To mój pierwszy post - nie bijcie jeśli NTG - postanowiłem przebudować sobie mój obecny domowy serwer na wersję totalnie bezgłośną, choć opartą na niskobudżetowych rozwiązaniach. Stwierdziłem, że moje przejścia mogą być dobrą nauczką dla innych, no i jeśli się uda - może inni również się skuszą na takie rozwiązanie.
Rozpoczynam pracę z systemem opartym na następujących komponentach:
Obudowie:
Modecom Feel 302
Płycie: D945GCLF2D (ATOM 330)
Do tego "jakiś" dysk 3,5" SATA, 1 GB ram, modem kablowy połączony po USB (Arris Touchstone z którym mam dość poważne przejścia - ale to się rozwiąże później - pewnie jakimś USBLanem)
Z założenia urządzenie ma pracować bezgłośnie i służyć do routowania sieci w domu (wifi + gbe) oraz prostego środowiska developerskiego nastawionego na Javę i PHP.
Zamówiłem na razie dwa radiatory Zalman ZM NB47J, które mam nadzieję zastąpią mi obecne rozwiązanie (jeśli będzie taka potrzeba, dołożę jakiś ultra cichy wentylator do obudowy), oraz dysk SSD Kingston 64GB (w tym wypadku kierując się wyłącznie ceną).
Teraz spodziewane efekty:
- 0 dB (słownie: zero)
- minimalnie mniejsza wydajność dysku (100MB/s read, 80MB/s write) - jeśli będzie to irytujące i dysk nie nadrobi tego zerowym czasem dostępu, spróbuję dołożyć drugi SSD - mniejszy, ale za to szybszy - pewnie około 32GB. Tak, czy inaczej wątpię...
- pewien wzrost prędkości operacji zapisu i odczytu przy małych obciążeniach (zważywszy zerowy seek time).
Pierwsze primo - płyta jest desktopowa, na Intrepid nie miałem możliwości zarządzania wentylatorem, ani odczytu temperatury - jedyne co mi ACPI powiedziało to fakt, że zasilanie jest podłączone, co jest równie przydatną informacją, jak to, że pudełko orzeszków ziemnych może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych.
Czy ktoś doszedł może już do jakiś możliwości wychwycenia informacji o temperaturze z w/w chipsetu? Bo jedyna alternatywa jaka mi przychodzi do głowy to sprawdzanie organoleptyczne, a to jest obarczone poważnym błędem pomiarowym i realną możliwością poparzenia się.
Drugie secundo - odnośnie drugiego dysku - chciałbym zostawić go podłączonego i trzymać na nim "duże pliki", chciałbym w przyszłości potestować na tej konfiguracji możliwość komunikacji z telewizorami Samsunga przez DLNA. Czy macie jakieś szybkie propozycje hdparmowe do wprowadzenia dysku "na żądanie" w tryby "wyłącz się", "pracuj cicho", "pracuj wydajnie".
Trzecie tertio - czy w ogóle muszę się przejmować zastosowaniem SSD? IMHO powinno to chodzić jak każdy scsi block device, ale może są tu jakieś uwagi, tweaki hdparma pozwalające wycisnąć z tego nieco więcej soku?
Będę uzupełniał główny post o kolejne postępy. Na razie czekam na zamówienie.

EDIT:
Aha - zapomniałem dodać, że celem głównym całości prac jest uwolnienie mojego Winda U100 od konieczności wykonywania zadań routera.

EDIT:
Mogę donieść, że serwer ma już 22h uptime bez żadnego wentylatora.
I teraz pytanko:
1. Czy ktoś zna jakiś rodzaj stress-testu na apacza?
2. Nadal nie mogę odczytać temperatury, a bez tego stress test jest bez sensu. Czy ktoś próbował odpalić lm-sensors na intelowskiej płycie na atomie?