Drukarka Canon Pixma iP3300
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Drukarka Canon Pixma iP3300
Mam następujący problem: Ubuntu 9.10 poprawnie wykrył i zainstalował drukarkę, ale strona testowa wydrukowała się z błędami - czerwony i niebieski kolor są przeskalowane dwa razy za szeroko. Czy da się to jakoś skorygować w ustawieniach? Czy do tej drukarki lepiej jest użyć innego sterownika, niż znaleziony w bazie drukarek?
Ubuntu Linux: krytyczna aktualizacja systemu Microsoft Windows Vista
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Drukarka Canon Pixma iP3300
Możesz spróbować wejść na stronę software.canon-europe.com i ściągnąć sterowniki. Mój problem z drukarką polegał na tym, że nie było dla niej sterowników w standartowym wyborze. Znalazłem je właśnie na tej stronie. A, gdybyś nie wiedział jak je potem zainstalowć zajrzyj w ten link [http://forums.linux-foundation.org/read ... 0,quote=1] postępuj analogicznie i może zadzaiała...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: Drukarka Canon Pixma iP3300
Dzięki. Pod podanym adresem są rpm-y, ale można je alienem skonwertować do debów. Teraz Ubuntu instaluje drukarkę z nowymi sterownikami, ale pozostał jeszcze nieszczęsny problem "cups-missing-filter". Googlam teraz, jak się z tym uporać. Dam znać, co z tego wyjdzie, ale jeśli komuś się udało ten problem rozwiązać, będę wdzięczny za wskazówki.
EDIT:
Okazało się, że brakuje programu pstocanonij, bo w paczce sterowników ze strony Canona są tylko jego źródła w rpm-ie. Pobrałem rar-a podlinkowanego tutaj:
viewtopic.php?t=111009&highlight=pstocanonij
Tam jest instalka i pstocanonij się zainstalował, gdzie trzeba. Niestety, drukarka wysyła niby stronę testową, ale nie trafia ona do kolejki wydruku.
Szukam dalej
EDIT:
Sukces! Idąc dalej za wskazówkami z podlinkowanej wyżej strony, dodałem dowiązania symboliczne:
pokazał, że brakuje libpng.so.3 i libtiff.so.3.
Zdecydowanie pomogło, strona testowa wydrukowała się prawidłowo. Nie jestem tylko pewien, czy podlinkowanie do innych wersji bibliotek nie odbije się gdzieś indziej czkawką.
EDIT:
Okazało się, że brakuje programu pstocanonij, bo w paczce sterowników ze strony Canona są tylko jego źródła w rpm-ie. Pobrałem rar-a podlinkowanego tutaj:
viewtopic.php?t=111009&highlight=pstocanonij
Tam jest instalka i pstocanonij się zainstalował, gdzie trzeba. Niestety, drukarka wysyła niby stronę testową, ale nie trafia ona do kolejki wydruku.
Szukam dalej

EDIT:
Sukces! Idąc dalej za wskazówkami z podlinkowanej wyżej strony, dodałem dowiązania symboliczne:
Kod: Zaznacz cały
ldd /usr/local/bin/cifip3300
Kod: Zaznacz cały
cd /usr/lib
sudo ln -s libpng12.so.0 libpng.so.3
sudo ln -s libtiff.so.4 libtiff.so.3
Ubuntu Linux: krytyczna aktualizacja systemu Microsoft Windows Vista