Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: mat »

wupra pisze:Wpisałem w formularzu wszystkie dane, nastepnie przeszedłem do strony na której się powinno zrzuty ekranowe. Ciekawe, że były tam już jakieś zrzuty z gier, niestety każda próba dodania screena i zatwierdzenia całości kończyła się wczytaniem czystego formularza. .
Rozumiem że próbowałeś edytować poprzedni artykuł na temat gry Cold war?
wupra pisze: Po drugie, nie ma rynku gier na Linuksa. Zresztą sami użytkownicy wolą gry na wine, zamiast natywnych, nie wiem z czego to wynika.
Być możę z faktu ,że wcześniej gry dla Linuksa nie były dostępne w takiej ilości.
Należy zauwayć ,że do dziś często czytam posty o "braku gier dla Linuksa".
Tymczasem co tydzień jesteśmy informamowani o obecnie powstających lub wydanych grach dla Linuksa.
wupra pisze:Na szczęście Atari nie jest już wydawcą gier CD-Projektu więc jest cień szansy na port Wiedźmina.
W chwili obecnej raczej nic na to nie wskazuje.
wupra pisze:Ogólnie najbardziej nieprzychylne Linuksowi są następujące firmy: Atari, Activision, Electronic Arts (EA), Ubisoft.
To dość dziwne ,że w tej sytuacji wielu użytkowników Linuksa jest zainteresowanych grami tych firm.
wupra pisze:Też tak uważam, jednak tych gier prawie nikt nie kupuje. Wynika to z błędnego przeświadczenia, że skoro z grami na wine są problemy to tak samo będzie z grami natywnymi.
Może warto na stronie sklepu umieścic przykładowy filmik ukazujący instalację i uruchomienie
tego typu gier.
wupra pisze:Swoją drogą ciekawie sprawa wygląda z CD-Projektem, który jest właścicielem http://gog.com i posiada prawa oraz dostęp do kodów źródłowych gier. Ponad osoby związane z GOG.com to nie są wrogo nastawieni do powstania portów gier do których mają prawa. Niestety obecnie nie posiadają pracowników którzy mogli by się tym zająć.
Mam nadzieje, że Frank Earl stworzy linuksowe portych tych gier lub ewentualnie zajmie się tym inna firma.
wupra pisze:To co teraz napiszę może być źle odebrane. Teoretycznie możemy pokazać CD-Projektowi, że jest spore zainteresowanie użytkowników Linuksa grami natywnymi, wystarczy tylko kupować gry na Linuksa i pokazać im wyniki sprzedaży.
To jest niezbędny element dla osiągnięcia większej popularności systemu Linux w Polsce.
wupra pisze:P. S. Podobno Transgaming zamierza przestać rozwijać cedege, wolą skupić się na technologi Cider. Czyli ci którzy kupowali Cedege tak naprawdę przyczynili się do zwiększenia dostępności gier na MacOS.
Nie ma w tej chwili oficjalnych informacji od Transgaming. Jednak mam nadzieje, że ta informacja zostanie przez nich potwierdzona

Na koniec chciałbym jeszcze wsponieć o dość ciekawym artykule na temat gry Brink.

"Czas przejść do najbardziej interesującej nas części czyli- wersji Linuxowej. Krążą plotki jakoby linuxowa wersja była wymogiem SplashDamage co popierają rzeczowe fakty takie jak to że jak dotąd wszystkie gry spod znaku SD miały linuxowy port i jak dotąt wszystkie gry na silniku IdTech4 były dostępne na Linuxa"

http://gry.ubuntu.pl/index.php?q=wpis/b ... 99dzie-hit

Nie ma oficjalnych informacji na temat powstania tej gry w wersji dla Linuksa. Tymczasem wszystki gry dla Linuksa SD zostały
stworzone przez pracownika id software. Więc fakt wydania tej gry w wersji dla Linuksa jest zależny od jednej osoby, która może zrobi to w wolnym czasie. Poza tym wszyskie gry bazujące na id tech 4 miały wersję dla Linuksa do czasu wydania gry Wolfenstein. Mam nadzieję ,że wspomniana gra powstanie, ale wszystkie gry bazujące na id tech 4 dla Linuksa były udostępnione za darmo.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: wupra »

mat pisze:Rozumiem że próbowałeś edytować poprzedni artykuł na temat gry Cold war?
Nie edytowałem poprzedniego artykułu ponieważ, już go nie było. Chciałem stworzyć nowy dotyczący tej gry.

