[SOLVED]Szum z głośników
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[SOLVED]Szum z głośników
Witam serdecznie, mam Linuxa od wczoraj i również od wczoraj z głośników wydobywa się szum...
Czasami przez godzinę cały czas szumi, a czasami przez kilkadziesiąt minut jest cisza. Dźwięk działa normalnie (muzyka, filmy), sterowniki mam systemowe, system 32-bity. Na Windowsie XP szum nie występował. Kombinowałem różne ustawienia w System -> Preferencje -> Dźwięk, ale nic to nie dawało. Posiadam laptop Toshiba Satellite P200.
Pozdrawiam!
Czasami przez godzinę cały czas szumi, a czasami przez kilkadziesiąt minut jest cisza. Dźwięk działa normalnie (muzyka, filmy), sterowniki mam systemowe, system 32-bity. Na Windowsie XP szum nie występował. Kombinowałem różne ustawienia w System -> Preferencje -> Dźwięk, ale nic to nie dawało. Posiadam laptop Toshiba Satellite P200.
Pozdrawiam!
-
- Sędziwy Jeż
Odp: Szum z głośników
Nie pomogło.
Dodam jeszcze, że jak wchodzę w System -> Preferencje -> Dźwięk to szum ustaje, ale po wyjściu z tego panelu powraca...
Szum ustaje również jak odpalam jakiś filmik z Youtuba, albo ogólnie odpalam jakąkolwiek muzykę lub film, ale jak wyłączę i wrócę do przeglądania stron albo grzebania w systemie szum pojawia się ponownie...
Dodam jeszcze, że jak wchodzę w System -> Preferencje -> Dźwięk to szum ustaje, ale po wyjściu z tego panelu powraca...
Szum ustaje również jak odpalam jakiś filmik z Youtuba, albo ogólnie odpalam jakąkolwiek muzykę lub film, ale jak wyłączę i wrócę do przeglądania stron albo grzebania w systemie szum pojawia się ponownie...
- adam05
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
Proponuje skompilować najnowszą wersję alsy, pulse-audio.gruchacz pisze:Nie pomogło.
Lub zainteresować się OSS4 , który staje się coraz to bardziej popularny.
Pozdrawiam
Wszędzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...
-
- Sędziwy Jeż
Można by jaśniej?.
Linuxa mam od wczoraj, więc nie rozumiem jeszcze skomplikowanych operacji..
Linuxa mam od wczoraj, więc nie rozumiem jeszcze skomplikowanych operacji..
- Hadret
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zajebioza! Że też nie wpadałem wcześniej na takie rozwiązania:Proponuje skompilować najnowszą wersję alsy, pulse-audio.
Lub zainteresować się OSS4 , który staje się coraz to bardziej popularny.
1. Nie działa mi 3D na mojej archaicznej nvidii -- po co mam instalować sterowniki? Lepiej przekompilować kernel!
2. Kamerka mi nie działa w Linuksie

3. Wiem, że Ubuntu ma pakiety, ale tak naprawdę lepiej jest kompilować wszystkie programy ze źródeł -- ale nie wiem po co

PulseAudio to porażka, ale niech będzie, że są perspektywy na _lepiej_ (ktoś kiedyś słyszał o tym, że lepsze jest wrogiem dobrego? to nie byli twórcy PA). Nie pamiętam na jakiej zasadzie PA współpracuje z ALSą, ale gruchacz pokaż, co się dzieje, jak odpalasz terminal i wklepujesz alsamixer.
- adam05
- Sędziwy Jeż
@HadretHadret pisze:Zajebioza! Że też nie wpadałem wcześniej na takie rozwiązania:
1. Nie działa mi 3D na mojej archaicznej nvidii -- po co mam instalować sterowniki? Lepiej przekompilować kernel!
2. Kamerka mi nie działa w LinuksieJuż wiem! Wystarczy przekompilować Cheese, na pewno wtedy zacznie działać! Lub zainteresować się ogrodnictwem, które staje się coraz bardziej popularne.
3. Wiem, że Ubuntu ma pakiety, ale tak naprawdę lepiej jest kompilować wszystkie programy ze źródeł -- ale nie wiem po co![]()
odopwiadając:
1. Kompilacja kernela nie uruchomi 3d na Twojej archaicznej karcie!
2. Jeżeli Ci nie działa kamerka , bo np ją nie wykrywa. Musisz przekompilować kernel, bądź ściągnąć inny z repo (a nóż widelec będzie tam wkompilowane )
3. Gdyby OSS4 było w repo to bym poradził apt-get install oss4-base.
karta muzyczna jak widzisz wyżej działa. Zamiast pisać kretyskie posty w tym stylu , to byś lepiej pomógł. Bo mnie tylko zniechęcasz do udzielania pomocy. Nie zakładam z góry że ktoś nie umie kompilować, bo mogę wtedy kogoś nawet obrazić

Twoja propozycja pokazania alsamixer z góry wiadomo jak się skończy. Co zobaczysz? Alsamixer-a!Hadret pisze:PulseAudio to porażka, ale niech będzie, że są perspektywy na _lepiej_ (ktoś kiedyś słyszał o tym, że lepsze jest wrogiem dobrego? to nie byli twórcy PA). Nie pamiętam na jakiej zasadzie PA współpracuje z ALSą, ale gruchacz pokaż, co się dzieje, jak odpalasz terminal i wklepujesz alsamixer.

