WIP: Bezgłośny home-serwer...

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
budleigh.salterton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

WIP: Bezgłośny home-serwer...

Post autor: budleigh.salterton »

Witam,

To mój pierwszy post - nie bijcie jeśli NTG - postanowiłem przebudować sobie mój obecny domowy serwer na wersję totalnie bezgłośną, choć opartą na niskobudżetowych rozwiązaniach. Stwierdziłem, że moje przejścia mogą być dobrą nauczką dla innych, no i jeśli się uda - może inni również się skuszą na takie rozwiązanie.

Rozpoczynam pracę z systemem opartym na następujących komponentach:
Obudowie:
Modecom Feel 302

Płycie: D945GCLF2D (ATOM 330)
Do tego "jakiś" dysk 3,5" SATA, 1 GB ram, modem kablowy połączony po USB (Arris Touchstone z którym mam dość poważne przejścia - ale to się rozwiąże później - pewnie jakimś USBLanem)

Z założenia urządzenie ma pracować bezgłośnie i służyć do routowania sieci w domu (wifi + gbe) oraz prostego środowiska developerskiego nastawionego na Javę i PHP.

Zamówiłem na razie dwa radiatory Zalman ZM NB47J, które mam nadzieję zastąpią mi obecne rozwiązanie (jeśli będzie taka potrzeba, dołożę jakiś ultra cichy wentylator do obudowy), oraz dysk SSD Kingston 64GB (w tym wypadku kierując się wyłącznie ceną).

Teraz spodziewane efekty:
  1. 0 dB (słownie: zero)
  2. minimalnie mniejsza wydajność dysku (100MB/s read, 80MB/s write) - jeśli będzie to irytujące i dysk nie nadrobi tego zerowym czasem dostępu, spróbuję dołożyć drugi SSD - mniejszy, ale za to szybszy - pewnie około 32GB. Tak, czy inaczej wątpię...
  3. pewien wzrost prędkości operacji zapisu i odczytu przy małych obciążeniach (zważywszy zerowy seek time).
I teraz kilka pytań:

Pierwsze primo - płyta jest desktopowa, na Intrepid nie miałem możliwości zarządzania wentylatorem, ani odczytu temperatury - jedyne co mi ACPI powiedziało to fakt, że zasilanie jest podłączone, co jest równie przydatną informacją, jak to, że pudełko orzeszków ziemnych może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych.
Czy ktoś doszedł może już do jakiś możliwości wychwycenia informacji o temperaturze z w/w chipsetu? Bo jedyna alternatywa jaka mi przychodzi do głowy to sprawdzanie organoleptyczne, a to jest obarczone poważnym błędem pomiarowym i realną możliwością poparzenia się.

Drugie secundo - odnośnie drugiego dysku - chciałbym zostawić go podłączonego i trzymać na nim "duże pliki", chciałbym w przyszłości potestować na tej konfiguracji możliwość komunikacji z telewizorami Samsunga przez DLNA. Czy macie jakieś szybkie propozycje hdparmowe do wprowadzenia dysku "na żądanie" w tryby "wyłącz się", "pracuj cicho", "pracuj wydajnie".

Trzecie tertio - czy w ogóle muszę się przejmować zastosowaniem SSD? IMHO powinno to chodzić jak każdy scsi block device, ale może są tu jakieś uwagi, tweaki hdparma pozwalające wycisnąć z tego nieco więcej soku?

Będę uzupełniał główny post o kolejne postępy. Na razie czekam na zamówienie. :)

EDIT:
Aha - zapomniałem dodać, że celem głównym całości prac jest uwolnienie mojego Winda U100 od konieczności wykonywania zadań routera. ;)

EDIT:
Mogę donieść, że serwer ma już 22h uptime bez żadnego wentylatora.

I teraz pytanko:
1. Czy ktoś zna jakiś rodzaj stress-testu na apacza?
2. Nadal nie mogę odczytać temperatury, a bez tego stress test jest bez sensu. Czy ktoś próbował odpalić lm-sensors na intelowskiej płycie na atomie?
Awatar użytkownika
Tares
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: WIP: Bezgłośny home-serwer...