mat pisze: Być możę z faktu ,że wcześniej gry dla Linuksa nie były dostępne w takiej ilości.
Należy zauwayć ,że do dziś często czytam posty o "braku gier dla Linuksa".
Tymczasem co tydzień jesteśmy informamowani o obecnie powstających lub wydanych grach dla Linuksa.
Tylko co z tego skora dla większości osób takie gry to nie gry.
mat pisze: To dość dziwne ,że w tej sytuacji wielu użytkowników Linuksa jest zainteresowanych grami tych firm.
Dziwna jest zmiana nastawienia wydawców tzn. kiedyś Arati i Ubisoft były przyjaźnie nastawione do Linuksa (Theocracy, UT2004, Neverwinter Nights) , a są nieprzychylne.
Teoretycznie mogły by powstać wersje na Linuksa, jednak bez 500 000 - 1 000 000 Euro nie ma co marzyć do tego należy doliczyć koszty portowania gry.

Niektórzy wspominają aby nie portować gier tylko aby gry od razu zawierały wsparcie dla wine. Jednak obawiam się, że w przypadku tych firm mogą one być bardziej skłonne do uniemożliwienia działa gier przez wine niż oferowaniu jakiegokolwiek wsparcia.

mat pisze: Może warto na stronie sklepu umieścic przykładowy filmik ukazujący instalację i uruchomienie
tego typu gier.
Może masz rację. Jednak filmik może sporo zajmować, a sporo osób w polsce nie posiada dostepu do łączy szerokopasmowych lub ma łącza z limitem transferu danych.
Dlatego napisałem mały przewodnik do gry Sacred Gold, całość jest w stylu gazety Komputer Świat i może zostać odebrana jako trudna procedura, tak samo jak to jest w przypadku opisów z KŚ dla początkujących.
http://wupra.com/forum-wpr/viewtopic.php?f=23&t=33

mat pisze: Mam nadzieje, że Frank Earl stworzy linuksowe portych tych gier lub ewentualnie zajmie się tym inna firma.
Kiedyś uważałem, że powinna zająć się tym jakaś polska firma (mogła by powstać), jednak ze względu na prawie całkowity brak zainteresowania grami na Linuksa w Polsce jest to całkowicie absurdalny pomysł. Tym bardziej, że w przyszłym roku mogę .... ;(
mat pisze: Na koniec chciałbym jeszcze wsponieć o dość ciekawym artykule na temat gry Brink.

http://gry.ubuntu.pl/index.php?q=wpis/b ... 99dzie-hit

Nie ma oficjalnych informacji na temat powstania tej gry w wersji dla Linuksa. Tymczasem wszystki gry dla Linuksa SD zostały
stworzone przez pracownika id software. Więc fakt wydania tej gry w wersji dla Linuksa jest zależny od jednej osoby, która może zrobi to w wolnym czasie. Poza tym wszyskie gry bazujące na id tech 4 miały wersję dla Linuksa do czasu wydania gry Wolfenstein. Mam nadzieję ,że wspomniana gra powstanie, ale wszystkie gry bazujące na id tech 4 dla Linuksa były udostępnione za darmo.
Jakiś czas temu przeglądałem strony związane z tą grą i konkluzja jest następująca.
Oficjalny port gry zależy wyłącznie od wydawcy, który do tej pory nie miał do czynienia z grami na Linuksa.
Jeśli wydawca nie będzie chciał zapłacić za przygotowanie wersji na Linuksa wtedy port może powstać tylko w ramach wolnego czasu jednego z pracowników SD. Na szczęście w SD są osoby które mogą zrobić port jednak może on się ukazać dopiero jakiś czas po wydaniu gry. Brink powstaje poza ID Software, dlatego nikt od nich nie może zrobić portu, tak samo było w przypadku gry Wolfenstein (twórcy tej gry nie byli, nie są i chyba nie będą zainteresowani Linuksem).

Jako ciekawostkę dodam, że w stanach jest jedna rodzina która płaci ID Software 1500 USD aby powstała wersja na Linuksa danej gry. Nie jest to dużo ale zawsze coś. Bodajże jest to rodzina autora protów czyli TTimo.

P. S. Ciekawa gra która jest obecnie w trakcie tworzenia http://lgn.linux-hardcore.com/primal-ca ... dinosaurs/
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Wycofałem Ubuntu/Kubuntu z oferty z powodu braku zainteresowania tymi pozycjami, jedno zamówienie zostało anulowane.