Forumowicz @gruchacz poprosił mnie o pomoc na priva. Nie mając praktycznie żadnych informacji, zaproponowałem w/w rozwiązanie.
znalazłem oss4 tutaj
http://packages.ubuntu.com/lucid/sound/oss4-base
Pobierasz paczke dla swojej architektury. W konsoli dajesz:
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i oss4-base.deb
Pozdrawiam
- adam05
- Sędziwy Jeż
Z czystej ciekawości... przy ściszaniu PCM / Master, szumy nie ustępują? Może faktycznie masz za głośno ustawione
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
A jak ściszyć PCM / Master?
EDIT:
Ok, już wiem jak, pokombinuję i dam znać
EDIT:
Ok, już wiem jak, pokombinuję i dam znać

- Hadret
- Przyjaciel
- Kontakt:
Hell, więc jednak mój post nie był taki kretyński. Trochę mi jeszcze do Twoich brakuje, ale będę się starał, sensei (:Z czystej ciekawości... przy ściszaniu PCM / Master, szumy nie ustępują? Może faktycznie masz za głośno ustawione
Normalnie -- jako że to konsola, to przemieszczasz się tam klawiszami (strzałki w lewo i w prawo) ściszasz strzałką w dół.A jak ściszyć PCM / Master?
-
- Sędziwy Jeż
Nawet jak mam wszystko w tym alsamixerze na 0, to i tak szumi...
Ale jak np. gdzieniegdzie zmniejszę czy coś przestawię to się szum zmniejsza albo zwiększa...
Ale jak np. gdzieniegdzie zmniejszę czy coś przestawię to się szum zmniejsza albo zwiększa...
- Hadret
- Przyjaciel
- Kontakt:
Na panelu masz kontrolę głośności -- jest poniżej 100%? Jak wchodzisz w kontrolę dźwięku, jest tam cokolwiek w okolicach 100%? Szum prawdopodobnie występuje z powodu ustawień, nie nieprawidłowych sterowników, czy serwera dźwięku (:
- adam05
- Sędziwy Jeż
Dobra ... może zawiesimy broń co?Hadret pisze:Hell, więc jednak mój post nie był taki kretyński. Trochę mi jeszcze do Twoich brakuje, ale będę się starał, sensei (:
Normalnie -- jako że to konsola, to przemieszczasz się tam klawiszami (strzałki w lewo i w prawo) ściszasz strzałką w dół.

Jak widać mastera ma wyciszonego.
Zaproponuj inne rozwiązanie.
- Hadret
- Przyjaciel
- Kontakt:
Nigdy nie była odwieszona -- zobacz, jestem *przyjacielem*!Dobra ... może zawiesimy broń co?

Jestem z natury uparty, ale nie ukrywam, że jest to tylko przeczucie -- uważam, że problem tkwi w ustawieniach. Ponieważ ALSA jest zależna od PA, a nie odwrotnie, to myślę sobie, że to PA musi być gdzieś ustawione na zbyt wysoki poziom i stąd biorą się szumy. Sprawdźmy to i jeśli okaże się, że to nie to, to będziemy kombinowali dalej. Fair enough? (:Jak widać mastera ma wyciszonego.
Zaproponuj inne rozwiązanie.
- adam05
- Sędziwy Jeż
DEFINITELY.Hadret pisze:Fair enough? (:
Dobra... poprosze o wynik polecenia:
lspci | grep Audio
rmmod pcspkr
Pytam bo:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/462468
Pozdrawiam
EDIT:
tak na marginesie. Podłącz zewnętrzne głośniki bądź słuchawki. Zobacz czy szum będzie przenoszony na zewnętrzne głośniki.
-
- Sędziwy Jeż
Oto co wyskoczyło z polecenia lspci | grep Audio :
A co do słuchawek, to w słuchawkach szumu nie słychać, a z wbudowanych głośnikach tak. Jak słucham muzyki to w słuchawkach normalnie słychać, a szumu we wbudowanych głośnikach nie ma...
A po wpisaniu polecenia rmmod pcspkr wyskoczyło:00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
A co do szumu, to szumi jak za mocno zgłośnione głośniki, kiedy jest cisza...ERROR: Module pcspkr does not exist in /proc/modules
A co do słuchawek, to w słuchawkach szumu nie słychać, a z wbudowanych głośnikach tak. Jak słucham muzyki to w słuchawkach normalnie słychać, a szumu we wbudowanych głośnikach nie ma...
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Boże...
Gruchacz... Wiesz co... Zacznijmy od najbardziej oczywistego rozwiązania. Zmniejsz wszystkie słupki do poziomu zielonego, to może być zwyczajnie przester (sam tak miałem). Zrób to bo nie zajmie ci to wiele czasu a może jest to faktycznie przyczyną.
Gruchacz... Wiesz co... Zacznijmy od najbardziej oczywistego rozwiązania. Zmniejsz wszystkie słupki do poziomu zielonego, to może być zwyczajnie przester (sam tak miałem). Zrób to bo nie zajmie ci to wiele czasu a może jest to faktycznie przyczyną.