net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
zglaszam buga w kernelach.
kubuntu 9.10. kiedy uruchamia sie laptopa na baterii nie dziala touchpad. dziala dopiero przy restarcie
kubuntu 9.10. kiedy uruchamia sie laptopa na baterii nie dziala touchpad. dziala dopiero przy restarcie
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Kolego rzepaczyk, używasz laptop-mode ?
EDIT:
. Na maszynach, na których to instalowałem już było najnowsze libgadu ...
a na stacjonarce, na której wieczorem testowałem było "stare".
EDIT:
Najprawdopodobniej to jest problem z libgadu ... musze chyba tez paczki z najnowszym libgadu 1.9.0-rc2 zbudować, zobaczymyKacper2907 pisze:Twoja przeróbka kadu coś u mnie nie chce działać, przy próbie uruchomienia w konsoli wypluwa:Kod: Zaznacz cały
kadu: symbol lookup error: kadu: undefined symbol: gg_global_set_custom_resolver

- Kacper2907
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
A jak zainstalować nowe libgadu? W repo nie ma a powiem szczerze, że trochę boję się kompilacji bibliotek...
EDIT:
Skompilowałem tą bibliotekę, niestety na razie nie pomogło
Czekam na jakieś twoje rozwiązanie 
EDIT:
Skompilowałem tą bibliotekę, niestety na razie nie pomogło

Zapraszam na http://forum.crazy-clan.pl - sieć serwerów counter strike 1.6 dla ciebie!
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Oki zbudowałem paczkę libgadu-1.9.0-rc2. Bibliotekę skompilowałem z użyciem flag optymalizacyjnych, "wystrippowałem" zatem jest szybsza i lżejsza niż standardowa, sprawdź proszę:
libgadu-1.9.0-rc2-ext73_1.9.0-rc2-1.1
W przypadku, gdy już jest w systemie libgadu, konieczne będzie jego nadpisanie. Zakładam, że komenda będzie wykonana w katalogu, gdzie znajduje się paczka:
dpkg --force-overwrite --install libgadu-1.9.0-rc2-ext73_1.9.0-rc2-1.1_i386.deb
libgadu-1.9.0-rc2-ext73_1.9.0-rc2-1.1
W przypadku, gdy już jest w systemie libgadu, konieczne będzie jego nadpisanie. Zakładam, że komenda będzie wykonana w katalogu, gdzie znajduje się paczka:
dpkg --force-overwrite --install libgadu-1.9.0-rc2-ext73_1.9.0-rc2-1.1_i386.deb
- Kacper2907
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Teraz działa
dzięki.
EDIT:
Wprawdzie nigdy na poważnie się tym nie zajmowałem ale nie mogę uwierzyć żeby założenie repozytorium na launchpadzie było takie pracochłonne żebyśmy musieli na nie czekać jeszcze kilka miesięcy jak to ostatnio pisałeś
Stwórz chociaż wczesną wersję alfa repo
z chęcią potestuję i podzielę się uwagami 

EDIT:
Wprawdzie nigdy na poważnie się tym nie zajmowałem ale nie mogę uwierzyć żeby założenie repozytorium na launchpadzie było takie pracochłonne żebyśmy musieli na nie czekać jeszcze kilka miesięcy jak to ostatnio pisałeś

Stwórz chociaż wczesną wersję alfa repo

Zapraszam na http://forum.crazy-clan.pl - sieć serwerów counter strike 1.6 dla ciebie!
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
mam laptop-mode aktywne i skonfigurowane tak jak radzisz
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
tu nie chodzi o to, ze to będzie trudne ... ale czasochłonne ... na razie wiem o tym niewiele, a to oznacza jedno - konieczność nauczenia się tego
. Co prawda (na szczęście) dość szybko się uczę
, ale mam teraz ugier ... roboty tyle, że "taczek nie ma kiedy załadować"
... dlatego pisałem, że zajme się tym ... ale zapewne w okolicach poczatku kwietnia. No chyba, że wcześniej znajdę czas.
Pozdrawiam
Kolego rzepaczyk, spróbuj może wyłączyć laptop-mode
sudo /etc/init.d/laptop-mode stop
sudo update-rc.d -f laptop-mode remove
albo lepiej przy pomocy Simple Service Managera (łatwo włączyć i wyłączyć) i zobaczymy.
EDIT:
Jeszcze co do kadu, wyłączcie szyfrowanie wszystkich wiadomości - jeśli rozmówca nie ma tej opcji w swojej wersji kadu, albo gadu-gadu. Moduł jest aktywny i ustawiony na włączony - celem zapewnienia poufności prowadzonych rozmów
, ale oczywiście aby działało rozmówca musi mieć taką opcje/moduł wkompilowaną/włączoną.
Konfiguracja - screen