Po raz pierwszy zostałem wykorzystany przez piratów.
Mianowicie na pewnej stronie skąd osoby które nie chcą aby powstawały nowe gry (określenie złodziej nie jest do końca w tym przypadku adekwatne) pobierają pirackie wersje.
Została umieszczona pewna gra (wydana przez CD-Projekt) która znajduje się w ofercie sklepu oraz w bezczelny sposób został podlinkowany obrazek który znajduje się na moim serwerze.

Na szczęście zareagowałem i zmieniłem treść obrazka na:

Obrazek

Osoba która to zrobiła zasługuje na miano złodzieja ponieważ w ten sposób kradnie mój transfer danych serwera, który nie mało kosztuje. Dodatkowo działa to na szkodę firm które wspierają Linuksa.

Prawdopodobnie przez takie osoby firma LGP wprowadziła swój system DRM.

Z oczywistych powodów nie mogę podać miejsca ani strony w którym ten piracki proceder występuje.

P. S. Może dodać coś do obrazka?
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: pendejo »

wupra Ja bym stronę zgłosił na twoim miejscu tam gdzie trzeba.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wupra pisze:Nie edytowałem poprzedniego artykułu ponieważ, już go nie było. Chciałem stworzyć nowy dotyczący tej gry.
To dziwne, nigdy nie miałem tego problemu.
wupra pisze:Tylko co z tego skora dla większości osób takie gry to nie gry.
Nie dla wszystkich:)
wupra pisze:Dziwna jest zmiana nastawienia wydawców tzn. kiedyś Arati i Ubisoft były przyjaźnie nastawione do Linuksa (Theocracy, UT2004, Neverwinter Nights) , a są nieprzychylne.
Nie przesadzałbym z tą przychylnością niektórych wydawców. Theocracy dla Linuksa nie miała wsparcia technicznego ze strony producenta. Neverwinter Nights dla Linuksa została wydana tylko jako linuksowy instalator do wersji dla Windows.
wupra pisze:Niektórzy wspominają aby nie portować gier tylko aby gry od razu zawierały wsparcie dla wine. Jednak obawiam się, że w przypadku tych firm mogą one być bardziej skłonne do uniemożliwienia działa gier przez wine niż oferowaniu jakiegokolwiek wsparcia.
Wsparcie dla Wine kosztuje ,a uzytkownicy Wine, Cedega itd. nie są zainteresowani płaceniem za tego typu gry. Transgaming oraz inni producenci ,także nie są zainteresowani tworzeniem gier z użyciem Wine lub Cedegi.
wupra pisze:Może masz rację. Jednak filmik może sporo zajmować, a sporo osób w polsce nie posiada dostepu do łączy szerokopasmowych lub ma łącza z limitem transferu danych.
Dlatego napisałem mały przewodnik do gry Sacred Gold, całość jest w stylu gazety Komputer Świat i może zostać odebrana jako trudna procedura, tak samo jak to jest w przypadku opisów z KŚ dla początkujących.
http://wupra.com/forum-wpr/viewtopic.php?f=23&t=33

Dlatego propnuje dodać obie opcje.
wupra pisze:Jakiś czas temu przeglądałem strony związane z tą grą i konkluzja jest następująca. Oficjalny port gry zależy wyłącznie od wydawcy, który do tej pory nie miał do czynienia z grami na Linuksa.
Jeśli wydawca nie będzie chciał zapłacić za przygotowanie wersji na Linuksa wtedy port może powstać tylko w ramach wolnego czasu jednego z pracowników SD. Na szczęście w SD są osoby które mogą zrobić port jednak może on się ukazać dopiero jakiś czas po wydaniu gry. Brink powstaje poza ID Software, dlatego nikt od nich nie może zrobić portu, tak samo było w przypadku gry Wolfenstein (twórcy tej gry nie byli, nie są i chyba nie będą zainteresowani Linuksem)..
Z tego co czytałem na forum gry Brink, to raczej są mała szanse. Niektóre osoby proszą o stworzenie wersji dla Linuksa i udostepnienie jej za darmo w formie instalatora dla Windows. Powstaje pytanie w jakim celu SD lub Bethesda Softworks miałyby to zrobić? Nie ma wątpliwości że Ryan Gordon oraz Timothee Besset wielokrotnie popierali tego typu praktykę. Ryan Gordon często tworzył komercyjne gry dla Linuksa w wolnym czasie i bez żadnego wynagrodzenia.
Niestety pracownicy Bethesda Softworks nie wyrazili swojej opini na temat, tej formy udostępniania gier dla Linuksa.
wupra pisze:Jako ciekawostkę dodam, że w stanach jest jedna rodzina która płaci ID Software 1500 USD aby powstała wersja na Linuksa danej gry. Nie jest to dużo ale zawsze coś. Bodajże jest to rodzina autora protów czyli TTimo.
Ciekawy pomysł. Należy jednak pamiętać ,że kiedyś były wydawane pudełkowe wersje gier id software dla Linuksa. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku gry Quake 1, Quake 2 oraz Quake 3. Niestety Macmillan Digital Publishing (Quake 1 oraz Quake 2) wycofał się z publikacji gier dla Linuksa. Loki software (Quake 3) upadło i żadna firma później sie tym juz nie zajmowała. Natomiast od pracowników id software słyszymy coraz bardziej nieprzychylne komentarze na tworzenia gier dla Linuksa. Szczerze mówiąc wolę kupić pudełkową wersję gry dla Linuksa z oficjalnym wsparciem tehnicznym ze strony producenta. Natomiast obecna forma wydawania gier id software dla Linuksa jest moim zdaniem mało przekonująca.
wupra pisze:P. S. Ciekawa gra która jest obecnie w trakcie tworzenia http://lgn.linux-hardcore.com/primal-ca ... dinosaurs/
Zapowiada się całkiem nieźle.

