Google Chrome na Ubuntu

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Maciek Lasota
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Google Chrome na Ubuntu

Post autor: Maciek Lasota »

Ja mam chrome z repo karmi koala. Chodzi płynnie nie tak jak wersja opakowana. Z ustawieniami też było wsio allright nie pamiętam tylko jak to jest z oknami incognito bo chwilowo mam laptopa w serwisie. W każdym bądź razie wszystko na nim chodzi łącznie z flashem.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Stała się najpiękniejsza rzecz w historii internetu. YouTube wprowadziło obsługę video HTML5. Włączyć usługę w wersji beta można tutaj: http://www.youtube.com/html5. Z przeglądarek natywnych Linuksowych skorzystać z tego może jak na razie tylko Google Chrome (Firefox obsługuje HTML5, ale z powodu zastrzeżeń patentowych nie będzie obsługiwał MP4, w których przesyłany jest film).
Najwspanialszą jednak zaletą tego rozwiązania jest to, że można odinstalować flasha (i wszystkie spowalniające przeglądarkę rozszerzenia do walki z reklamami) i nadal mieć działającego YouTube.
Osobiście to stosowałem i działa świetnie - filmiki są, żadnych reklam we flashu w sieci nie ma.
Ponieważ jednak korzystam z różnych przeglądarek to mam pytanie - ktoś wie jak zablokować flash tylko dla Chrome?

EDIT:
Mam! Trzeba uruchomić przeglądarkę z poleceniem -disable-plugins. W moim przypadku:

Kod: Zaznacz cały

/opt/google/chrome/google-chrome -disable-plugins %U
Teraz Chrome nie dość, że jest mega szybki, to jeszcze nie ma reklam, spowalniających wtyczek i rozszerzeń blokujących reklam i jeszcze odtwarza filmy w YouTube. Zdecydowanie ogromny plus dla Chrome.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
last_mann
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: last_mann »

Niee no - makson dzięki za info, faktycznie rewela z tym html5. Filmy się odtwarzają strumieniowo i działa to bardzo płynnie i stabbilnie. Fajnie, że niemal bezpośrednio można wejść w dowolny moment filmu. Szkoda tylko, że nie można (jak na razie) włączyć trybu FullScreen. Klikniecie ikonki, która wywołuje w trybie z flashem tryb fs w trybie html5 daje efekt podobny do "double size"

//edit

Niestety - nie jest tak idealnie. W html5 chodzą tylko filmiki z głównej kategorii youtube i z zakłądki "video". Po wejściu do kanałów użytkowników http://www.youtube.com/channels otrzymujemy komunikat
Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Jest to usługa udostępniona dopiero wczoraj i to w wersji beta, więc ciągle większość filmików nie da się tak odtworzyć (jak mają w sobie jakąś reklamę lub inną nową usługę YouTube). Liczę jednak na szybki postęp we wdrożeniu HTML5 na YouTube - internet bez flasha będzie pięknym miejscem.
Mam nadzieję także na jakieś rozszerzenie do Firefoxa, które będzie dodawało kodek MPEG-4, dzięki czemu na tej przeglądarce też będzie można oglądać filmiki na YouTube przy pomocy HTML5.
anthrax
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: anthrax »

Skąd można pobrać Chrmomium w wersji polskiej? Nie chodzi mi o Google Chrome tylko o Chromium.
Scofield1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Scofield1 »

anthrax pisze:Skąd można pobrać Chrmomium w wersji polskiej? Nie chodzi mi o Google Chrome tylko o Chromium.
Próbowałeś instalować z tego repozytorium?

sudo add-apt-repository ppa:chromium-daily/ppa
Awatar użytkownika
Silvervenom
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Silvervenom »

Z tego co mi się wydaje nie ma Chromium w wersji polskojęzycznej.
,,Żeby zepsuć system Linux trzeba nad tym popracować; żeby zepsuć system Windows wystarczy popracować na nim''
anthrax
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: anthrax »

Scofield1: mam to repozytorium dodane, ale przeglądarka jest dostępna tylko w wersji angielskiej.
Awatar użytkownika
manio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: manio »

Zainstaluj pakiet:

chromium-browser-l10n
Arch Linux @ Thinkpad R61i
Linux user #446027
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Zarówno wersja beta, jak i unstable zostały podniesione do numerka 5.0.
Co sądzicie o nowym Chrome? Czy ktoś wie, czy pojawi się wreszcie wersja stable 4.0 na Linuksa?
Awatar użytkownika
pkleszcz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: pkleszcz »

Nowe Chrome jest naprawdę świetne używam wersji 4.0.249 i jestem pozytywnie zaskoczony, firefox odchodzi w niepamięć. Z dodatkami AdBlockiem, i kilkoma innymi pluginami wciąż jest o wiele szybsza i mniej zasobożerna od firefoxa. Jedyny brak jaki chwilowo zauważyłem to bardzo słabe zarządzanie certyfikatami - niestety trzeba dodawać systemowo a nie w panelu konfiguracyjnym (ogromny minus za brak tej funkcjonalności) oraz brak pluginu do WmVare Server. Na plus jest jednak posiadanie większości przydatnych pluginów z firefox - lista jest naprawdę spora. Dodatkowo narzędzie do debugu skryptów java script też wygląda całkiem nieźle - chociaż przyzwyczajenia z firebug ciężko jest wykorzenić. Jest jeszcze mało opcji konfiguracyjnych, ale te które są uważam za wystarczające minimum.
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Kokosek »

Mi się nie podoba, że defaultowo wymusza zapis wszystkich pobieranych plików do jakiejś konkretnej lokalizacji.
W FF podoba mi się opcja "otwórz", plik był zapisywany w /tmp i otwierany.

