różnych plików odzyska, więc czeka Cię małe łuskanie :-)

EDIT:
A wspominam o łuskaniu, bo zdarzyło mi się odzyskiwać pliki mające nawet rok czasu :-) Tutaj masz jakie PhotoRec odzyskuje formaty: http://www.cgsecurity.org/wiki/File_For ... y_PhotoRec
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Kazik polecam tą dystrybucję http://www.tux.org/pub/people/kent-robo ... linux/rip/
Ja osobiście skorzystałem już 4 razy i za każdym razem bylem pod wrażeniem. Odzyskiwałem 2 razy cały układ partycji i jeden raz odzyskiwałem zamazana partycje oraz nadpisaną nowym Windowsem i odzyskiwałem tez zdjęcia z karty SD.
jak dla mnie REWELKA !
Nie zawiodłem się ani razu.

Jedynym problem w tym, ze za każdym razem podchodziłem do odzyskiwania z pewna dozą nieśmiałości i obawy o dane, ponieważ do końca nie bylem przekonany co robię :)
CzAroli
(jeśli problem jest rozwiązany - wy-edytuj temat i dodaj na początku [SOLVED] )
kazik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

...czy na RIP są jakieś inne/dodatkowe narzędzia niż Testdisk i PhotoRec? Opisałbyś co i jak robiłeś, przyda się dla mnie i dla potomnych :)

Pzdr

EDIT:
RiP jest naprawdę świetny!!! Pojawił się jedna taki problem. Testdisk znalazł całą partycję linuxową która ma 160 g i żeby ją odzyskać trzeba ją zgrać w całości. Na dysku mam jednak tylko 120 g. Czy jest jakś opcja, żeby Testdisk zgrał to na jakiś zewnetrzny, większy dysk?
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Z tą dystrybucją do odzyskiwania danych Rip mialem doczynienia kilka razy. Nie wydaje mi sie jednak aby do odzyskania partycji potrzeba bylo innej partycji. Ja widzialem opcje ktora bez dodatkowego miesjca po prostu wróci partycje i dane na niej do wcześniejszego stanu.
CzAroli
kazik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Byłbym wdzięczny za podpowiedź jak to zrobić??? :)
kazik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Ugrzęzłem w tym punkcie
Załączniki
screen.JPG
(92.52 KiB) Pobrany 19 razy
kazik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Pomóżcie, chociaż o co chodzi?
Pan A.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Pan A. »

Witam.
Mam następujący problem: Przeinstalowałem ubuntu, formatując wszystkie partycje, bez zmiany systemu kodowania plików. Dopiero później przypomniałem sobie, że w katalogu Dokumenty miałem ważne arkusze kalkulacyjne (open office, rozszerzenie więc prawdopodobnie .ods). Zostawiłem więc dysk w spokoju i postawiłem system na innym. Miałem partycję ext2 montowaną w /home, więc wydaje mi się, iż odzyskanie tych danych powinno być względnie wykonalne, dlatego też chciałbym zapytać co dokładnie powinienem teraz zrobić, aby nie zaprzepaścić możliwości odzyskana danych przez amatorskie błędy.
Awatar użytkownika
fri.K
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: fri.K »

Napisz jeszcze raz co zrobiłeś bo ja nie rozumiem.
Przeinstalowałeś -> usunąłeś i zainstalowałeś, tak?
format z ext2 na co? Bo format to właśnie utworzenie systemu plików.
Zatem jeszcze raz po koleji .
A na przyszłość używaj Dropboxa do backup-u
3x Fedora 19, 3x Fedora 17, MeeGo Harmattan
Ubuntu 12.04 64bit serwer, desktop
Pan A.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dokładnie zrobiłem tak:
Wsadziłem płytę ubuntu 10.04, zresetowałem komputer, włączyłem instalację, wybrałem ręczne przypisanie partycji, przypisałem partycje dokładnie tak samo jak poprzednio (jedna ext3 /, druga ext2 /home, trzecia swap), zaznaczyłem przy dwóch pierwszych checkboxy 'formatować' instalacja przebiegła bez problemów.
Następnie: reboot, zainstalowanie wine 1.3 z terminala, przypomnienie sobie o plikach, zamknięcie sytemu, podłączenie drugiego dysku, zmiana kolejności bootowania w biosie, instalacja ubuntu 10.04 na nowopodłączonym dysku, przeszukanie kilku for w poszukiwaniu sposobów odzyskiwania plików, napisanie powyższego posta.