EDIT:
wupra pisze:Prawdopodobnie przez takie osoby firma LGP wprowadziła swój system DRM.
To znaczy DRM zostało wprowadzone z uwagi na dużą skalę piractwa na przykładzie gry Majesty:

"This came about after we found one of our games for download on a P2P site, and so we uploaded a crippled version up there to try and dilute the downloads. We then received more requests for support from people reporting the bug we had deliberately left in the crippled version of the game, than we sold copies of the game in that period. And when you consider that probably only a small portion of people who downloaded the game had the nerve to ask for support on an illegal copy, well, it says that there is too much copying."

http://keyserver.linuxgamepublishing.com/about.php

Jednak DRM stosowany przez LGP umozliwił wprowadzenie usługi wypożyczania gier.
Dzisiaj natomiast LGP wprowadziło kilka ciekawych usług zwązanych z DRM.

- możliwość odyskania klucza do gry.

http://keyserver.linuxgamepublishing.com/lost_keys.php

- bezpłatnego pobrania obrazu płyty z grą ze strony producenta w przypadku uszkodzenia cd z grą.

http://keyserver.linuxgamepublishing.co ... _image.php

- ułatwienie sprzedaży gier dla Linuksa za pomocą usługi "Transfer License"

http://keyserver.linuxgamepublishing.co ... ansfer.php

- weryfikacja orginalości klucza dołączonego do gry

http://keyserver.linuxgamepublishing.com/check_key.php
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

mat pisze:To dziwne, nigdy nie miałem tego problemu.
Miałem problem z przeglądarką. Dodałem nawet kilka gier do katalogu.
mat pisze: Nie przesadzałbym z tą przychylnością niektórych wydawców. Theocracy dla Linuksa nie miała wsparcia technicznego ze strony producenta. Neverwinter Nights dla Linuksa została wydana tylko jako linuksowy instalator do wersji dla Windows.
Przynajmniej wtedy nie powiedzieli NIE dla Linuksa. Z NWN jest ciekawa sprawa gra na MacOS cieszyła się mniejszym zainteresowaniem niż wersja na Linuksa mimo to Atari postanowiło porzucić wersję na Linuksa.

mat pisze: Wsparcie dla Wine kosztuje ,a uzytkownicy Wine, Cedega itd. nie są zainteresowani płaceniem za tego typu gry. Transgaming oraz inni producenci ,także nie są zainteresowani tworzeniem gier z użyciem Wine lub Cedegi.
Nie chcę nikogo osądzać jednak odnoszę wrażenie, że większość użytkowników wine itp. preferuje pirackie wersje. Więc i tak nie są grupą docelową dla kogokolwiek.

mat pisze: Ciekawy pomysł.
Raczej przykład desperackiej walki.
mat pisze: Należy jednak pamiętać ,że kiedyś były wydawane pudełkowe wersje gier id software dla Linuksa. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku gry Quake 1, Quake 2 oraz Quake 3. Niestety Macmillan Digital Publishing (Quake 1 oraz Quake 2) wycofał się z publikacji gier dla Linuksa. Loki software (Quake 3) upadło i żadna firma później sie tym juz nie zajmowała. Natomiast od pracowników id software słyszymy coraz bardziej nieprzychylne komentarze na tworzenia gier dla Linuksa.
Prawdopodobnie kierownictwo Macmillan nie było już zainteresowane dystrybucją oprogramowania.
Mimo wszystko można wydać gry ID Software na Linuksa, ciekawy byłby zestaw składający z Q1,Q2 + dodatki, Q3A, Q3TA oraz Q4. Można by się tego podjąć gdyby było jakiekolwiek zainteresowanie ze strony użytkowników Linuksa.