Pozdrawiam
Kolego rzepaczyk, spróbuj może wyłączyć laptop-mode
sudo /etc/init.d/laptop-mode stop
sudo update-rc.d -f laptop-mode remove
albo lepiej przy pomocy Simple Service Managera (łatwo włączyć i wyłączyć) i zobaczymy.
EDIT:
Jeszcze co do kadu, wyłączcie szyfrowanie wszystkich wiadomości - jeśli rozmówca nie ma tej opcji w swojej wersji kadu, albo gadu-gadu. Moduł jest aktywny i ustawiony na włączony - celem zapewnienia poufności prowadzonych rozmów

Konfiguracja - screen
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
to samo. btw oprocz simple service managera do obslugi serwerow i innych uslug dobry program graficzny nazywa sie BUM- bootup manager. dostepny w repo wiec tez bez problemacji sie go instaluje
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
BUM nie działa pod Ubuntu 9.10 prawidłowo, nie obsługuje wszystkich usług ... pisałem o tym
EDIT:
hmm zatem Kolego rzepaczyk, mówisz,z e pod moimi buildami nie działa pad po odpaleniu z baterii ? Powiedz, w biosie netbooka nie ma jakiś dodatkowych ustawień oszczędzania energii ?
EDIT:
hmm zatem Kolego rzepaczyk, mówisz,z e pod moimi buildami nie działa pad po odpaleniu z baterii ? Powiedz, w biosie netbooka nie ma jakiś dodatkowych ustawień oszczędzania energii ?
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
nie mam zadnych ustawien oszczedzania energii wlaczonych w biosie. msi wind u100 bios 1.0f jesli Ci to jakos pomoze. na "normalnym" kernelu nie ma takiego problemu.
- d0zo
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam
eXt73: Mam kilka uwag co do ostatniej wersji Pańskich buildów. Mój sprzęt to Asus 1201N. Posiada on procesor dualcore. Jako że Intel zastosował w nim technologię HT w systemie powinno być widać 4 jednostki obliczeniowe. W standardowych kernelach tak właśnie jest. Na ostatnim buildzie z tego wątku /proc/cpuinfo zwraca informacje o dwóch procesorach. Sprawdzałem config kernela, jest tam ogarniczenie do dwóch procesorów. Ostatnio budowałem tą wersje z tym parametrem stawionym na 4 i było wszystko ok.
Jeżeli chodzi o wydajność to nie mogę za dużo powiedzieć. Gra "Yo Frankie!" na full detal klatkuje na poziomie 15-20 klatek. Na standardowym kernelu to około 40 klatek. Myślę, że to wina właśnie nie wykrywania drugiego procesora.
Kolejną sprawą jest touchpad. Nie działa wogóle. Na jądrze ubuntu działał, choć nie dało się go wyłączyć
.
Miłą sprawą jest to, że mam obsługę stepingu częstotliwości. Wcześniej musiałem ręcznie przełączać tryb:
Nie działają jedynie tryby automatyczne "powersave" itp. Ale i tak ikonka na pasku gnome i cpuinfo pokazują właściwą częstotliwość.
Jest również problem z wewnętrznym mikrofonem. Nie działał on na żadnym kernelu.
Ogólnie: Dobra robota!
[EDIT]
Zapomniałbym o karcie sieciowej RTL8192SE. Jest problem z sterownikiem w wersji 0013. Sygnał jest, ale moc sygnału wyjściowego na poziomie szumów. Mam połączenie kilka metrów od anteny routera. Sprawę rozwiązała modyfikacja kodu. Na stronie https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/401126 jest dostępna wersja 0014 - poprawiona. Jak na razie nie znalazłem w niej błędów.
eXt73: Mam kilka uwag co do ostatniej wersji Pańskich buildów. Mój sprzęt to Asus 1201N. Posiada on procesor dualcore. Jako że Intel zastosował w nim technologię HT w systemie powinno być widać 4 jednostki obliczeniowe. W standardowych kernelach tak właśnie jest. Na ostatnim buildzie z tego wątku /proc/cpuinfo zwraca informacje o dwóch procesorach. Sprawdzałem config kernela, jest tam ogarniczenie do dwóch procesorów. Ostatnio budowałem tą wersje z tym parametrem stawionym na 4 i było wszystko ok.
Jeżeli chodzi o wydajność to nie mogę za dużo powiedzieć. Gra "Yo Frankie!" na full detal klatkuje na poziomie 15-20 klatek. Na standardowym kernelu to około 40 klatek. Myślę, że to wina właśnie nie wykrywania drugiego procesora.
Kolejną sprawą jest touchpad. Nie działa wogóle. Na jądrze ubuntu działał, choć nie dało się go wyłączyć