Post autor: Tares »

budleigh.salterton pisze:Witam,
2. Nadal nie mogę odczytać temperatury, a bez tego stress test jest bez sensu. Czy ktoś próbował odpalić lm-sensors na intelowskiej płycie na atomie?
Sorki, że tylko tyle, ale z tego co czytałem to obsługa Atoma jest dopiero w drodze w lm-sensors, więc póki co będziesz musiał poczekać na nową wersję.
^_^;
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: pendejo »

Co do temp, za parę złociszy są termometry LCD do komputera, sondę przyczepisz sobie do radiatora i na wyświetlaczu masz odczyt temperatury. Wada takiego rozwiązania jest to, ze gdyby radiator słabo odbierał ciepło (kiepska pasta, 'bąbelki' powietrza etc) z proca, to proc może mieć znacznie wyższa temperaturę niż wskazuje termometr.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
fieloryb
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: fieloryb »

Wydaje mi się, że lepszym (choć pewnie droższym) rozwiązaniem w miejsce "bezgłośnego" wiatraczka będzie chłodzenie wodne. Wentylatory mają brzydką właściwość zwiększania hałaśliwości w miarę upływu czasu. Poszukaj sobie info na ten temat i na temat złącza Peltiera.
Pan Dokładny.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Poltier na atomie nie ma sensu, bo sam blok wodny by go pewnie nie schłodził, gdyby nie ta obudowa to wystarczyłby potężny kawał żelastwa. Ten mediatorek mam u siebie na chipsecie, ale nie wiem czy dawałby rade z prockiem skoro mój chipset ma na nim średnio 15 stopni więcej niż wynosi temperatura w pokoju.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
budleigh.salterton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No cóż, o atomie mówią, że w ogóle nie potrzebuje specjalnie chłodzenia. A chłodzenie wodne odpada z dwóch powodów - po pierwsze cena, po drugie wygląd.

A poza tym w tym momencie na całym systemie nie ma ani jednego wentylatora.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

jeszcze po 3 ciche chłodzenie wodne to mit! Pompa hałasuje, wiatraki na chłodnicy hałasują (tak wiem nie musi ich być, ale wtedy chłodnica byłaby większa od tego serwerka) i w ogóle na atoma chyba bloków nie ma.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: dk75 »

Atom 230 nie potrzebuje ale 330 przy obciążeniu potrafi wpaść w "thermal throttle"
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
budleigh.salterton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Co nie zmienia faktu, że serwer pracuje stabilnie przy nieznanej temperaturze...

Chyba sobie spojrzę w kod edge'owych lm-sensors... :/
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

lm-sensors są cool tylko kernel z 9.10 nie obsługuje Atoma - patch jest trywialny (trzeba dodać identyfikator procesora do listy) ale zgodnie z zasadą Canonical nie można go dodać do obecnego kernela.
Kernel 2.6.32 już to ma i można sobie podejrzeć temperaturę procesora przez lm-sensors.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
budleigh.salterton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nice. Okay - w takim razie chyba przejdę na 2.6.32...

Możecie podrzucić link do jakiegoś "koszernego" sposobu kompilacji jądra?

Ostatni raz korzystałem z własnoręcznie kompilowanego na Gentoo, ale tam miałem zasadniczo wszystkie update'y pozałatwiane z samego portage'a, więc z dowolną paczką nie było problemu...

Natomiast mogę donieść, że zainstalowałem minidlna na serwerku, który w doskonały sposób komunikuje się z moim telewizorem. :)

EDIT:
A i zapomniałem - na razie położyłem na wierzchu serwerka wentylator 80mm Xilence'a. Tak na wszelki wypadek niech sobie dmucha - jest wystarczająco cichy...
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

ja używam ppa:ricotz/unstable
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: ups5 »

Witam, jeśli jajko dla Atoma i chęć podniesienia wydajności to możesz się zainteresować tym wątkiem od Ext73 viewtopic.php?t=109452

Jeśli chcesz sprawnego DLNA pod TV Samsunga to polecam MiniDLNA. Tu mój post na ten temat.

Pozdrawiam
budleigh.salterton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Obadałem MiniDLNA - idealnie nie jest, czasami zdarza mu się wariować. Przy wideo też są problemy z odtwarzaniem dłuższych filmów - ale będę jeszcze badał temat...

Dzięki za info o jądrach - będę to oglądał, ale pewnie bardziej pod kątem laptopa.

Na serwerku postawiłem 80mm ultra cichy wentylator, który daje radę za 2 x 40cm z bardzo dużym zapasem. Niestety sam radiator miał minimum 50 stopni - na chipsecie pewnie z 70. Spać się przy tym da, więc spoko. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”