Właśnie błędne decyzje odnośnie wydania Quake 3 pogrążyły Loki, inne gry sprzedawały się świetnie.

Obecnie nie ma sensu oferować wydań specjalnych, zwłaszcza kiedy zobaczymy jak sprzedaje się X3: Special Edition.
http://www.linuxgamepublishing.com/info.php?id=36&

mat pisze: Szczerze mówiąc wolę kupić pudełkową wersję gry dla Linuksa z oficjalnym wsparciem technicznym ze strony producenta. Natomiast obecna forma wydawania gier id software dla Linuksa jest moim zdaniem mało przekonująca.
Właśnie ze względu na wsparcie techniczne, oficjalne wersje będą droższe. Co z tego, że na Windows ta sama gra jest dużo tańsza skoro może nie mieć już wsparcia technicznego.
mat pisze: To znaczy DRM zostało wprowadzone z uwagi na dużą skalę piractwa na przykładzie gry Majesty:
LGP podeszło do sprawy DRM w bardzo dobry sposób, użytkownik nie jest na dzień dobry traktowany jak złodziej/pirat (wolę używać terminu pasożyt).

Zastanawiam się nad udostępnieniem w sieci P2P gier w wersji demo, z dodanym plikiem w którym będzie lista sklepów gdzie można daną grę kupić.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

QuantZ jest już w wersji finalnej na Linuksa. Darmowe demo stąd.
Aquaria beta 1 wygasła 13 stycznia nowa beta2 jest aktywna do 17 stycznia. Można ją pobrać stąd.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Lukass pisze: Ściągnąłem kilka dem, chcę zobaczyć jak to działa u mnie. Jeśli będzie ok - pewnie masz nowego klienta.
Wersje demo są rzadziej aktualizowane i mogą zawierać błędy których już nie ma w pełnej wersji.
Lukass pisze:I mały update z zapytaniem - planujesz wprowadzić QuantZ? Grałem w demo, baaardzo wciąga i wygląda świetnie nawet na kiepskiej karcie graficznej. Daj znać, czy i za ile ewentualnie...
QuantZ jest naprawdę fajną grą którą możesz teraz kupić w promocyjnej cenie (po przeliczeniu będzie to ok. 18 zł). Dopóki nie wprowadzę usługi wypożyczania gier, nie rozszerzę oferty o gry dostępne tylko w wersji o ściągnięcia. Niestety nie wiem kiedy to nastąpi, wszystko zależy od sprzedaży gier, szczególnie tych wydanych przez LGP.

Zastanawiam się na wprowadzeniem do oferty koszulek z nadrukami, tylko nie wiem czy ktoś będzie tym zainteresowany.
Może nawet byłyby koszulki z Logo poszczególnych gier.

P. S. Teraz każdy może ocenić dany produkt w sklepie, wystarczy się zalogować i przyznać odpowiednią ilość gwiazdek. Ze względu na bardzo niską ocenę pewnej gry (notabene przez użytkownika systemu Windows), musiałem zrezygnować z możliwości głosowania przez nie zalogowanych użytkowników. Mam nadzieje, że wpłynie to na zwiększenie wiarygodności oceny.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wupra pisze:P. S. Teraz każdy może ocenić dany produkt w sklepie, wystarczy się zalogować i przyznać odpowiednią ilość gwiazdek. Ze względu na bardzo niską ocenę pewnej gry (notabene przez użytkownika systemu Windows), musiałem zrezygnować z możliwości głosowania przez nie zalogowanych użytkowników. Mam nadzieje, że wpłynie to na zwiększenie wiarygodności oceny.
Proponuję wprowadzić na strónie głownej sklepu pozcyję z najwyżej i najczęściej ocenianymi grami.
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Lukass pisze: Czy w pełnej wersji Gorky17 jest możliwość zwiększenia rozdzielczości? Bo okienko 640x480 to kiepsko...
Niestety nie można zwiększyć rozdzielczości, najwyżej możesz przełączyć grę w tryb pełnoekranowy.

Kod: Zaznacz cały

gorky17_demo -f
Kto wie może LGP doda do Gorky 17 obsługę większych rozdzielczości, jest tylko jeden warunek ta gra musi się dobrze sprzedać (w polsce nie ma na nią chętnych).