Miłą sprawą jest to, że mam obsługę stepingu częstotliwości. Wcześniej musiałem ręcznie przełączać tryb:
Kod: Zaznacz cały
echo X > /proc/acpi/processor/CPU3/throttling
gdzie X jest liczbą od 0-7
Jest również problem z wewnętrznym mikrofonem. Nie działał on na żadnym kernelu.
Ogólnie: Dobra robota!

[EDIT]
Zapomniałbym o karcie sieciowej RTL8192SE. Jest problem z sterownikiem w wersji 0013. Sygnał jest, ale moc sygnału wyjściowego na poziomie szumów. Mam połączenie kilka metrów od anteny routera. Sprawę rozwiązała modyfikacja kodu. Na stronie https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/401126 jest dostępna wersja 0014 - poprawiona. Jak na razie nie znalazłem w niej błędów.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
co do procesora i rdzeni
tak ograniczyłem do 2 ... ale kolejne buildy już będą miały 4 ... sam się mierze na 1201n
... dzięki za info, co do sterowników ... kolejny kernel już będzie miał 0014
... a tak ogólnie jak się Asus sprawuje ? działa w pełni gnome-power-manager = obniżanie jasności ekranu etc. ?
EDIT:
Panie Kolego rzepaczyk ... hmm pomyśle nad tym. Przyznać jednak muszę, że mam bardzo mało danych ... mam prośbę wykonaj komendy:
dmesg > dmesg-ac.log - przy pracy na zasilaniu z gniazdka oraz
dmesg > dmesg-bat.log - przy pracy na zasilaniu z baterii i daj linki do plików z logami.
Proszę też abyś wylistował moduły: (ac i bateria)
lsmod
przy pracy na baterii i na ac ... porównamy, zobaczymy czego ewentualnie nie ładuje, albo gdzie leży problem
EDIT:
Panie Kolego d0zo
... nowy kernel właśnie został puszczony do kompilacji 

EDIT:
Panie Kolego rzepaczyk ... hmm pomyśle nad tym. Przyznać jednak muszę, że mam bardzo mało danych ... mam prośbę wykonaj komendy:
dmesg > dmesg-ac.log - przy pracy na zasilaniu z gniazdka oraz
dmesg > dmesg-bat.log - przy pracy na zasilaniu z baterii i daj linki do plików z logami.
Proszę też abyś wylistował moduły: (ac i bateria)
lsmod
przy pracy na baterii i na ac ... porównamy, zobaczymy czego ewentualnie nie ładuje, albo gdzie leży problem
EDIT:
Panie Kolego d0zo

- d0zo
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Sprzęt jest super
Klawiaturka naprawdę udana w tej wersji. Procesor wyjątkowo szybki jak na kilkanaście watów pobieranej mocy. Ogólnie wszystko pracuje bardzo szybko i stabilnie. Procesor NVIDIA ION sprawuje się świetnie. Film w HD 1080p można sobie na sześcianie compiza otworzyć
.
Regulacja jasności działa w pełni. Przyciskami i w ustawieniach zasilania. Działa nawet Fn+F7 - wyłączanie wyświetlacza. Przełączania VGA/matryca nie sprawdzałem. Wyłączanie touchpada nie działa tak jak i touchpad. Regulacja głośności i przyciski odtwarzacza działają.
Wszelkie kontrolki co do naładowani baterii również. Mam tylko wątpliwość co do pola "Pojemność". Pisze mi tam 98,4%. Może źle rozładowywałem nową baterię.
Ubuntu ma niedopracowane regulowanie jasności. Czasami robi mi na przekór, zmieniając podświetlanie matrycy.
[EDIT]
P.S.
Takie małe pytanko. Dużo na tym kernelu jest łatek? To nie jest wersja patchowana przez developerów Ubuntu?
[EDIT]
Kompilacja na Atomie ile u Pana trwa? U mnie szło coś koło 3 godzin (Vanila bez patchowania).

