Wszędzie ci zrywa ? Bo może w twoim przypadku jest to po prostu wynikiem "słabego sygnału" w jakimś jednym konkretnym miejscu ?
Może po prostu tracisz zasięg i zrywa ?
W tym temacie lukaszb dużo i ciekawie pisze o komendach AT a co najważniejsze daje przepis na "miernik siły sygnału" ... zrób sobie i napisz ile masz ...
Ja działam w zasadzie z dwóch miejsc w Krakowie i powera mam z przedziału -87 do -95dBm i idzie pełnym łączem.
Pojechałem kiedyś do Nowego Targu i tam na tym samym konfigu zrywało ... nie wiem jaki był power bo nie miałem jeszcze miernika ...
.
[MODEM] Czy wielkość parametru Baud ma wpływ na szybkość połączenia ?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: [MODEM] Czy wielkość parametru Baud ma wpływ na szybkość połączenia ?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86_64
Odp: [MODEM] Czy wielkość parametru Baud ma wpływ na szybkość połączenia ?
Kod: Zaznacz cały
skynet@skynet-desktop:~/.conky$ atwv 0
-81dBm
skynet@skynet-desktop:~/.conky$ atwv 1
Orange/HSUPA
Po szybkim przeliczeniu to jakieś 8e-12 W, więc zasięg jest.
Głównie mi zależy żeby po rozłączeniu pożna było nawiązać połączenie ponownie, a tu modem gaśnie w `/dev/ttyUSB*` również nic nie ma

Takim tymczasowym rozwiązaniem jest włączyć idle w wvdial.conf i żeby po ok 5 min się rozłączał, a pętla w bashu ponownie wywoła wvdial tylko że co 5 min jest przerwa ok 20 sec. Bo jak się modem sam rozłączy to jedynie manualny restart pomaga.
Mam jeszcze Xubuntu na drugim kompie i tam wczoraj wieczorem zapomniałem wyłączyć, 11h i dalej mryga, na obydwu wvdial w tych samych wersjach, tyle że tam nawet nie ma "/etc/udev/rules.d/999-zte.rules".