Zresztą do Shadowgronds została dodana obsługa rozdzielczości 16:10, której nie ma w wersji na Windows.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pendejo »

W Shadowgrounds dodali physx którego nie am na windows w tej grze.

Co do koszulek, myślę, że można dać czas realizacji zamówienia z 14 dni i robić koszulkę dopiero jak ktoś złoży zamówienie. Są zakłady, które robią nawet detalicznie nadruki.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wupra pisze:Przynajmniej wtedy nie powiedzieli NIE dla Linuksa. Z NWN jest ciekawa sprawa gra na MacOS cieszyła się mniejszym zainteresowaniem niż wersja na Linuksa mimo to Atari postanowiło porzucić wersję na Linuksa.
Za wersję dla Linuksa nikt nie zapłacił. Poza tym wersja dla Linuksa zostałą wydana w 2003 r.
Należy pamię?ać ,że w tamtym okresie producenci wycofywali się z tworzenia gier dla Linuksa.
Sądzę żę po prostu obawiali się słabych wyników sprzedazy. Nie widząc w tym dużego interesu zrezygnowali ze stworzenia drugiej części gry. Podaję jako ciekawostkę ,że załozycieł LGP nigdy nie był zainteresowany stworzeniem drugiej części gry dla Linuksa.

:I have to say that the other problem is that NWN2 sucked. NWN1 was a great game, 2 really did lose its way, and I think an awful lot of people agree with that. We wouldnt do NWN2 if it was offered on a plate, some of the games we do are old, but ALL of the games we do are good {:-)"

http://blog.linuxgamepublishing.com/200 ... -question/

W chwili obecnej gier dla Linuksa znowu przybywa w dośc szybkim tempie. Obecni producenci mają trochę większe doświadczenie i i nie powtarzają pomyłek Loki software. Jednak teraz wszytko zalezy od klientów tych firm.
wupra pisze:Zastanawiam się nad udostępnieniem w sieci P2P gier w wersji demo, z dodanym plikiem w którym będzie lista sklepów gdzie można daną grę kupić.
To znaczy pomysł jest dobry. Jednak w dalszym ciągu nie ma profesjonalnego lub przynajmniej codziennie aktualizowanego serwisu o grach dla Linuksa.

EDIT:
makson pisze:QuantZ jest już w wersji finalnej na Linuksa. Darmowe demo stąd.
Aquaria beta 1 wygasła 13 stycznia nowa beta2 jest aktywna do 17 stycznia. Można ją pobrać stąd.
Dostępna jest już beta 3 gry Aquaria.
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

mat pisze: W chwili obecnej gier dla Linuksa znowu przybywa w dość szybkim tempie. Obecni producenci mają trochę większe doświadczenie i i nie powtarzają pomyłek Loki software. Jednak teraz wszytko zależy od klientów tych firm.
Faktycznie pojawią się nowe gry jednak wątpię czy polscy użytkownicy są nimi zainteresowani.
mat pisze: To znaczy pomysł jest dobry.
W tej kwestii muszę się skontaktować się z LGP, ponieważ nie mam zamiaru robić czegoś co może im się nie podobać lub w dalszej perspektywie szkodzić.
mat pisze: Jednak w dalszym ciągu nie ma profesjonalnego lub przynajmniej codziennie aktualizowanego serwisu o grach dla Linuksa.
Osobiście odczuwam tego skutki, trzeba będzie coś z tym zrobić.
Przez jakiś czas można coś zrobić jednak brak zainteresowania przekłada się na brak motywacji i satysfakcji np. w moim przypadku dotyczy to modyfikacji do ut2004.
Mógł bym czasem napisać jakiegoś news jednak może to powodować konflikt interesów.

Mam już dosyć durnych uwag odnośnie zdzierstwa na cenach i sugestii, że dana gra działa pod wine jak to ma miejsce na przeróżnych forach nie koniecznie poświęconych Linuksowi (np. http://grajpopolsku.pl/forum/).
Dlatego dodałem na początek do opisu Gorky 17 informacje jak wspaniale ta gra działa pod wine. Może dzięki temu część osób się opamięta w szerzeniu bzdur. Tym bardziej, że wersja gry dodawana do gazety ma ograniczony nakład (nie jest wznawiana) i z reguły nie posiada już wsparcia technicznego.