Tak więc na mam dysk (inny niż obecnie używany) z postawionym ubuntu. Jedna z partycji (ext2), montowana w /home, jest częściowo nadpisana i na niej właśnie znajdują się ods'y, które chce odzyskać.
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Pan A
Musialbys najpierw odzyskac cos z tej drugiej partycji a po to zeby sie po prostu nauczyc i sprobowac a potem z tej wlasciwej z ktorej chcesz odzyskac dokumenty. Najlepiej zapisuj sobie co wybierales podczas odzyskiwania, czyli jakie opcje.
Sprobuj analogicznie jak jest opisane tutaj: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=321394
Dasz rade ja tak zaczynalem. Specjalnie robilem zdjecia aparatem i potem kasowalem je i odzyskiwalem :)
Nie mam teraz czasu na robienie screenow lub filmu zeby Ci pomóc, po prostu jestem zawalony robotą.
CzAroli
Awatar użytkownika
fri.K
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Zainstalowałeś CAŁY system na tej partycji i liczysz na odzyskanie małych plików?
Według mojej wiedzy musiałbyś być niesamowitym farciarzem by się to udało.
Często nadpisanie jednego pliku powoduje utratę możliwości odzyskania, a Ty zmieniłeś kilka GB danych.
Jeśli to bardzo ważne to może udało by się analizą resztkowych naładowań ->jedna z najlepszych firm, ale są też inne.
Pan A.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

fri.K, może żyje w jakimś świecie złudzeń, ale myślałem, że czysty dysk zapisuje się mniej więcej od tego samego punktu. Poza tym, na partycji na której były te pliki nadpisało się raptem 100-200MB.

W każdym razie, udało mi się odzyskać 2 z 3 poszukiwanych plików (oczywiście ten z największą ilością danych przepadł, ale lepsze to niż nic).

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
fri.K
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No to gratuluje że się udało.
Ja jakiś czas temu na ext4 usunąłem folder przez pomyłkę (rm -rf). Zamknąłem system i chciałem odzyskać tylko jeden mały plik z niego i był już nadpisany (Partycja / ).
Nie znam dokładnie struktury extX ale ogólnie plik może się znajdować w różnych miejscach na dysku. Po usunięciu pliku zwalnia się miejsce przeznaczone na niego i system może je przydzielić nowym plikom (Choćby tym w /tmp). Same pliki fizycznie są "porozrzucane" po dysku.

No farciarz jesteś, ale to dobrze :)
gjsz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Odzyskanie danych po niechcącym formacie.

Post autor: gjsz »

Witam wszystkich na forum (mój pierwszy wpis ;-))

Mam następujący problem:

Instalowałem Ubu 11.04 nadpisując partycję / (ext4) na poprzednio zainstalowanej wersji lubuntu. Mój pech polegał na tym, że robiłem to z dość wolnego pendriva, i system reagował z dużym opóźnieniem. W momencie gdy doszedłem do partycjonowania, starałem się wybrać "zaawansowane ustawienia (ręczny wybór partycji)", ale po wielu kliknięciach w tą opcję i braku reakcji systemu, uznałem, że ją zaakceptował i poszedłem "Dalej". Wtedy instalator zaakceptował "Dalej" przystępując do zagospodarowania całego dysku (a nie tylko partycji startowej) - z czego wynika, że opcja "zaawansowane ustawienia (ręczny wybór partycji)" nie zatrybiła i system sam podzielił po swojemu całe 1,5 TB. Natychmiast przerwałem instalację (resetem) bo na paniczne klikanie myszką instalator nie reagował a pasek postępu parł naprzód.

W tym momencie system nie startuje (co było do przewidzenia) a dysk jest podzielony na 3 patycje (fdisk -l wykonany z liveCD): 1 wielką (linux) i 2 mniejsze (extended i swap) i przy każdej zgłasza "does not end on cylinder boundary".

Czy widzicie jakąś możliwość powrotu do status quo w kwestii przywrócenia poprzedniego ustawienia partycji???

grzegorZ
Awatar użytkownika
fri.K
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Pobierz Parted Magic zrób płytę lub pendrive i zobacz co może dla Ciebie zrobić narzędzie

Kod: Zaznacz cały

testdisk
.
Powinno dać sobie radę i przywrócić stare partycjonowanie, niestety mogłeś już parę danych systemowych utracić i będzie lekka walka o powstanie systemu, ale to zobaczysz dopiero.
gjsz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: gjsz »

Czyli rozumiem działać Testdiskiem, tak? Próbowałem zerknąć (z użyciem UbuntuRescueRemixa) i widzi tam jak pisałem nowe 3 partycje. Jak podziałać, żaby zobaczyć stary podział???
Awatar użytkownika
fri.K
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Przeszukaj dysk z użyciem testdiska, nie mam czasu na pisanie instrukcji krok po kroku, ale była ona kilka razy pisana tu na forum i na necie.
W skrócie przeskanuj dysk testdiskiem i wybierz partycje jakie mają ostatecznie tam się pojawić - skanowanie może chwiiiile trwać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”