Da się to zmienić?
Kokos - po prostu, nie zdrabniaj ;)
alcek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: alcek »

Podstawowe zalety Chroma to szybkość, niska zasobożerność i oszczędne paski narzędzi.
Awatar użytkownika
kelnerH
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: kelnerH »

alcek pisze:Podstawowe zalety Chroma to szybkość, niska zasobożerność i oszczędne paski narzędzi.
O przepraszam bardzo, o ile jest faktycznie nieco szybszy od Firefoxa to Opera już Chromium dogonila - poza tym sporo nadal nie dziala, a zasobożernośc.... cóż, testowalem wszystkie 3 przeglądarki i za każdą kartę Chromium zżerał min. 30MB!! Nawet Opera tyle nie zjadla (sumarycznie FF ok. 58,5 - Opera ok. 79,3 - Chromium ok. 163,8 MB - 5 zakładek - WP, Interia, Sport, o2, Onet).
Procesor - średnio - FF ok. 3,6% - Opera ok. 2% - Chrome (srednia wszystkich procesów) ok. 9,9%. Troche to trwalo zanim pomiary nabraly sensu (wartości potrafily sie zmienic kilkukrotnie w ciągu tych 10 min. testów), u mnie jest jak napisalem. Testy wykonywałem zarówno na 32 jak i 64 bitach (oprócz Chromium na 64) - wielkiej róznicy nie było. Nadal nie ufam googlowcowi, i jeszcze troche tak zostanie.
Opera do wszystkiego oprócz Flash-a, bo to akurat w Operze linuksowej to tragedia, mam na myśli tylko jeden fakt - przy wiekszośc gier flashowych na jakich gralem, sterowanie po prostu jest praktycznie niemożliwe - wskazujem kursorem na element, klikam a tu nic. Okazało się, że faktyczne położenie kursora jest nieco inne niz to co widać na ekranie i ciężko trafic tym "niewidzialnym" kursorem tam gdzie się chce. Jakoś nie natrafiłem w googlach na satysfakcjonujące rozwiązanie tego problemu, więc ... We wrześniu powinienem mieć wiecej czasu na takie grzebanie:)
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

alcek pisze:Podstawowe zalety Chroma to szybkość, niska zasobożerność i oszczędne paski narzędzi.

Z tą zasobożernością to lekka przesada. Porównaj te same karty pod względem zużycia RAMu uruchomione w Firefoxie i w Chrome.

Szybkość. Skonfiguruj Firefoxa, używając dodatku Fasterfox (ustawienie Turbo) i wyłączając Prefetching. I porównaj Firefoxa z Chrome.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: 123wilk »

U mnie na przykład Chrome jest najszybsze, jedna rzecz mi się podoba w Chroma , jest szybkie i szybko się włącza
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Kokosek »

Przeglądarka fajna, działa szybko.
Niestety jest kilka rzeczy, które mi w niej przeszkadzają na tyle, że ciężko się przełamać i używać jej jako domyślnej. (Nie chcę wyjść na kogoś, kto się skarży i narzeka, chciałbym poznać rozwiązania problemów).

1. Można zrobić coś, żeby otwierać pliki tak samo jak w FF? (Klikam na odnośnik, pokazuje się okno z wyborem czy zapisać, czy otworzyć jakimś konkretnym programem). Na chwilę obecną w Chrome muszę wskazać lokalizację dla praktycznie wszystkich plików (poza obrazkami).

2. Nie chcę pamiętać historii przeglądania w ogóle, jak to zrobić? Chodzi np o to, aby odwiedzone i nieodwiedzone odnośniki były identyczne.

3. Dlaczego AdBlock dla Chrome pozostawia więcej rzeczy niż AdBlock dla FF (w obu przypadkach subskrybuję EasyList)? (Dla przykładu reklamy Adkontest, czyli np odnośniki generowane w tekście postów na różnych forach).
Kokos - po prostu, nie zdrabniaj ;)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Ha - zostaję przy HTML5. Nie dość że działa, to nie rozgrzewa mi laptopa do czerwoności :grin: Flash potrafi uruchomić chłodzenie :-) Ogólnie zostaję też przy Google Chrome. Liska używałem naprawdę latami, od wczesnej wersji 2, jednak na moim laptopie zaczął po prostu się ślimaczyć i być strasznie ociężały mimo braku wtyczek. Myślałem że to z winy małej ilości ram (512MB), ale nie - Chrome działa szybko, jest responsywny, zużywa mniej pamięci...Czego chcieć więcej?
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Warto jeszcze wspomnieć, że kilka dni temu wyszedł Google Chrome 5 STABLE na pingwinka.
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

Tak wszyscy zachwalacie tę przeglądarkę,a ja nie wiem jak spowodować,żeby odtarzała mi filmiki avi,mpg,mpeg,wmv?Gdzie nakazać jej żeby używała np.Smplayera czy innego odtwarzacza?W Firefox i Operze nie ma z tym problemów.Również pod Windą Gogle Chrome automtycznie wykorzystuje WMP.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”