Niedługo mam zamiar zmienić/uaktualnić FAQ więc jeśli macie jakieś propozycje możecie je przesyłać.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

mat pisze: Jednak w dalszym ciągu nie ma profesjonalnego lub przynajmniej codziennie aktualizowanego serwisu o grach dla Linuksa.
Zapraszam w taki razie do pomocy w rozwoju WikiGames. Niestety, ale sami z Maksonem (+jakiś konkursowy zawodnik od czasu do czasu, ale co jak konkurs się skończy?) nie damy rady dźwigać Wiki tak, by codziennie było tam po Xy newsów czy opisów natywnych tytułów (których i tak wiele przybyło w ostatnich miesiącach).Ze swojej strony staram się robić jak najwięcej. Swoją drogą - nawet w profesjonalnych serwisach o grach dla Linuksa, nie pojawiają się co dzień newsy o komercyjnych tytułach (gdyż na Wiki przydałoby się omówić teraz troszkę tytułów komercyjnych). Jeśli każdy z ekipy będzie co jakiś czas coś dodawał, to razem zrobimy z WikiGames serwis, który może stać się czymś więcej niż tylko dodatkiem do forum Ubuntu, więc...:-) A że czasem powołują się na nasze Wiki w sieci, to jakąś renomę już mamy :-D
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Zapraszam do zapoznania się z recenzją gry Jets'n'Guns
http://wupra.com/product.php?id_product=14

Nie sądziłem, że dojdzie do momentu w którym dodam do oferty gry na Windows (obecnie kilka pozycji, które były wyszukiwane na stronie sklepu), ok 40 % odwiedzających używa systemu Windows więc jest to spora grupa. Zwłaszcza kiedy zestawi się ją z użytkownikami MacOS których jest ok 0,5 %.

P. S. Wiele razy padały bezpodstawne oskarżenia o zawyżanie cen, jednak co powiecie o tym sklepie http://www.tions.pl/-c-0/gra-pc-pkk-maj ... tent/21661 http://www.tions.pl/gry-do-pc-c-696_696 ... quake-wars
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wupra pisze:Nie sądziłem, że dojdzie do momentu w którym dodam do oferty gry na Windows (obecnie kilka pozycji, które były wyszukiwane na stronie sklepu), ok 40 % odwiedzających używa systemu Windows więc jest to spora grupa. Zwłaszcza kiedy zestawi się ją z użytkownikami MacOS których jest ok 0,5 %.
To nie jest zbyt dobra informacja dla mnie. Nadal będę kupował gry dla Linuksa w twoim sklepie i może kiedyś kupię kilka gier dla Mac OS X . Z oczywistych powodów nigdy nie kupię żadnej gry dla Windows z twojego sklepu ( i innych). Mam tylko nadzieję ,że znajdziesz większa liczbę klientów i nie wycofasz gier dla Linuksa i Mac OS X.
wupra pisze:P. S. Wiele razy padały bezpodstawne oskarżenia o zawyżanie cen, jednak co powiecie o tym sklepie http://www.tions.pl/-c-0/gra-pc-pkk-maj ... tent/21661 http://www.tions.pl/gry-do-pc-c-696_696 ... quake-wars
Już chyba na ten temat była dyskusja. Oskarżenia padały głownie tylko od czytelników czasopism o grach.
BUY LINUX GAMES
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Co do zawyżanych cen to cieszmy się, że nie używamy Maka. Tam nadal mimo lat są astronomiczne ceny:pt36:

http://www.nicolasgames.pl/index.php?a= ... 654&m=Main
http://www.3kropki.pl/p/2/5/quake_4_mac.php

Właśnie dlatego mimo, że Mak mnie kręci, nie kupię go - ceny z kosmosu, jak nie za sprzęt, to za soft:pt36:

wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

mat pisze:To nie jest zbyt dobra informacja dla mnie. Nadal będę kupował gry dla Linuksa w twoim sklepie i może kiedyś kupię kilka gier dla Mac OS X. Z oczywistych powodów nigdy nie kupię żadnej gry dla Windows z twojego sklepu ( i innych). Mam tylko nadzieję, że znajdziesz większa liczbę klientów i nie wycofasz gier dla Linuksa i Mac OS X.
Każda sprzedana gra na Linuksa (szczególnie LGP, RuneSoft) sprawia mi ogromną frajdę z której nie mam zamiaru zrezygnować.

