Rozumiem że próbowałeś edytować poprzedni artykuł na temat gry Cold war?wupra pisze:Wpisałem w formularzu wszystkie dane, nastepnie przeszedłem do strony na której się powinno zrzuty ekranowe. Ciekawe, że były tam już jakieś zrzuty z gier, niestety każda próba dodania screena i zatwierdzenia całości kończyła się wczytaniem czystego formularza. .
Być możę z faktu ,że wcześniej gry dla Linuksa nie były dostępne w takiej ilości.wupra pisze: Po drugie, nie ma rynku gier na Linuksa. Zresztą sami użytkownicy wolą gry na wine, zamiast natywnych, nie wiem z czego to wynika.
Należy zauwayć ,że do dziś często czytam posty o "braku gier dla Linuksa".
Tymczasem co tydzień jesteśmy informamowani o obecnie powstających lub wydanych grach dla Linuksa.
W chwili obecnej raczej nic na to nie wskazuje.wupra pisze:Na szczęście Atari nie jest już wydawcą gier CD-Projektu więc jest cień szansy na port Wiedźmina.
To dość dziwne ,że w tej sytuacji wielu użytkowników Linuksa jest zainteresowanych grami tych firm.wupra pisze:Ogólnie najbardziej nieprzychylne Linuksowi są następujące firmy: Atari, Activision, Electronic Arts (EA), Ubisoft.
Może warto na stronie sklepu umieścic przykładowy filmik ukazujący instalację i uruchomieniewupra pisze:Też tak uważam, jednak tych gier prawie nikt nie kupuje. Wynika to z błędnego przeświadczenia, że skoro z grami na wine są problemy to tak samo będzie z grami natywnymi.
tego typu gier.
Mam nadzieje, że Frank Earl stworzy linuksowe portych tych gier lub ewentualnie zajmie się tym inna firma.wupra pisze:Swoją drogą ciekawie sprawa wygląda z CD-Projektem, który jest właścicielem http://gog.com i posiada prawa oraz dostęp do kodów źródłowych gier. Ponad osoby związane z GOG.com to nie są wrogo nastawieni do powstania portów gier do których mają prawa. Niestety obecnie nie posiadają pracowników którzy mogli by się tym zająć.
To jest niezbędny element dla osiągnięcia większej popularności systemu Linux w Polsce.wupra pisze:To co teraz napiszę może być źle odebrane. Teoretycznie możemy pokazać CD-Projektowi, że jest spore zainteresowanie użytkowników Linuksa grami natywnymi, wystarczy tylko kupować gry na Linuksa i pokazać im wyniki sprzedaży.
Nie ma w tej chwili oficjalnych informacji od Transgaming. Jednak mam nadzieje, że ta informacja zostanie przez nich potwierdzonawupra pisze:P. S. Podobno Transgaming zamierza przestać rozwijać cedege, wolą skupić się na technologi Cider. Czyli ci którzy kupowali Cedege tak naprawdę przyczynili się do zwiększenia dostępności gier na MacOS.
Na koniec chciałbym jeszcze wsponieć o dość ciekawym artykule na temat gry Brink.
"Czas przejść do najbardziej interesującej nas części czyli- wersji Linuxowej. Krążą plotki jakoby linuxowa wersja była wymogiem SplashDamage co popierają rzeczowe fakty takie jak to że jak dotąd wszystkie gry spod znaku SD miały linuxowy port i jak dotąt wszystkie gry na silniku IdTech4 były dostępne na Linuxa"
http://gry.ubuntu.pl/index.php?q=wpis/b ... 99dzie-hit
Nie ma oficjalnych informacji na temat powstania tej gry w wersji dla Linuksa. Tymczasem wszystki gry dla Linuksa SD zostały
stworzone przez pracownika id software. Więc fakt wydania tej gry w wersji dla Linuksa jest zależny od jednej osoby, która może zrobi to w wolnym czasie. Poza tym wszyskie gry bazujące na id tech 4 miały wersję dla Linuksa do czasu wydania gry Wolfenstein. Mam nadzieję ,że wspomniana gra powstanie, ale wszystkie gry bazujące na id tech 4 dla Linuksa były udostępnione za darmo.