Regulacja jasności działa w pełni. Przyciskami i w ustawieniach zasilania. Działa nawet Fn+F7 - wyłączanie wyświetlacza. Przełączania VGA/matryca nie sprawdzałem. Wyłączanie touchpada nie działa tak jak i touchpad. Regulacja głośności i przyciski odtwarzacza działają.
Wszelkie kontrolki co do naładowani baterii również. Mam tylko wątpliwość co do pola "Pojemność". Pisze mi tam 98,4%. Może źle rozładowywałem nową baterię.
Ubuntu ma niedopracowane regulowanie jasności. Czasami robi mi na przekór, zmieniając podświetlanie matrycy.
[EDIT]
zacieram już ręcePanie Kolego d0zo ... nowy kernel właśnie został puszczony do kompilacji

P.S.
Takie małe pytanko. Dużo na tym kernelu jest łatek? To nie jest wersja patchowana przez developerów Ubuntu?
[EDIT]
Kompilacja na Atomie ile u Pana trwa? U mnie szło coś koło 3 godzin (Vanila bez patchowania).
0x41 0x56 0x45 !!!
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
tp kwestia gnome-power-manager ... w tej wersji GNOME spaprane w sposób maksymalny ... mam nadzieje ze to poprawią. Choć tak jak przewidywałem Ubuntu 9.10 dopiero teraz (styczeń) staje się w pełni stabilnym i funkcjonalnym systemem.
... nie ich patche tak maksymalnie zamulają system (responsywność spada w sposób dla mnie nie do przyjęcia), że nie mam zamiaru z tych patchy korzystać. Oni przyjęli rozwiązanie, maksymalizujemy wydajność (przy zachowaniu w miarę standardowych ustawień) kosztem responsywności. Ja natomiast przyjąłem cel: maksymalna wydajność, przy maksymalnej responsywności, a zatem dążę do tzw. złotego środka. Jak na razie mój kernel już ma nie tylko wyższą wydajność, ale znacznie wyższą responsywność.
Buduje w oparciu o czyste źródła vanila + patche Con`a Colivas`a BFS i autoiso ... oczywiście zawsze też patch na kolejną wersje jądra, tu na 2.6.32 idą kolejne, obecnie x.x.x.4
Ten kernel nawet obok kernela Ubuntu nie stałP.S.

Buduje w oparciu o czyste źródła vanila + patche Con`a Colivas`a BFS i autoiso ... oczywiście zawsze też patch na kolejną wersje jądra, tu na 2.6.32 idą kolejne, obecnie x.x.x.4
- d0zo
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
W takim razie szanowny ext73 może już własną dystrybucję stawiać 
Trzeba wymyślić tylko jakąś nazwę i zmienić ikonki i ramki okien.
Jestem naprawdę pełen podziwu dla Pana pracy.

Trzeba wymyślić tylko jakąś nazwę i zmienić ikonki i ramki okien.

Jestem naprawdę pełen podziwu dla Pana pracy.
0x41 0x56 0x45 !!!
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Do własnej dystrybucji to jeszcze wiele wody w Wiśle
. Sądzę jednak, że w sytuacji gdybym zbudował team ludzi mających podobny cel, mielibyśmy ku temu środki finansowe (żylibyśmy z tego), a przez to czas pracy wyłącznie na to ... to sądzę, że w ciągu roku udałoby się zbudować w oparciu o Ubuntu distro szybsze tak od 30 do 50 %. Kolejne lata przynosiłyby zapewne jeszcze głębsze optymalizacje, w miarę zdobywanej wiedzy i doświadczenia oraz doskonalszych narzędzi - czekam z utęsknieniem na GCC 4.5.0.