Gry dla Windows (dodałem tylko takie tytuły które nie będą miały wersji na Linuksa) są tylko dodatkiem, takim półśrodkiem dla miłośników Windowsa/Wine itp. Niektóre gry może będą działać pod wine, z resztą nie dbam o to w końcu są to gry dla Windows. Swoją drogą gry na Windows również do tanich nie należą.

mat pisze: Już chyba na ten temat była dyskusja. Oskarżenia padały głownie tylko od czytelników czasopism o grach.
Teraz podałem linki do sklepu w którym gry na Windows są sprzedawane z marżą ok. 100-300 %, co nie jest normalne, a mimo to mają wielu klientów. Czyli mamy do czynienia z faktycznym zawyżaniem cen.

EDIT:
Jusko pisze:Co do zawyżanych cen to cieszmy się, że nie używamy Maka. Tam nadal mimo lat są astronomiczne ceny
Za komfort się płaci.

Gry na MacOS są z reguły importowane ze stanów (tam prawie nie ma VAT), w cenę końcową wliczamy zakup gry, transport, cło, marża dystrybutora/sklepu (duża przy małej sprzedaży) plus VAT i otrzymujemy kosmiczną cenę.

A co powiesz na gry z Cider, gdzie klient płaci 100 % więcej za grę dla Windows.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Cóż - akurat konserwatystą nie jestem, więc czy to Cider czy nie, ważne dla mnie, że działa dobrze :-) Swoją drogą - są metody na to, aby w Cider domowy user mógł opakować niemal każdą grę dla Windows (łuskają go z demo bodajże Spore i mają Cider do swojej dyspozycji:-) ). Widziałem nawet opis na jednym z krajowych forów Apple'a. Także jeśli taki manewr przechodzi, to można mieć za cenę gry z Windows produkty np. Electronic Arts, które w Cider się lubuje. Ale fakt - proceder mało uczciwy. Ale jak wspomniałem - nie mam nic przeciwko temu. Także jeśli mieliby w Cider opakowywać gry dla Linuksa i miałyby działać identycznie jak na Windows...to nie mam nic przeciwko.

EDIT:
A nie mam nic przeciwko, bo wolałbym 10 gier opakowanych w Cider, które działają idealnie, niż 1-2 natywne tytuły na rok, czysto natywne dla Linuksa.

wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jusko pisze:Cóż - akurat konserwatystą nie jestem, więc czy to Cider czy nie, ważne dla mnie, że działa dobrze :-) Swoją drogą - są metody na to, aby w Cider domowy user mógł opakować niemal każdą grę dla Windows (łuskają go z demo bodajże Spore i mają Cider do swojej dyspozycji:-) ). Widziałem nawet opis na jednym z krajowych forów Apple'a. Także jeśli taki manewr przechodzi, to można mieć za cenę gry z Windows produkty np. Electronic Arts, które w Cider się lubuje. Ale fakt - proceder mało uczciwy.
Tylko jaką masz gwarancję, że Cider z jednej gry będzie działać z innymi? Nawet jeśli teraz można wyciągnąć Cider i dzięki temu uruchomić inną grę, to prawdopodobnie w przyszłości takie rozwiązanie zostanie zablokowane.
Jusko pisze: Ale jak wspomniałem - nie mam nic przeciwko temu. Także jeśli mieliby w Cider opakowywać gry dla Linuksa i miałyby działać identycznie jak na Windows...to nie mam nic przeciwko.
A pamiętasz The Simms dla Linuksa, gra z WineX za 40-50 euro. Była to pierwsza i ostatnia taka gra na Linuksa. Ludzie zagłosowali portfelem i dali wyraźny sygnał, że większość kupujących gry na Linuksa nie jest zainteresowana podróbkami.

Dziwną tendencją jest stwierdzanie co inni mogli by kupić, nie lepiej jest sobie samemu uczciwie odpowiedzieć czy ja bym to kupił.

Większość użytkowników MacOS nie ma zamiaru ani ochoty, bawić się z konfiguracją Cider, bo masz tam do czynienia z rejestrem i całą strukturą Windows.

Zastosowanie Cider/Cedega do pseudo wersji na Linuksa wiąże się z problemem o którym wielokrotnie wspominałeś, mianowicie są problemy z uruchomieniem starszej gry w nowszej dystrybucji. Wtedy jedynym sensownym rozwiązaniem jest aktualizacja całego Cider/Cedega, jednak wątpię aby to miało miejsce. W przypadku wersji natywnej gdzie standardem jest SDL, OpenAL, czasami wystarczy tylko dowiązanie symboliczne do biblioteki lub udostępnienie nowszej wersji.

Nie zapominajmy, że podczas portowania gier są znajdowane błędy które zostają poprawione również w wersji oryginalnej. Więc na tym wszyscy korzystają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”