-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
juz sobie poradzilem- nie ladowal sie sterownik touchpada O.o
Jak juz pomyslisz nad ta dystrybucja i potrzebowalbys kogos od C to sluze pomoca. moze jeszcze nie teraz bo dopiero zaczalem studia(elektronika) ale za rok za dwa mysle ze bede juz umial napisac cos konkretnego;)
Jak juz pomyslisz nad ta dystrybucja i potrzebowalbys kogos od C to sluze pomoca. moze jeszcze nie teraz bo dopiero zaczalem studia(elektronika) ale za rok za dwa mysle ze bede juz umial napisac cos konkretnego;)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kernel 2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs
linux-headers-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs
broadcom-sta-modules-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_5.10.91.9-3
alsa-modules-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_1.0.22
rtl8187se-linux-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_1030
rtl8192se-linux-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_0014
Czekam na wyniki testów ... w tym pod 1201n
Pozdrawiam
EDIT:
linux-headers-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs
broadcom-sta-modules-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_5.10.91.9-3
alsa-modules-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_1.0.22
rtl8187se-linux-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_1030
rtl8192se-linux-2.6.32.4-ext73-f1-3.5-k8-ck-bfs_0014
Czekam na wyniki testów ... w tym pod 1201n

Pozdrawiam
EDIT:
Każda pomoc mile widzianarzepaczyk pisze:... Jak juz pomyslisz nad ta dystrybucja i potrzebowalbys kogos od C to sluze pomoca. moze jeszcze nie teraz bo dopiero zaczalem studia(elektronika) ale za rok za dwa mysle ze bede juz umial napisac cos konkretnego;)

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Panowie dzięki ... przyjdzie czas zgłoszę się po waszą pomoc 
Teraz nowy kernel i sterowniki - 2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs
linux-headers-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs
broadcom-sta-modules-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_5.10.91.9
alsa-modules-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_1.0.22
rtl8187se-linux-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_1030
rtl8192se-linux-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_0014

Teraz nowy kernel i sterowniki - 2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs
linux-headers-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs
linux-image-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs
broadcom-sta-modules-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_5.10.91.9
alsa-modules-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_1.0.22
rtl8187se-linux-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_1030
rtl8192se-linux-2.6.32.6-ext73-f1-3.6-k8-ck-bfs_0014
- d0zo
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam!
Ostatnio na moim 1201N wiele się działo. Finalne zostałem przy Ubuntu 64bit. Z tąd moje pytanie. Czy udostępni Pan swoje zpatchowanie źródła do kompilacji na platformę x86_64?
Testowałem kernel w wersji 2.6.32.4_eXt73. Jest jeszcze sporo problemów.
Procesor zostaje poprawnie wykryty jako 4-o rdzeniowy. Touchpad działa jak należy. Nie działają przyciski przygłaszania i wyłączania wifi. Jest ledwo zauważalny problem z alsa; konkretnej z przycinaniem się dźwięku. Ładnie działa natomiast zmiana taktowania procesora, od 1,6GHz do 192MHz.
Wydajność jest taka sama jak na kompilowanej wersji oficjalnego jądra Ubuntu z optymalizacją Core 2 Duo/Xeon (testowane w kilku aplikacjach w tym glxgears - 12000FPS na obudwu jądrach).
Różnica wydajności między oficjalnymi wersjami 64bit i 32bit jest zauważalna na korzyść x86_64.
Ostatnio na moim 1201N wiele się działo. Finalne zostałem przy Ubuntu 64bit. Z tąd moje pytanie. Czy udostępni Pan swoje zpatchowanie źródła do kompilacji na platformę x86_64?
Testowałem kernel w wersji 2.6.32.4_eXt73. Jest jeszcze sporo problemów.
Procesor zostaje poprawnie wykryty jako 4-o rdzeniowy. Touchpad działa jak należy. Nie działają przyciski przygłaszania i wyłączania wifi. Jest ledwo zauważalny problem z alsa; konkretnej z przycinaniem się dźwięku. Ładnie działa natomiast zmiana taktowania procesora, od 1,6GHz do 192MHz.
Wydajność jest taka sama jak na kompilowanej wersji oficjalnego jądra Ubuntu z optymalizacją Core 2 Duo/Xeon (testowane w kilku aplikacjach w tym glxgears - 12000FPS na obudwu jądrach).
Różnica wydajności między oficjalnymi wersjami 64bit i 32bit jest zauważalna na korzyść x86_64.
0x41 0x56 0x45 !!!